Web
Analytics
Κοινό Κρυολόγημα και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κοινό Κρυολόγημα και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας των ανθρώπων. Οι ιοί αποτελούν την συχνότερη αιτία λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και είναι αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (οξεία κόρυζα) και λιγότερο τα βακτήρια τα οποία είναι κυρίως υπεύθυνα για την πρόκληση οξείας αμυγδαλίτιδας, μέσης ωτίτιδας και επιγλωττίδας, μιας κατάστασης που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποφέρουν από κοινό κρυολόγημα αναρρώνουν σύντομα και δεν χρήζουν ιατρικής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Πιθανές επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος είναι η παραρινοκολπίτιδα, η βρογχίτιδα πνευμονία και η μέση ωτίτιδα.

Το όνομα που δόθηκε από την δυτική ιατρική στην παθολογική αυτή κατάσταση, «κρυολόγημα», είναι σπουδαίο διότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που στην δυτική ιατρική συνδέεται κάποιος περιβαλλοντικός παράγοντας με ένα συγκεκριμένο νόσημα. Προφανώς ο λόγος για τον οποίο δόθηκε το όνομα αυτό είναι διότι παρατηρήθηκε ένα άθροισμα συμπτωμάτων μετά από την οξεία επίδραση του κρύου. Το όνομα όμως αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι το σύνολο των συμπτωμάτων αυτό σχετίζεται μόνο με το κρύο. Όπως θα δούμε παρακάτω η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (ΠΚΙ) αναφέρει ότι εκτός από το κρύο, η ζέστη, ο άνεμος κ.α. μπορεί να είναι επίσης αιτιολογικοί παθολογικοί παράγοντες.

Το κρυολόγημα (στα κινέζικα: γκαν μαο) σύμφωνα με την ΠΚΙ ξεκινάει μετά την επίθεση παθολογικών παραγόντων. Το αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής είναι το «κοινό κρυολόγημα», το οποίο αν και εμφανίζεται τις περισσότερες φορές κατά την άνοιξη και τον χειμώνα μπορεί να παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες εποχές.

Σύμφωνα με την ΠΚΙ το βασικό παθολογικό αίτιο είναι ο άνεμος ο οποίος οδηγεί τα άλλα παθογόνα μέσα στο σώμα. Έτσι συναντούμε συνδυασμό παθολογικών παραγόντων όπως άνεμο – κρύο, άνεμο – ζέστη. Σε περίπτωση επίθεσης εξωτερικών παθογόνων, καθοριστικό ρόλο για την εκδήλωση ή μη της ασθένειας παίζει η επάρκεια του αμυντικού τσι, δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά ρόλο παίζει και η
βαρύτητα του παθογόνου.

Η καθημερινή κόπωση και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής έχει σαν αποτέλεσμα την διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού με αποτέλεσμα την εύκολη εισβολή των παθογόνων. Εξωτερικά παθογόνα σε αυτή την περίπτωση βρίσκουν την ευκαιρία να επιτεθούν δημιουργώντας ασθένεια.
Βασικά υπάρχουν 3 παθολογικά σύνδρομα που εμφανίζονται ως κρυολόγημα:  

Σύνδρομο ανέμου-κρύου

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από έντονη αποστροφή στο κρύο, πυρέτιο, ανιδρωσία, πονοκέφαλο, κρύα άκρα, ρινική συμφόρηση και καταρροή υδαρής βλέννας, πταρμό, πονόλαιμο, βήχα, αδιψία ή επιθυμία για ζεστά ροφήματα. Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσουμε το σύνδρομο είναι να παρατηρήσουμε τα συμπτώματα και το επίχρισμα της γλώσσας. Αν το επίχρισμα είναι
λευκό και υδαρές, τότε πιθανότατα πρόκειται για το αναφερόμενο σύνδρομο. Για την θεραπεία αυτού του συνδρόμου χρησιμοποιούνται αφέψημα με βότανα καυτερής γεύσης και θερμής φύσης όπως η πιπερόριζα και η γλυκόριζα για την πρόκληση εφίδρωσης.

Σύνδρομο άνεμου - ζέστης

Σε αυτό το σύνδρομο ο πυρετός είναι σχετικά υψηλός, η εφίδρωση είναι περιορισμένη, ο ασθενής υποφέρει από κεφαλαλγία, το πρόσωπο είναι κόκκινο, υπάρχει ξερός βήχας και τα φλέγματα είναι κίτρινα ή κολλώδη. Τα δάκρυα είναι κίτρινης απόχρωσης και πηχτά, ενώ υπάρχει ξηροστομία και επιθυμία για κατανάλωση υγρών. Σε αυτή την περίπτωση το επίχρισμα της γλώσσας έχει λεπτό άσπρο χρώμα με ελαφριά χροιά κίτρινου, ενώ το περίγραμμα της γλώσσας είναι κόκκινο. Η θεραπεία και σε αυτή την περίπτωση είναι η εφίδρωση όμως με βότανα καυτερής γεύσης και ψυχρή φύσης όπως το λουλούδι από αγιόκλημα και η μέντα.

Σύνδρομο καλοκαιρινής ζέστης - υγρασίας

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πυρετό, λιγοστή εφίδρωση, δυσκαμψία και αίσθημα βάρους των άκρων ή άλγος. Ο ασθενής συνήθως έχει ίλιγγο ή πονοκέφαλο με αίσθημα βάρους και ή διαστολής. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται βήχας με απόχρεμψη κολλώδους φλέγματος. Ο ασθενή εμφανίζει ευερεθιστότητα και δίψα χωρίς όμως να επιθυμεί μεγάλες ποσότητες υγρών. Το επίχρισμα της γλώσσας είναι λεπτό και κίτρινο. Η θεραπεία είναι η εφίδρωση και μέσω αυτής η αποβολή της καλοκαιρινής ζέστης-υγρασίας.

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία

Τον χειμώνα και την άνοιξη καλό είναι να διατηρείται ζεστό το σώμα ενώ το καλοκαίρι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται υπερβολικά ο κλιματισμός. Επίσης η καθημερινή γυμναστική βοηθά στην αύξηση της φυσικής κατάστασης που σαν αποτέλεσμα έχει την καλύτερη αντιμετώπιση των εξωγενών παθογόνων.
Από ό,τι είδαμε παραπάνω πρέπει να γίνει σωστή επιλογή των βοτάνων ανάλογα με το κάθε σύνδρομο. Διαφορετικά, λάθος χρήση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση. Αν για παράδειγμα ασθενής με «κοινό κρυολόγημα» συνδρόμου ανέμου-ζέστης καταναλώσει αφέψημα μίγματος κανέλας, γαρυφάλου, πιπερόριζας τότε πιθανότατα να επιδεινώσει την κατάστασή του. Για αυτό η συμβουλή ειδικού θεραπευτή ή γιατρού είναι πάντα χρήσιμη.

 

Πηγή: Holistic Life, τεύχος 39

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιάννης Δημητρίου

Καθηγητής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.