Web
Analytics
Υαλοειδεκτομή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Το υαλοειδές είναι μία διαυγής, σαν ζελέ ουσία, που αποτελεί το περιεχόμενο του ματιού, δίνοντάς του δομή και σχήμα πριν από τη γέννηση. Ορισμένα προβλήματα που επηρεάζουν το πίσω μέρος του ματιού, μπορεί να απαιτούν υαλοειδεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του υαλοειδούς). Μετά την υαλοειδεκτομή, το υαλοειδές αντικαθίσταται από φυσιολογικό ορό ο οποίος βρίσκεται στον ορό του αίματος αλλά και στο πρόσθιο μέρος του ματιού.

Η υαλοειδεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας του υαλοειδούς, για αφαίρεση μεμβράνης σε περιοχές του βυθού ή για να χαλαρώσει μια έλξη στον αμφιβληστροειδή. Η αιμορραγία, τα φλεγμονώδη κύτταρα, τα ιζήματα αλλά και μεμβράνες δυσκολεύουν τη δίοδο του φωτός κατά την πορεία του προς τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας θολή όραση.

Το υαλοειδές αφαιρείται, επίσης, εάν έλκει τον αμφιβληστροειδή από τη φυσική του θέση (έλξη αμφιβληστροειδούς).

Μερικές από τις πιο συχνές οφθαλμικές παθήσεις που χρήζουν υαλοειδεκτομής, είναι οι παρακάτω:

  • Επιπλοκές από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή αιμορραγία.
  • Οπή ωχράς κηλίδας.
  • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
  • Ινώδης επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη.
  • Ενδοϋαλοειδική αιμορραγία.
  • Τραύμα ή Λοίμωξη.
  • Ορισμένα προβλήματα σχετιζόμενα με προηγούμενη επέμβαση στο μάτι.

Ο χειρουργός του αμφιβληστροειδούς διενεργεί την τεχνική μέσω μικροσκοπίου και ειδικών φακών, σχεδιασμένων έτσι ώστε να παρέχουν μια καθαρή εικόνα στο πίσω μέρος του ματιού. Τρεις μικροσκοπικές τομές γίνονται στον σκληρό, μήκους μόνο ελάχιστων χιλιοστών. Ο χειρουργός εισάγει, μέσω των τομών, μικροχειρουργικά εργαλεία, όπως:

  • Ίνα μεταφοράς φωτός από φωτεινή πηγή για να φωτίζεται το εσωτερικό του ματιού.
  • Γραμμή έγχυσης για να διατηρείται το σχήμα και η ενδοφθάλμια πίεση του ματιού κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Εργαλεία για να κόβει μεμβράνες και να αφαιρεί το υαλοειδές.

Η υαλοειδεκτομή διεξάγεται συχνά σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως αποκατάσταση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή οπής της ωχράς κηλίδας και αφαίρεση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης.

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το αν χρειάζονται επιπλέον τεχνικές και από τη γενική υγεία του ματιού.

Ειδικές τεχνικές

Ο χειρουργός υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές παράλληλα με την υαλοειδεκτομή, για να θεραπεύσει τον αμφιβληστροειδή.

Ο χειρουργός σας θα κρίνει αν κάποια από αυτές είναι κατάλληλη για το μάτι σας:

  • Αιμοφόρα αγγεία που αιμορραγούν: το laser χρησιμοποιείται συνήθως για να σταματήσουν να αιμορραγούν τα μικροσκοπικά αγγεία του αμφιβληστροειδούς μέσα στο μάτι.
  • Φυσαλίδα αερίου: μία μικρή φυσαλίδα αερίου μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο μάτι για να βοηθήσει στο κλείσιμο της οπής της ωχράς κηλίδας ή στην αποκατάσταση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.
  • Έλαιο σιλικόνης: μετά την επέμβαση, μπορεί να τοποθετηθεί έλαιο σιλικόνης στο μάτι σας, για να διατηρηθεί ο αμφιβληστροειδής στη θέση του.

Πώς θα νοιώθετε το μάτι σας μετά την επέμβαση

Συχνά παρουσιάζεται κάποια δυσανεξία αμέσως μετά την επέμβαση και για μερικές ημέρες μετά.

Αυτό σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το οίδημα στο εξωτερικό του ματιού και γύρω από τα βλέφαρα που πολλές φορές μπορεί να είναι και πάρα πολύ μεγάλο που ο ασθενής δυσκολεύεται να ανοίξει τα βλέφαρα του.

Η αίσθηση γδαρσίματος και ο περιστασιακός διαξιφιστικός πόνος είναι αναμενόμενα.

Κρύες κομπρέσες τοποθετούνται απαλά στις πρησμένες περιοχές για να μειώσουν τον έντονο πόνο του ματιού τις πρώτες ημέρες.

Η ερυθρότητα είναι συχνή και μειώνεται σταδιακά με τον καιρό.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μελάνιασμα στο εξωτερικό μέρος του ματιού. Αυτό οφείλεται σε οπισθοβόλβια αιμορραγία που έχει μετατοπισθεί κάτω από το δέρμα και υποχωρεί σιγά-σιγά από μόνο του.

Πότε βελτιώνεται η όραση;

Επειδή η υαλοειδεκτομή χρησιμοποιείται για διαφόρων ειδών προβλήματα και συχνά σε συνδυασμό με άλλες οφθαλμολογικές επεμβάσεις, η περίοδος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως η επέμβαση για την οπή της ωχράς, ο χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει μια φυσαλίδα αερίου στο εσωτερικό του ματιού, η οποία ασκεί ήπια πίεση στην ωχρά. Αυτό μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένη θέση κεφαλής, ώστε να διατηρείται σωστά η θέση της φυσαλίδας.

Μπορεί να χορηγηθούν σταγόνες μυδρίασης, ώστε να διατηρείται μεγάλη η κόρη του χειρουργημένου ματιού, προκαλώντας φωτοευαισθησία.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Εφόσον η υαλοειδεκτομή πραγματοποιείται συνήθως παράλληλα με άλλες τεχνικές, οι μετεγχειρητικές οδηγίες μπορεί να ποικίλλουν. Προβλέπονται μερικές γενικές οδηγίες. Παρόλα αυτά συμβουλευτείτε τον χειρουργό-οφθαλμίατρό σας για ειδικότερες οδηγίες.

  • Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας αντιβιοτικές σταγόνες, που θα σας χορηγηθούν αμέσως μετά την επέμβαση.
  • Αποφύγετε το βαθύ σκύψιμο, την ανύψωση βάρους και τις κοπιώδης δραστηριότητες.
  • Ακολουθήστε ειδικές οδηγίες που θα σας δοθούν για την θέση κεφαλής (δεν είναι υποχρεωτικό σε όλες τις περιπτώσεις).

Συχνές ερωτήσεις:

1. Μπορώ να διαβάσω ή να δω τηλεόραση μετά την επέμβαση;

Ναι υπό όρους. Το να χρησιμοποιείτε τα μάτια σας δεν τους προκαλεί ζημιά.

2. Χρειάζεται να φορώ γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου συνιστώνται σε όλους, αλλά ιδιαίτερα σε αυτούς μετά από επέμβαση.

Συστήνουμε να φοράτε γυαλιά ηλίου με 100% UV προστασία

3. Πόσο καιρό θα παραμείνει θολή η όρασή μου μετά την επέμβαση;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενική υγεία του ματιού σας και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα με την υαλοειδεκτομή. Επίσης από το εάν χρησιμοποιήθηκε αέριο ή όχι. Πολλοί ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι η όρασή τους αρχίζει να βελτιώνεται περίπου τρείς εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευστράτιος Β. Γκοτζαρίδης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://www.gotzaridis.gr/el/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.