Web
Analytics
Φακοί Επαφής και κολύµβηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία
Καθώς έρχεται και πάλι η Άνοιξη και το καλοκαίρι πολλοί από εµάς ασχολούµαστε µε περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες, χόµπι και σπορ που έχουν σχέση µε την θάλασσα, πισίνες κλπ. Είναι οι εποχές του χρόνου στις οποίες άτοµα που φορούν γυαλιά δυσανασχετούν περισσότερο καθώς αυτά πολλές φορές δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες τόσο της εργασίας όσο και της διασκέδασης και της ξεκούρασης. Είναι οι εποχές που οι χρήστες φακών επαφής χρησιµοποιούν τους φακούς τους συχνότερα, κάτι που µαζί µε κάποια σηµαντικά πλεονεκτήµατα για την διεκπεραίωση αυτών των δραστηριοτήτων φέρνει και κάποια µειονεκτήµατα, όπως την ταλαιπωρία για σωστή συντήρηση και χρήση των φακών επαφής.
 
Η χρήση των φακών επαφής στην θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη. Οι φακοί επαφής µπορούν να φορεθούν στην θάλασσα µε ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα µάτια µέσα σ' αυτή. Αν η µυωπία, υπερµετρωπία ή ο αστιγµατισµός που έχει αυτό το άτοµο είναι πολύ αυξηµένη µπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να µην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει την δραστηριότητά του ή για να µπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούµενο σηµείο στην παραλία.
Το νερό της θάλασσας γενικά δεν έχει σηµαντικό αριθµό µικροβιακών σωµατιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για µολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριµένη παραλία ή πλαζ ως µη κατάλληλη για κολύµβηση.

∆εν ισχύει όµως το ίδιο για πισίνες ή για λίµνες. Καθώς αυτά τα νερά είναι πιο στάσιµα υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης µικροοργανισµών, οι οποίοι µπορούν να µεταφερθούν στους φακούς επαφής και ανάλογα στον κερατοειδή προκαλώντας πιθανόν κάποιες σοβαρές λοιµώξεις.

Η πιο σοβαρή λοίµωξη από πισίνες, λίµνες και γενικά στάσιµα νερά είναι αυτή της ακανθαµοιβάδας. Η ακανθαµοιβάδα δεν είναι µικρόβιο είναι πρωτόζωο, ένας µικρός δηλαδή οργανισµός ο οποίος ζει σε στάσιµα νερά και µπορεί να επιµολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή αν χρήστες φακών επαφής κολυµπούν στα νερά της πισίνας και ανοίγουν τα µάτια φορώντας τους φακούς τους. Βέβαια η γνώση και αντιµετώπιση της ακανθαµοιβάδας τα τελευταία 10 χρόνια έχει προωθήσει πολύ καλύτερης αποτελεσµατικότητας χηµικά για τον καθαρισµό των πισίνων και το κίνδυνος έχει µειωθεί σηµαντικά. Παρά ταύτα δεν συνίσταται η χρήση φακών επαφής στο κολύµπι στην πισίνα ή σε λίµνες όπως επίσης δεν συνίσταται η πλύση των φακών επαφής µε νερό της βρύσης για τον προαναφερθέντα κίνδυνο.

Οι χρήστες των φακών επαφής πρέπει να έχουν υπόψη τους, µετά από την χρήση τους σε θαλασσινό νερό, ότι επειδή το θαλασσινό νερό έχει περισσότερο αλάτι από την επιφάνεια των δακρύων, αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζει πιο σφιχτά τον κερατοειδή. Αυτό φέρει ένα µικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αµέσως µόλις βγούµε από την θάλασσα µπορεί αυτό να προκαλέσει κάποιο επιθηλιακό έλλειµα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή «γρατζουνιά» στον κερατοειδή. Άρα βγαίνοντας από την θάλασσα πρέπει να µείνουµε µε τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να επανέλθει η οσµωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος,  ΜD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου LaserVision
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, NY, NY

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.laservision.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.