Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα του Πάρκινσον με συμπληρώματα
Πολλά άτομα στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα του Πάρκινσον (Parkinson) και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μια φυσική λύση αποτελούν τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, βότανα και αμινοξέα, τα οποία ερευνούνται για τον ρόλο που παίζουν στην διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον.
Πριν λάβετε ένα συμπλήρωμα, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με κάποιο φάρμακο ή ακόμη και να προκαλέσουν κάποια άλλη βλάβη.
Τα συμπληρώματα που έχουν θετική επίδραση στην νόσο του Πάρκινσον είναι:
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην καλή λειτουργία του δέρματος, του αίματος, του αναπαραγωγικού συστήματος, της όρασης και του εγκεφάλου.
Μεγάλη μελέτη ανακάλυψε ότι οι λαοί που λαμβάνουν πολύ βιταμίνη Ε μέσω της διατροφής τους, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον. Άλλες μελέτες υποστήριξαν αυτή την έρευνα μετέπειτα.
Η βιταμίνη Ε ως διατροφικό συμπλήρωμα, υπάρχει σε μορφή χαπιού. Τα νευροπροστατευτικά οφέλη όμως είναι μεγαλύτερα όταν λαμβάνεται μέσω της διατροφής.
Τροφές με βιταμίνη Ε είναι:
- Φιστίκια
- Ηλιέλαιο
- Αμύγδαλα
- Αβοκάντο
- Μαγειρεμένο σπανάκι
- Πικραλίδα
- Γογγύλια
- Αυτί της θάλασσας ή Αλιώτιδα (οστρακοειδές)
- Αστακός
- Θαλασσινά σαλιγκάρια
- Βιταμίνη
- Αυγά
Βιταμίνη D
Μια εργασία που διεξήχθη το 2016 εξέτασε τα στοιχεία από 20 διαφορετικές μελέτες (συμπεριλαμβανομένων και των μελετών σε ζώα και ανθρώπους) και διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Πάρκινσον, ενώ τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με την νόσο τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με Πάρκινσον που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, τείνουν να έχουν καλύτερη κινητικότητα.
Έρευνες σε αρουραίους και ποντίκια υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες.
Ωστόσο, οι ερευνητές ζήτησαν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν αυτές τις δυνατότητες.
Βιταμίνη Β3
Σύμφωνα με μια περίληψη της τρέχουσας έρευνας του 2018, τα επίπεδα της NAD + μειώνονται με την ηλικία μας, ενώ μειώνονται ακόμη περισσότερο σε άτομα με Πάρκινσον.
Έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν Β3 (νιασίνη) ενδέχεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης Β3 (νιασίνη) έχει οφέλη για τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Μια πρόσφατη μικρή κλινική δοκιμή της νιασίνης έδειξε ενθαρρυντικά σημάδια οφέλους, ενώ τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες μελέτες.
Βιταμίνη Β6
Μία από τις λειτουργίες της βιταμίνης Β6 είναι η διατήρηση της σωστής λειτουργίας των νεύρων.
Επίσης βοηθάει στην ρύθμιση του μεταβολισμού της ομοκυστεΐνης, υψηλά επίπεδα της οποίας ενδέχεται να συμβάλλει στην απώλεια των νευρικών κυττάρων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.
Η αιτία των υψηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης είναι περίπλοκη, καθώς πολλές άλλες βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος και του Β12) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της.
Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που λαμβάνουν περισσότερη βιταμίνη Β6 έχουν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.
Η βιταμίνη Β6 απαντάται σε:
- Χοιρινό
- Ψάρι
- Κοτόπουλο
- Γαλοπούλα
- Αυγά
- Ολόκληρα και εμπλουτισμένα δημητριακά
- Φιστίκια
- Φασόλια σόγιας
- Πατάτες
Σίδηρος
Μια αμερικανική μελέτη συνέκρινε την πρόσληψη τροφής μεταξύ ατόμων που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον και άλλων ατόμων παρόμοιας ηλικίας χωρίς την νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη σιδήρου είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλή πρόσληψη σιδήρου. Επιπλέον, τα άτομα που είχαν υψηλή πρόσληψη τόσο σιδήρου όσο και μαγγανίου είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Τα αρχικά ευρήματα από μία μελέτη που διεξήχθη σε 1000 άτομα με νόσο του Πάρκινσον, έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο βόειο κρέας (που περιέχει υψηλά επίπεδα σιδήρου) ή έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν ταχύτερη εξέλιξη.
Υπάρχουν τώρα φάρμακα, όπως η δεφεριπρόνη (deferiprone), που βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει το υπερβολικό σίδηρο, ενώ ελέγχονται σε κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν τα δυνητικά οφέλη για τα άτομα με Πάρκινσον.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, στο τσάι, στο γκουαρανά (guarana), στο μάτε (mate) και βοηθάει να μείνει ένα άτομο ξύπνιο και συγκεντρωμένο.
Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης ή μαύρου και πράσινου τσαγιού, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον, πιθανόν λόγω της ικανότητάς της να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Σύμφωνα με μια μελέτη η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει ελαφρώς τα κινητικά σας συμπτώματα, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον.
Ουρικό οξύ
Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δρα ως αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην πρόληψη και στην επιβράδυνση του νευροεκφυλισμού.
Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, επειδή τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε ουρική αρθρίτιδα.
Για να αυξήσετε το ουρικό οξύ μπορείτε να καταναλώνετε:
- Αλκοόλ
- Ψάρι και άλλα θαλασσινά όπως σαρδέλες, μπακαλιάρος, αντσούγιες, μύδια, καβούρια και γαρίδες
- Κρέας όπως μπέικον, συκώτι, γαλοπούλα, μοσχάρι, κοτόπουλο και ζαμπόν.
Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 (Coenzyme Q10) φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στα μιτοχόνδρια, αποτελεί την «μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» των κυττάρων, καθώς επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με μερικές μελέτες το συνένζυμο Q10, μειώνει τον ρυθμό απώλειας της ντοπαμίνης στους ασθενείς με Πάρκινσον, σε αντίθεση με άλλες έρευνες που δεν έδειξαν μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα που το έλαβαν.
Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό, συγκεκριμένα στην καρδιά, στο συκώτι, στα νεφρά, στο πάγκρεας αλλά μπορείτε να το λάβετε και μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων.
Το συνένζυμο Q10 απαντάται σε:
- Οργανικά κρέατα
- Μοσχαρίσιο κρέας
- Κοτόπουλο
- Χοιρινό
- Πέστροφα
- Ρέγγα
- Σαρδέλες
- Κουνουπίδι
- Μπρόκολο
- Σπανάκι
- Πορτοκάλι
- Φράουλες
- Σόγια
- Φιστίκια
- Φακές
Οκτακοσανόλη
Η οκτακοσανόλη (Octacosanol) αποτελεί μια ένωση που υπάρχει στα φυτά όπως το ζαχαροκάλαμο, μοιράζεται δομικές ομοιότητες με την βιταμίνη Ε και βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά. Συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και ενδέχεται να ωφελεί τα άτομα με Πάρκινσον.
Προσοχή, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με την λεβοντόπα (Levodopa, μεταβολικός πρόδρομος της ντοπαμίνης).
Κιτικολίνη
Η κιτικολίνη (Citicoline) βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Ενδέχεται να είναι χρήσιμο σε άτομα που βίωσαν ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με γλαύκωμα, με προβλήματα μνήμης όπως στις περιπτώσεις του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Χορηγείται ενδοφλέβια ή με ένεση, αλλά στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρώματος διατροφής που λαμβάνεται από το στόμα.
Κρεατίνη
Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα της φωσφοκρεατίνης, μια πηγή ενέργειας για τους μυς και τον εγκέφαλο. Σε πειραματικές μελέτες, η κρεατίνη έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει από τη βλάβη των νευρικών κυττάρων. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κρεατίνη ενδέχεται να επιβραδύνει την εξέλιξη του Πάρκινσον στα πρώιμα στάδια του. Άλλες μελέτες δεν έχουν βρει να βοηθάει η λήψη της κρεατίνης στα προχωρημένα στάδια του Πάρκινσον.
Γλουταθειόνη
Η γλουταθειόνη είναι μια ένωση που έχει διάφορες επιδράσεις στον μεταβολισμό των νευρικών κυττάρων και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλουταθειόνη έχει εξαντληθεί στο substantia nigra (ένα μέρος του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη από τη νόσο του Parkinson) σε άτομα με Πάρκινσον.
Μία πρόσφατη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι η γλουταθειόνη δεν βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η τρέχουσα έρευνα διερευνά εάν η γλουταθειόνη μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου.
Κουρκουμίνη
Η κουρκουμίνη βρίσκεται στο Turmeric (κουρκουμάς) και συχνά χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα και στην ιατρική. Η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρκινικές ιδιότητες και φαίνεται να προστατεύει από τις βλάβες των νευρικών κυττάρων.
Σε ερευνητικές μελέτες, η κουρκουμίνη έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης. Συστάδες α-συνουκλεΐνης, που ονομάζονται επίσης Lewy bodies, αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πάρκινσον. Προλαμβάνοντας τον σχηματισμό των Lewy bodies, θα μπορούσε να επιτευχτεί η μείωση των συμπτωμάτων ή ακόμη και η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της.
Βότανα
Μερικά άτομα με Πάρκινσον λαμβάνουν St. John’s Wort (Hypericum perforatum, βαλσαμόχορτο) για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, που αποτελεί συχνό σύμπτωμα του Πάρκινσον. Προσοχή, δεν πρέπει να λαμβάνεται με τα αντικαταθλιπτικά.
Άλλα άτομα με Πάρκινσον λαμβάνουν βότανα για την αϋπνία, το άγχος ή για να βελτιώσουν την συνολική ευεξία.
Πηγές

Συντακτική ομάδα
Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr