Web
Analytics
Συμπληρώματα Διατροφής, για την πανδημία της Γ Ρ Ι Π Η Σ - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Συμπληρώματα Διατροφής, για την πανδημία της Γ Ρ Ι Π Η Σ

Όπως είναι γνωστό η πανδημία γρίπης μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων πολιτών και να προκαλέσει μεγάλη αφαίμαξη στον προϋπολογισμό των διαφόρων κρατών, λόγω της αγοράς εμβολίων και φαρμάκων. Σοβαρή οικονομική ζημιά θα προκύψει και από την απώλεια εκατομμυρίων ωρών εργασίας. Επομένως δεν θεωρώ άσκοπο να εξετάσει κανείς ποιά ενδεχομένως θα μπορεί να είναι η συμβολή των συμπληρωμάτων διατροφής στην αντιμετώπιση της επιδημίας αυτής. Στο βιβλίο μου ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ, ως συμπληρώματα για τη γρίπη προτείνονται η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κατά τη γνώμη μου όμως η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο εξειδικευμένη πρόταση είναι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς.

Το αφέψημα, τσάι, από φύλλα ελιάς είναι γνωστό μικροβιοκτόνο σχεδόν σε όλους τους αρχαίους λαούς της Μεσογείου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των Φαραώ. Από τότε, η χρήση του ως μικροβιοκτόνου δεν σταμάτησε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Έλληνα γιατρού στη Λέσβο το 1850, ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς πανδημία ελονοσίας στο νησί. Το γεγονός αναφέρεται σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Νεώτερες έρευνες έδειξαν πως το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, κατεβάζει την χοληστερίνη, μειώνει το ζάχαρο, περιορίζει τις φλεγμονές, καταπολεμά την ψωρίαση και τις ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Έχει αναφερθεί ότι προλαμβάνει την εκδήλωση ή και θεραπεύει περισσότερα από 100 είδη λοιμώξεων

Για τις θεραπευτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς (ΕΚΦΕ) έχουν ακουστεί στην Ελλάδα, από τα ΜΜΕ, τόσα πολλά και με τόσο απόλυτο τρόπο, ώστε ο κόσμος να αντιμετωπίζει τις θεραπευτικές του ιδιότητες με αρκετή δυσπιστία. Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα;

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς είναι ισχυρό και πολύ αποτελεσματικό ευρέως φάσματος μικροβιοκτόνο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταπολεμά τους ιούς όλων των τύπων. Επομένως θα πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον και για την αντιμετώπιση της γρίπης που έχει ενσκήψει. Όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των ιών, επειδή αδρανοποιεί ορισμένα ένζυμα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Μεταξύ των ιών αυτών περιλαμβάνεται ο ιός του Έιτζ, του έρπητα και σχεδόν όλα τα είδη των στελεχών του ιού της γρίπης. Οι αντιικές ιδιότητες της δραστικής ουσίας του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς είναι μοναδικές. Πράγμα πολύ σημαντικό αν λάβουμε υπόψιν ότι  όπως υπολογίζεται η δημιουργία του 30% των καρκίνων οφείλεται σε ιούς.

Η δραστική αντιική ουσία του εκχυλίσματος είναι η ελαιοευρωπαΐνη (oleuropen) η οποία βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα μέρη του δέντρου, το προστατεύει από τις διάφορες ασθένειες και του παρέχει τη δυνατότητα να επιβιώνει εκατοντάδες χρόνια. Η ελαιοευρωπαΐνη είναι αυτή που δίνει την πικρή γεύση στις ελιές. Το in vivo παράγωγο της ελαιοευρωπαΐνης, το ελενολικό οξύ (elenolic acid) έχει αποδειχθεί, από ικανό αριθμό ερευνών, ότι είναι πολύ ισχυρό μικροβιοκτόνο και αποτοξινώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν το άλας του ελενολικού οξέος με ασβέστιο, το ελενολικό ασβέστιο (calcium elonate), ως το αντιβιοτικό του 21ου αιώνα, επειδή σχεδόν όλα τα μικρόβια έχουν πλέον εθιστεί με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Το ενολικό ασβέστιο είναι γνωστό από το 1977 ότι ενεργεί ως ισχυρό, ευρέως φάσματος ιοκτόνο «φάρμακο», διότι αντιδρά με το πρωτεϊνικό περίβλημα των ιών και τους καταστρέφει.

Όταν οι δραστικές ουσίες του εκχυλίσματος αρχίζουν να καταστρέφουν τους παθολογικούς οργανισμούς (μικρόβια), προκαλούνται μερικές φορές στους χρήστες αλλεργικές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα όταν η καταστροφή των μικροβίων είναι μεγάλης έκτασης και σε μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το «φάρμακο» αντέδρασε σωστά. Τα αντιγόνα αντέδρασαν με τα αντισώματα. Τα συμπτώματα των αντιδράσεων αυτών είναι: αδυναμία, ελαφρός πονοκέφαλος και ενδεχομένως ελαφρά διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μέσα σε 4 έως 7 ημέρες και ο ασθενής αισθάνεται θαυμάσια.

Τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς διατίθενται στο εμπόριο σε διάλυμα, σε δισκία ή σε κάψουλες. Οι κάψουλες συνήθως περιέχουν συνδυασμό σκόνης ξερών φύλλων και σκόνης εκχυλίσματος. Η σκόνη του εκχυλίσματος είναι λεπτή και έχει καστανοκίτρινο χρώμα. Η ελάχιστη περιεκτικότητα της κάψουλας σε ελαιοευρωπαΐνη πρέπει να μην είναι μικρότερη των 5 χιλιοστών του γραμμαρίου (mg).

Η προτεινόμενη δοσολογία για θεραπευτικούς σκοπούς είναι αρχικά μια κάψουλα την ημέρα και προοδευτικά αυξάνεται σε 4 κάψουλες την ημέρα. Μία ανά τετράωρο. Παρά το γεγονός ότι το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς δεν έχει τοξικότητα και δεν προκαλεί παρενέργειες, καλόν είναι να μην παίρνει κανείς περισσότερες από 8 κάψουλες την ημέρα. Είναι σκόπιμο τα συμπληρώματα των φύλλων ελιάς να λαμβάνονται με άδειο στομάχι και ποτέ λίγο πριν από την κατάκλιση, διότι μπορεί να προκαλέσουν ανήσυχο ύπνο.

Επειδή στη χώρα μας υπάρχει άφθονη, εύκολα προσιτή και ελαχίστου κόστους πρώτη ύλη (φύλλα ελιάς), αναφέρεται στη συνέχεια ο τρόπος παρασκευής στο σπίτι, εκχυλίσματος και αιωρήματος φύλλων ελιάς. Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα σκευάσματα του εμπορίου, εφόσον βέβαια έχουν τηρηθεί οι οδηγίες παρασκευής. Τα έτοιμα σκευάσματα έχουν το πλεονέκτημα ότι μας απαλ¬λάσσουν από τη διαδικασία της παρασκευής. Επιπλέον, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την ποσότητα της ελαιοευρωπαΐνης που θέλουμε, αφού αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία.

Παρασκευή εκχυλίσματος

Τα φύλλα της ελιάς πρέπει να μαζεύονται με προσοχή για να μη σπάζουν και κατά προτίμηση τον Φεβρουάριο, πριν από το ράντισμα του δένδρου. Στη συνέχεια, πλένονται καλά με νερό που να μην έχει χλώριο. Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγεται το νερό της βρύσης και να προτιμάται το εμφιαλωμένο. Κατόπιν τα φύλλα αποξηραίνονται στη θερμοκρασία δωματίου, όχι στον ήλιο. Τα ξερά φύλλα διατηρούνται σε κατάλληλο δοχείο ή σε τσουβάλι που να μπορούν να αερίζονται. Όταν θελήσουμε να παρασκευάσουμε εκχύλισμα, παίρνουμε γύρω στα 50 γραμμάρια ξερά φύλλα τα βάζουμε σε κάποιο θερμαινόμενο σκεύος, μαζί με περίπου 1 λίτρο νερό. Όταν υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης νωπών φύλλων σε καθημερινή βάση, τότε δεν υπάρχει λόγος της αποξήρανσης των φύλλων.

Τα φύλλα με το νερό τα θερμαίνουμε επί 12 περίπου ώρες φροντίζοντας η θερμοκρασία να μη ξεπεράσει τους 100°C, δηλαδή τη θερμοκρασία βρασμού. Υπάρχουν ειδικοί βραστήρες με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία. Μετά από το ένα δωδεκάωρο θέρμανσης, αφήνουμε το περιεχόμενο του δοχείου να κρυώσει, απομακρύνουμε τα φύλλα και διατηρούμε το υγρό (εκχύλισμα) σε μπουκάλι μέσα στο ψυγείo. Όταν πίνει κανείς δυο-τρία ποτήρια (200 ml) την ημέρα η προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις είναι άριστη. Η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος όταν παραμένει σε κλειστό μπουκάλι στο ψυγείο διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό για μια εβδομάδα. Στην Ιαπωνία κυκλοφορεί σε «κουτάκια» αλουμινίου εκχύλισμα φύλλων ελιάς ως αναψυκτικό, όπως αυτά της coca-cola.

Παρασκευή αιωρήματος

Συλλέγονται περίπου 100 γραμμάρια (ένα γεμάτο φλιτζάνι του τσαγιού πατημένα ελαφρώς) νωπά φύλλα ελιάς, με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν προηγουμένως, και τοποθετούνται σε ένα δυνατό μίξερ με όσο νερό νομίζει κανείς ότι χρειάζεται για να επιτύχει καλύτερη σύνθλιψη (λειοτρίβηση) των φύλλων. Τελικά τον πολτό τον αραιώνουμε με προσθήκη νερού, ώστε ο όγκος να γίνει συνολικά γύρω στο 1 λίτρο, περίπου 4 φλιτζάνια τσαγιού. Μεταφέρουμε τον πολτό σ' ένα μπουκάλι και το βάζουμε στο ψυγείο. Αφήνουμε να κατακαθίσουν τα μη πολτοποιηθέντα τεμαχίδια φύλλων και πίνουμε από το ομογενές αιώρημα δύο-τρία ποτήρια την ημέρα. Δεν πίνουμε τα μη πολτοποιηθέντα τεμαχίδια των φύλλων, για να αποφύγουμε γαστροεντερικές ενοχλήσεις. Αν θέλει κάποιος να μετριάσει την ελαφρά πικρή γεύση του αιωρήματος που θα πιει, μπορεί να το αραιώσει με όση πορτοκαλάδα ή άλλο χυμό φρούτων θέλει. Στην περίπτωση αυτή το όφελος θα είναι μεγαλύτερο. Η προσθήκη του χυμού πρέπει να γίνεται στο φλυτζάνι ή στο ποτήρι την ώρα που θα το πιούμε.

Παρατηρήσεις:

Με δεδομένο ότι το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση όλων των στελεχών των ιών της γρίπης, είναι επόμενο να υποθέσει κανείς πως όταν παίρνει συστηματικά και με οποιαδήποτε μορφή τις δραστικές ουσίες των φύλλων της ελιάς, ότι ελαττώνει πολύ τις πιθανότητες να νοσήσει βαριά από τον ιό της γρίπης ή να την προλάβει ή να συντομεύσει το χρόνο θεραπείας. Σε καμιά όμως περίπτωση η επισήμανση αυτή δεν πρέπει να τον αποτρέψει να κάνει τον συνήθη εμβολιασμό για τα στελέχη του συγκεκριμένου για την εποχή ιού της γρίπης, να μην ακολουθήσει τις συμβουλές του γιατρού του ή να μην συμμορφωθεί με τα μέτρα και τις προφυλάξεις που προτείνει η πολιτεία.

Ιδιαίτερα οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσους πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, για τους καρδιοπαθείς, τους διαβητικούς και για αυτούς που πάσχουν από εκφυλιστικές ασθένειες. Και φυσικά αφορά τους υπερήλικες, τους πολύ νέους, τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες.

Δεν θα πρέπει το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς να παίρνετε μαζί με άλλα συμβατικά μικροβιοκτόνα ή αντιϊκά φάρμακα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι διαβητικοί και οι υπερτασικοί οι οποίοι, αντίστοιχα, κάνουν ινσουλίνη ή παίρνουν αντιϋπερτασικά φάρμακα, διότι υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας και υπότασης. Γι' αυτό θα πρέπει οι ασθενείς αυτοί να αρχίζουν με μικρές δόσεις και να κάνουν συνεχή έλεγχο του σακχάρου και της πίεσης.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς είναι ασφαλής ουσία. Η τοξικότητά της είναι τόσο μικρή που δεν είναι μετρήσιμη, γιαυτό ενδείκνυται για καθημερινή χρήση. Λαμβάνοντας ακόμη υπόψη μας ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του είναι διπλάσιες από το πράσινο τσάι και επιπλέον ότι δεν περιέχει την καφεΐνη που έχει το τσάι, είναι προφανές ότι πλεονεκτεί.

Έχω τη γνώμη πως το εκχύλισμα φύλλων ελιάς θα κάνει καλό και σε υγιή άτομα για πρόληψη και ευεξία. Πάντα βέβαια με τις διατυπωθείσες επιφυλάξεις.

Οι άλλες ουσίες που συνυπάρχουν στα φύλλα της ελιάς μπορεί να ενεργούν συνεργικά, να ενισχύουν δηλαδή τη δραστικότητα της ελαιοευρωπαΐνης. Γι' αυτό θα πρέπει να είναι προτιμότερες οι κάψουλες που περιέχουν συνδυασμό σκόνης ξερών φύλλων ελιάς και εκχύλισμα. Από την άποψη αυτή το αιώρημα που παρασκευάζουμε στο σπίτι θα πρέπει να πλεονεκτεί του εκχυλίσματος. 
 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γεώργιος Μανουσάκης

Χημικός
Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. 

Βιογραφικό

Ιστότοπος: gmanoussakis.blogspot.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.