Web
Analytics
Προβλήματα στην κύηση:Aυτόματες αποβολές και πώς να τις αντιμετωπίσετε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Προβλήματα στην κύηση:Aυτόματες αποβολές και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Η αυτόματη αποβολή είναι η απώλεια του εμβρύου, όταν γίνεται ακουσία. Η συχνότητα εκδήλωσης των αυτομάτων αποβολών και γενικότερα των εμβρυικών απωλειών ανέρχεται στο 40% περίπου των συλλήψεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται όταν υφίσταται ιστορικό μιας ή περισσότερων αυτομάτων αποβολών. Το συχνότερο σύμπτωμα της αυτόματης αποβολής είναι η κολπική αιμόρροια τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η οποία και συνήθως χαρακτηρίζει τον τερματισμό της κύησης, πριν προλάβει να πραγματοποιηθεί η ικανοποιητική ανάπτυξη του εμβρύου, ώστε να επιβιώσει μετά την έξοδό του από την μήτρα. Οι περισσότερες αυτόματες αποβολές πραγματοποιούνται τις πρώτες 12 εβδομάδες και υπολογίζεται ότι το 50-60% των αποβολών αυτών οφείλεται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες του εμβρύου.

Επίσης σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι η ηλικία της μητέρας και του πατέρα. Τα αίτια των αυτόματων αποβολών κατατάσσονται σε αίτια οφειλόμενα στο έμβρυο και προερχόμενα από τη μητέρα.

Αίτια από την πλευρά της μητέρας μπορεί να είναι διάφορες λοιμώξεις, όπως η τοξοπλάσμωση, ο έρπητας κ.ά., επίσης χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η φυματίωση, οι θυρεοειδοπαθειες κ.τ.λ. Ένας σπουδαίος παράγοντας, στον οποίο δεν δίνεται ανάλογη προσοχή, είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ο εθισμός στο οινόπνευμα και τον καπνό, ακόμη και στην καφεΐνη. Επίσης η έκθεση σε χημικές ουσίες και σε διάφορες ακτινοβολίες επηρεάζουν την ομαλότητα της κύησης.

Η ηλικία των γονέων παίζει σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Όσον αφορά τη μήτρα, η οποία είναι το όργανο που φιλοξενεί το έμβρυο, διάφορες παθήσεις της αποτελούν αίτια αυτόματων αποβολών, π.χ. ινομυώματα, συμφύσεις από προηγούμενες επεμβάσεις, φλεγμονές, αποξέσεις κ.α. Σπάνια, τραυματισμοί από ατυχήματα μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του εμβρύου.

Μέχρι στιγμής αναφερόμαστε στις αιτιολογίες, σύμφωνα με την Κλασική Ιατρική, στην οποία όπως προσέξατε δεν γίνεται λόγος για την ψυχολογική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας. Και όμως, η ψυχοσωματική διάθεση της γυναίκας παίζει τον κυριότερο ρόλο σε μια εγκυμοσύνη και στην καλή έκβασή της. Θα πούμε λεπτομέρειες γι' αυτό παρακάτω.

Στην Κινέζικη Ιατρική, ο όρος αυτόματη αποβολή, ο όποιος σχετίζεται με κολπική αιμόρροια, χωρίζεται σε δυο κατηγορίες- «αδύναμο έμβρυο» και « ανήσυχο έμβρυο». Ο πιο σημαντικός όμως διαχωρισμός αφορά τη χρονική περίοδο της κύησης, στην οποία συμβαίνει η αποβολή. Έτσι, όταν γίνεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης ονομάζεται Duo Tai, δηλαδή «απώλεια του εμβρύου», ενώ η αποβολή μετά τους πρώτους τρεις μήνες αναφέρεται ως μικρή γέννα-Xiao Chan. Επίσης στην Κινέζικη Ιατρική η απώλεια χαρακτηρίζεται από τρεις βαθμίδες ή καταστάσεις, οι οποίες προηγούνται.

Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμόρροια, ακολουθεί η κατάσταση «ανήσυχο έμβρυο» και καταλήγει στη αποβολή.

Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος, για τον απλούστατο λόγο ότι στις δυο αρχικές καταστάσεις, το έμβρυο δεν έχει υποστεί ακόμη καμία βλάβη και έτσι η απειλουμένη απώλειά του μπορεί να εμποδιστεί με διαφόρους φυσικούς τρόπους, συνήθως βοτανοθεραπεια σε συνδυασμό με συγκεκριμένα πρωτόκολλα βελονισμού. Ενώ στην τελευταία κατάσταση, το έμβρυο έχει προσβληθεί και έτσι η διαδικασία της απώλειας είναι αναπόφευκτη.

Αναφορές για τις αποβολές υπάρχουν σε αρκετά αρχαία κινέζικα κείμενα, για τον τρόπο αντιμετώπισής τους και την πρόγνωση της κάθε κατάστασης και το σημαντικότερο, τον τρόπο να τις προλάβουμε. Για άλλη μια φορά αυτό μας δείχνει την προσοχή και την εξέχουσα θέση που δίνει η Κινέζικη Ιατρική στην πρόληψη της υγείας μας. Επίσης δίνεται μεγάλη σημασία σε κάθε λεπτομέρεια ενός συμπτώματος. Η παθολογία της αυτόματης αποβολής οφείλεται σε αδυναμία δυο σημαντικών μεσημβρινών -CHONG meridian και REN meridian, οι οποίοι αδυνατούν να συγκρατήσουν το Αίμα και να θρέψουν το έμβρυο. Έτσι η πρωταρχική ενέργεια Qi του εμβρύου είναι αδύναμη, το ίδιο δεν αναπτύσσεται σωστά και το αποτέλεσμα είναι η απώλειά του. Η αδυναμία των μεσημβρινών αυτών είναι στενά συνδεδεμένη με την ανεπάρκεια της ενέργειας των Νεφρών, επίσης σε μικρότερο βαθμό με ανεπάρκεια Αίματος και ανεπάρκεια Qi.

Οι παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν ανεπάρκεια της ενέργειας των Νεφρών είναι πάρα πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η υπερβολική εργασία, εννοώντας τις πολλές ώρες εργασίας χωρίς την ανάλογη ξεκούραση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η κατάσταση εξασθενεί την ενέργεια Yin του Νεφρού, σε αντίθεση με την υπερβολική σωματική εργασία, όπως είναι ο αθλητισμός, οι έντονες ασκήσεις, οι οποίες εξασθενούν το Yang του Νεφρού. Έτσι οι ενέργειες αυτές από την πλευρά τους επηρεάζουν τους κεντρικούς μεσημβρινούς και προκαλούν αποβολές.

Οι χρόνιες παθήσεις και οι μακροχρόνιες και συχνές δίαιτες επίσης βλάπτουν σοβαρά και αποδυναμώνουν την ενέργεια Qi και το Αίμα και έτσι επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Με τον τρόπο αυτό η ανεπάρκεια της ενέργειας έχει ως κλινική εκδήλωση την κολπική αιμόρροια.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε και να υποτιμάμε τη γενική κατάσταση της εγκύου γυναίκας, π.χ. μια ίωση, ένας πυρετός κατά την διάρκεια της κύησης, μια μη ισορροπημένη διατροφή, όπως καυτερές τροφές, αλκοόλ, κάπνισμα, σε συνδυασμό ή όχι με μια ασταθή ψυχολογική διάθεση με πολύ άγχος, θυμό, ένταση και γκρίνια. Όλες αυτές οι καταστάσεις, μεμονωμένες ή όχι δημιουργούν στάση της ενέργειας Qi του Ήπατος και Φωτιά Αίματος. Γνωρίζοντας ότι το Ήπαρ είναι το όργανο αποθήκευσης Αίματος, το αποτέλεσμα της αποβολής είναι αναμενόμενο.

Έτσι πάντα ο γυναικολόγος πρέπει να συνιστά στην έγκυο γυναίκα σωστή διατροφή, ηρεμία και φυσικό τρόπο ζωής χωρίς έντονα συναισθηματικά και ψυχολογικά ερεθίσματα. Ανάλογα με το σύμπτωμα που κυριαρχεί σε κάθε έγκυο γυναίκα η προσέγγιση και η αντιμετώπιση είναι διαφορετική. Δίνεται βάση και φροντίδα στο σημαντικότερο σύμπτωμα, είτε είναι η κολπική αιμόρροια, είτε είναι το κοιλιακό άλγος, που αντανακλά και στην πλάτη και χαμηλά.

Οπωσδήποτε η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο, να διαπιστωθεί με Υπερηχογραφικό έλεγχο η κατάσταση του εμβρύου και να γίνει επίσης διάγνωση με την εξέταση της γλώσσας και του σφυγμού. Αυτό προϋποθέτει ο γυναικολόγος να είναι γνώστης της διάγνωσης της Κινέζικης Ιατρικής. Με συνδυασμό όλων των στοιχείων που έχουμε συλλέξει μπορούμε να προτείνουμε στην γυναίκα διάφορα πρωτόκολλα βελονισμού, βοτανοθεραπείας, σωστής διατροφής και πάνω απ' όλα πρόληψης.

Ακόμα από την Δυναστεία των Han (206 π.χ.) πολλοί κινέζοι ιατροί χρησιμοποιούσαν παραδοσιακές θεραπείες για την αντιμετώπιση της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν διατροφή, ασκήσεις, βότανα και βελονισμό.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έχει ήδη προϋπάρξει μια αποβολή; Ο σκοπός της Κινεζικής Ιατρικής είναι να επαναφέρει και να κρατήσει σε ισορροπία την ζωτική ενέργεια σε μια γυναίκα, η οποία έχει αποβάλει και έχει υποστεί ορμονικές διαταραχές. Όσο μεγαλώνει ηλικιακά η γυναίκα χρησιμοποιούνται βότανα τα οποία τρέφουν βαθύτερα την ζωτικότητα για να παράγει ένα υγιές ωάριο.

Γυναίκα, η οποία έχει αποβάλει πρέπει να ανοικοδομήσει και να διαφυλάξει την Qi ενέργειά της και να θρέψη το Αίμα. Αυτό κατ' επέκταση σημαίνει φύλαξη της ενέργειας Qi του Νεφρού. Ο Νεφρός όπως τονίσαμε ήδη, δεν είναι απλώς ένα όργανο, είναι όλα τα ψυχοσωματικά μας, όλη μας η Προγονική ενέργεια, η οποία μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ενέργεια του Νεφρού για την παραγωγή ποιοτικών ωαρίων και σπερματοζωαρίων.

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό το όφελος της Κινεζικής Ιατρικής, η οποία είτε μόνη της, είτε και σε συνδυασμό με την Κλασική Δυτική Ιατρική σκοπεύει όχι μόνο στην αποτελεσματική θεραπεία των ζευγαριών, επιτυγχάνοντας μια εγκυμοσύνη, αλλά και στη γέννηση ενός υγιέστατου μωρού. Και ένα μωρό θα είναι υγιέστατο όταν και οι πρόγονοί του είναι υγιείς, και το ίδιο θα μεγαλώνει σωστά και ισορροπημένα στην μετέπειτα ζωή

 

Πρώτη δημοσίευση "Holistic Life"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρασκευή Φωτάκη MD

Μαιευτήρας - Xειρουργός - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Κινέζικη Ιατρική - Βελονισμός - Βοτανοθεραπεία

 

Ιστότοπος: www.pfotaki.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.