Web
Analytics
Αντιμετωπίστε τους κιρσούς με φυσικούς τρόπους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε τους κιρσούς με φυσικούς τρόπους

Περίπου το 20 % του πληθυσμού πάσχει από κιρσούς, φλέβες που επειδή το αίμα δεν ρέει σωστά, διογκώνονται και αποκτούν σχοινοειδή μορφή. Μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά τα πόδια επηρεάζονται συχνότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είστε σε όρθια θέση, το αίμα στις φλέβες των ποδιών πρέπει να κινηθεί ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψει στην καρδιά.

Για πολλούς πάσχοντες, οι κιρσοί απλά «χαλούν» την εξωτερική τους εμφάνισή. Αλλά μπορεί να είναι και ένα σημάδι χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας (CVI), μια προοδευτική νόσος στην οποία οι βαλβίδες στις φλέβες δεν λειτουργούν σωστά. Πιθανές αιτίες της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας αποτελούν υψηλή αρτηριακή πίεση, παρατεταμένη καθιστή ή όρθια στάση, τραυματισμό στα πόδια, ορμονικές ανισορροπίες και υπερβολικό βάρος.

Τα συμπτώματα των κιρσών είναι πρήξιμο, πόνος, κνησμό και αίσθημα βαρύτητας στα πόδια. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε έλκη των ποδιών και σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT).

Η συμβατική θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, θεραπεία με λέιζερ και σκληροθεραπεία.

Στην σκληροθεραπεία, χημικές ουσίες με σκληρυντικούς παράγοντες εγχέονται στους κιρσούς προκαλώντας βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα των φλεβών. Με αυτό τον τρόπο, η φλέβα «κλείνει», υφίσταται ίνωση (σκλήρυνση) και σε μερικούς μήνες το σώμα τελικά θα την απορροφήσει.

Οι πιο δημοφιλείς θεραπείες είναι οι ραδιοσυχνότητες και το laser, καθώς είναι ελάχιστα επεμβατικές και έχουν λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μπορούν να έχουν παρενέργειες όπως πόνο, μελάγχρωση του δέρματος και αίσθημα σφιξίματος γύρω από την περιοχή της θεραπείας, και δεν επιλύουν πάντα το πρόβλημα.

Οι κάλτσες συμπίεσης που βελτιώνουν τη ροή του αίματος είναι μια συχνή θεραπεία πρώτης γραμμής, αλλά πολλοί ασθενείς δυσανασχετούν να τις φορούν.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που μπορείτε να στραφείτε.

Επικοινωνήστε με έναν ειδικό, ώστε ένα σας προτείνει μια εξατομικευμένη φυσική θεραπεία.

Φλαβονοειδή

Αυτές οι ισχυρές φυτικές χρωστικές ουσίες μπορούν καταπολεμήσουν τους κιρσούς και την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, όταν λαμβάνονται ως καθημερινό συμπλήρωμα.

Τα συμπληρώματα φλαβονοειδών που πρέπει να λάβετε είναι:

Εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού (Grape seed extract)

To εκχύλισμα σπόρου σταφυλιού με εμπορική ονομασία Endotélon, βελτίωσε τους κιρσούς και το πρήξιμο μετά από ένα μήνα σε μία ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) μελέτη.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 100-200 mg grape seed extract

Εκχύλισμα από φύλλα κόκκινης αμπέλου (Red vine leaf extract)          

Έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για πολλά συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, όπως πρήξιμο και πόνο στα πόδια.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 360 mg Red vine leaf extract

Εκχύλισμα από φλοιό Γαλλικού θαλάσσιου Πεύκου (Pycnogenol)

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το τυποποιημένο εκχύλισμα είναι χρήσιμο στην χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και σε σχετικές διαταραχές της φλέβας. Σε μια δοκιμή, η Pycnogenol ήταν πιο αποτελεσματική από τις κάλτσες συμπίεσης για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, ενώ και οι δύο θεραπείες μαζί ήταν πιο αποτελεσματικές απ’ ότι η κάθε μία ξεχωριστά.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 150 mg Pycnogenol

Διοσμίνη και Εσπεριδίνη

Ένα γαλλικό μείγμα φλαβονοειδών που ονομάζεται Daflon, και περιέχει 90% διοσμίνη και 10% εσπεριδίνη, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο. Η διοσίνη και η εσπεριδίνη περιέχονται σε πολλά συμπληρώματα φλαβονοειδών στο εμπόριο, όπως το σύμπλεγμα LifeTime Diosmin Complex, το οποίο περιέχει επίσης πολλά άλλα συστατικά που υποστηρίζουν τις φλέβες, όπως το Butcher’s Broom και το Horse Chestnut Seed Extract (περιέχει εκχύλισμα σπόρων του δένδρου Aesculus Hippocastanum)

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του συμπληρώματος.

Βότανα

Horse chestnut (Aesculus hippocastanum)

Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα από τους σπόρους αυτού του βοτάνου είναι μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας Το Aesculaforce, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία A. Vogel είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα εκχυλίσματος σπόρων του horse chestnut διαθέσιμο σε δισκία, βάμμα και τζελ για τοπική χρήση, που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στον πόνο και σε άλλα συμπτώματα των κιρσών και της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του συμπληρώματος.

Butcher’s broom (Ruscus aculeatus)

Τα εκχυλίσματα αυτού του βοτάνου μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, ειδικά το πρήξιμο των ποδιών.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του συμπληρώματος.

Gotu kola ή Centella asiatica (Ασιάτικη Σεντέλα)

Αυτό το βότανο φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στους συνδετικούς ιστούς των κιρσών και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία: 60-120 mg εκχύλισμα gotu kola ή καταναλώστε το ως τσάι.

Τσάι Gotu kola

Ο βοτανολόγος Meilyr James, ιδιοκτήτης της Herbal Clinic στο Swansea της Ουαλίας, συνιστά να φτιάξετε ένα τσάι προσθέτοντας ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου gotu kola σε μια κούπα βραστό νερό. Αφήστε το εγχυθεί για 10 λεπτά, πριν το πιείτε. Πίνετε μία έως τρεις φορές την ημέρα.

Μηλόξυδο

Σε μια δοκιμή για τους κιρσούς, 120 ασθενείς εφάρμοσαν στην πάσχουσα περιοχή μηλόξυδο, επιπρόσθετα με την συμβατική θεραπεία του γιατρού τους. Όσοι χρησιμοποίησαν το ξύδι είδαν σημαντική  βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως κράμπες στα πόδια, κνησμό, πρήξιμο και αίσθημα βαρύτητας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Υδροθεραπεία

Η υδροθεραπεία (άσκηση στο νερό) μπορεί να μειώσει το πρήξιμο των ποδιών, καθώς και άλλα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Ένας τύπος υδροθεραπείας, που συχνά συναντάται σε spa και ονομάζεται λουτροθεραπεία (μπάνιο σε φυσικό ιαματικό νερό ή σε νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία) μπορεί να είναι αποτελεσματική στην μείωση πολλών συμπτωμάτων της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Συμβουλές

Τα παρακάτω, βοηθούν στην πρόληψη των κιρσών ή αποτρέπουν την επιδείνωση τους.

  • Να αθλείστε τακτικά, για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος σας. Περπάτημα ή οτιδήποτε κινεί τα πόδια σας.
  • Μειώστε την καταπόνηση των ποδιών, αποφεύγοντας την παρατεταμένη ορθοστασία και την ανύψωση υπερβολικού βάρους.
  • Κατά την διάρκεια της ημέρας, κάντε μικρά διαλλείματα και σηκώστε τα πόδια σας πάνω από το ύψος της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, ξαπλώστε και ακουμπήστε τα πόδια σας σε 3 ή 4 μαξιλάρια.
  • Μην κάθεστε σταυροπόδι, καθώς αυτό επιβραδύνει την ροή (προς τα πάνω) του αίματος πίσω στην καρδιά και αυξάνει την πίεση στις φλέβες των ποδιών.
  • Κάντε μασάζ, ξηρό βούρτσισμα σώματος και άλλες θεραπείες που αυξάνουν την κυκλοφορία.

-Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Τα παπούτσια με χαμηλά τακούνια, επιτρέπουν να λειτουργεί η μυϊκή αντλία που βρίσκεται στην γάμπα, η οποία επαναφέρει το αίμα στην καρδιά. Όταν φοράτε ψηλά τακούνια, το αίμα μένει στάσιμο και δημιουργούνται κιρσοί στα κάτω άκρα.

Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα γύρω από τη μέση, τα πόδια και τη βουβωνική χώρα, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος.

Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες

Σε ασθενείς με κιρσούς και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, συχνά συνιστάται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και έντονη προσπάθεια αφόδευσης κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, που μπορούν να αυξήσουν την πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κιρσών. Επίσης, το υπερβολικό βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Αν έχετε περιττά κιλά, υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή και ξεκινήστε να αθλείστε συστηματικά.

 

Πηγή: Wddty

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.