Web
Analytics
Αστράγαλος - Τεχνικές αποκατάστασης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αστράγαλος - Τεχνικές αποκατάστασης

Αστραγαλικοί σύνδεσμοι - Τραυματισμοί

 • Οι ρήξεις των περιαστραγαλικών συνδέσμων είναι συχνές σε άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες.
 • Επουλώνονται γρήγορα αν σταθεροποιηθούν και αποκατασταθούν κατά το δοκούν, χωρίς υπολειμματικές βλάβες.
 • Μη σωστή αρχική αντιμετώπιση, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες αστάθιες αστραγάλου.
 • Χρόνια αστάθεια μπορεί να αποφευχθεί εάν ειδικές θεραπείες αρχίσουν αμέσως μετά από τραυματισμό.

Αρθρίτιδα Αστραγάλου

 • Σχεδόν πάντα οφείλεται σε προηγούμενο τραύμα (εκτός από βλάβες διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας).
 • Συχνά συνδέεται με τον πόνο και την απώλεια της κίνησης.
 • Μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλό αρθροσκοπικό καθαρισμό ή με αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου.
 • Πολλαπλά οφέλη από την πρώιμη χειρουργική θεραπεία και τη διάσωση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης.
 • Οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη νέων βιολογικών τεχνικών και την λίπανση με παράγοντες διέγερσης, ως αρχική θεραπεία αποκατάστασης.

Αντικατάσταση χόνδρου στον Αστράγαλο

Η εμφύτευση χόνδρινου μοσχεύματος στον αστράγαλο για την αναγέννηση του χόνδρου είναι πιο κοινή σε περιπτώσεις διαχωριστικής οστεοχονδρίτιδας ή μονωμένες τραυματικές χόνδρινες ή οστεοχόνδρινες βλάβες. Απαιτείται προσεκτική χειρουργική αντιμετώπιση και ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Αχίλλειος τένοντας

 • Ρήξη Αχίλλειου τένοντα.
 • Διαδερμική αποκατάσταση.
 • Ανοικτή αποκατάσταση.

Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της πυέλου. Και οι δύο αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται με χόνδρο. Έτσι αυτή η «μπάλα» μέσα στην υποδοχή κινείται σε πολλαπλές κατευθύνσεις (κάμψη / έκταση, απαγωγή / προσαγωγή, εσωτερική / εξωτερική στροφή), αλλά είναι αρκετά σταθερή. Το βάθος της κοτύλης,αυξάνει με την παρουσία του επιχειλίου χόνδρου και με τον τρόπο αυτό σταθεροποιείται επιπλέον η άρθρωση. Η βασική λειτουργία του ισχίου είναι η υποστήριξη του σώματος κατά τη διάρκεια της στατικής και δυναμικής θέσης βάδισης.

Είναι ασυνήθιστο το ισχίο να τραυματίζεται άμεσα, μέσω οξείας κάκωσης και ο πόνος συνήθως προέρχεται είτε από εκφυλιστικές ασθένειες είτε στα πλαίσια μιας φλεγμονώδους διαδικασίας όπως η θυλακίτιδα. Οσφυαλγίες μπορούν να μιμούνται νόσους του ισχίου, και πρέπει να αποκλείονται πριν από την περαιτέρω αξιολόγηση της άρθρωσης του ισχίου. Άλλες κοινές διαταραχές στην περιοχή του ισχίου είναι η τροχαντήριος θυλακίτιδα, μυϊκές διατάσεις, επιχείλιες ρήξεις και αρθρίτιδα.
Η τροχαντήριος θυλακίτιδα παρουσιάζεται στο πλάγιο (έξω) όριο της περιοχής του ισχίου και μπορεί να αντανακλά στην πλευρική πτυχή του μηρού και στο γόνατο. Ένας ασθενής με θυλακίτιδα θα παρουσιάσει πόνο με αύξηση στην ανάβαση σκάλας στην πλευρά που συμμετέχει. Ο πόνος συνήθως είναι βαθύς και διαξιφιστικός. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει την αποφυγή της ερεθιστικής θέσης του κορμού, χρήση πάγου, κινητοποίηση των μαλακών ιστών, υπέρηχα, μη στεροειδή φάρμακα καθώς και μυϊκή ενίσχυση. Μια δόση κορτιζόνης συνήθως είναι πολύ χρήσιμη για την εξάλειψη του πόνου και της φλεγμονής

Μυικές διατάσεις συνήθως συμβαίνουν στον πιο αδύναμο κρίκο της μυοτενόντιας μονάδας. Οι πιο συνηθισμένοι μυς που είναι επιρρεπείς σε διάταση ή θλάση είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι και ο ορθός μηριαίος, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν τη ζημία οι προσαγωγοί ή ο λαγώνιος. Η θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνει πάγο, υπέρηχο, και απαλή χειρομάλαξη αρχικά. Στη συνέχεια,όπως συμβαίνει και στις περιπτώσεις που προσδοκούμε επούλωση των μαλακών ιστών προστίθεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης κινητοποίηση και μυική ενδυνάμωση. Ειδικά προγράμματα για την διάταση και μυική ενίσχυση στην περιοχή του ισχίου είναι:

 1. Εκφυλιστική ασθένεια του ισχίου (Αρθρίτιδα) έχει διάφορα αίτια (από γενετικά έως και τραυματικά). Παρουσιάσει συμπτώματα όπως ο πόνος στην περιοχή του ισχίου και πιο συχνά την βουβωνική χώρα που μπορεί να αντανακλούν ως τη γάμπα και την οσφύ. Η κάμψη του μηρού, η όρθια στάση, και έκταση μπορεί να είναι οδυνηρά. Τα άτομα με αρθρίτιδα του ισχίου θα επωφεληθούν από κινητοποίηση των μαλακών ιστών, με την μυική ενίσχυση και βάδισμα και τη χρήση υποστηρικτικών υποδημάτων. Η χρήση της γλυκοσαμίνης, όπως και ενέσεις υαλουρονικού και κορτιζόνης μπορεί να είναι χρήσιμα βοηθήματα για αυτούς τους ασθενείς Εάν τα συμπτώματα γίνουν πολύ σοβαρά και οδηγούν σε περιορισμένη ικανότητα του ατόμου να ολοκληρώσει καθημερινές δραστηριότητες,η χειρουργική επέμβαση είναι η επόμενη επιλογή.
 2. Συνιστούμε Yoga, Pilates, ασκήσεις στην πισίνα και άλλες μορφές για την μυική ενίσχυση, σε όλους τους ασθενείς με αρθρίτιδα ισχίου.
 3. Σε νεότερους πληθυσμούς υπάρχουν δύο διαταραχές που μπορεί να προκύψουν στην άρθρωση του ισχίου. Η πρώτη είναι η οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής ή νόσος Legg-Pertheς. Η μηριαία κεφαλή γίνεται αποπλατυσμένη και αυτό οδηγεί σε μειωμένο εύρος της κίνησης. Δεν υπάρχει γνωστή αιτία αλλά συνήθως εμφανίζεται σε νέα άτομα με μεγάλη δραστηριότητα. Το παιδί θα παραπονείται για πόνο στην εσωτερική πλευρά του πάσχοντος μηρού και γόνατος Η ενδεικνυόμενη θεραπεία για την εν λόγω διαταραχή είναι η χειρουργική αφού πρωτίστως έχει εξαντληθεί η συντηρητική με την μυική ενίσχυση με ειδικές ασκήσεις.

Η δεύτερη διαταραχή εκδηλώνεται σε υπέρβαρα παιδιά κατά τη διάρκεια της ταχείας ανάπτυξης. Ονομάζεται επιφυσιολίσθηση μηριαίας κεφαλής και συμβαίνει στην επίφυση. Η κεφαλή του μηριαίου ολισθαίνει ακουσίως από την κανονική της θέση. Η θεραπεία είναι χειρουργική και επακολουθεί ειδικό πρωτόκολλο αποκατάστασης.

Για να προστατεύσετε το ισχίο είναι συνετό σε καθημερινή βάση να ακολουθείται πρόγραμμα ασκήσεων για την μυική ενδυνάμωση επτά ημέρες την εβδομάδα. Σίγουρα θα ήταν επωφελές για τους οπίσθιους μηριαίους, τον τετρακέφαλο και τους γλουτιαίους. Οι ασκήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτούς τους μυς. Προτείνονται ειδικές ασκήσεις.  

Πρωτόκολλο αποκατάστασης σε Διάστρεμμα

 • Πρώιμη έναρξη αποκατάστασης του εύρους της κίνησης, μυϊκή ενδυνάμωση και σταθεροποίηση οδηγεί σε ταχεία επούλωση.
 • Η χρήση νάρθηκα μετά από τραυματισμό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.
 • Παγοθεραπεία για μείωση του οιδήματος, ανύψωση και η ακινητοποίηση είναι τα πρώτα,απαραίτητα βήματα για την επούλωση των ιστών.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σταύρος Αλευρογιάννης MD, Msc, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: stavrosalevrogiannis.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.