Web
Analytics
Κολλαγόνο: Οφέλη, τύποι, διατροφική αξία, πηγές, παρενέργειες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κολλαγόνο: Οφέλη, τύποι, διατροφική αξία, πηγές, παρενέργειες

Το κολλαγόνο αποτελεί την πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα μας, ειδικά το κολλαγόνο τύπου 1. Υπάρχει φυσικά σε μύες, οστά, δέρμα, αιμοφόρα αγγεία, πεπτικό σύστημα και τένοντες. Τα οφέλη του κολλαγόνου είναι πολύ εντυπωσιακά, καθώς το δέρμα αποκτά αντοχή,  ελαστικότητα και αντικαθιστά τα νεκρά κύτταρα με καινούργια. Το κολλαγόνο ωφελεί αρθρώσεις και τένοντες, καθώς είναι η «κόλλα» που συγκρατεί το σώμα μας.

Η παραγωγή κολλαγόνου του σώματoς αρχίζει φυσικά να επιβραδύνεται καθώς γερνάμε. Αυτή η εκφυλιστική διαδικασία ευθύνεται για τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και πόνοι στις αρθρώσεις, καθώς ο χόνδρος αποδυναμώνεται, μαλακώνει και μειώνεται το πάχος του. Αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων κολλαγόνου.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με το κολλαγόνο προκύπτουν συνήθως από τον συνδυασμό των γενετικών ανωμαλιών ή της κακής πρόσληψης τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο ή των διατροφικών ελλείψεων και των πεπτικών προβλημάτων που επηρεάζουν την παραγωγή (σύνθεση) κολλαγόνου.

Ευτυχώς, η κατανάλωση τροφίμων όπως ο ζωμός κρέατος παρέχει άφθονα αυτή τη ζωτική πρωτεΐνη.

Διατροφική αξία

Το κολλαγόνο, σαν πρωτεΐνη που είναι, όταν περνά από το στομάχι, διασπάται σε μικρότερα μόρια, τα αμινοξέα, και μετά ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί ανάλογα τις ανάγκες του.

Το κολλαγόνο αναφέρεται συχνά ως «πολύπλοκη πρωτεΐνη», καθώς περιέχει 19 διαφορετικά αμινοξέα (μη απαραίτητα και βασικά). Με την κατανάλωση κολλαγόνου μπορείτε να λάβετε πολλά μη απαραίτητα αμινοξέα, όπως αργινίνη (arginine), γλουταμίνη (glutamine), γλυκίνη (glycine) και προλίνη (proline).

Το κολλαγόνο αποτελείται από τρεις αλυσίδες, που περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη σε μια τριπλή έλικα. Κάθε αλυσίδα περιέχει πάνω από 1.400 αμινοξέα.

Η προλίνη και η γλυκίνη είναι οι τύποι αμινοξέων που βρίσκονται αρχικά στις αλυσίδες κολλαγόνου. Τόσο η προλίνη όσο και η γλυκίνη είναι δύο σημαντικά αμινοξέα που δεν είναι άφθονα στο κρέας, από όπου οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν την πλειονότητα των πρωτεϊνών τους.

Τα «μη απαραίτητα» αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά και παράγονται από τον οργανισμό. Ωστόσο, όταν είστε άρρωστοι, υπό σωματική καταπόνηση ή συναισθηματικό στρες ή από άλλη αιτία, το σώμα ενδεχομένως να μην μπορεί να παράγει αρκετά αμινοξέα. Επομένως, το σώμα χρειάζεται βοήθεια από εξωτερικές πηγές, κυρίως από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα για να λάβει τα αμινοξέα που χρειάζεται.

Τα αμινοξέα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κολλαγόνο καθώς και τα βασικά οφέλη τους είναι:

Προλίνη: Η προλίνη αποτελεί σχεδόν το 15% του κολλαγόνου. Η προλίνη και η γλυκίνη, ειδικότερα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σώματος. Η προλίνη προστατεύει την ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων και έχει διάφορα καρδιαγγειακά οφέλη.

Γλυκίνη: Η γλυκίνη αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κολλαγόνο. Ενώ είναι το μικρότερο αμινοξύ σε μέγεθος, έχει μεγάλη επίδραση. Για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των κυττάρων, η γλυκίνη βοηθά στην δημιουργία υγιών κλώνων DNA. Είναι επίσης ένα από τα τρία αμινοξέα που σχηματίζουν κρεατίνη, η οποία προάγει την υγιή ανάπτυξη των μυών και ενισχύει την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Γλουταμίνη: Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και άφθονα αμινοξέα στο σώμα. Η γλουταμίνη δημιουργείται στους μυς, αλλά λαμβάνεται επίσης μέσω της διατροφής. Έρευνες δείχνουν ότι η γλουταμίνη προστατεύει από το άγχος, την ένταση, τις διαταραχές ύπνου/αϋπνίας, την έλλειψης συγκέντρωσης, την κακή πεπτική υγεία, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και την χαμηλή ενέργεια. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή αυξητικής ορμόνης, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, βοηθώντας στην απελευθέρωση του GABA που ενισχύει την «εσωτερική ηρεμία» του ατόμου. Το άζωτο, που δημιουργείται από την γλουταμίνη σε μεγάλες ποσότητες, βοηθά στην επούλωση των πληγών και αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας και τους πόνους στις αρθρώσεις.

Αργινίνη: Η αργινίνη (L-αργινίνη) διασπάται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο είναι μια σημαντική ένωση για την υγεία των αρτηριών και της καρδιάς. Η αργινίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει θετική επίδραση στην ερωτική επιθυμία των αντρών.

Οφέλη κολλαγόνου

Βελτιώνει δέρμα και μαλλιά

Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος, περισσότερες ρυτίδες και λιγότερη ελαστικότητα.

Η αύξηση των επιπέδων του κολλαγόνου βοηθάει το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό. Επίσης, βοηθάει τα κύτταρα του δέρματος να ανανεώνονται και τυχόν φθορές να αποκαθίστανται φυσιολογικά.

Διπλές τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που διερευνούν τις αντιγηραντικές ιδιότητες του κολλαγόνου, έχουν διαπιστώσει ότι 2,5-5 γραμμάρια υδρολυμένου κολλαγόνου που κατανάλωσαν γυναίκες, ηλικίας 35–55, μία φορά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, βελτίωσαν σημαντικά την ελαστικότητα, την υγρασία, την διαδερμική απώλεια νερού (ξηρότητα) και τραχύτητα του δέρματος, με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες.

Επίσης, το κολλαγόνο μειώνει την κυτταρίτιδα και τις ραγάδες. Όταν το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του ως αποτέλεσμα του μειωμένου κολλαγόνου, κάνει την εμφάνιση της η κυτταρίτιδα. Επειδή το δέρμα είναι τώρα πιο λεπτό, η κυτταρίτιδα γίνεται πιο εμφανής, δεν κρύβεται πλέον αυτό που υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του.

Μειώνει τον πόνο και τον εκφυλισμό των αρθρώσεων

Το κολλαγόνο συγκρατεί τα οστά και μας επιτρέπει να κινούμαστε χωρίς πόνο.

Όταν το σώμα δεν έχει αρκετό κολλαγόνο, οι τένοντες και οι σύνδεσμοί αρχίζουν να κινούνται με λιγότερη ευκολία, οδηγώντας σε δυσκαμψία, πρησμένες αρθρώσεις κ.α.

Βοηθά τις αρθρώσεις να κινούνται πιο εύκολα, μειώνει τον πόνο που συχνά σχετίζεται με τη γήρανση και μειώνει και τον κίνδυνο φθοράς των αρθρώσεων. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το κολλαγόνο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και άλλων πόνων και διαταραχών στις αρθρώσεις.

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, διερεύνησαν τα οφέλη του κολλαγόνου και διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση με κολλαγόνο τύπου 2 βοήθησε τους ασθενείς, που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα να βρουν ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα, καθώς μειώνει το πρήξιμο στις ευαίσθητες αρθρώσεις.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences, διαπίστωσε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κολλαγόνο τύπου 2, δείχνουν σημαντικές βελτιώσεις στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκάλας.

Διαπερατό έντερο

Το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στο Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου.

Το κολλαγόνο, συμβάλλει στη διάσπαση των πρωτεϊνών, καταπραΰνει την επένδυση του εντέρου και θεραπεύει τα κατεστραμμένα κυτταρικά τοιχώματα.

Πολλές ασθένειες κρύβονται πίσω από φλεγμονή ή ερεθισμό που οφείλεται σε προβλήματα του εντέρου. Η κακή υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στο μικροβίωμα και της διαπερατότητας στην επένδυση του εντέρου, επιτρέπει στα σωματίδια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα αντιλαμβάνεται αυτά τα σωματίδια ως «ξένους εισβολείς» και αντιδρά προκαλώντας συστημικές φλεγμονές.

Η κατανάλωση κολλαγόνου βοηθά στη δημιουργία συνδετικού ιστού και επομένως κλείνει τις τρύπες στην επένδυση του εντέρου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι συγκεντρώσεις κολλαγόνου στον αίμα μειώνονται. Επειδή τα αμινοξέα στο κολλαγόνο δημιουργούν τον ιστό της επένδυση του παχέος εντέρου και του γαστρεντερικού σωλήνα, η συμπλήρωση με κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία γαστρεντερικών συμπτωμάτων και διαταραχών, όπως σύνδρομο διαρροής του εντέρου, ευερέθιστο έντερο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα.

Επίσης, το κολλαγόνο βοηθάει στο διαρρέον έντερο, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση του νερού στα έντερα και η απομάκρυνση άχρηστων ουσιών γίνεται πιο εύκολα.

Αυξάνει το μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα και την παραγωγή ενέργειας

Το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού, καθώς προσθέτει άπαχη μυϊκή μάζα στο σώμα και συμβάλλει στη μετατροπή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της γλυκίνης είναι να βοηθά στη δημιουργία μυϊκού ιστού, καθώς μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί τα μυϊκά κύτταρα. Η διατήρηση της μυϊκής μάζας είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνετε, καθώς βοηθά στην υποστήριξη της στάσης του σώματος, της υγείας των οστών και καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος.

Με το κολλαγόνο, καταναλώστε και βιταμίνη C (βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου) για να διασφαλίσετε ότι το σώμα μπορεί να μετατρέψει το κολλαγόνο σε χρησιμοποιήσιμη πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο, επανέρχονται τα επίπεδα της ενέργεια και τη ζωτικότητά σας.

Η έρευνα δείχνει ότι η γλυκίνη διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του πεπτικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος, που παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς, νεανικού σώματος. Η γλυκίνη φαίνεται να βοηθά στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της γήρανσης, καθώς βελτιώνει τον τρόπο που αξιοποιεί τα αντιοξειδωτικά το σώμα και χρησιμοποιείται επίσης στη διαδικασία δημιουργίας υγιών κυττάρων από το DNA και το RNA.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η αργινίνη ενισχύει την ικανότητα του σώματος να παράγει πρωτεΐνη από άλλα αμινοξέα, η οποία είναι σημαντική για την επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού, την επούλωση τραυμάτων, την αποφυγή εξασθένησης ιστών, την αύξηση του μεταβολισμού και την ενίσχυση της σωματικής ανάπτυξης.

Η γλουταμίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση επαρκούς ενέργειας, καθώς διευκολύνει τη σύνθεση πολλών χημικών ουσιών. Επίσης, παρέχει «καύσιμο» στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων του άνθρακα και του αζώτου.

Δυναμώνει νύχια, μαλλιά και δόντια

Η πρωτεΐνη κολλαγόνου είναι το δομικό στοιχείο των νυχιών, των μαλλιών και των δοντιών. Η προσθήκη κολλαγόνου στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα νύχια δυνατά και πιθανώς να αντιστρέψετε τα σημάδια τριχόπτωσης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology διαπίστωσε ότι υπάρχει «σχέση» μεταξύ της εξωκυττάριας μήτρας (ECM) και της αναγέννησης των τριχοθυλακίων, υποδηλώνοντας ότι το κολλαγόνο θα μπορούσε να συμβάλλει στην θεραπεία της τριχόπτωσης και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με το δέρμα.

Βελτιώνει την υγεία του ήπατος

Εάν θέλετε να αποτοξινώσετε το σώμα από επιβλαβείς ουσίες, να βελτιώσετε τη ροή του αίματος και να έχετε νεανική καρδιά, το κολλαγόνο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Αυτό συμβαίνει, επειδή η γλυκίνη ελαχιστοποιεί τις βλάβες του συκωτιού, που προκαλούνται όταν απορροφά ξένες ουσίες, τοξίνες ή αλκοόλ που δεν πρέπει να περνούν από αυτό.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους, για να καθαρίσετε το συκώτι, είναι να καταναλώσετε ζωμό κρέατος, μερικές φορές την ημέρα, ως αντικατάστασή γευμάτων (bone broth fast). Συνιστώ συχνά μια αποτοξίνωση ζωμού κρέατος τριών ημερών για την γρήγορη επιδιόρθωση του διαπερατού εντέρου (ή διαρρέον έντερο). Αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απαλλαγεί από χημικές ουσίες και να "επαναφέρει" το έντερο, βελτιώνοντας τη συνολική ανοσολογική λειτουργία. Μελέτες έχουν ακόμη διαπιστώσει ότι η γλυκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ηπατικής βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ και άλλων μορφών οξείας ή χρόνιας ηπατικής βλάβης.

Προστατεύει την καρδιά

Η προλίνη βοηθά τα αρτηριακά τοιχώματά να απελευθερώσουν το λίπος που συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Η προλίνη είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών στις αρθρώσεις και τις αρτηρίες, ενώ βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, ως μέρος του κολλαγόνου, που βρίσκεται στις αρθρώσεις, απαλλάσσει το σώμα από τις επιπτώσεις των κραδασμών και μας βοηθά να διατηρούμε τους χόνδρους καθώς γερνάμε. Συνδέεται επίσης με την πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών), καθώς προφυλάσσει τις αρτηρίες από την συσσώρευση πλάκας.

Επιπλέον, η αργινίνη βοηθά στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου, προκαλώντας καλύτερη αγγειοδιαστολή, που σημαίνει διεύρυνση των αρτηριών, χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων που επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία.

Τύποι κολλαγόνου

Υπάρχουν τουλάχιστον 16 τύποι κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα, όπως τύποι κολλαγόνου 1, 2, 3, 5 και 10. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα του κολλαγόνου, μεταξύ 80% και 90%,  αποτελείται από τους τύπους 1, 2 και 3. Σύμφωνα με ορισμένα ευρήματα, το 90% του κολλαγόνου στο σώμα είναι τύπου 1. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα ή χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Παρακάτω αναλύονται ορισμένοι τύποι κολλαγόνου.

Τύπος 1: Είναι ο πιο άφθονος και ισχυρότερος τύπος κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από ηωσινοφιλικές ίνες που σχηματίζουν τένοντες, συνδέσμους, όργανα και δέρμα (δερμίδα). Το κολλαγόνο τύπου 1 βοηθά επίσης στο δημιουργία οστών και μπορεί να βρεθεί εντός του γαστρεντερικού σωλήνα. Είναι πολύ σημαντικό για την επούλωση των πληγών, παρέχει στο δέρμα ελαστικότητα και συγκρατεί τον ιστό ώστε να μην σκίζεται.

Τύπος 2: Το κολλαγόνο τύπου 2 βοηθά κυρίως στην δημιουργία χόνδρου, που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς. Η υγεία των αρθρώσεών βασίζεται στον χόνδρο που αποτελείται από κολλαγόνο τύπου 2, γι 'αυτό είναι ευεργετικό για την πρόληψη πόνου στις αρθρώσεις λόγω ηλικίας ή διαφόρων συμπτωμάτων αρθρίτιδας.

Τύπος 3: Το κολλαγόνο τύπου 3 αποτελείται από δικτυωτές ίνες και ένα κύριο συστατικό της εξωκυτταρικής μήτρας από το οποίο αποτελούνται τα όργανα και το δέρμα. Συνήθως συνυπάρχει με τον τύπο 1 και παρέχει στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Σχηματίζει επίσης αιμοφόρα αγγεία και ιστό στην καρδιά. Για αυτούς τους λόγους, η ανεπάρκεια κολλαγόνου τύπου 3 έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ρήξης των αιμοφόρων αγγείων και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με αποτελέσματα ορισμένων μελετών σε ζώα.

Τύπος 4: Το κολλαγόνο τύπου 4 σχηματίζει το βασικό έλασμα, το οποίο βρίσκεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα που σχηματίζουν τον ιστό που περιβάλλει όργανα, μυς και λίπος. Τα βασικά ελάσματα είναι απαραίτητα σε διάφορες λειτουργίες των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων. Επενδύουν εσωτερικά, το μεγαλύτερο μέρος των πεπτικών οργάνων και τις επιφάνειες του αναπνευστικού συστήματος. Το βασικό έλασμα βρίσκεται στα κενά μεταξύ του ανώτερου στρώματος δέρματος/ιστού και του βαθύτερου στρώματος. Είναι ένα λεπτό στρώμα υγρού τύπου γέλης (τζελ) που παρέχει μαξιλάρι/επένδυση για τον ιστό πάνω από αυτό.

Τύπος 5: Αυτός ο τύπος κολλαγόνου απαιτείται για την δημιουργία της επιφάνειας των κυττάρων, καθώς και για τις ίνες μαλλιών και ιστών που βρίσκονται στον πλακούντα των γυναικών (το όργανο που αναπτύσσεται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό που αναπτύσσεται, και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες).

Τύπος 10: Ο τύπος 10 βοηθά στη δημιουργία νέων οστών και χόνδρου στις αρθρώσεις. Συμμετέχει στη διαδικασία της ενδοχονδρικής οστεοποίησης, κατά την οποία δημιουργείται οστικός ιστός στα θηλαστικά. Έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικό για την επούλωση καταγμάτων των οστών και την αποκατάσταση διαρθρώσεων.

Πηγές κολλαγόνου

Όταν λαμβάνουμε κολλαγόνο μέσω της διατροφής, η κυριότερη πηγή είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και η μεμβράνη του κελύφους του αυγού.

Κολλαγόνο από βοοειδή: Το κολλαγόνο των βοοειδών προέρχεται από αγελάδες, ειδικά από το δέρμα, τα οστά και τους μύες. Αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο τύπου 1 και 3, που είναι οι πιο άφθονοι τύποι που δημιουργούνται και υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Το κολλαγόνο βοοειδών είναι πλούσιο σε γλυκίνη και προλίνη και είναι χρήσιμο για την παραγωγή κρεατίνης, την δημιουργία μυών και βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει το δικό του κολλαγόνο.

Κολλαγόνο από κοτόπουλα: Στο κολλαγόνο από κοτόπουλα, είναι άφθονος ο τύπος 2, ο οποίος είναι ο καλύτερος για την δημιουργία χόνδρου. Αυτό το καθιστά ευεργετικό για την υγεία των αρθρώσεων, ειδικά επειδή περιέχει θειική χονδροϊτίνη και θειική γλυκοζαμίνη (και τα δύο έχουν αντιγηραντική δράση). Τα περισσότερα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο, συνήθως χρησιμοποιούν κολλαγόνο από κοτόπουλα και εφοδιάζουν το σώμα με κολλαγόνο τύπου 2.

Κολλαγόνο από ψάρια: Το κολλαγόνο που προέρχεται από ψάρια έχει διαπιστωθεί ότι απορροφάται εύκολα και παρέχει κυρίως το κολλαγόνο τύπου 1, με τα αμινοξέα γλυκίνη, προλίνη και υδροξυπρολίνη (hydroxyproline). Επειδή ο τύπος 1 υπάρχει σε ολόκληρο το σώμα, η κατανάλωση περισσότερου κολλαγόνου ψαριών έχει συσχετιστεί με οφέλη για τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα ζωτικά όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία, την πέψη και τα οστά. Η υδροξυπρολίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό της τριπλής έλικας του κολλαγόνου και τα χαμηλότερα επίπεδα της έχουν συσχετιστεί με την αποδόμηση των αρθρώσεων και συνεπώς με συμπτώματα/σημάδια γήρανσης. Η προλίνη είναι ο πρόδρομος της υδροξυπρολίνης, Για την μετατροπή αυτή απαιτείται επίσης βιταμίνη C (για να βοηθήσει στην προσθήκη οξυγόνου), γι 'αυτό η ανεπάρκεια της μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στα επίπεδα κολλαγόνου.

Κολλαγόνο από μεμβράνη του κελύφους των αυγών: Το κολλαγόνο από αυγά, που βρίσκεται στο κέλυφος και το ασπράδι των αυγών, περιέχει κυρίως κολλαγόνο τύπου 1. Περιέχει επίσης τους τύπους 3, 4 και 10, αλλά μακράν τον περισσότερο τύπο 1, ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα (περίπου 100 φορές περισσότερο κολλαγόνο τύπου 1 από τον τύπο 4). Παρέχει θειική γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη, υαλουρονικό οξύ και διάφορα αμινοξέα που ωφελούν την δημιουργία του συνδετικού ιστού, την επούλωση πληγών, τον σχηματισμό μυϊκής μάζας και τη μείωση πόνου/δυσκαμψίας.

Υδρολυμένο κολλαγόνο

Το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη κολλαγόνου, η οποία υποβάλλεται σε επεξεργασία με υδρόλυση. Με αυτό τον τρόπο διασπώνται τα μεγαλύτερα μόρια κολλαγόνου σε πεπτίδια κολλαγόνου (μικρές αλυσίδες αμινοξέων), που είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν επ’ ευθείας από τον οργανισμό.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο όχι μόνο μπορεί να διαλυθεί σε ζεστό και κρύο νερό, αλλά είναι επίσης πολύ πιο εύκολο για το στομάχι να το διασπάσει και να το αφομοιώσει. Έχει επίσης υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος πιο εύκολα από ό, τι η κανονική πρωτεΐνη κολλαγόνου. Επιπλέον, έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με την πρωτεΐνη κολλαγόνου, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματος και των μαλλιών, την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και τη βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου.

Συμπληρώματα κολλαγόνου

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε κολλαγόνο σε μορφή συμπληρώματος, ώστε το σώμα να λαμβάνει αρκετό κολλαγόνο.

Για την επιλογή συμπληρώματος κολλαγόνου, πρέπει να εξετάσετε ποια μορφή είναι καλύτερη για εσάς, π.χ σε σκόνη ή κάψουλα.

Επίσης, ελέγξτε ποιοι τύποι κολλαγόνου ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας. Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν μόνο έναν ή δύο τύπους κολλαγόνου, ενώ άλλα διαθέτουν ένα μείγμα πολλών διαφορετικών τύπων.

Επειδή τα πεπτίδια κολλαγόνου, έχουν μικρότερο μήκος αλυσίδας και υψηλή βιοδιαθεσιμότητά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή. Αναζητήστε όρους, όπως "πεπτίδια κολλαγόνου", "υδρόλυση κολλαγόνου" ή "υδρολυμένο κολλαγόνο", στην ετικέτα του συμπληρώματος.

Τρόποι κατανάλωσης

Οι κορυφαίοι τρόποι για να καταναλώνετε περισσότερο κολλαγόνο είναι:

  • Κατανάλωση σπιτικού ζωμού κρέατος
  • Κατανάλωση πρωτεΐνης σε σκόνη από ζωμό κρέατος. Επίσης, μπορείτε να την προσθέσετε σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές, ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος.
  • Λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου, από αγελάδες φυτικής εκτροφής. Προτιμήστε υδρολυμένο κολλαγόνο,  που θα το βρείτε σε μορφή σκόνης ή χαπιών. Όταν υδρολύεται το κολλαγόνο, τα πεπτίδια κολλαγόνου καθίστανται βιοδιαθέσιμα.
  • Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης διατροφής, που θα σας βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης των πεπτιδίων κολλαγόνου που καταναλώνετε.

Κολλαγόνο έναντι Ζελατίνης

Η ζελατίνη προέρχεται από το κολλαγόνο. Όταν το κολλαγόνο διασπάται, γίνεται ζελατίνη. Ένα παράδειγμα είναι ο ζωμός κρέατος. Τα οστά έχουν άφθονο κολλαγόνο και καθώς σιγοβράζουν, το κολλαγόνο διασπάται αργά σε ζελατίνη.

Η ζελατίνη είναι ιδανική για άτομα με τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες. Βοηθά το σώμα να διαχειρίζεται μακροπρόθεσμα τα δύσπεπτα τρόφιμα, καθώς συμβάλλει στην επιδιόρθωση περιοχών του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ως πλούσια πηγή ζελατίνης, οι πηγές κολλαγόνου, όπως ο ζωμός κρέατος, μπορούν να επιδιορθώσουν την βλεννογόνο επένδυση, που σημαίνει καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαπερατού εντέρου. Οπότε η ζελατίνη έχει πολλά κοινά οφέλη για την υγεία με το κολλαγόνο, αλλά είναι σε διαφορετική μορφή.

Παρενέργειες

Τυχόν αρνητικές παρενέργειες του κολλαγόνου είναι σπάνιες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφάνισαν παρενέργειες από το κολλαγόνο, είτε ξεπέρασαν την συνιστώμενη δόση ή είχαν προϋπάρχουσες αλλεργίες.

Ελέγξτε τις πηγές κολλαγόνου στη ετικέτα του συμπληρώματος. Εάν είστε αλλεργικοί στα ψάρια, αποφύγετε το κολλαγόνο από ψάρια.

Εάν το συμπλήρωμα αναφέρει μόνο τους τύπους κολλαγόνου, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι το κολλαγόνο τύπου 2 είναι συνήθως κοτόπουλο, ενώ οι τύποι 1 και 3 μπορεί να είναι βοοειδή, ψάρια ή ασπράδια αυγών. Εάν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε από αυτές τις πρωτεΐνες, τότε να τις αποφύγετε.

Πολλοί αναφέρουν ότι η σκόνη ή τα χάπια έχουν κακή γεύση. Μπορεί να εξαλειφτεί εντελώς, με την προσθήκη της σκόνης σε χυμό.

 

Με πληροφορίες από το Dr. Axe

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.