Web
Analytics
Frozen shoulder - Προσκολλητική Θυλακίτιδα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Frozen shoulder - Προσκολλητική Θυλακίτιδα

Το σύνδρομο συχνά αναφέρεται σαν «Σύνδρομο Παγωμένου Ώμου» ή σαν «Ψύξη ώμου». Βαθμιαία και προοδευτικά η άρθρωση του ώμου χάνει το εύρος κίνησής της, προς κάθε κατεύθυνση. Η ανύψωση και η έσω στροφή του βραχίονα, είναι οι κινήσεις που αλλοιώνονται αρχικά. O ασθενής βιώνει έντονο πόνο στην περιοχή του ώμου και αντιμετωπίζει έντονη δυσκολία στο να κινεί το άνω άκρο. Σταδιακά ο πόνος γίνεται πιο έντονος. Δυσκολία παρουσιάζεται στον ύπνο, στην οδήγηση και σε απλές καθημερινές κινήσεις. Το σύνδρομο παγωμένου ώμου παρουσιάζεται στο 2% έως 4% του πληθυσμού, συχνότερα σε ηλικίες 40 έως 60 και είναι δύο φορές συχνότερο στο γυναικείο πληθυσμό.

Η αιτία εμφάνισης της κατάστασης αυτής, δεν είναι και πολύ ξεκάθαρη. Ειδικοί σχετίζουν την ιδιοπαθή φύση της πάθησης αυτής με κάποιο τραυματισμό της ωμικής ζώνης, με υπερχρήση της άρθρωσης, με αυχενική δισκοπάθεια, με εκφυλιστική ή μετατραυματική αρθρίτιδα ακόμα και με τενοντίτιδα.

Όλες οι παραπάνω παθήσεις μπορεί ως ένα σημείο να σχετίζονται ή να μοιάζουν αλλά δεν αποτελούν το ιδιοπαθές σύνδρομο προσκολλητικής θυλακίτιδας. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα που πάσχουν από Υπερθυροειδισμό, Διαβήτη και από Καρδιολογικά νοσήματα.

Στον «παγωμένο ώμο» η κάψα της άρθρωσης ερεθίζεται με κάποιο ακαθόριστο τρόπο, και δημιουργείται φλεγμονή. Η κάψα του ώμου περιέχει συνδέσμους που ενώνουν τα οστά της άρθρωσης. Με τη φλεγμονή δημιουργείται ουλώδης ιστός εντός και γύρω της άρθρωσης, έτσι ώστε οι κινήσεις των οστών να περιορίζονται. Οι συμφύσεις που δημιουργήθηκαν αγριεύουν τις αρθρικές επιφάνειες και αλλοιώνουν την κυκλοφορία αρθρικού υγρού, που ουσιαστικά λιπαίνει τον ώμο.

Όπως προαναφέρθηκε, η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να γίνει μία αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Με την κλινική εκτίμηση του ασθενούς, ελέγχεται η ενεργητική και η παθητική κίνηση και η ποιότητα του πόνου. Πρέπει να διαχωριστούν οι έσω και έξω αρθρικοί παράγοντες που προκαλούν τα συμπτώματα, καθώς και να ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό για τη γενική υγεία του ασθενούς, ώστε να αποκλειστούν οι διαφορικές διαγνώσεις.
Υπάρχουν τρία βασικά στάδια εξέλιξης του «παγωμένου ώμου»:

  1. Το επώδυνο στάδιο που χαρακτηρίζεται από έντονο μυϊκό σπασμό, γενικό πόνο σε στάση και κίνηση που χειροτερεύει τη νύχτα.
  2. Το περιοριστικό στάδιο που χαρακτηρίζεται από ελάττωση του πόνου που καλυτερεύει με ξεκούραση, αλλά από έντονη μείωση του εύρους κίνησης του ώμου. Ο ασθενής αισθάνεται άβολα όταν η άρθρωση
  3. κινείται στα όρια της.
  4. Το στάδιο της αποκατάστασης όπου με την κατάλληλη αγωγή ο πόνος και η κίνηση καλυτερεύουν.

Το σύνδρομο του «παγωμένου ώμου» μπορεί να θεραπευτεί ξαφνικά από μόνο του. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς παράλληλα με την ιατρική συνταγογράφηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα Φυσιοθεραπείας. Η πλήρης ύφεση της κατάστασης αυτής δεν έχει καθορισμένο χρόνο.

Στατιστικά οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων έως και 36 μηνών.
Σε άλλες περιπτώσεις, με τον ασθενή ναρκωμένο, ο ιατρός κινητοποιεί την άρθρωση με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να σπάσουν οι συμφήσεις της άρθρωσης. Υπάρχουν περιστατικά που δεν είχαν πλήρη αποκατάσταση και θεραπεία.

Σαν Χειροπράκτες ελέγχουμε το σώμα ολιστικά. Αναλύουμε τη σπονδυλική στήλη, το μυοσκελετικό σύστημα και τα νεύρα. Ελέγχουμε τις σπονδυλικές και περιφερικές αρθρώσεις για υπερξαρθρήματα.
Είναι πολύ σημαντικό ο θεράπων να γνωρίζει να κάνει ανάλυση σε τόσο πολύπλοκες αρθρώσεις. Να αναφέρω πως η άρθρωση του ώμου αποτελείται απο την κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχίονα, που συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη και το υπόλοιπο σώμα με ένα αριστοτεχνικά πολύπλοκο μυϊκό σύστημα δεκαπέντε μυών.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό, να γίνει ο σωστός συσχετισμός του ώμου με το υπόλοιπο σώμα. Μπορεί αυτός ο πονεμένος ώμος να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα συστήματα. Επειδή λόγω του πόνου ο ασθενής αλλάζει την ορθή στάση του σε ανταλγική, νευρομυϊκές ενοχλήσεις παρουσιάζονται κυρίως σε αυχενική και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, λίγο καιρό απο την πρωτοεμφάνιση του «παγωμένου ώμου». Επίσης μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Κάποιο ενόχλημα στον αυχένα ή την πλάτη να έφερε τον ώμο σε μία τόσο πονεμένη κατάσταση.

Η Χειροπρακτική εστιάζεται στην ανάκτηση της φυσικής κίνησης των αρθρώσεων, ώστε αυτές να μην παρεμβαίνουν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Με ελεύθερες αρθρώσεις, τα νεύρα δεν πιέζονται και στέλνουν πληροφορίες στους ιστούς.

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά και ο οργανισμός μπορεί να ανταπεξέρχεται καλύτερα σε φλεγμονώδης καταστάσεις που προκαλούν πόνο και δυσκινησία.

Φανταστείτε απλά πόσο πιεσμένα είναι τα στοιχεία μίας παθούσας άρθρωσης. Τα αγγεία, τα νεύρα, οι μυϊκές ίνες, οι σύνδεσμοι δέχονται μεγάλη πίεση. Το έργο τους παρεμποδίζεται, ως το σημείο που κάποιος ειδικός με γνώση και τέχνη θα επέμβει. Ο Δρ. Χειροπρακτικής μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη λύση κάποιων «γρίφων» του οργανισμού μας.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σταύρος Σκαρπαθάκης

 Δρ. Χειροπρακτικής

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.