Web
Analytics
Αντιμετωπίστε τις παρενέργειες του αλκοόλ με συμπληρώματα διατροφής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε τις παρενέργειες του αλκοόλ με συμπληρώματα διατροφής

Η κατανάλωση του αλκοόλ σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες μπορεί να βοηθάει την καρδιά, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, η αιθανόλη διασπάει την τοξική ένωση ακεταλδεΰδη (acetaldehyde). Αυτή η ένωση είναι η αιτία που παθαίνει κάποιος χανγκόβερ (hangover) μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.  Εκτός από τον πονοκέφαλο και την αστάθεια που παρουσιάζονται το επόμενο πρωί, η ακεταλδεΰδη προσκολλάται στο DNA, επιφέροντας μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο. Επίσης η ακεταλδεΰδη παράγει αντιδραστικά είδη οξυγόνου  (ROS) που προκαλούν φλεγμονή και προωθούν την ανάπτυξη όγκων. Τέλος, αυτή η τοξική ένωση μειώνει τις ποσότητες των απαραίτητων βιταμινών, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνει στο φυσικό αντιοξειδωτικό και αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που περιορίζουν τις παρενέργειες του αλκοόλ. Αυτά είναι:

Β complex

Η κατανάλωση αλκοόλ εξαντλεί τις βιταμίνες Β6 και Β1, οι οποίες είναι σημαντικές για την καταπολέμηση της οξείδωσης. Επίσης το αλκοόλ επιδρά και στο φολικό οξύ (folic acid), μια μορφή της βιταμίνης Β9, η οποία είναι υπεύθυνη για την καταστολή των καρκινικών γονιδίων, που ονομάζονται πρωτο-ογκογονίδια (proto-oncogenes). Επομένως, τα συμπληρώματα διατροφής του συμπλέγματος Β (Β complex) είναι σημαντικά  για την μείωση του κινδύνουγια καρκίνο. Οι ειδικοί συνιστούν την λήψη ενός συμπληρώματος Β complex μαζί με 100 mg θειαμίνη για την προστασία του νευρικού συστήματος, όποτε πίνετε αλκοόλ.

Εκχύλισμα χόρτου κριθαριού

Το χόρτο κριθαριού είναι κόκκος πλούσιος σε ίνες που περιέχει εκχυλίσματα  που προλαμβάνουν τους γαστρεντερικούς όγκους, σύμφωνα με μελέτη σε ζώα. Επίσης περιέχει λονασίνη (lunasin) η οποία είναι μια ειδική πρωτεΐνη πρόληψης του καρκίνου. Είναι επίσης ένα προβιοτικό που χρησιμεύει ως φαγητό για τα καλά βακτήρια του εντέρου και αποτρέπει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Benfotiamine

Η βινφοτιναμίνη (Benfotiamine), μια λιποδιαλυτή μορφή της  θειαμίνης, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προλαμβάνει την κυτταρική βλάβη και εξουδετερώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις της ακεταλδεΰδης.  Επίσης αυξάνει πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα της θειαμίνης μετά την κατανάλωση του αλκοόλ, απ’ ότι η ίδια μόνη της.

Χλωροφυλλίνη

Η χλωροφυλλίνη (Chlorophyllin), η υδατοδιαλυτή μορφή της χλωροφύλλης, αποτελεί μια φυσική ένωση που ενώνεται με τις καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες και τις απομακρύνει από το σώμα πριν βλάψουν το DNA. Επίσης προστατεύει έναντι του καρκίνου του ήπατος, που συχνά προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ.

Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού

 Είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται προανθοκυάνες (proanthocyanins). Επίσης προλαμβάνουν την οξειδωτικό βλάβη στους ιστούς και στα κύτταρα, που προκαλούνται από το αλκοόλ.

Μεθειονίνη

Αυτό το αμινοξύ υποστηρίζει το συκώτι και παράγει την s-αδενοσυλομεθειονίνη (s-adenosylmethionine), που βοηθάει στο να  αποκατασταθεί η ανεπάρκεια της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης στα καταστραμμένα κύτταρα από το αλκοόλ. Επίσης βοηθάει στην θεραπεία των ηπατικών παθήσεων μαζί με το φυλλικό οξύ (folate) και τις βιταμίνες Β6, Β12.

N-acetyl-cysteine (NAC)

Η N-acetyl-cysteine (Ν-ακετυλ-κυστεΐνη) αποτελεί ένα παράγωγο του αμινοξέος κυστεΐνης. Αυτό το παράγωγο ενώνεται με την ακεταλδεΰδη για να εξαλείψει τις επιζήμιες επιδράσεις της ενώ ενισχύει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, που αποτελεί το πρωταρχικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού. Η NAC είναι προτιμότερο να λαμβάνεται πριν την κατανάλωση του αλκοόλ, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει αν την πάρετε και μετά.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη (Resveratrol), ένα αντιοξειδωτικό που απαντάται σε σταφύλια, κράνμπερι και κόκκινο κρασί, είναι γνωστό για τα οφέλη της στην καρδιά. Επίσης προλαμβάνει τον καρκίνο προστατεύοντας και επιδιορθώνοντας το DNA του κυττάρου, πριν αρχίσουν οι καρκινικές αλλαγές.

Σελήνιο

Αυτό το ουσιώδες ιχνοστοιχείο διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει την ανάπτυξη των προκαρκινικών ιστών. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου στο ήπαρ κατά 50%. Η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να λαμβάνετε συμπληρώματα για να το αναπληρώσετε.

Σιλυμαρίνη

Η σιλυμαρίνη (Silymarin), το ενεργό συστατικό στο γαιδουράγκαθο (milk thistle), αποτρέπει την μετατροπή της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Επίσης προστατεύει το DNA από τις βλάβες που προκαλεί ο  καρκίνος, ειδικά όταν πίνετε αλκοόλ.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο το ίδιο μειώνει τα επίπεδα της στον οργανισμό. Επίσης αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις παρενέργειες του αλκοόλ. Μειώνει επίσης τις ουσίες που προκαλούν φλεγμονή, ενώ οι  τοξικοί μεταβολίτες του αλκοόλ τις αυξάνουν.

Τα οφέλη των παραπάνω συμπληρωμάτων δεν σημαίνουν ότι μπορείτε να πίνετε όσο θέλετε. Το καλύτερο είναι οι γυναίκες να περιορίσουν την κατανάλωση έως ένα ποτό την ημέρα, ενώ οι άντρες έως 2.

 

Πηγή: http://remedies.news/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Michelle Simmons

Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες του εξωτερικού

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.