Web
Analytics
Οικονομική κρίση, εσύ και χρόνιες παθήσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οικονομική κρίση, εσύ και χρόνιες παθήσεις

Οι χρόνιες παθήσεις αναπτύσσονται ραγδαία στον αστικό ιδιαίτερα πληθυσμό σαν συνέπεια ανεπαρκούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της έγκαιρης αντιμετώπισής τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί τελείως απρογραμμάτιστα και δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτή την δραματική εξέλιξη για κάθε οικογένεια. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σημαίνει ενίσχυση του ρόλου των Γενικών Ιατρών ως οικογενειακών ιατρών, των νοσηλευτών στην ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών και των φυσικών θεραπευτικών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική υποδομή για οικογενειακό ιατρό, ανακουφιστική νοσηλευτική φροντίδα και φυσική θεραπευτική στο ΕΣΥ και τα όποια κατά καιρούς μέτρα είναι ευκαιριακά, σπασμωδικά και εξ αντικειμένου ερασιτεχνικά. Έχουν υποτιμηθεί ή και αγνοούνται τελείως από τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς Υγείας οι σύγχρονοι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, η ποιότητα ζωής και φυσικού περιβάλλοντος, όπως και η ατομικότητα και η ολότητα του κάθε ανθρώπου στην ανάπτυξη των χρόνιων παθήσεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν οι φυσικές θεραπευτικές ελαττώνουν σημαντικά τις δαπάνες υγείας κυρίως μέσα από την πρόληψη των σοβαρών χρόνιων παθήσεων, με αποτέλεσμα αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και σημαντική μείωση των νοσοκομειακών δαπανών.

Η οικονομική κρίση αποτελεί για τους ειδικούς επιστήμονες σημαντικό κίνδυνο για την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, στην Ευρώπη, καθώς πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν το στιλ ζωής τους, να περικόψουν τον προσωπικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό τους ή να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου. Οι προσπάθειες πρόληψης υστερούν ασφαλώς, καθώς τα νέα περιστατικά διαγνωσμένου καρκίνου εμφανίζουν διαχρονική αύξηση, κατά 20% περίπου μεταξύ του 2002 (2,1 εκατ.) και του 2008 (2,5 εκατ.), δηλαδή διαγράφεται ένας διπλασιασμός των περιστατικών καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα αυξάνοντας την έκθεση των ανθρώπων σε νέους παράγοντες κινδύνου μέσω των αλλαγών στην εργασία τους και στις συνήθειες της καθημερινής ζωής τους. Η μελέτη, υπό τον Χοσέ Μαρτίν-Μορένο, ειδικού σε θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία, αναφέρει ότι σε περιόδους ύφεσης οι άνθρωποι (κυρίως οι άνεργοι) τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ περισσότερο, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Παράλληλα, όταν υπάρχει ύφεση, μειώνονται οι χορηγίες και δωρεές από οργανισμούς σε ερευνητικούς φορείς για τον καρκίνο, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες και τα κράτη περικόπτουν τα κονδύλια των προϋπολογισμών για την ενίσχυση της σχετικής επιστημονικής έρευνας.

Επίσης, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, τείνει να αυξάνεται η έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, ιδίως στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς χαλαρώνουν οι σχετικοί έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας στους επαγγελματικούς χώρους. Όσο δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση των εταιριών, τόσο αυτές τείνουν να μειώνουν το επίπεδο ασφάλειας των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη υγείας, ο χρήστης υπηρεσιών υγείας παίζει τον κύριο ρόλο για το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι τόσο ο παροχέας υπηρεσιών υγείας, έχει στενή συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας και η συγκατάθεσή του για τη θεραπεία είναι απαραίτητη.

Γι' αυτό και η ίδρυση ενός Συλλόγου Αναβάθμισης της Φροντίδας Υγείας, με ισότιμη και ενεργό συμμετοχή και των ειδικών επιστημόνων και επαγγελματιών και όλων ανεξαιρέτως των ενδιαφερομένων πολιτών είναι απαραίτητη σήμερα.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάσος Βαρθολομαίος MD, PhD, MFHom, MHMA

Ιατρός Ιστοπαθολόγος - Ομοιοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.omoiotherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.