Web
Analytics
Η υγεία είναι μια... βρώμικη υπόθεση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η υγεία είναι μια... βρώμικη υπόθεση

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, βακτήρια και παράσιτα που συναντώνται στη χλωρίδα του εντέρου, μεταξύ των οποίων και ο νηματώδης σκώληξ, θωρακίζουν τον οργα­νισμό από αλλεργίες και μια σειρά συστηματικών νόσων.

 

Η σκηνή είναι λίγο έως πολύ γνωστή στον καθένα: η μητέρα του μικρού παιδιού να επιπλήττει τη γιαγιά επειδή το «αφήνει» να παίζει με τα χώματα και να τα βάζει μετά στο στόμα του. «Λίγη βρωμιά δεν βλάπτει. Ετσι μεγαλώσαμε κι εμείς...» είναι η αφοπλιστική απάντηση της «σοφής» γιαγιάς, την οποία έρχονται σήμερα να δικαιώσουν οι εκπρόσωποι της σύγχρονης ιατρικής.

Οσο «δοκιμάζεται» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, τόσο ισχυροποιείται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και ως εκ τούτου η βρωμιά, τα βακτήρια, ακόμη και τα... παρασιτικά σκουλήκια είναι ευπρόσδεκτα.

Η επιστημονική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών στην αποκαλούμενη «υπόθεση υγιεινής». Μέχρι πέρυσι η τάση που επικρατούσε ήταν η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, βάσει των οποίων τα πάντα έπρεπε να είναι απολύτως λευκά, αστραφτερά και αποστειρωμένα.

«Δαιμονοποιήσαμε βακτήρια, ιούς, παράσιτα και τα αποκλείσαμε με τη συνδρομή της χημείας και της φαρμακευτικής από τον οργανισμό μας», επισημαίνει ένας από τους πρωτεργάτες του συγκεκριμένου ερευνητικού πεδίου, ο καθηγητής Τζόε Βάινστοκ από το πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, αναφερόμενος στο πλήθος βακτηρίων και παρασίτων που συναντώνται στη χλωρίδα του εντέρου, μεταξύ των οποίων και ο νηματώδης σκώληξ, τα οποία φέρουν σήμερα δισεκατομμύρια άνθρωποι στο έντερό τους.

Μια σειρά ερευνών σε συνδυασμό με πλήθος επιδημιολογικών στοιχείων, καταδεικνύουν ότι τόσο τα βακτήρια όσο και τα παράσιτα που συναντώνται στη βρωμιά, μπορούν να διεγείρουν το «κέντρο» ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος, θωρακίζοντας τον οργανισμό από αλλεργίες, μεταβολικές νόσους και μια σειρά συστηματικών νόσων.

Νέες παθήσεις

Η σύγχρονη ιατρική διαπίστωσε ότι μπορεί οι επιδημίες παρασιτικών οργανισμών στην Ευρώπη, τον Καναδά και τις ΗΠΑ να έχουν εξαφανιστεί, ωστόσο το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει ο πληθυσμός τους φαίνεται να ήταν βαρύ. Μια σειρά νέων παθήσεων άρχισε να κάνει έντονη την εμφάνισή της, αυξάνοντας με γεωμετρική πρόοδο τον αριθμό των κρουσμάτων στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι για την ύπαρξη συσχετισμού ανάμεσα στη αύξηση του πληθυσμού που ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η απόδειξη «βρίσκεται» στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Σε τροπικές περιοχές, αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική, μπορεί αυτά τα είδη των σκουληκιών να αφθονούν στον οργανισμό των κατοίκων, οι παθήσεις, όμως, του εντέρου, όπως η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

«Τα σκουλήκια είναι ουσιαστικά φίλοι μας και αποτελούν τους ''προπονητές'' του ανοσοποιητικού μας συστήματος», τονίζει στο περιοδικό «ΡΜ», ο Τζ. Βάινστοκ. Πώς όμως λειτουργεί ο μηχανισμός σκουληκιών - ανοσοποιητικού συστήματος;

Οταν ένας άνθρωπος εμφανίζει τάση στις αλλεργίες, συμβαίνουν τα εξής:

  • Στην πρώτη επαφή με ξένες ουσίες, γνω­στές ως αντιγόνα, ο οργανισμός παράγει αμυντικό υλικό και προετοιμάζεται για τον «εισβολέα».
  • Οταν το αντιγόνο απειλήσει για δεύτερη φορά τον οργανισμό, προκαλείται αλλεργική αντίδραση.
  • Ο οργανισμός αμύνεται και απελευθερώνει ουσίες οι οποίες πυροδοτούν αντιδράσεις, όπως φαγούρα, δερματικές ή αναπνευστικές διαταραχές.

Τα σκουλήκια επηρεάζουν τα επίπεδα των κυττάρων τύπου Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συνηθίζουν να υπερδραστηριοποιούνται σε νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Κρον. Ωστόσο, όταν μειώνεται η δραστηριότητα των εν λόγω κυττάρων, τότε αυξάνεται εκείνη των ρυθμιστικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να υποχωρούν τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα σκουλήκια στο έντερο θέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε καθεστώς επαγρύπνησης, οδηγώντας το μακριά από τις ουσίες που ευθύνονται για την εκδήλωση αλλεργιών.

 

Ανδρέας Κατσούλης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πηγή: www.ethnos.gr

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.