Web
Analytics
Ρευματκή πολυμυαλγία: Συμπτώματα, αίτια και φυσικές θεραπείες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρευματική πολυμυαλγία: Συμπτώματα, αίτια και φυσικές θεραπείες

Η ρευματική πολυμυαλγία προκαλεί δυσκαμψία στους ώμους, τον αυχένα και τα ισχία, ειδικά το πρωί ή μετά από πολύωρη ανάπαυση.

Επηρεάζει κυρίως ενήλικες άνω των 50 ετών, με μέση ηλικία διάγνωσης περίπου τα 70 έτη.

Η πάθηση δεν έχει γνωστή αιτία, αλλά ανταποκρίνεται πολύ καλά στην ιατρική θεραπεία.

Επιπλέον, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που μετριάζουν την δυσκαμψία, τον μυϊκό πόνο και άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από τη ρευματική πολυμυαλγία.

Τι είναι η πολυμυαλγία ρευματική;

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια νόσος που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στους ώμους, τον αυχένα, το κάτω μέρος της πλάτης και τα ισχία. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στα χέρια ή τους καρπούς. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι χειρότερα το πρωί ή μετά από μεγάλες περιόδους ανάπαυσης, όπως μεγάλες διαδρομές με αυτοκίνητο ή λίγος ύπνος στον καναπέ. Η δυσκαμψία μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ασθενείς να αδυνατούν να φορέσουν τα παπούτσια τους ή να βγάλουν την μπλούζα τους.

Υπάρχει φλεγμονή στις αρθρώσεις, αλλά η αιτία είναι άγνωστη.

Η διάγνωση γίνεται μέσω του γιατρού, που εξετάζει την συνολική υγεία του ασθενή, και εξετάσεων αίματος (ρυθμός καθίζησης ESR ή ερυθροκυττάρων, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη/CRP) για τον έλεγχο φλεγμονής. Συνήθως, οι τιμές των εξετάσεων αυτών είναι υψηλές, αλλά και σε αντίθετη περίπτωση ο ρευματολόγος μπορεί να διαγνώσει την πάθηση.

Η ρευματική πολυμυαλγία ξεκινά συνήθως εντελώς ξαφνικά, σε ορισμένες περιπτώσεις από την μια μέρα στην άλλη, αλλά κυρίως μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Η νόσος είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που έχουν επίσης γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα (GCA) ή προσωρινή αρτηρίτιδα. Στην γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα προκαλείται οίδημα (φλεγμονή) σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, ιδιαίτερα στο κεφάλι, τον αυχένα και τους ώμους.

Διαφορά μεταξύ της ινομυαλγίας και της ρευματικής πολυμυαλγίας

Μερικά άτομα συγχέουν τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας με αυτά της ινομυαλγίας, καθώς και οι δύο παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό πόνο, δυσκαμψία και κόπωση.

Όμως, ο πόνος της ινομυαλγίας είναι συνήθως πιο έντονος και επηρεάζει περισσότερους μυς και αρθρώσεις του σώματος σε σχέση με τη ρευματική πολυμυαλγία. Επιπλέον, η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει την μνήμη, τον ύπνο κ.α, σε αντίθεση με την ρευματική πολυμυαλγία. Επιπλέον, η ινομυαλγία δεν συνοδεύεται από φλεγμονή.

Λόγω των διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις δύο παθήσεις, πρέπει να γίνει διάγνωση από έναν ειδικό.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας είναι:

 • Πόνος και δυσκαμψία που χειροτερεύουν το πρωί ή μετά από ανάπαυση, αλλά βελτιώνονται μετά από δραστηριότητα ή καθώς προχωρά η μέρα
 • Επώδυνοι και δύσκαμπτοι ώμοι, μπράτσα, αυχένας, πλάτη, γλουτοί, μηροί ή ισχία
 • Επηρεάζονται και οι δύο πλευρές του σώματος από πόνο και ακαμψία
 • Πόνος ή δυσκαμψία στους αγκώνες και τους καρπούς, σε ορισμένες περιπτώσεις
 • Υπάρχει δυσκολία κίνησης σε όλο το εύρος των χεριών ή πασχουσών περιοχών

Μερικά άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν πιο γενικά συμπτώματα, όπως:

 • Λίγος πυρετός
 • Κόπωση
 • Απώλεια βάρους ή απώλεια όρεξης
 • Γενική αδιαθεσία
 • Κατάθλιψη

Άτομα που πάσχουν από γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα ταυτόχρονα, όπως πονοκεφάλους, αλλαγές στην όραση, ευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής και πόνο στη γνάθο. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι αιτίες της ρευματικής πολυμυαλγίας είναι άγνωστες. Επειδή μπορεί να εμφανιστεί γρήγορα και κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του έτους, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη, όπως ένας ιός. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί κανένας ιός. Επίσης, μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας μυών σε άτομα με ρευματική πολυμυαλγία είναι φυσιολογικά, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις φαίνεται να προκαλεί μυϊκό πόνο και δυσκαμψία.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη ρευματική πολυμυαλγία είναι:

 • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας: οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 70 και 80 ετών, αλλά επηρεάζει ενήλικες άνω 50 ετών.
 • Γενετική προδιάθεση: άτομα με ορισμένα γονίδια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση.
 • Φύλο: οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν ρευματική πολυμυαλγία.
 • Καυκάσιοι: που κατάγονται από την Σκανδιναβία ή τη βόρεια Ευρώπη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση.

Συμβατική θεραπεία

Χωρίς θεραπεία, η ρευματική πολυμυαλγία διαρκεί συνήθως για ένα χρόνο ή περισσότερο. Ευτυχώς, τελικά φεύγει από μόνη της. Ωστόσο, ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι τόσο έντονα που πολλοί ασθενείς αναζητούν θεραπεία.

Με τη θεραπεία - συνήθως στεροειδή σε χαμηλή δοσολογία, όπως η πρεδνιζόνη - τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας ενδέχεται να εξαφανιστούν μόνο με μία ή δύο δόσεις.

Οι περισσότεροι ασθενείς παρατηρούν μια αξιοσημείωτη βελτίωση μέσα στις πρώτες ημέρες έως εβδομάδες της θεραπείας.

Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες ή ακόμη και ένα έτος ή περισσότερο θεραπεία με στεροειδή για να φύγουν τα συμπτώματα.

Συνήθως, μειώνεται σταδιακά η δόση του στεροειδούς για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα θα επιστρέψουν.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς συγχέουν τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας με τις παρενέργειες των στεροειδών, που είναι αύξηση βάρους, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειωμένη οστική πυκνότητα κ.α

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαΐνη, δεν είναι αποτελεσματικά στην ρευματική πολυμυαλγία.

5 Φυσικές θεραπείες για την Ρευματική πολυμυαλγία

Δεν υπάρχουν φυσικές θεραπείες ή γρήγορες διατροφικές λύσεις για την ρευματική πολυμυαλγία.

Ωστόσο, μπορείτε να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας, μέσω της διατροφής και της άσκησης. Επιπλέον, μπορείτε διαχειριστείτε φυσικά τις παρενέργειες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε από ιατρική θεραπεία και τα συμπτώματα από σχετικές παθήσεις.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις φαίνεται να προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στους γύρω μυς.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη ρευματική πολυμυαλγία ή τα συμπτώματά της, αλλά πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να σας βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Επίσης, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι ορισμένες τροφές μειώνουν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα σας και με αυτό τον τρόπο να βρείτε την διατροφή που σας ταιριάζει. Εάν έχετε άλλες παθήσεις, όπως διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις, η διατροφή σας πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα.

Εξετάστε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές για την ρευματική πολυμυαλγία:

 • Καταναλώστε υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  που βρίσκονται στα καρύδια, το λινάρι, το σολομό και άλλα λιπαρά ψάρια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, το λάδι καρύδας, τα αυγά κ.α.
 • Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια πλούσια ποικιλία φρούτων και λαχανικών παρέχει στο σώμα σας πολλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.α. Καταναλώστε τα φρέσκα ή ψητά ή στον ατμό, σε σαλάτες ή υγιεινά ντιπ και ντρέσινγκ. Αποφύγετε το τηγάνισμα σε πολύ λάδι ή να τα «βουτάτε» σε λιπαρές ή γλυκές (πολύ ζάχαρη) σάλτσες. Τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη φρούτα και λαχανικά είναι φυλλώδη λαχανικά, μποκ τσόϊ (bok choy/κινέζικο λάχανο), σέλινο, τεύτλα, μπρόκολο, βατόμουρα και ανανά.
 • Καταναλώστε δημητριακά ολικής άλεσης, για να μειώσετε τα επίπεδα της CPR (ένδειξη φλεγμονής) στο αίμα, όπως βρώμη, καστανό ρύζι, καλαμπόκι, κινόα κ.α. Τα επεξεργασμένα δημητριακά και σάκχαρα έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Πρέπει να πίνετε δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα. Επίσης, μπορείτε να πίνετε, ροφήματα χωρίς καφεΐνη ή τσάι βοτάνων, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
 • Αποφύγετε αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως επεξεργασμένα κρέατα, τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή λευκού αλευριού, αρτοσκευάσματα, μαργαρίνη, τηγανητά και κόκκινο κρέας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές στις οποίες έχετε ευαισθησία ή έχετε παρατηρήσει ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα σας.

Λάβετε μεγάλες ποσότητες ασβεστίου ή βιταμίνης D

Η φαρμακευτική θεραπεία της ρευματικής πολυμυαλγίας (στεροειδή) εξασθενεί τα οστά. Καταπολεμήστε την οστική απώλεια λαμβάνοντας μεγάλες ποσότητες ασβεστίου ή βιταμίνης D μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως:

 • Ψάρια με κόκαλα σε κονσέρβα (όπως σαρδέλες)
 • Γιαούρτι, γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Φυλλώδη λαχανικά
 • Αμύγδαλα

Καταναλώστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως:

 • Αυγά
 • Λιπαρά ψάρια ή ιχθυέλαια
 • Ενισχυμένο γάλα ή χυμό
 • Συκώτι βόειου κρέατος
 • Ενισχυμένα δημητριακά
 • Μανιτάρια

Σημείωση: Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D από τον ήλιο.

Μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων, οι ενήλικες ηλικίας άνω των 51 ετών πρέπει να λαμβάνουν:

 • 1000–1200 mg ασβεστίου την ημέρα (Μερικοί ενήλικες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα των στεροειδών που λαμβάνουν ή άλλους παράγοντες κινδύνου)
 • 600-800 IU βιταμίνης D την ημέρα (Και πάλι, ορισμένοι ενήλικες μπορεί να χρειάζονται περισσότερη)

Συμβουλευτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί για την ρευματική πολυμυαλγία, πριν ξεκινήσετε ή αλλάξετε συμπληρώματα διατροφής.

Τρόποι για να μειώσετε τα συμπτώματα και τις παρενέργειες

Τα συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας, ενδέχεται να μην φύγουν εντελώς με την φαρμακευτική αγωγή.

Ο μυϊκός πόνος, η δυσκαμψία και οι δυσκολίες το πρωί, αποτελούν καθημερινή πρόκληση. Επιπλέον, τα στεροειδή μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους, λεπτό δέρμα, πονοκέφαλο, ναυτία κα. Εάν τα συμπτώματα ή οι παρενέργειες είναι συχνά ή ενοχλητικά, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας έχει γίνει λάθος διάγνωση, να λαμβάνετε λανθασμένη δόση φαρμάκου ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 • Φυσικά παυσίπονα: Μπορείτε να καταναλώσετε πικάντικες τροφές ή ζωμό κρέατος, να εφαρμόσετε έλαιο άρνικας όπου υπάρχει φλεγμονή, να κάνετε μπάνιο με άλατα Empson και μασάζ με έλαιο μέντας ή λεβάντας (αναμεμιγμένα με έλαιο βάσης, όπως αμυγδαλέλαιο) για τους πονεμένους μυς.
 • Κάντε μασάζ: Το μασάζ από επαγγελματία, μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο τον οξύ όσο και τον χρόνιο πόνο των μυών και των ιστών. Μερικά άτομα βιώνουν μια ανακούφιση, από τον πόνο και την ακαμψία που προκαλεί η ρευματική πολυμυαλγία, για εβδομάδες μετά από μασάζ.
 • Μειώστε την ένταση των πονοκεφάλων φυσικά: Κάντε αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια μαγνησίου, λεβάντας και μέντας. Δοκιμάστε τα βότανα feverfew και butterbur. Επίσης, λάβετε βιταμίνες B-complex και ενυδατωθείτε σωστά.
 • Εξαλείψτε την ναυτία: Λάβετε τσάι τζίντζερ ή χαμομηλιού και μασώμενα δισκία βιταμίνης Β6. Κάντε αρωματοθεραπεία με έλαιο μέντας ή λεμονιού. Επιπλέον, καταναλώστε μικρά γεύματα.
 • Χρησιμοποιήστε μεθόδους/συσκευές που σας διευκολύνουν στην καθημερινότητά σας: Χρησιμοποιήστε μια χειρολαβή για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ένα «κόκκαλο» παπουτσιών, ένα ειδικό εργαλείο (grabbing tool) για να σηκώνετε πράγματα από το πάτωμα, μια συσκευή μασάζ χειρός για να ανακουφίσετε τους πονεμένους μυς στην πλάτη, τον αυχένα κ.α.

Άσκηση

Η άσκηση όχι μόνο βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας της ρευματικής πολυμυαλγίας το πρωί, αλλά και στην καταπολέμηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία που προκαλούνται από τα στεροειδή, όπως αύξηση βάρους, οστική απώλεια, κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα κ.α.

Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Ξεκινήστε με αργό ρυθμό. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκάλας, βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας. Η κίνηση του σώματος, ακόμη και με ασκήσεις Low Impact (χαμηλή πρόσκρουση), είναι καλύτερη από την ξεκούραση, για πολλά άτομα με ρευματική πολυμυαλγία.
 • Το πρωί κάντε διατάσεις, γιόγκα ή άλλες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο και την δυσκαμψία. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
 • Επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή. Μετά τις πρώτες συνεδρίες, θα σας δώσει τις κατάλληλες ασκήσεις σύμφωνα με τα συμπτώματα σας, ώστε να μειώσετε τον πόνο και την ακαμψία, να βελτιώσετε το εύρος κίνησης και να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή. Εφαρμόζοντας τις ασκήσεις καθημερινά, ενδέχεται να βελτιωθούν τα συμπτώματα πολύ γρήγορα.

Συμπληρώματα και βότανα

Βότανα και συμπληρώματα διατροφής που ενδεχομένως να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής, τη παραγωγή στεροειδών και στην ανακούφιση του πόνου είναι:

 • Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική: Μια μελέτη, που πρόσθεσε τροποποιημένο το κινέζικο σκεύασμα Yanghe Decoction στην ιατρική θεραπεία με στεροειδή, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν αύξηση του ποσοστού ύφεσης, καθώς και μείωση της δραστηριότητας της νόσου και του ρυθμού καθίζησης ESR ή ερυθροκυττάρων. Επίσης, θα μπορούσε να μειωθεί η δόση των στεροειδών των ασθενών, ταχύτερα από την ομάδα ελέγχου (πήραν μόνο στεροειδή).
 • Παντεθίνη (pantethine) και βιταμίνες Α, Β6 και C: Βοηθούν το σώμα να παράγει τα δικά του φυσικά στεροειδή και προάγουν την υγεία των επινεφριδίων. Όταν η παραγωγή στεροειδών του σώματος λειτουργεί καλά, είστε σε θέση να καταστείλετε φυσικά την φλεγμονή. Λάβετε 600 mg pantethine την ημέρα, 12.500–25.000 IU βιταμίνη Α την ημέρα, 50–100 mg βιταμίνη B6 την ημέρα (ως μέρος της βιταμίνης Β-coplex) και 1-2 gr βιταμίνη C την ημέρα.
 • Βασικά λιπαρά οξέα (γάμμα Λινολενικό Oξύ ή GLA): Τα ωμέγα-6 (γάμμα Λινολενικό Oξύ ή GLA) και τα ωμέγα 6 είναι αντιφλεγμονώδη φυσικά έλαια που μπορούν να μειώσουν την πρωινή δυσκαμψία σε άτομα με ρευματική πολυμυαλγία. Λάβετε 3.000 mg ωμέγα-3 και 1.500 mg ωμέγα-6 καθημερινά.
 • Εντερικά επικαλυμμένη Βρωμελίνη: Η βρωμελίνη (bromelain) είναι ένζυμο που προέρχεται από τον ανανά και έχει αποδειχτεί ότι είναι επωφελής για πολλά άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία έχει παρόμοια συμπτώματα και φλεγμονή με τη ρευματική πολυμυαλγία. Σε κλινικές μελέτες, τα συμπληρώματα βρωμελίνης βοήθησαν τους ασθενείς να μειώσουν την δόση των στεροειδών και τη φλεγμονή. Λάβετε 600 mg την ημέρα, με άδειο στομάχι.
 • Μεθυλ-σουλφονυλ-μεθάνιο (MSM): Είναι μια φυσική ένωση θείου, που βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου και της φλεγμονής στις αρτηρίες. Λάβετε 1.000 mg MSM για να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις και τη φλεγμονή.
 • Turmeric ή κουρκουμάς: Μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, τον πόνο και την κατάθλιψη. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διαχείριση των συμπτωμάτων σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ρευματική πολυμυαλγία, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την κατάλληλη ημερήσια δόση για εσάς.

Προφυλάξεις

Πολλά συμπτώματα της ρευματικής πολυμυαλγίας είναι κοινά με άλλες παθήσεις. Μην κάνετε από μόνοι σας διάγνωση.

Η ρευματική πολυμυαλγία που δεν έχει αντιμετωπιστεί ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνια δυσφορία ή περιορισμό στην κίνηση. Ωστόσο, άλλες παθήσεις, όπως η προσωρινή αρτηρίτιδα ή η ινομυαλγία, αν δεν αντιμετωπιστούν, επειδή διαγνώστηκαν λανθασμένα ως ρευματική πολυμυαλγία, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού. Επισκεφθείτε έναν ειδικό για κάνει την σωστή διάγνωση και να παρακολουθεί την υγεία σας.

Η ιατρική θεραπεία για τη ρευματική πολυμυαλγία μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές ή επικίνδυνες. Ο γιατρός πρέπει να σας παρακολουθεί στενά και να κάνετε τις εξετάσεις που σας συστήνει. Αναφέρετε τυχόν παρενέργειες και λάβετε μέτρα για τη διαχείριση τους. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα στεροειδή χωρίς την καθοδήγηση ιατρού. Η απότομη διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Απόδοση/μετάφραση απο το www.dromostherapeia.gr, με πληροφορίες από το Dr Axe

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.