Web
Analytics
Η φυσική Ομοιοπαθητική θεραπεία της Ακμής χωρίς φάρμακα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η φυσική Ομοιοπαθητική θεραπεία της Ακμής χωρίς φάρμακα

Η ακμή είναι πρόβλημα κυρίως της εφηβικής και νεαρής ηλικίας,εν τούτοις τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες. Πολλές φορές το ομοιοπαθητικό ιστορικό αποκαλύπτει ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως κληρονομική επιβάρυνση (με την έννοια των ομοιοπαθητικών προδιαθέσεων νόσου), υπερφόρτωση από εμβολιασμούς, καταπίεση ήπιων επιφανειακών εκδηλώσεων του αμυντικού μηχανισμού (όπως, π.χ, απλές καταρροές, αλλεργικές εκδηλώσεις ή δερματίτιδες) από χημικά φάρμακα, ιδιοσυγκρασιακές ευαισθησίες και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Το εξάνθημα είναι πολύμορφο αποτελούμενο από φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, οζίδια, κύστεις, ουλές και μπορεί να συνοδεύεται από σμηγματόρροια. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, και περαν του ότι μπορεί να σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο πιο συχνός λόγος θεραπείας είναι η αισθητική δυσμορφία και οι σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες στους πάσχοντες. Η ακμή εντοπίζεται σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες και προσβάλλει κυρίως έφηβους και νέους, ενώ υποχωρεί βαθμιαίως στην ενήλικη ζωή. Πολλές φορές στην ακμή οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Αυτό συνδυάζεται με την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων στα τοιχώματα των αδένων που φράζουν τους πόρους τους προς την επιφάνεια του δέρματος. Τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα μπορούν να αναπτύσσονται στους φραγμένους πόρους προκαλώντας την αντίδραση του δέρματος και φλεγμονή. Η κατάλληλη Ομοιοπαθητική πληροφορία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τοπικά αυτά φαινόμενα μέσω απόλυτα εξειδικευμένων συνθέσεων, πάντοτε μέσα σε ένα πλαίσιο ολιστικής προσέγγισης του οργανισμού αλλά με βαρύτητα στα τοπικά φαινόμενα της ακμής.

Η εμφάνιση της ακμής συχνά είναι εκδήλωση των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στο σώμα και συνδέεται με την αύξηση των ανδρογόνων στο αίμα, που με τη σειρά τους θα δράσουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών που αποτελούν ως μια ενότητα τις τριχοσμηγματογόνες μονάδες. Τα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα είτε παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες (επινεφρίδια, όρχεις ή ωοθήκες) είτε προέρχονται από μετατροπή των λιγότερων ισχυρών ανδρογόνων, όπως είναι η Δ4 ανδροστενδιόνη, που είναι το κυριότερο ανδρογόνο της ωοθήκης, σε τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι αυτή που θα δράσει στους τριχοσμηγματογόνους θυλάκους, αυξάνοντας τη λιπαρότητα, αλλά ενδεχομενως και την τριχοφυΐα του δέρματος.Αιτίες για αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων είναι πολλές, με κυριότερη στη γυναίκα την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών και την υπερδραστηριότητα ή/και υπερπλασία των επινεφριδίων ή την ανδρογονική δράση κάποιων τοξικών ουσιών,όπως διατροφικών στοιχείων ή χημικών φαρμάκων. Αυξημένη τριχοφυΐα και ακμή όμως έχουμε και σε φυσιολογική παραγωγή των ανδρογόνων, όταν αυξάνεται ο μεταβολισμός των λιγότερο ισχυρών ανδρογόνων σε τεστοστερόνη, όπως συμβαίνει με την αύξηση του λιπώδους ιστού επί παχυσαρκίας. Η Ομοιοπαθητική πληροφορία είναι σε θέση, μέσα από εξατομικευμένη, συστημική-ολιστική-φυσιολογική, προσέγγιση, να επαναφέρει στο φυσιολογικό την κρίσιμη για την ακμή ορμονική ισορροπία αλλα και την ευαισθησία των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων στα ανδρογόνα.

Η Σύγχρονη Ομοιοπαθητική έχει πάψει από πολύ καιρό να είναι μια αποτελεσματική, πλην εμπειρική προσέγγιση και κινείται στα πλαίσια μιας στηριζόμενης σε αποδείξεις Επιστήμης. Με αυτή τη βάση η ακμή αναταποκρίνεται πολύ συχνά και θετικά σε μια καλοσχεδιασμένη Ομοιοπαθητική αγωγή.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάσος Βαρθολομαίος MD, PhD, MFHom, MHMA

Ιατρός Ιστοπαθολόγος - Ομοιοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.omoiotherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.