Web
Analytics
Διαγνωστική Ενδοσκόπηση των αρθρώσεων - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διαγνωστική Ενδοσκόπηση των αρθρώσεων

Η διαφοροδιάγνωση των παθήσεων στην ορθοπαιδική κοινότητα, που οφείλεται στην περιορισμένη ευαισθησία των συμβατικών απεικονιστικών τεχνικών, της ακτινογραφίας ή και της μαγνητικής τομογραφίας, οι οποίες δεν μπορούν να εμφανίσουν με απόλυτη ακρίβεια τη βλάβη στις αρθρώσεις, οδήγησε συχνά σε ακατάλληλες επιλογές θεραπευτικής αγωγής και δημιούργησε ανασφάλεια στη σχέση ιατρού και ασθενούς. Οι σύγχρονοι ορθοπαιδικοί εκμεταλλευόμενοι τη νανοτεχνολογία της ΝΑΣΑ στράφηκαν με απόλυτη επιτυχία στην διαγνωστική ενδοσκόπηση, που σήμερα πραγματοποιείται σε ειδικά εξοπλισμένα ιδιωτικά ιατρεία ή σε εξωτερικές μονάδες νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 

diagn1-aleurogiannis

 

Αναίμακτη και ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος, η ενδοσκόπηση παρέχει άμεση οπτική επαφή, ηλεκτρονική σύνθεση εικόνας που προβάλλεται σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας ηλεκτρονικού υπολογιστή και άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των ευρημάτων σε παθήσεις αρθρώσεων γόνατος και ώμου αλλά και σε μικρότερες, όπως αυτές του καρπού, του αγκώνα και της ποδοκνημικής. 

Η μέθοδος διεξάγεται με χρήση 'INNERVUE', ενός ολοκληρωμένου διαγνωστικού ενδοσκοπικού συστήματος, ειδικά σχεδιασμένου, με την τεχνολογία της NASA. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες ασθενών, ανεξαρτήτου ηλικίας και δραστηριότητας, σε όλες τις προηγμένες χώρες του εξωτερικού. Είναι ανώδυνη, ασφαλής, αποτελεσματική, ατραυματική, στεγανή και κάνει χρήση ενδοσκοπίων πλήρως αποστειρωμένων από κάθε μικροβιακό ή ιογενή παράγοντ<α, με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες επιπλοκής.

Ο ασθενής με απλή τοπική νάρκωση, συμμετέχει ενεργά σε διαδικασία διάρκειας 10-15 λεπτών, εκτελώντας κινήσεις του υπό διερεύνηση μέλους και ο θεράπων ορθοπαιδικός ιατρός με ενδοσκόπιο ενός χιλιοστού, το οποίο είναι εκατό περίπου φορές μικρότερο του παραδοσιακού αρθροσκοπίου, παρατηρεί όλη την επιφάνεια της άρθρωσης, ανιχνεύει και αναγνωρίζει την υπάρχουσα βλάβη.

Το πιο σημαντικό; Ο ασθενής, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί αμέσως να αποχωρήσει περπατώντας, να οδηγήσει το αυτοκίνητό του, να επανέλθει στην εργασία του την ίδια μέρα και να μην επιβαρυνθεί ψυχολογικά με νοσοκομειακή νοσηλεία.

Ουσιαστικά πρόκειται για καινοτομία στην ορθοπαιδική εκτίμηση, προσφέροντας διάγνωση παθολογικών καταστάσεων στις αρθρώσεις χωρίς αναισθησία και χωρίς τη σχετική ταλαιπωρία για διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, ειδικά σε κλειστοφοβικούς ή ιδιαίτερου σωματότυπου ασθενείς. Είναι άμεσα επαναλήψιμη μέθοδος, που εκτελείται τόσο προ-όσο και μετά-χειρουργείου, έχοντας πολύ μεγάλη ευαισθησία στη διάγνωση της βλάβης. Είναι απόλυτα ανεκτή από τον ασθενή καθώς δεν προκαλεί εξωτερικό τραύμα, ούτε απαιτεί ράμματα ή άλλες επιπρόσθετες χειρουργικές πράξεις.
Τέλος, αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο ακριβούς και ασφαλούς ενημέρωσης ιατρού και ασθενή για το είδος της βλάβης και την επιλογή της πραγματικά κατάλληλης και επομένως αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής.

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σταύρος Αλευρογιάννης MD, Msc, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: stavrosalevrogiannis.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παγωμένος ώμος Βλάβες Μηνίσκων »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.