Web
Analytics
Άνδρας και Σεξουαλικό Πρόβλημα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Άνδρας και Σεξουαλικό Πρόβλημα

 

Στον άνδρα το σεξουαλικό πρόβλημα γίνεται αισθητό και βιώνεται κυρίως σωματικά, ενώ παράλληλα έχει άμεση σχέση με τις λειτουργίες των γεννητικών οργάνων, του πέους και των όρχεων. Τα προβλήματα αυτά συχνά δημιουργούν άγχος και φόβο αποτυχίας για το ρόλο του, αίσθημα μειονεξίας και μειωμένου ανδρισμού απέναντι στη γυναίκα η οποία προσδοκά και αναζητάει μαζί του τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Το πέος είναι το κυρίαρχο όργανο της ανδρικής σεξουαλικότητας και αντανακλά την ψυχική και σωματική υγεία του άνδρα. Μέσα από το μηχανισμό της ποιοτικής στύσης ο άνδρας προβάλλει την υπόστασή του. Είναι γεγονός ότι ο άνδρας δίνει μεγάλη έμφαση στην εύρυθμη σεξουαλική του λειτουργία. Πιστεύει ότι η σεξουαλική ζωή που βιώνει με τη σύντροφο έχει μεγάλη σημασία στη σχέση τους. Για το λόγο αυτό όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα με τη στύση, ο άνδρας ενοχλείται και θορυβείται μήπως απειληθεί η σχέση του με τη σύντροφό του. Παράλληλα, φορτίζεται και ο ίδιος με ψυχική ένταση και ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος απορύθμισης της ζωής του. Πράγματι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, φοβιών, αντικοινωνικής συμπεριφοράς και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η στυτική λειτουργία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της σεξουαλικής πράξης, μέσα από την εισχώρηση όπου ο άνδρας «εφορμά» στη γυναίκα. Η σημασία και επιθυμία για ποιοτική στύση (στύση με σκληρότητα και διάρκεια) μπορεί να προκαλέσουν αρκετό άγχος στον άνδρα, που δεν μπορεί να «κρύψει» την οποιαδήποτε στυτική διαταραχή. Ως συνέπεια, επικρατεί η αίσθηση ότι «εκτίθεται» απέναντι στη γυναίκα που τον βλέπει, δημιουργώντας του άγχος αυτοπαρατήρησης του πέους και της στύσης του.

Εκτός από τη στυτική λειτουργία, η εκσπερμάτιση είναι μια επίσης σημαντική λειτουργία της σεξουαλικής συμπεριφοράς του άνδρα που συνδέεται άμεσα με την ψυχική και σωματική του υγεία. Με την εκβολή-εκτίναξη του σπέρματος από το στόμιο της ουρήθρας, επιτυγχάνεται η ολοκλήρωση της ηδονής και της κορύφωσης. Σημαντικό άγχος και φόβος κυριαρχούν τον άνδρα όταν εμφανίσει διαταραχές της εκσπερμάτισης οι οποίες προκαλούν δυσφορία, ένταση και θυμό στη γυναίκα.

Ο άνδρας, μέσα από το μηχανισμό της εκσπερμάτισης, προσφέρει στη γυναίκα ψυχική ικανοποίηση και σωματική ολοκλήρωση, ιδιαίτερα όταν η σεξουαλική επαφή ολοκληρώνεται με την ενδοκολπική εκσπερμάτιση. Η εκσπερμάτιση, αναγνωρίζει τη θηλυκή προσδοκία στο δικαίωμα της γυναικείας σεξουαλικότητας, να εκφράζεται με τη θηλυκότητα και την αίσθηση του πόθου που βιώνει η γυναίκα για το σώμα της από τον άνδρα-αρσενικό. Η λαγνεία της, εξαργυρώνεται με την πλούσια και δυναμική παρουσία της εκσπερμάτισης, προσφέροντας στην ίδια βαθιά ψυχική ανακούφιση, ότι κατάφερε να δώσει στο σύντροφο το ρόλο που του πρέπει, εκφορτίζοντας την πηγαία ηδονή του και τη ζωώδη βιολογική του ωρίμανση.

Ποιοι στρεσογόνοι παράγοντες απειλούν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα;

Όλες οι σύγχρονες μελέτες, τείνουν να ενοχοποιούν διάφορους παράγοντες ζωής που εκλύουν στρες στη καθημερινή επιβίωση του άνδρα, ώστε η σεξουαλική του ζωή να δέχεται αρνητικές επιρροές, διαφοροποιώντας τη σεξουαλικότητά του. Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να συσχετίζονται με εσωτερικές ψυχικές συγκρούσεις, που καθορίζουν το βαθμό απαίτησης και στόχευσης της επιτυχίας του, αλλά και από συμπεριφορές του περιβάλλοντός του, κυρίως της κοινωνικοεπαγγελματικής του σφαίρας. Ο άνδρας δείχνει να είναι περισσότερο ευάλωτος από τη γυναίκα σε παράγοντες στρες που τον καθιστούν ασταθή και επιρρεπή στη σεξουαλική πτώση. Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να ενισχυθούν και από τα κοινωνικά πρότυπα και μοντέλα που φέρνουν τη σχέση του με τη γυναίκα περισσότερο ανταγωνιστική και συγκρουσιακή, διαμορφώνοντας την αυξημένη προσδοκία να αποδείξει την ανδρική του υπόσταση, μπροστά σε μια γυναίκα που τον επιλέγει, τον εγκρίνει ή τον απορρίπτει.

Το επαγγελματικό άγχος θεωρείται κυρίαρχη αιτία εμφάνισης σεξουαλικού προβλήματος και πως;

Η κοινωνική καταξίωση του άνδρα σήμερα, έρχεται μέσα από την αυξημένη ανασφάλεια της επαγγελματικής του πορείας, ενώ από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του, η αγωνία του και η συνεχής συμπίεση που δέχεται από το περιβάλλον του, τον οδηγούν σε μια συνεχή μάχη επαγγελματικής καταξίωσης και κοινωνικής επιτυχίας. Το επαγγελματικό άγχος φαίνεται να κατέχει την πρώτη αιτία εμφάνισης σεξουαλικού προβλήματος του άνδρα ηλικίας 35-50 ετών. Τελευταίες όμως μελέτες, δείχνουν ότι συσσωρευμένο άγχος επαγγελματικής πορείας έχουν και άνδρες άνω των 50 ετών, δεδομένου ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης θα ξεπεράσει τα 65 χρόνια ζωής τους, κάτι που τους αναγκάζει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα επαγγελματικής ενεργοποίησης. Απέναντι στο επαγγελματικό άγχος, σεξουαλική διαταραχή φαίνεται να προκαλεί και το άγχος ανεργίας που πλήττει όχι τόσο τους νέους αλλά τους άνδρες άνω των 45 ετών. Το επαγγελματικό άγχος συσχετίζεται με το αυξημένο στρες το οποίο ενοχοποιείται όλο και περισσότερο για την εμφάνιση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής , ψυχοσωματικών διαταραχών, καταθλιπτικής διαταραχής που όλα αυτά συμπλέκονται σημαντικά με την σεξουαλική ζωή του άνδρα προκαλώντας του σεξουαλικό πρόβλημα

Υπάρχει συσχέτιση οικονομικής συμπίεσης και σεξουαλικής ζωής στον άνδρα;

Το χρήμα, καθοριστικό πρόσωπο της οικονομίας, αποτελεί βασικό συντελεστή της σεξουαλικής ανδροπρέπειας και φαίνεται να συντελεί θετικά στην αυξημένη σεξουαλική επιθυμία του άνδρα, που η ευμάρεια και ο πλούτος, διαμορφώνουν τη ζωή του. Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις τείνουν στην εκτίμηση της άμεσης συσχέτισης οικονομικής πορείας και σεξουαλικής ζωής, σκιαγραφώντας τη συναισθηματική και ψυχική καταπόνηση στον άνδρα που οικονομικά δυσπραγεί, πνίγοντας μέσα στη φτώχια τη σεξουαλική του εικόνα. Δεν φαίνεται όμως να αποτελεί μοιραία παράμετρο η οικονομική αναφορά ενός άνδρα που αισθάνεται πως το χρήμα τον κάνει "δύο φορές άνδρα", εφόσον η οικονομική του κατάσταση χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ικανοποιητική βιωσιμότητα.

 

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θάνος Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Ιστότοπος: https://www.askitis.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.