Web
Analytics
Τα βιολογικά προϊόντα και η διατροφική τους αξία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα βιολογικά προϊόντα και η διατροφική τους αξία

Στην Ελλάδα πριν πενήντα-εξήντα χρόνια οι αγρότες χρησιμοποιούσαν φυσικές μεθόδους για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Σέβονταν τη γη και καλλιεργούσαν τα προϊόντα στην εποχή τους. Η παραγωγική εργασία ήταν αρκετά επίπονη χωρίς τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Γι αυτό το λόγο και η παραγωγή ήταν σημαντικά περιορισμένη αλλά παρ'όλα αυτά τα γεωργικά αγαθά ήταν υγιεινά και θρεπτικά.

Στις μέρες μας όμως, η αυξανόμενη ζήτηση αγαθών οδήγησε στη χρήση νέων μεθόδων καλλιέργειας όπως είναι τα φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Έρευνες έδειξαν ότι όλες αυτές οι χημικές ουσίες έχουν σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και βλάβες στην υγεία μας. Με τις μεθόδους αυτές το έδαφος καταστρέφεται και το νερό μολύνεται, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα που παράγει η γη να μην είναι τόσο υγιεινά, αφού οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν τα φυτοφάρμακα εισχωρούν σ' αυτά και σιγά σιγά βλάπτουν τον οργανισμό μας.

Το αποτέλεσμα είναι να προκύψει η ανάγκη προστασίας μας, τόσο της υγείας μας όσο κι του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Ξαναγυρνάμε δηλαδή στην εποχή του Έλληνα αγρότη και επιθυμούμε ξανά υγιεινά προϊόντα. Αυτή η ανάγκη μας οδήγησε στην βιολογική γεωργία και στα βιολογικά τρόφιμα. Σε μια βιολογική καλλιέργεια δεν χρησιμοποιούνται χημικές ή άλλες επικίνδυνες ουσίες και η προστασία των φυτών από τους εχθρούς τους γίνεται με βιολογικά μέσα.

Διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η διατροφική αξία των βιολογικών τροφίμων δεν φαίνεται να διαφέρει σημαντικά από αυτήν των συμβατικών τροφίμων. Κάποιες μελέτες που δείχνουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (όπως βιταμίνη C και καροτένια και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη και ριβοφλαβίνη) εξαρτώνται από ττις κλιματολογικές συνθήκες, τον τύπο του εδάφους, το χρόνο συγκομιδής. Είναι πιο εύγεστα γενικά και αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι γίνεται η συγκομιδή τους σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Παρόλο το ότι η αίσθηση της γεύσης είναι υποκειμενική έχει παρατηρηθεί ότι όταν ο Έλληνας γονιός προσφέρει δύο φρούτα στο παιδί του από τα οποία το ένα είναι συμβατικό και το άλλο βιολογικό τότε το παιδί καταναλώνει με ευχαρίστηση το βιολογικό λόγω γεύσης. Βέβαια και η γεύση ενός προϊόντος εξαρτάται και από παράγοντες όπως το έδαφος, την τροφή των ζώων, τις συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς κ.α. Επίσης η γεύση μπορεί να ποικίλει ακόμη και μεταξύ βιολογικών τροφίμων αλλά δεν παύει το βιολογικό να θεωρείται πιο εύγευστο.

Η σπουδαιότητα των βιολογικών βασίζεται στο γεγονός ότι είναι σε μεγάλο βαθμό υγιεινά αφού δεν χρησιμοποιούνται χημικές μέθοδοι. Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συμβατικών τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα λόγω της χημικής τους δομής. Περιέχουν κυρίως καρβαμιδικά, οργανοχλωριωμένα, οργανοφωσφορικά, διθειοκαρβαμιδικά, τριαζόλες κ.α. Γι αυτό και έχει βρεθεί ότι στα προϊόντα αυτά

η περιεκτικότητα σε νιτρικά κατάλοιπα (ενώσεις που έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου) είναι μεγαλύτερη από αυτήν στα βιολογικά. Οι χημικές αυτές ενώσεις επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη του εμβρύου και τον οργανισμό στα πρώιμα στάδια της ζωής, δηλαδή την παιδική ηλικία.

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος όταν αγοράζει βιολογικά προιόντα

Βασικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέχει κάποιος που ενδιαφέρεται να αγοράσει βιολογικά είναι να μην εμπιστεύεται έναν παραγωγό που απλά του παρουσιάζει κάποια τρόφιμα ως βιολογικά. Η αυξημένη ζήτηση αυτών των αγαθών αυξάνει τα ποσοστά κερδοσκοπίας εις βάρος της υγείας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα προϊόντα είναι χύμα και δεν είναι συσκευασμένα διότι η απουσία συσκευασίας δεν επιβεβαιώνει την ταυτότητα του τροφίμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανονισμούς όπως τον 2092/91 για την βιολογική γεωργία και τον 1804/99 για την βιολογική κτηνοτροφία που αποτελούν και εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών της. Τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση, η οποία να αναφέρεται στο βιολογικό τρόπο παραγωγής τους. Η σήμανση πρέπει να δίνει στοιχεία για την επιχείρηση που τα παράγει αλλά και τον κωδικό πιστοποίησης, το όνομα του υπεύθυνου φορέα πιστοποίησης και ασφαλώς την ένδειξη "προϊόν βιολογικής γεωργίας" ή ''προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο'' (σε περίπτωση προϊόντων φυτικής προέλευσης που η καλλιέργεια τους βρίσκεται σε περίοδο μετατροπής, σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντων). Φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων είναι οι εξής: ΔΗΩ, BIOHELLAS, IRIS, QWAYS, GREEN CONTROL, ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευτυχία Γαλανάκου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ.

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.