Web
Analytics
Ακράτεια ούρων: Μια διαφορετική προσέγγιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ακράτεια ούρων: Μια διαφορετική προσέγγιση

Η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια το συναντάμε συχνά και που ταλαιπωρεί πάρα πολλές γυναίκες διαφόρων ηλικιών.

Πολλές φορές μετά από διάφορες γυναικολογικές επεμβάσεις- αφαίρεση κύστης ωοθήκης, υστερεκτομή, ενδομητρίωση, κλπ- εμφανίζεται το πρόβλημα αυτό όπως επίσης και σε πολύτοκες γυναίκες μετά από φυσιολογικό τοκετό. Οπωσδήποτε όμως η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι κι αποτέλεσμα καθαρά του stress, ή μια απλής ουρολοίμωξης.

Η ακράτεια ούρων (stress incontinence) αναφέρεται στην ακούσια απώλεια ούρων όταν βήχουμε, φτερνιζόμαστε, γελάμε ή ακόμα στο περπάτημα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και έτσι πιέζεται η ουροδόχος κύστη έχοντας σαν αποτέλεσμα την αδυναμία κράτησης ούρων.

Αν και το πρόβλημα αυτό συναντάται και στους άνδρες (σπανιότερα) είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται και στις διαφορές στην ανατομία μεταξύ ανδρών και γυναικών π.χ. στις γυναίκες η ουρήθρα είναι πιο κοντή και μετά από επέμβαση ή τοκετό χαλαρώνει πιο εύκολα.

Η ιατρική διάγνωση στις περιπτώσεις αυτές βασίζεται στο ιστορικό της ασθενούς, στην φυσική εξέταση, στη δοκιμασία απώλειας ούρων με τον βήχα και φυσικά με διαγνωστικές εξετάσεις (γενική εξέταση ούρων, καλλιέργεια ούρων, ουροδυναμικός έλεγχος).

Οι ήπιες περιπτώσεις θεραπεύονται με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή και μια σειρά από ειδικές ασκήσεις, ενώ οι περιπτώσεις με σοβαρή ανεπάρκεια του σφιγκτήρα της ουρήθρας με χειρουργική θεραπεία εκλογής.

Από την άποψη της Κινέζικης Ιατρικής η ακράτεια ούρων (ιδιαίτερα μετά από υστερεκτομή) οφείλεται στην διαταραχή ροής της ενέργειας Qi. Γνωρίζουμε ότι η μήτρα αποθηκεύει το Αίμα και ότι είναι συνδεμένη με την ουσία του Νεφρού διαμέσου των διαφόρων μεσημβρινών που διατρέχουν το σώμα. Μετά από επέμβαση υστερεκτομής προκαλείται ταυτόχρονα ανεπάρκεια αίματος και στάση της ενέργειας του Νεφρού. Λόγω του ότι η αφαίρεση της μήτρας αποδυναμώνει τις ενέργειες αυτές, η γυναίκα νοιώθει συχνά πολύ κουρασμένη έως εξουθενωμένη ακόμα και αρκετούς μήνες μετά από την επέμβαση.

Σε περίπτωση που προϋπήρχε στάση του Qi στη μήτρα πριν από την επέμβαση, αυτή μεταφέρεται στο κοντινότερο όργανο, δηλαδή στην ουροδόχο κύστη. Ανατομικά η μήτρα και η ουροδόχος κύστη είναι γειτονικά όργανα.

Έτσι εξηγούνται τα άμεσα ουρολογικά προβλήματα μετά από την αφαίρεση της μήτρας, όπως συχνοουρία, ελαφριά - στην αρχή – ακράτεια ούρων, δυσφορία στην περιοχή, αίσθημα βάρους κλπ.

Ο βελονισμός ως μια ολιστική και ενεργειακή μέθοδος έχει, για ακόμη μια φορά θέση στην αντιμετώπιση των ουρογυναικολογικών προβλημάτων. Είναι ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία, αρκετές φορές σε συνδυασμό με βοτανοθεραπεία. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν με πολύ καλά αποτελέσματα, ειδικές ασκήσεις Qiqong, με σκοπό την ανόρθωση του περινέου (την περιοχή μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων). Ο σκοπός των ασκήσεων αυτών είναι η ανύψωση της ενέργειας Qi με στόχο να εδραιωθεί η επικοινωνία μεταξύ του Qi της εισπνοής και του ανερχόμενου Qi του Νεφρού έτσι ώστε να εμποδιστεί η ακουσία απώλεια ούρων.

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως πόσα χρόνια υπάρχει η ενόχληση, από τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας (εάν υπάρχουν), από προηγούμενες επεμβάσεις κλπ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού έχει σημασία όχι μόνο για την καλή ψυχολογία της γυναίκας, αλλά έχει και πολύ θετική αντανάκλαση στη ψυχολογία της. Έτσι με τη λύση του προβλήματος της ακράτειας πολλές γυναίκες θα μπορούν να επανέλθουν ξανά στις καθημερινές τους δραστηριότητες και εξόδους χωρίς να νιώθουν ντροπή ή άγχος.

 

Πηγή: Holistic Life, τεύχος 29

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρασκευή Φωτάκη MD

Μαιευτήρας - Xειρουργός - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κινέζικη Ιατρική - Βελονισμός - Βοτανοθεραπεία

 

Ιστότοπος: www.pfotaki.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.