Τρόφιμα με υψηλή επεξεργασία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Μια γαλλική μελέτη, δημοσιευμένη στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό "The BMJ", διαπίστωσε ότι αύξηση της κατανάλωσης κατά 10% σε δημητριακά εμπλουτισμένα με ζάχαρη, συσκευασμένα σνακ και άλλα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα (τα τρόφιμα αυτά μπορεί να είναι εύγεστα, αλλά συχνά φορτώνονται με ζάχαρη, αλάτι και λίπος), συνδέεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 12%.
Τα ευρήματα, που βασίζονται σε 24ωρα διαιτητικά αρχεία για περίπου 105.000 ενήλικες, με μέσο όρο ηλικίας 43 ετών και που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον δύο online ερωτηματολόγια, έδειξε επίσης αύξηση κατά 11% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού που συνδέεται με τα υπερμεταποιημένα προϊόντα.
Εν τω μεταξύ, τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου συνολικά και καρκίνου του μαστού ειδικά. Στα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, ρύζι και ζυμαρικά, αυγά, κρέας, ψάρι και γάλα.
Περισσότερες πληροφορίες: https://consumer.healthday.com
Πρόσθετες Πληροφορίες
- Image Credits: Designed by Freepik
Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας
Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας
Ιστότοπος: https://www.eiep.gr/Τελευταία άρθρα από τον/την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας
- Σαρκοπενική παχυσαρκία
- Οι εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες μεταφέρουν αντισώματα στα μωρά
- Η αύξηση του σπλαχνικού λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
- Οι αλλαγές στην καρδιαγγειακή υγεία συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
- Σημειώνεται αύξηση στους καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία μεταξύ των νέων ενηλίκων





