Web
Analytics
PQQ: Σταματά την άνοια και το αλτσχάιμερ - Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

PQQ: Σταματά την άνοια και το αλτσχάιμερ - Βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με το «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα με γνωστικές διαταραχές, ενώ άλλα 5,5 εκατομμύρια πλήττονται από αλτσχάιμερ. Αυτές οι παθήσεις εκτός από την δυσκολία στην εκμάθηση νέων πραγμάτων, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων ενδέχεται να συνοδεύονται και από απώλεια μνήμης.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, που μοιάζει με βιταμίνη, αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό και ονομάζεται PQQ, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του νευροεκφυλισμού, που επιδρά στην γήρανση του εγκεφάλου.

Ας δούμε αναλυτικά πώς το PQQ αποτρέπει τις παθήσεις του εγκεφάλου λόγω ηλικίας και πως αντιστρέφει την απώλεια μνήμης.

Πως το PQQ μειώνει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης

Η υγεία, τα ενεργειακά επίπεδα, η λειτουργία του εγκεφάλου και η μακροζωία ενός ατόμου εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα των μιτοχονδρίων του (μικροσκοπικά οργανίδια εσωτερικά των κυττάρων που μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια)

Δυστυχώς ο αριθμός των μιτοχονδρίων και η καλή λειτουργία τους μειώνεται με σταθερό ρυθμό με την ηλικία. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα άνω των 70 ετών έχουν 50% περισσότερες μιτοχονδριακές βλάβες  στα εγκεφαλικά κύτταρα απ’ ότι τα μεσήλικα άτομα.

Το PQQ (pyrroloquinoline quinone ή κινόνη πυρρολοκινολίνη) μειώνει την γήρανση του εγκεφάλου, βοηθώντας τα μιτοχόνδρια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Επίσης ερευνητές αναφέρουν ότι το PQQ όχι μόνο αναζωογονεί τα υπάρχοντα μιτοχόνδρια, αλλά βοηθάει και στην δημιουργία νέων με μια διεργασία γνωστή ως μιτοχονδριακή βιογένεση.

Επιπλέον, το PQQ ενεργοποιεί τον παράγοντα ανάπτυξης νεύρων στα εγκεφαλικά κύτταρα, υποστηρίζοντας έτσι τις διαδικασίες επούλωσης στον εγκέφαλο και διατηρώντας την «πλαστικότητα» του, που είναι ζωτικής σημασίας για την μάθηση και την μνήμη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τρείς διαφορετικούς μηχανισμούς με τους οποίους το PQQ αναζωογονεί το γερασμένο εγκέφαλο.

-Βελτιώνει την γνωστική λειτουργία αυξάνοντας την αιματική ροή στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με το «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC) των ΗΠΑ, η ηλικία θεωρείται ο «μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου» για την γνωστική εξασθένηση και την απώλεια μνήμης.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παθήσεις που συναντάμε σε μεγάλες ηλικίες, όπως η αθηροσκλήρωση και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, μειώνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο και ενδεχομένως επηρεάζει την γνωστική λειτουργία (ενώ  αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου).

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν την ικανότητα του PQQ να αυξάνει την αιματική ροή στον εγκέφαλο.

Σε μια κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  «Experimental Medicine and Biology»,  41 υγιείς και ηλικιωμένοι συμμετέχοντες έλαβαν είτε 20 mgr PQQ την ημέρα ή εικονικό φάρμακο (placebo).

Μετά από 12 εβδομάδες η ομάδα του PQQ είχε σημαντικές βελτιώσεις στην μνήμη και στην ικανότητα εστίασης κατά την εργασία χωρίς να αποσπάται η προσοχή.

Στην συνέχεια, χρησιμοποίησαν φασματομετρία για να μετρήσουν την αιματική ροή στον εγκέφαλο. Η ομάδα του PQQ είχε αύξηση της αιματικής ροής στο δεξιό πρωμετωπιαίο φλοιό, η περιοχή του εγκεφάλου που χειρίζεται τις σημαντικότερες γνωστικές λειτουργίες. Με άλλα λόγια, η καλή διατροφή όντως συμβάλει στο να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής.

Προστατεύει από την αγγειακή βλάβη που προκαλείται από την γλυκόζη

Οι ειδικοί λένε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τους μη διαβητικούς.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φαίνεται ότι συμβάλλουν στον σχηματισμό των πρωτεϊνών tau και beta-amyloid στον εγκέφαλο, όπου και οι δύο εμπλέκονται στην ανάπτυξη του αλτσχάιμερ.

Επίσης τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καταστρέφει τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία ρυθμίζουν την ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

 Σε μια μελέτη κυττάρων τα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ένα συμπυκνωμένο διάλυμα σακχάρου, το οποίο προκάλεσε πολλά κύτταρα να υποστούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Όταν όμως προστέθηκε στις κυτταρικές καλλιέργειες το PQQ άρχισε να διορθώνει τις καταστρεπτικές καλλιέργειες της ζάχαρης.

Παρατηρήθηκε ότι η αντιστροφή της κυτταρικής βλάβης λόγω του PQQ είχε σαν αποτέλεσμα την αποτροπή της απόπτωσης, την μειωμένη παραγωγή των επιβλαβών ελευθέρων ριζών και την μείωση χημικών στρεσογόνων παραγόντων. Αυτό αποδεικνύει ότι το  PQQ προστατεύει από την αγγειακή βλάβη που προκαλεί η ζάχαρη και η οποία οδηγεί σε μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία, άνοια και αλτσχάιμερ.

Δρα κατά της νευροτοξικότητας

Η έκθεση σε βακτηριακές τοξίνες και περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως τα βαρέα μέταλλα, καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και συμβάλουν στη νευροεκφυλιστική νόσο.

Ευτυχώς το PQQ συμβάλλει στην μείωση της νευροτοξικότητας και «ηρεμεί» την διεγερτοτοξικότητα (την υπερδιέργεση των εγκεφαλικών κυττάρων) που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 2017 σε μια μελέτη ζώων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Heliyon», δόθηκε PQQ σε ποντίκια με συμπτώματα αλτσχάιμερ, μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, για 12 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν PQQ παρουσίασαν  μειωμένα κινητικά ελλείμματα, μειωμένη γνωστική λειτουργία, ταχύτερη εκμάθηση και καλύτερη ανάκληση μνήμης από την ομάδα ελέγχου. Επίσης είχαν μικρότερες αποθέσεις πρωτεϊνών tau στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η προσθήκη του PPQ βελτίωσε αποτελεσματικά την έλλειψη κινητικότητας και την γνωστική εξασθένηση στα ποντίκια, προστατεύοντας παράλληλα την μιτοχονδριακή λειτουργία των εγκεφάλων τους.

Πως λαμβάνεται το PQQ;

Το PQQ απαντάται σε διάφορες ποσότητες σε όλες τις φυτικές τροφές. Ωστόσο βρίσκεται σε αφθονία στο πράσινο τσάι, στον μαϊντανό, στις πατάτες, στα ακτινίδια, στις ντομάτες και στην παπάγια (είναι προτιμότερο να διαλέγετε βιολογικά).

Πολλοί ειδικοί συνιστούν 20 mg με 40 mg PQQ την ημέρα προκειμένου να ενισχυθεί η μιτοχονδριακή υγεία και να αποφευχθεί η εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας λόγω ηλικίας. Ωστόσο πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας και να διαλέξετε ένα συμπλήρωμα PQQ υψηλής ποιότητας και αξιόπιστης εταιρείας.

Πολλοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι το PQQ  μειώνει  την φλεγμονή, αυξάνει την ενέργεια, μειώνει την επιβλαβή χοληστερόλη LDL και βελτιώνει τον ύπνο.

 

Πηγή: NaturalHealth365

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.