Web
Analytics
Διόρθωση Μυωπίας Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διόρθωση Μυωπίας Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser

Ο  κερατοειδής  (πρόσθια επιφάνεια του ματιού) προσλαμβάνει το φώς που εισέρχεται στον οφθαλμό και εστιάζει στον αμφιβληστροειδή (οπίσθια, φωτοευαίσθητη επιφάνεια του ματιού). Προβλήματα με το σχήμα του κερατοειδή μπορεί να σας δυσκολεύουν να δείτε καθαρά. Κατά την επέμβαση με λέιζερ, το λέιζερ διαμορφώνει το σχήμα του κερατοειδή σας. Αυτό επιτρέπει στον κερατοειδή να εστιάζει το φώς καλύτερα, έτσι ώστε η όρασή σας να είναι και πάλι φυσιολογική, χωρίς διόρθωση.

Στην  μυωπία, ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από τα μακρινά αντικείμενα εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να φαίνονται θολερά.

Στην  υπερμετρωπία, ο κερατοειδής είναι συνήθως πιο επίπεδος και ο οφθαλμός μικρότερος από το φυσιολογικό, με συνέπεια να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός από τα κοντινά αντικείμενα εστιάζονται θεωρητικά πίσω από τον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα και στην περίπτωση αυτή να φαίνονται θολερά.

Στον  αστιγματισμό, ο κερατοειδής δεν έχει, συνήθως, τέλεια στρογγυλό σχήμα αλλά ελλειψοειδές, κάνοντας τόσο τα κοντινά όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα σε ορισμένες κατευθύνσεις.

clip_image002 clip_image005 clip_image008
Φυσιολογικός οφθαλμός.
Εικόνα που εστιάζεται επάνω στον αμφιβληστροειδή.
Μυωπικό μάτι. Οι εικόνες αντί να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή προβάλλονται μπροστά από αυτόν. Υπερμετρωπία. Οι εικόνες αντί να 
εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, προβάλλονται πίσω από αυτόν .

 

Διόρθωση της Όρασης με Laser

Αρχικά προσανατολισμένο στην τεχνολογία του μικροτσίπ, το excimer laser εφευρέθηκε από την εταιρία IBM . Εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Οφθαλμολογία το 1983, για την αφαίρεση ουλοποιητικού ιστού από τον κερατοειδή. Σήμερα, εκατομμύρια επεμβάσεις με τεχνικές λέιζερ έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερες από 52 χώρες.

Μετά από πολυετή έρευνα, η επέμβαση εγκρίθηκε από το FDA το 1995. Εκτιμάται ότι περίπου ενάμιση εκατομμύριο επεμβάσεις διόρθωσης της οράσεως με λέιζερ, γίνονται κάθε χρόνο στις Η.Π.Α.

Το excimer laser ενεργεί μέσω αφαίρεσης κερατοειδικού ιστού με εκπληκτική ακρίβεια. Δεν μεταφέρει θερμότητα και γι' αυτό λέγεται «κρύο» λέιζερ.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται με ακρίβεια επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Εισαγωγή στη Θεωρία

Ίσως γνωρίζετε, μέχρι τώρα, ότι ο οφθαλμός λειτουργεί σαν μία φωτογραφική μηχανή. Η ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου ματιού, είναι ότι χρησιμοποιεί δύο φακούς.

clip_image013

Ο ένας φακός είναι και αυτός που γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος και βρίσκεται μέσα στο μάτι. Είναι ο κρυσταλλοειδής φακός, ο οποίος όταν μεγαλώνουμε σε ηλικία, θολώνει και καθιστά αναγκαία την επέμβαση καταρράκτη.

Ο δεύτερος φακός, ο οποίος είναι και πολύ πιο δυνατός από τον φακό που βρίσκεται μέσα στο μάτι, είναι ο κερατοειδής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν γνώση του κερατοειδή γιατί είναι διάφανος και πολλές φορές ταυτοποιούν τον κερατοειδή με την ίριδα, το μέρος αυτό που δίνει χρώμα στο μάτι μας.

Ο κερατοειδής, λοιπόν, είναι το διάφανο κάλυμμα στην εξωτερική πλευρά του ματιού. Αποτελεί έναν πολύ δυνατό φακό που διορθώνει περίπου 45 βαθμούς σε όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο. Η επέμβαση του διαθλαστικού σφάλματος ενός ματιού, δηλ. η επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή αστιγματισμού με laser, γίνεται πάνω στον κερατοειδή. Το laser και η μέθοδος που χρησιμοποιείται μπορούν να αλλάξουν τη δύναμη του κερατοειδή με πολύ ακριβή και εξειδικευμένο τρόπο, μόνιμα και χωρίς αυτό να επηρεάσει την υγεία του ματιού.

Άρα όταν μιλάμε για μια επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με λέιζερ, μιλάμε για μια επέμβαση στον κερατοειδή με τεχνολογία laser, η οποία μεγαλώνει ή μειώνει την δύναμη του κερατοειδή από τις 43 με 45 διοπτρίες που έχει σε φυσιολογικές συνθήκες. Η αλλαγή αυτή είναι που επιτρέπει μετά, το άτομο που έχει υποστεί την επέμβαση να βλέπει πολύ καλά μακριά, σαν να φορούσε γυαλιά ή φακούς επαφής χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητη η χρήση των βοηθημάτων αυτών.

Είναι ενδιαφέρον ότι στα τελευταία 20, σχεδόν, χρόνια που γίνονται επεμβάσεις λέιζερ διόρθωσης μυωπίας υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού, πολύ λίγα έχουν αλλάξει όσον αφορά την τεχνική. Η τεχνική μπορεί να χωριστεί σε δύο γενικές ομάδες.

Untitled-1

LASIK

Η πρώτη τεχνική, η οποία εφαρμόζεται, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι η τεχνική LASIK.

Στην τεχνική LASIK, σαν πρώτο βήμα, γίνεται μία τομή στον κερατοειδή για την δημιουργία ενός κρημνού (flap), έτσι ώστε το Laser να εφαρμοσθεί σε βαθύτερο σημείο του κερατοειδή.

Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδή με laser για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού.

Το κομμάτι του κερατοειδή (flap) που έχει υποστεί την τομή ξαναέρχεται στην αρχική του θέση με αποτέλεσμα, η επιφάνεια του ματιού να είναι σχεδόν άθικτη.

PRK /Epi­LASIK/ LASEK

Κατά την δεύτερη τεχνική, η επέμβαση γίνεται κατ' ευθείαν στην επιφάνεια του κερατοειδή. Στα χρόνια που έχουν περάσει, την συναντούμε με διάφορες ονομασίες οι οποίες περιγράφουν μία πιο εξειδικευμένη προσέγγιση, όπως PRK (φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή), LASEK, Εpi – LASIK.

Όλες αυτές οι τεχνικές ουσιαστικά περιγράφονται σαν επιφανειακές σμιλεύσεις και προϋποθέτουν την αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδή (αφαιρείται λοιπόν το «δέρμα» του κερατοειδή) και στην συνέχεια εφαρμόζεται με laser η «σμίλευση» πάνω στον κερατοειδή για την αφαίρεση της μυωπίας, υπερμετρωπίας η/και αστιγματισμού ανάλογα με τον κάθε ασθενή. Μετά από κάθε τεχνική επιφανειακής σμίλευσης, τοποθετούνται στα μάτια ειδικοί προστατευτικοί φακοί επαφής οι οποίοι αφαιρούνταιμετά από 4­ - 5 ημέρες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής

Η επιφανειακή σμίλευση, εξ ορισμού είναι «μικρότερη» επέμβαση γιατί δεν προϋποθέτει κάποια τομή στον κερατοειδή. Άρα θεωρείται επέμβαση η οποία έχει λιγότερο χειρουργικό «ρίσκο», έχει όμως το σημαντικό περιορισμό ότι τα πιθανά προβλήματά της αυξάνονται σημαντικά με το ποσό μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή/και αστιγματισμού που διορθώνεται και συνήθως χρησιμοποιείται για μικρότερες μυωπίες,
δηλαδή κάτω από 5 βαθμούς. Συνήθως δεν χρησιμοποιείται για την διόρθωση υπερμετρωπίας όπως επίσης και για την διόρθωση πολύ μεγάλων βαθμών αστιγματισμού.

Ένα από τα μειονεκτήματα που έχουν οι επιφανειακές σμιλεύσεις, είναι ότι η επάνοδος της φυσιολογικής όρασης καθυστερεί αρκετά, μπορεί δηλ. να περάσουν και 10 ημέρες για να μπορεί κάποιος να οδηγεί με την συνηθισμένη όραση που είχε πριν, με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Υπάρχει, επίσης, πιθανότητα το βράδυ μετά την επέμβαση να υπάρχει αρκετός πόνος στα μάτια λόγω του ότι έχει αφαιρεθεί το επιθήλιο του κερατοειδή. Γι΄αυτό το λόγο σχεδόν μετά από κάθε τεχνική επιφανειακής σμίλευσης, τοποθετούνται στα μάτια οι ειδικοί προστατευτικοί φακοί επαφής , που αφαιρούνται μετά από 4­5 ημέρες.

Τελευταίο μειονέκτημα της επιφανειακής σμίλευσης είναι το γεγονός ότι συνήθως απαιτείται χρήση κολλυρίων για περίπου δύο μήνες. Τα κολλύρια αυτά είναι κυρίως αντιβιοτικά και κορτιζόνη. Όπως γνωρίζουμε η χρήση κορτιζόνης για πολύ καιρό, μπορεί σε μερικά άτομα να ανεβάσει την ενδοφθάλμια πίεση, γι' αυτό πρέπει να παρακολουθείται από τον οφθαλμίατρό μας πολύ προσεκτικά.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν οι επιφανειακές σμιλεύσεις είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε κερατοειδείς που θεωρούνται «λεπτοί» ή που έχουν κάποια σημαντική ανωμαλία, η οποία κάνει αυτούς τους κερατοειδείς να μην είναι προσιτοί για την επέμβαση LASIK.

Η επέμβαση LASIK είναι η πιο αγαπητή ανάμεσα στους υποψηφίους. Αυτό για δύο πολύ απλούς και σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι είναι ανώδυνη, δηλ. συνήθως το ίδιο βράδυ της επέμβασης ο ασθενής περνάει πάρα πολύ άνετα, χωρίς πόνο (γι' αυτό οι περισσότεροι ασθενείς την περιγράφουν σαν την τεχνική που «δεν πονάει»).

Το δεύτερο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι επανέρχεται η όραση σε πολύ καλά επίπεδα μέσα σε ώρες! Είναι, δηλαδή, ρουτίνα ότι ένας ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση LASIK, ακόμα και για 10 βαθμούς μυωπίας, μπορεί την επόμενη μέρα να οδηγήσει πάρα πολύ άνετα το αυτοκίνητό του σε φυσιολογικές συνθήκες ημέρας ή νύχτας!

Άλλα πλεονεκτήματα της τεχνικής LASIK είναι ότι η σμίλευση είναι πάρα πολύ σταθερή και έχει μικρότερες πιθανότητες να χρειαστεί να ξαναχειρουργηθεί ένα μάτι που έχει υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας η/και αστιγματισμού με την τεχνική LASIK σε σύγκριση με την τεχνική με επιφανειακή σμίλευση.

Απαιτεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα θεραπείας με κολλύρια, συνήθως μία εβδομάδα, με κολλύριο αντιβιοτικό και κορτιζόνης. Στην περίπτωση που χρειάζεται να ξαναδιορθωθεί ένα μικρό υπόλοιπο μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, αυτό μπορεί να γίνει δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Τελευταίο πλεονέκτημα είναι ότι η τεχνική LASIK είναι η κύρια τεχνική που εφαρμόζεται σε υπερμετρωπίες και μπορεί να εφαρμοστεί για μυωπίες από το ελάχιστο όριο, συνήθως ένα βαθμό μέχρι και σχεδόν 13­14 βαθμούς.

Αυτό, βέβαια, εάν το επιτρέπει το πάχος του κερατοειδή. Ανεξάρτητα από την τεχνική, οι πιο σημαντικές παράμετροι που αξιολογούνται στις μέρες μας, πριν από μία διαθλαστική επέμβαση είναι ουσιαστικά η σταθερότητα και το ποσό της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Αυτό όπως είναι αυτονόητο, απαιτεί πολύ αυστηρές και αντικειμενικές μετρήσεις.

Εκτός της μέτρησης του διαθλαστικού σφάλματος, άλλες σημαντικές παράμετροι είναι:

  • το πάχος του πιο λεπτού σημείου του κερατοειδή. Το σύνηθες πάχος κερατοειδή για Έλληνες είναι περίπου 540 μικρά (χιλιοστά του χιλιοστού).
  • το πόσο ομαλός είναι ο κερατοειδής, όχι μόνο στην πρόσθια επιφάνειά του αλλά στην οπίσθια επιφάνειά του. Αυτό απαιτεί τεχνολογία, η οποία μπορεί να απαθανατίσει με ειδικές φωτογραφίες και την πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδή (παλαιότερα το Οrbscan και πρόσφατα η πολύ πιο λεπτομερής επεξεργασία με την τεχνολογία Pentacam).
  • η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του ματιού, τόσο σε φωτεινές συνθήκες όσο και σε σκοτεινές. Αυτό καθορίζει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού σε πολύ σκοτεινές συνθήκες (όπως, δηλαδή, μπορεί να καταλάβει κανείς την ποιότητα της όρασής του όταν οδηγεί σε έναν σκοτεινό δρόμο). Στο πρωτόκολλό μας μετριέται και καταγράφεται λεπτομερώς, σε συνθήκες σκοτοπικές, ημίφως και φωτεινές, με την τεχνολογία Procyon.

Φυσικά, άλλες παράμετροι είναι η γενική υγεία των ματιών, κάποια προβλήματα βυθού τα οποία απαιτούν μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, όπως και κάποιοι εξειδικευμένοι παράγοντες του κερατοειδή, π.χ. η κυρτότητά του κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τεχνική LASIK η κατασκευή flap, παραδοσιακά γινόταν με μηχανικό μικροκερατόμο, ένα μηχάνημα το οποίο είχε ένα πολύ μικρό χειρουργικό νυστέρι μέσα του. Αυτό δημιουργούσε την τομή στον κερατοειδή, κάτι που είναι αρκετά ασφαλές και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι το εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί για αυτήν την τεχνική εδώ και 15 χρόνια.

Η φυσική εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας στην Οφθαλμολογία, μας έχει δώσει την αξεπέραστη τεχνολογία του INTRALASE.

Πρόκειται για ένα Laser, το οποίο αφορά στο πρώτο μέρος της επέμβασης LASIK και έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει το flap, δηλ. να προετοιμάζει το επίπεδο σμίλευσης του Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού στο βάθος του κερατοειδή  χωρίς να χρησιμοποιείται πια νυστέρι.

Μπορεί δηλαδή και αυτό το βήμα να γίνει με Laser. Αν και οι δύο τεχνολογίες φέρουν το όνομα Laser δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη. Το πρώτο Laser προετοιμάζει το πρώτο βήμα της επέμβασης, ενώ το δεύτερο αφορά το δεύτερο βήμα.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά καθώς μειώνονται σημαντικά οι πιθανές ενδοεγχειρητικές επιπλοκές, όπως και κάποιες από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Η τεχνολογία αυτή έχει προηγμένη εφαρμογή, τόσο στην επέμβαση LASIK για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, όσο και στην μεταμόσχευση του κερατοειδή.

 

 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο LaserVision

Διαγνωστικό - Θεραπευτικό - Ερευνητικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο LaserVision

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φακοί Επαφής και κολύµβηση Αποκόλληση »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.