Web
Analytics
Ελάχιστα Παρεμβατική Θωρακοχειρουργική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ελάχιστα Παρεμβατική Θωρακοχειρουργική

Γράφει: Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική, Ρομποτική και Ογκολογική Χειρουργική


Παρακολουθώντας τις διεθνείς ιατρικές εξελίξείε στο χώρο της Ελάχιστα Παρεμβατικής Χειρουργικής - «Minimally Invasive Surgery», αλλά και την εφαρμογή αυτής σε ογκολογικούς ασθενείς, η χειρουργική μας ομάδα εισήγαγε τη θωρακοσκοπική χειρουργική στην καθημερινή χειρουργική πρακτική του Ιατρικού Διαβαλκανικού.

Συγκεκριμένα, επιτεύχθηκαν τόσο σφηνοειδείς εκτομές μορφωμάτων πνευμόνων, όσο και μείζονες ανατομικές λοβεκτομές. Η θωρακοσκοπική προσπέλαση προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού είναι σε θέση να υποδεκαπλασιάσει το χειρουργικό τραύμα. Άμεση συνάρτηση αυτού είναι και το γεγονός πως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ασύγκριτα μειωμένος, ενώ παράλληλα ο ασθενής αναρρώνει και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και η ταχύτερη επιστροφή στην εργασία μειώνει, όπως είναι λογικό, κατά πολύ τόσο το κόστος της νοσηλείας, αλλά και την οικονομική επίπτωση των χαμένων εργατοωρών. Είναι Βέβαια αυτονόητο, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό γι' αυτό και πρέπει να ιονιστεί, πως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, αφού πρακτικά δεν απομένουν ουλές μετά από αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η ειδική Camera που χρησιμοποιούμε προσφέρει μεγέθυνση περίπου 10-15 φορές, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε απόλυτα ακριβείς στις κινήσεις μας, πετυχαίνοντας έτσι τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό των ιστών και συνεπώς κατά πολύ μικρότερη κάκωση και αιμορραγία. Το γεγονός αυτό προσφέρει περαιτέρω πλεονεκτήματα στον ασθενή, αφού μειώνονται κατακόρυφα και οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη δημιουργία μολύνσεων και προβλημάτων επούλωσης μετά από τις κλασικές - ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Σημαντικά μειωμένες είναι επίσης και οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακά επιπλοκές λόγω της ταχείας κινητοποίησης των ασθενών.

Με τη θωρακοσκοπική χειρουργική είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο μέρος από τις πρώιμες μεταστατικές, αλλά και πρωτοπαθείς κακοήθεις νεοπλασματικές βλάβες των πνευμόνων, ενώ θεωρείται ως μέθοδος εκλογής για τη χειρουργική αντιμετώπιση του πνευμοθώρακα, αλλά και για το σύνολο των καλοηθών πνευμονικών μορφωμάτων. Επίσης, η συμβολή της μεθόδου στην ακριβή σταδιοποίηση των νεοπλασμάτων είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να αποφευχθούν τελικά μείζονες και επώδυνες χειρουργικές παρεμβάσεις που δεν θα προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια στον καρκινοπαθή ασθενή. Τέλος, η θωρακοσκοπική προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του οισοφάγου, που σε συνδυασμό με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, η οποία ήδη εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια από τη χειρουργική ομάδα μας, προσφέρει άριστα αποτελέσματα σε μια κατηγορία παθήσεων των οποίων η προσπέλαση μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιδιαίτερα δυσχερής και τραυματική. Με μια φράση, συμπεριλαμβάνοντας όλο σχεδόν το φάσμα των χειρουργικών πνευμονικών παθήσεων, θα λέγαμε ότι η θωρακοσκοπική χειρουργική είναι σε θέση να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της κλασικής - ανοιχτής χειρουργικής, προσφέροντας στους ασθενής μια κατά πολύ «φιλικότερη» και συγκριτικά ανώδυνη θεραπεία.
Ολοκληρώνοντας, πρέπει να πούμε πως η θωρακοσκοπική χειρουργική αποτελεί μία καταξιωμένη και εδραιωμένη μέθοδο, τόσο διεθνώς, όσο, πλέον, και στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί το παρόν και όχι το μακρινό μέλλον της χειρουργικής του θώρακος.

 

Χάρης Δ. Κωνσταντινίδης, Γενικός Χειρουργός
Ειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική, Ρομποτική και Ογκολογική Χειρουργική
www.hariskonstantinidis.gr

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιατρικός Κόσμος

Περιοδική Έκδοση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ιστότοπος: www.iatrikokentro.gr/iatrikoskosmos/el

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.