Web
Analytics
Όταν η νευρική ανορεξία μας χτυπάει την πόρτα.. - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Όταν η νευρική ανορεξία μας χτυπάει την πόρτα..

Την πρώτη φορά θυμάμαι που συνάντησα στο γραφείο μου μια κοπέλα που έπασχε από διατροφική διαταραχή και συγκεκριμένα από νευρική ανορεξία ήταν στη αρχή της εφηβείας της. Μου ζητούσε να τη βοηθήσω να χάσει τα 2-3 κιλά που "θεωρούσε" ότι έβαλε. Τονίζω τη λέξη "θεωρούσε" διότι προσωπικά δεν έβλεπα περίσσεια κιλών ούτε και επαγγελματικά όταν έκανα μετρήσεις βάρους, ύψους, ποσοστά λίπους στο σώμα (που ήταν οριακά προς τα χαμηλά επίπεδα).

Ξαφνιάστηκα που παρόλο το ότι ήταν μόνο 13 χρονών θεωρούσε ότι δεν είχε το σώμα που της ταίριαζε σύμφωνα με τα "πρότυπα ομορφιάς"  που παρουσιάζονται στις μέρες μας. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής και η εμμονή κάποιου ατόμου να μοιάσει με κάποιο "πρότυπο ομορφιάς" δεν είναι απλά ένα πρόβλημα διατροφικό. Είναι μια ψυχογενής ασθένεια η οποία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Το πρόβλημα ξεκινά όχι όταν δε θέλει να φάει όλο το φαγητό όταν κάνει αρκετή γυμναστική ή όταν αποκλείει "απαγορευμένες" για τον οργανισμό του τροφές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να δώσουμε υγιεινές συμβουλές διατροφής. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο οργανισμός αρχίζει να στερείται θρεπτικά συστατικά επειδή η ελάττωση της τροφής φτάνει σε σημείο πείνας.

Η μειωμένη πρόσληψη για παράδειγμα ιχνοστοιχείων και συγκεκριμένα ψευδαργύρου οδηγεί σε μειωμένο αίσθημα της γεύσης, της όσφρησης, ακόμα και της όρεξης. Αποτέλεσμα αυτών είναι η περαιτέρω ελάττωση της επιθυμίας για φαγητό.

Δηλαδή μετά φτάνει το άτομο όχι μόνο να μη θέλει να φάει αλλά και να μην μπορεί. Γι αυτό και χρειάζεται πολύ δύναμη και θέληση και φυσικά ιατρική και οικογενειακή βοήθεια για να αρχίσει σιγά-σιγά να προσλαμβάνει τροφή.

Οδηγείται ο οργανισμός σε βιοχημική ανισορροπία και κυρίως ανισορροπία στη χημεία του εγκεφάλου.

Η ψυχική μας κατάσταση, η συμπεριφορά μας, η αντίδρασή μας σε οτιδήποτε μας συμβαίνει, θετικό ή αρνητικό, επηρεάζεται από την ομαλή παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλό μας που λέγονται νευροδιαβιβαστές. Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν σημαντικά και την όρεξη για τροφή. Τέτοιες ουσίες είναι για παράδειγμα η σεροτονίνη που ελαττώνει την όρεξη. Όταν δεν τρεφόμαστε σωστά τότε μπαίνουν σε λειτουργία μηχανισμοί του οργανισμού μας που μας κάνουν να τρώμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες φαγητού αλλά έπειτα από τύψεις να ξαναπέφτουμε σε εξαντλητικές δίαιτες.

Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διατροφική διαταραχή δίνουν καθημερινά μάχη.

Οι "μαχόμενοι" συγκρούονται μια με τον εσωτερικό τους κόσμο και μια με τον εξωτερικό, δηλαδή την εξωτερική τους εμφάνιση.

Η μάχη με τον εσωτερικό κόσμο είναι ο αγώνας για εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους, για επιβεβαίωση και αυτοπεποίθηση και από την άλλη με την εξωτερική τους εμφάνιση που παλεύουν να την "τελειοποιήσουν".

Όμως η αληθινή ζωή μας διδάσκει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευτυχία Γαλανάκου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ.

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.