Web
Analytics
Παγωμένος ώμος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παγωμένος ώμος είναι το κοινό όνομα για μια πάθηση που ονομάζεται συμφυτική θυλακίτις. Χαρακτηρίζεται από απώλεια του εύρους της κίνησης στο ύψος του ώμου. Η προϋπόθεση αυτή έρχεται συχνά χωρίς καμία προειδοποίηση ή σημαντικό τραυματισμό και το χειρότερο γίνεται σταδιακά με το χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια μέχρι ότου χαθεί ικανός βαθμός μυικής ισχύος και εύρους κίνησης που επηρεάζουν την καθημερινή δραστηριότητα. Πρώιμη παρέμβαση, ωστόσο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτή η παθολογική κατάσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκαμψία του ώμου που περιορίζει τις λειτουργικές κινήσεις του βραχίονα. Στην πάθηση αυτή μπορούν να περιοριστούν όλες οι κινήσεις του ώμου αλλά συχνά ορισμένα όρια κατευθύνσεις περισσότερο από άλλα. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν πρώιμα τα συμπτώματα λόγω αδυναμίας επίτευξης κινήσεων του ώμου, που πρωτύτερα ήταν φυσιολογικές. Η απώλεια της κίνησης συχνά συνοδεύεται από γενικότερο πόνο ή πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας ,αλλά μπορεί μερικές φορές μπορεί να είναι ανώδυνη.

Ο παγωμένος ώμος πλήττει τις γυναίκες συχνότερα από τους άνδρες. Οι περισσότεροι από αυτούς που θίγονται είναι μεταξύ των ηλικιών 40 και 65. Μπορεί να οφείλεται σε μια παρατεταμένη περίοδο ακινητοποίησης του μέλους, ένα τραύμα στην ωμοπλάτη, χρόνια βλάβη των στροφέων του ώμου, υπερθυρεοειδισμό, καρδιαγγειακές παθήσεις, κλινική κατάθλιψη, ή νόσο του Πάρκινσον. Συχνά όμως, η πάθηση μπορεί να επέλθει χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες ή προηγούμενο τραυματισμό.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του κατεψυγμένου ώμου είναι να δείτε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα της δυσκαμψίας και πόνου διαρκούν για πάνω από 2 εβδομάδες. Κλινικά θα ελεγχθεί ο πάσχων ώμος για εύρος της κίνησης και της δύναμης, ενώ η τελική διάγνωση θα ολοκληρωθεί με ακτινογραφικό έλεγχο και MRI απεικόνιση για να αποκλειστεί οποιοδήποτε άλλο συνοδό πρόβλημα. Η αρχική θεραπεία για τον παγωμένο ώμο θα είναι φυσιοθεραπευτική αγωγή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μια έγχυση κορτιζόνης, είναι μια θεραπευτική επιλογή που συμβάλει στην ανακούφιση της φλεγμονής και την αύξηση της κίνησης .

Η φυσιοθεραπευτική αγωγή ξεκινά με μια προσεκτική αξιολόγηση της ωμοπλάτης, του αυχένα, και της θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με τη σοβαρότητα της πάθησης και το έλλειμμα του εύρους κίνησης. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία περιλαμβάνει κινητοποίηση μαλακών μορίων με σκοπό να χαλαρώσουν οι μύες. Από κοινού κινητοποίηση της ωμοπλάτης και του μυικού μανδύα με σκοπό την κινητοποίηση και ενδυνάμωση του θυλάκου της άρθρωσης. Η θεραπεία συνεχίζεται με παθητική και ενεργητική υποβοηθούμενη κινητοποίηση του ώμου με τη χρήση τροχαλίας ή μπαστουνιού του γκολφ σε ευθεία γραμμή. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος, και της συστηματικής κυκλοφορίας για την ενσωμάτωση του ασθενούς στη συνήθη καθημερινή δραστηριότητα. Ειδικές θεραπευτικές συσκευές όπως οι υπέρηχοι, η θερμότητα, και ο πάγος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 4 εβδομάδες έως και 3-4 μήνες.

Αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στο πρωτόκολλο συντηρητικής φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης. Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και συνήθως οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης σε όλα τα επίπεδα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σταύρος Αλευρογιάννης MD, Msc, PhD

Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: stavrosalevrogiannis.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.