Web
Analytics
Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική & Βελονισμός

Σήμερα σε όλο τον κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) και ο βελονισμός υπόκειται σε μια αναγέννηση. Αν και αυτό αρχικά φαντάζει περίεργο αν το δούμε εκ των υστέρων και από την ιστορική του προοπτική δεν πρέπει να μας προκαλέσει ιδιαίτερη έκπληξη. Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ του Δυτικού κόσμου και της Κίνας είναι εν μέρει μια ιστορία Ευρωπαίων και Αμερικανών που κοιτούν προς την ανατολή και προσπαθούν να ερμηνεύσουν μια τεράστια, πολύπλοκη και για κάποιον που δεν είναι γνώστης, μπερδεμένη κουλτούρα με τέτοιο τρόπο που βλέπουν αυτά που θέλουν να δουν και αυτά που φοβούνται περισσότερο. Κάτι σαν ένα παγκόσμιο test του Rorschach*
 
Η Κίνα είναι τελικά πολλά πράγματα και έχει αρκετά πρόσωπα - «κίτρινη ή και κόκκινη απειλή» από τη μια και παραδόξως μια γη με εργάτες που ζουν και εργάζονται αρμονικά σε κοινότητες από την άλλη και βέβαια μια τεράστια αγορά που είναι ικανή να σώσει τις οικονομίες μας.
 
Στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι και συχνά με έναν καλό λόγο, είναι ανήσυχοι και φοβισμένοι για την σύγχρονη ιατρική επιστήμη. Αν και είναι βέβαια μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υγειονομικής περίθαλψης που έχει εμφανιστεί ποτέ στη γη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μοντέρνα επιστήμη έχει αναπτύξει ένα σύστημα που είναι ανησυχητικά απρόσωπο σε τέτοιο βαθμό που φοβίζει. Συχνά ο ασθενής εξομοιώνεται σαν μια ελαττωματική μηχανή που την φροντίζει ένα καταπονημένο από την υπερεργασία ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και με πολύ μικρές πιθανότητες να του παράσχει την κατάλληλη προσωπική φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη που έχει ανάγκη. Οι θεραπείες τείνουν να γίνουν υπερβολικά επιθετικές, εκφοβιστικές, σύνθετες στη θεωρία και την πρακτική και χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή του ασθενή. Οι αποστειρωμένοι τοίχοι των νοσοκομείων, τα μυστηριώδη χάπια και ενέσεις και οι σύνθετοι όγκοι από μηχανήματα απέχουν πολύ από αυτό που η μητέρα φύση έχει δημιουργήσει για εμάς.
 
Περιστασιακά ακούμε για θεραπείες που προκαλούν σοβαρότατες παρενέργειες και περιπτώσεις που η απρόσωπη περίθαλψη έχει οδηγήσει σε τραγωδίες που αν και τις πιο πολλές φορές είναι τυχαίες δεν μειώνουν τις συνέπειές τους.
Έτσι ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι πολλοί άνθρωποι θα έψαχναν για εναλλακτικές μορφές θεραπείας και η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική θα ήταν μια από αυτές. Με μια πρώτη ματιά η ΠΚΙ φαίνεται να φτιάχτηκε κατά παραγγελία των ιατρών. Με μια τόσο μακρόχρονη ιστορία, οι τεχνικές της έχει αποδειχτεί ότι λειτουργούν ικανοποιητικά. Επιπλέον οι μέθοδοί της θεωρούνται «ευγενικές» και βασίζονται σε φυσικές ουσίες και έννοιες. Δίνεται έμφαση στην βελτίωση της σωματικής αρμονίας και εστιάζεται στην ανάπτυξη της ΤΣΙ ενέργειας.
 
Και καθώς προχωράμε στον 21ο αιώνα το σύνθημα «Υγεία για όλους» είναι ένα διαρκές καθήκον για την κοινωνία και ειδικότερα για την ιατρική κοινότητα που πρέπει να φέρει εις πέρας. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος απαιτεί αμοιβαία συνεργασία και συντονισμένη προσπάθεια διαφόρων ιατρικών επιστημών περιλαμβάνοντας και την ΠΚΙ.
 
Ο Βελονισμός είναι μια από τις κυρίες μεθόδους θεραπείας στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ).
 
Το αυθεντικό κείμενο της κινέζικης ιατρικής είναι το ΧΟΑΝΓΚ ΤΙ-ΝΕΙ ΚΙΝΓΚ, τα κλασικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα ο οποίος λέγεται ότι βασίλευσε από το 2696 έως το 2598 π.Χ. κι ότι η μητέρα του τον συνέλαβε ως εκ θαύματος και τον γέννησε στις όχθες του κίτρινου ποταμού, από τον οποίο πήρε και το επώνυμό του. Χιλιάδες βιβλία έχουν γραφτεί από τότε πάνω στην κινέζικη φιλοσοφία της θεραπευτικής και η βασική της φιλοσοφία εξαπλώθηκε και στους άλλους Ασιατικούς πολιτισμούς. Σχεδόν όλες οι μορφές της Ανατολίτικης ιατρικής που χρησιμοποιείται στη Δύση σήμερα, που περιλαμβάνουν τον βελονισμό, το σιάτσου κλπ είναι κομμάτι ή έχουν τις ρίζες τους στην Κινέζικη ιατρική.
 
Οι θρύλοι αναφέρουν ότι ο βελονισμός ανακαλύφθηκε όταν αρχαίοι Κινέζοι θεραπευτές παρατήρησαν απρόβλεπτες επιδράσεις, από τρυπήματα ξύλων σε Κινέζους πολεμιστές. Το αρχαιότερο σύγγραμμα του βελονισμού είναι τα «Κλασσικά συστήματα του Βελονισμού», γραμμένα το 282 μ.Χ. Αν και ο βελονισμός είναι η πιο γνωστή θεραπευτική μέθοδος, η ΠΚΙ χρησιμοποιεί επιπλέον συνταγές με βότανα, θεραπευτικές δίαιτες, αλλαγή τρόπου ζωής και άλλα.
 
Στην αυγή του 20ου αιώνα υπήρχαν ελάχιστοι δυτικοί ιατροί, που είχαν επισκεφτεί την Κίνα και είχαν εντυπωσιαστεί από τον βελονισμό αλλά πέρα από τις αμερικανοασιατικές κοινότητες παρέμενε άγνωστος μέχρι το 1970 ώσπου ο Richard Nixon έγινε ο πρώτος Αμερικάνος πρόεδρος που επισκέφτηκε την Κίνα. Τότε οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν εντυπωσιάστηκαν παρατηρώντας μεγάλες εγχειρήσεις που γίνονταν χωρίς αναισθησία, παρά μόνο τη χρήση ειδικών βελονών, που εισερχόμενες στα κατάλληλα σημεία του σώματος έλεγχαν τον πόνο. Σήμερα η ΠΚΙ και ο βελονισμός έχει φτάσει σε σημείο να εφαρμόζεται αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, σε πολλές δυτικές χώρες.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας –WHO- συστήνει το βελονισμό σαν μια αποτελεσματική θεραπεία για πάρα πολλά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ άλλων αλλεργίες, πνευμονολογικά προβλήματα, στομαχικές διαταραχές, νευρολογικές διαταραχές, παιδιατρικές ασθένειες και φυσικά γυναικολογικά προβλήματα. Επίσης ο βελονισμός χρησιμοποιείται ευρέως στον αλκοολισμό και γενικά στην αποτοξίνωση. Είναι μια αποτελεσματική και χαμηλού συνολικού κόστους θεραπεία για τους πονοκέφαλους και τον χρόνιο πόνο που σχετίζεται με προβλήματα της μέσης και την αρθρίτιδα. Επίσης χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο βελονισμός είναι συνήθως πιο αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται για πρόληψη ή πριν μια πάθηση γίνει οξεία αλλά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει και ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή AIDS. Επίσης πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο πόνος από συγκεκριμένες μυοσκελετικές καταστάσεις όπως η ινομυαλγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Από την άλλη μεριά βέβαια ο βελονισμός έχει περιορισμένη χρησιμότητα σε τραυματικές καταστάσεις που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση ή επείγουσα αντιμετώπιση, όπως για παράδειγμα ένα σπάσιμο ποδιού.

 

* Το τεστ inkblot (γνωστό και ως Rorschach test) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από ψυχολόγους για να αξιολογήσουν την ψυχολογική κατάσταση κάποιου, όσο αναφορά την προσωπικότητα και την συναισθηματική του κατάσταση.
Η διαδικασία είναι απλή. Ο "ασθενής" βλέπει μια σειρά από εικόνες που μοιάζουν με κηλίδες μελανιού και πρέπει να περιγράψει με τι μοιάζει αυτό που βλέπει. Από τις απαντήσεις που δίνει, ο ψυχολόγος μπορεί να πάρει μια πρώτη εικόνα για την ψυχολογική κατάσταση του "ασθενή" του.

 
Holistic Life
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρασκευή Φωτάκη MD

Μαιευτήρας - Xειρουργός - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κινέζικη Ιατρική - Βελονισμός - Βοτανοθεραπεία

 

Ιστότοπος: www.pfotaki.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.