Web
Analytics
Η μέθοδος της Χειροπρακτικής στην Οστεοπόρωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η μέθοδος της Χειροπρακτικής στην Οστεοπόρωση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μπορεί να παρουσιασθεί σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων και περισσότερο στο γυναικείο φύλο, είναι το πρόβλημα της οστεοπόρωσης.
Χαρακτηρίζεται από απώλεια ασβεστίου όπου τα οστά χάνουν την αντοχή τους, και είναι η προϋπόθεση της εκφυλιστικής και παραμορφωτικής αρθρίτιδας.

Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι σημαντική, γιατί συντελεί στην πρόληψή της και φυσικά στην αποφυγή των συνεπειών της νόσου με όλα τα γνωστά επακόλουθα. Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε  πρωτοπαθή  και  δευτεροπαθή.

Η  πρωτοπαθής  είναι α) η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση που έχει σχέση με την μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και επηρεάζει κυρίως τα σπογγώδη πλατιά οστά, δηλαδή τους σπονδύλους, τις πλευρές και τη λεκάνη, και β) η οστεοπόρωση της μεγάλης ηλικίας άνω των 65 – 70 ετών.

Η  δευτεροπαθής  εμφανίζεται σε ασθενείς που παρουσιάζουν υπερπαραθυροειδισμό, υπερθυροειδισμό και τo σύνδρομο δυσαπορρόφησης, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, επίσης σε άτομα που κάνουν χρήση φαρμάκων για μεγάλη χρονική περίοδο όπως π.χ. γλυκοκορτικοειδή, αντιεπιληπτικά, ηπαρίνη κ.α.

Η ανακάλυψη διαφόρων μεθόδων απεικόνισης και μέτρησης της οστικής πυκνότητας με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων υπό μορφή φωτονίων μονής ή διπλής ενέργειας ή με τη βοήθεια του αξονικού τομογράφου, δίνει την ευκαιρία για την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου με θεαματικά αποτελέσματα.

Το 99% του ασβεστίου που περιέχεται στο σώμα μας και που παρέχει στα οστά τη στερεότητα τους, βρίσκεται με τη μορφή ανόργανων αλάτων και ανέρχεται στο 1 – 1,5 κιλό στο σκελετό μας και το 1 % βρίσκεται ελεύθερο στα κύτταρα των διαφόρων ιστών και οργάνων συμπεριλαμβανομένου και του αίματος. Είναι απαραίτητο για τα κύτταρά μας, για τη σωστή λειτουργία των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού όπως για τους μυς, τα νεύρα, την καρδιά καθώς και για την πήξη του αίματος όπως αυτή ενεργοποιείται σε τραυματισμούς.

Στο σώμα μας κυκλοφορεί σε 1 λίτρο αίματος 1/10 του γραμμαρίου ασβέστιο. Το ασβέστιο προσλαμβάνεται μέσω της τροφής γι' αυτό είναι καθήκον μας να προσέχουμε τις διατροφικές μας προτιμήσεις και συνήθειες.

Πηγές ασβεστίου

Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, στο κρέας, στα αυγά, στο ψάρια, στη σοκολάτα, στα μήλα, στα πορτοκάλια, στα γκρέιπφρουτ, στις φράουλες, στο λάχανο, στο σπανάκι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια), στα όσπρια, το ταχίνι, το σουσάμι κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματά της

Σε ορισμένα άτομα δεν υπάρχουν συμπτώματα, διαγιγνώσκεται μόνο με ειδικές εξετάσεις όπως η μέτρηση οστικής μάζας. Ορισμένα άτομα μπορούν να παρουσιάσουν:

  • Πόνο στη ράχη ή εύκολη κόπωση.
  • Πόνο στη σπονδυλική στήλη όταν εμφανιστεί κάταγμα κάποιου σπονδύλου.
  • Κύφωση της θωρακικής μοίρας, κύρτωμα ή κοινώς καμπούριασμα.
  • Ελάττωση του ύψους.
  • Κατάγματα σε άλλα μέρη του σώματος όπως ισχίο, αντιβράχιο.

Καθήκον μας είναι να ενημερωθούμε για το τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από την εξέταση για να προλάβουμε ή να περιορίσουμε το πρόβλημα, καθώς και τι μπορούμε να αποφύγουμε όπως:

  • Περιορισμός στο αλκοόλ γιατί η υπερβολική κατανάλωσή του εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κύτταρα που σχηματίζουν τα οστά. Όπως επίσης και του καφέ.
  • Περιορισμός στο αλάτι στις διατροφικές μας συνήθειες γιατί το νάτριο που περιέχει το αλάτι τραβάει το ασβέστιο από τα οστά μας.
  • Αποφυγή του καπνίσματος γιατί από έρευνες που έχουν γίνει βρήκαν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 5% έως 10 % λιγότερη πυκνότητα στα οστά.
  • Όταν η πρόσληψη φωσφόρου είναι μεγαλύτερη του ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση της πυκνότητας του οστού και γι' αυτό συνίσταται η αποφυγή κόκκινου κρέατος που περιέχει 25 φορές περισσότερο φώσφορο παρά ασβέστιο. Καθώς επίσης και αποφυγή των soft drinks.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν να προκαλέσουν οστεοπόρωση ακόμα είναι:

  • Η ακινητοποίηση στο κρεβάτι λόγω τραυματισμού ή αρρώστιας, το απότομο χάσιμο βάρους, η αμηνόρροια.

Το άτομο με ένα φυσιολογικό πεπτικό σύστημα μπορεί να τρώει θρεπτικές και υγιεινές τροφές κατάλληλα συνδυασμένες. Η ενυπάρχουσα ευφυΐα του σώματος είναι ο χημικός που αφαιρεί από τις τροφές όλα τα χημικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την υγεία και τη ζωτικότητα του οργανισμού. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι όταν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα ασβεστίου από τη τροφή μας αλλά δεν απορροφάται για διάφορους λόγους, και αφού δεν απορροφάται δε μπορεί ούτε να κατανεμηθεί, και σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν προβλήματα υγείας. Έτσι ο οργανισμός μας αναγκάζεται να το πάρει από τα οστά μας για να διατηρήσει την ποσότητα ασβεστίου που είναι απαραίτητη στο αίμα. Αν αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα οστά αφαλατώνονται, προκαλείται οστεοπενία, οστεοπόρωση και κατ' επέκταση οστεοπορωτικά κατάγματα.

Όταν το ασβέστιο φτάσει στο έντερο, απορροφάται με τη βοήθεια της βιταμίνης D και έτσι μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος όπου το μεγαλύτερο μέρος πάει στα οστά, και λιγότερο στα κύτταρα.

Το ασβέστιο απεκκρίνεται από τον οργανισμό μας μέσω του εντέρου και των νεφρών.

Η απορρόφηση γίνεται με τη βοήθεια της σωστής κίνησης ή άσκησης που είναι οι μόνοι διανομείς της τροφής στο σώμα μας. Γι' αυτό η μυϊκή άσκηση εκτός από την κατανομή της τροφής που συντελεί στο σχηματισμό νέου οστού και στην υγιή λειτουργία του ήδη υπάρχοντος, μας βοηθά να δυναμώσουμε το μυϊκό μας σύστημα που κατ' επέκταση στηρίζει το οστικό μας σύστημα. Πριν αρκετά χρόνια ο αθλητής Όoυενς σε ολυμπιακούς αγώνες τερμάτισε με σπασμένο πόδι επειδή είχε αρκετά δυνατό μυϊκό σύστημα.

Η άσκηση αποτελεί ένα σπουδαίο παράγοντα για την εσωτερική καθαριότητα του σώματός μας. Όταν το σώμα δεν ασκείται όχι μόνο δεν μπορεί να αφομοιώσει σωστά την τροφή, αλλά έχει και έλλειψη δύναμης και τόνου στους κοιλιακούς μύες που αυτή η αδυναμία προκαλεί συχνά δυσκοιλιότητα. Γι' αυτό, το άτομο πρέπει να ασκείται για να επιφέρει εφίδρωση που με τη σειρά της βοηθά τους πόρους να αποβάλουν τοξίνες, διαφορετικά επιβαρύνονται τα νεφρά. Με την άσκηση διεξάγεται ομαλά η κυκλοφορία και έτσι το αίμα μπορεί να μεταφέρει τις άχρηστες ουσίες στα απεκκριτικά όργανα απ' όπου θα αποβληθούν.

Η γυμναστική είναι βασικός παράγοντας τόσο για τη δημιουργία γερού σκελετού όσο και για τη διατήρηση της οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση.

Με την άσκηση ασκείται η απαραίτητη πίεση στα οστά μας που επιτρέπει στα νέα άτομα να φτιάξουν γερό σκελετό, και στους ενήλικες και ηλικιωμένους να διατηρήσουν την οστική μάζα. Συνίσταται το βάδισμα, το τρέξιμο, ο χορός, η αεροβική γυμναστική, η σουηδική γυμναστική, το κολύμπι, το τένις κ.α. ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε σώματος. Η έκθεση στον ήλιο σε επιτρεπτά όρια είναι αρκετά ευεργετική καθώς και η πρόσληψη της βιταμίνης D. Οι ανάγκες για ασβέστιο διαφέρουν από άτομο σε άτομο, εξαρτώνται από την ηλικία, από την κατάσταση που βρίσκεται ο οργανισμός, το φύλο, τη λήψη φαρμάκων, τους γενετικούς παράγοντες και άλλα. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού καθώς και μετά την εμμηνόπαυση ή στην τρίτη ηλικία η απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου είναι μεγαλύτερη.

Πάντοτε σε συνεννόηση με το γιατρό που σας παρακολουθεί ή με τα κέντρα οστεοπόρωσης, να ακολουθείτε τις οδηγίες για τη λήψη των διαφόρων φαρμάκων που θα σας συστήσουν.

Η Χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει το σκελετικό καθώς και μυϊκό σύστημα με τις μεθόδους που εξειδικεύεται, όταν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια ή μαζί με μια συντρέχουσα ιατρική περίθαλψη. Η σωστή λειτουργία των σπονδύλων και των άλλων οστών καθώς και η σωστή άσκηση βοηθούν το άτομο να βελτιώσει την υγεία του και να έχει μια πληρέστερη ζωή. Στη χειροπρακτική επιστήμη υπάρχουν τεχνικές, οι λεγόμενες non-force technics, που βοηθούν τα άτομα με οστεοπόρωση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.