Web
Analytics
Πονοκέφαλος και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πονοκέφαλος και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς συνανθρώπους μας. Ο πονοκέφαλος τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται από την συμβατική ιατρική κυρίως με τα γνωστά παυσίπονα, τα οποία ναι μεν εμποδίζουν την αγωγή του αλγεινού ερεθίσματος ανακουφίζοντας το σύμπτωμα του πόνου, αλλά δεν έχουν καμία δράση στο βαθύτερο αίτιο αυτού.

Δεδομένου του ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι κάποια απειλητική κατάσταση, συχνά το αίτιό του δεν διερευνάται σε βάθος. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) μέσα από την δική της προσέγγιση αντιμετωπίζει ριζικά τέτοιου είδους καταστάσεις και όχι απλώς συμπωματικά.

Η ΠΚΙ μέσα στο πέρασμα των αιώνων, συσσωρεύοντας τεράστια κλινική εμπειρία διατυπώνει ότι η κεφαλαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε προσβολής του οργανισμού από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κρύο, η ζέστη κτλ. είτε συνέπεια κάποιας εσωτερικής δυσαρμονίας.

Η προσβολή του οργανισμού από περιβαλλοντικούς παράγοντες συμβαίνει διότι οι πάσχοντες συχνά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Για παράδειγμα, τις θερμές μέρες του καλοκαιριού απολαμβάνουν την απευθείας επίδραση του ψυχρού ρεύματος αέρα από το κλιματιστικό, με αποτέλεσμα να δέχονται την αρνητική επιρροή του ανέμου και του κρύου. Αυτό οδηγεί σύμφωνα με την ΠΚΙ στην επιβράδυνση ή χειρότερα στη στάση της ροής της ενέργειας και στην εμφάνιση του συμπτώματος του πόνου. Στις περιπτώσεις πονοκεφάλου από εξωτερική επίδραση, τα συμπτώματα έχουν απότομη έναρξη και είναι έντονα. Ο χαρακτήρας του πόνου εδώ μπορεί να είναι καυστικός, διασταλτικός, διαξιφιστικός, με αίσθημα παλμών κ.ά.

Η εσωτερική δυσαρμονία από την άλλη μπορεί να είναι μια πιο πολύπλοκη υπόθεση διότι τα αίτιά της είναι ποικίλα. Συχνότερο αίτιο εσωτερικής δυσαρμονίας σήμερα είναι η συναισθηματική καταπίεση. Ιδιαίτερα η καταπίεση του θυμού και του στρες σύμφωνα με την ΠΚΙ οδηγεί στη δυσαρμονία συγκεκριμένων εσωτερικών οργάνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην επιβράδυνση της ροής της ενέργειας. Άλλο συχνό αίτιο εσωτερικής δυσαρμονίας σήμερα, είναι η ακατάλληλη-ανθυγιεινή διατροφή και η σωματική εξάντληση.

Σύμφωνα με την ΠΚΙ, η ακατάλληλη διατροφή όπως τα λιπαρά γεύματα, τα πολλά γλυκά, τα πικάντικα φαγητά και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, έχουν αρνητική επίδραση στα όργανα που είναι υπεύθυνα για την λήψη των θρεπτικών συστατικών από την τροφή. Εφόσον τα όργανα δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα αναγκαία συστατικά από την τροφή, ο οργανισμός αργά η γρήγορα θα βρεθεί σε κατάσταση έλλειψης κάποιον συστατικών απαραίτητων για την ομαλή του λειτουργία. Αυτή η κατάσταση ανεπάρκειας τελικά θα οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Η ΠΚΙ περιγράφει ως λιγότερο συχνό αίτιο εσωτερικής δυσαρμονίας που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κάποια κληρονομική παθολογική κατάσταση ή ακόμα και την υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ΠΚΙ, κληρονομικά προβλήματα ή σωματική εξασθένηση κυρίως από υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα δαπανούν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού με τελική κατάληξη τον πονοκέφαλο.

Ο πονοκέφαλος από εσωτερική δυσαρμονία αντίθετα με τον προηγούμενο έχει σταδιακή έναρξη και ο πόνος είναι ηπιότερος. Ο χαρακτήρας του πόνου μπορεί να είναι υπόκωφος, διακεκομμένος, αμυδρός, σαν «το κεφάλι να είναι κενό» ενώ μπορεί να υπάρχει θολερότητα και επιδείνωση με την κόπωση.

Η ΠΚΙ αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο κυρίως με την λήψη θεραπευτικών βοτάνων, το βελονισμό και την θεραπευτική μάλαξη. Εκτός από αυτές τις θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες αυτοθεραπείας και ταχύτερης αντιμετώπισης του πονοκεφάλου ανεξάρτητα από το αν κάποιος ακολουθεί συμβατική ή εναλλακτική θεραπεία.

Η ΠΚΙ συμβουλεύει όσους υποφέρουν από κεφαλαλγία να ξεκουράζονται και να μην εξαντλούνται σωματικά ή ψυχικά. Κατά την διάρκεια του πονοκεφάλου καλό είναι να διατηρούν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται ήσυχο χωρίς έντονο φωτισμό. Στις περιπτώσεις όπου πρόκειται για κεφαλαλγία από επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων, οι ασθενείς καλό είναι να ασκούνται τακτικά έτσι ώστε να βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση και να αντιστέκονται αποτελεσματικότερα στους παράγοντες αυτούς. Όσοι πάσχουν από κεφαλαλγία ως αποτέλεσμα εσωτερικής δυσαρμονίας πρέπει να διατηρούν ομαλή την ψυχολογική τους κατάσταση, να αποφεύγουν το συναισθηματικό στρες και να ξεκουράζονται.

Ανεξάρτητα από το είδος του πονοκεφάλου οι ασθενείς δεν πρέπει να καπνίζουν, να πίνουν και πρέπει να κάνουν τακτικά χειρομάλαξη για να διατηρούν τον οργανισμό τους σε ισορροπία.

Δεδομένου του ότι κάποιες φορές ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι μέρος κάποιας πιο σοβαρής κατάστασης καλό είναι να ζητείται η γνώμη του ειδικού ιατρού.

 

Πηγή: Holistic Life, τεύχος 40

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γιάννης Δημητρίου

Καθηγητής της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.