Web
Analytics
Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα; Πώς ακούμε με αυτό; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα; Πώς ακούμε με αυτό;

Μπορεί ένα άτομο με πολύ σοβαρή βαρηκοΐα να ακούσει;

Και όμως, ναι!!!! 220.000 άνθρωποι παγκοσμίως, το πέτυχαν εφαρμόζοντας κοχλιακά εμφυτεύματα. Από το 1961 που επιστήμονες μέσω διεπιστημονικών προσεγγίσεων κατέληξαν στο να εφαρμόσουν το πρώτο μονοκάναλο κοχλιακό εμφύτευμα στο Λος Άντζελες, μέχρι σήμερα που διατίθενται πολυκάναλα κοχλιακά εμφυτεύματα έχει υπάρξει σημαντική εξέλιξη όχι μόνο στις συσκευές και στην χειρουργική επέμβαση αλλά και στο τρόπο που εξελίσσεται ο προγραμματισμός των συσκευών και οι τεχνικές που εξειδικευμένοι λογοθεραπευτές ή παθολόγοι λόγου θα ακολουθήσουν. Για να μπορέσουμε καλύτερα να αντιληφθούμε, πως λειτουργεί ένα κοχλιακό εμφύτευμα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το πώς ακούμε.

Ο ήχος αφού περισυλλεγεί και καταλήξει στην τυμπανική μεμβράνη, μέσω μιας σειράς μεταβιβάσεων μεταφέρεται στο μέσο αυτί και από εκεί στο έσω αυτί και στο ακουστικό νεύρο του εγκεφάλου (8ο κρανιακό νεύρο).

Με πολύ απλά λόγια φανταστείτε ότι χτυπώντας ένα τύμπανο, δίνουμε ώθηση σε ένα μοχλό (μέσο αυτί), ο οποίος χτυπά μια μικρότερη μεμβράνη (ωοειδή θυρίδα) που είναι η είσοδος ενός σωλήνα γεμάτου υγρό (κοχλίας) και κορδέλες στα τοιχώματά του (τριχωτά κύτταρα).

Οι «κορδέλες» αυτές, όταν μεταβιβάζεται ο χτύπος στη μικρή μεμβράνη δέχονται ένα κύμα υγρού, το οποίο τις μετακινεί, όπως τα κύματα της θάλασσας τα φύκια. Ανάλογα με τη συχνότητα (πόσο ψιλός ή πόσο μπάσος) είναι ο ήχος που δέχεται το αυτί μετακινούνται και ενεργοποιούνται διαφορετικά τριχωτά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά δραστηριοποιούν το ακουστικό νεύρο και τελικά ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τον ήχο υπό τη μορφή ηλεκτροχημικής ενέργειας.

Ένα κοχλιακό εμφύτευμα προσπαθεί να μιμηθεί τον ίδιο τρόπο μετάδοσης του ήχου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση και τον προγραμματισμό των καναλιών η ηλεκτρονική αυτή συσκευή μπορεί και στέλνει σε μορφή ηλεκτρικών εκκενώσεων τα ηχητικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, προσπερνώντας τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Το κοχλιακό εμφύτευμα εφαρμόζεται χειρουργικά σε ένα άτομο, συνήθως μόνο στο ένα του αυτί, σε εκείνο που παρουσιάζει τις πιο φτωχές αντιδράσεις στην εξέταση της ακοής. Η επιλογή του κοχλιακού εμφυτεύματος και η απόφαση για το αν το συγκεκριμένο βαρήκοο άτομο θα ωφεληθεί από την εφαρμογή του Κ.Ε. είναι απόφαση της διεπιστημονικής ομάδας των Κ.Ε. καθώς και του ίδιου του υποψηφίου ή των συγγενών του όταν αυτός είναι ανήλικος.

Είδη κοχλιακών εμφυτευμάτων

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα διαφοροποιούνται μεταξύ τους είτε στον τρόπο επεξεργασίας του ήχου που θα μεταφέρουν στον εγκέφαλο είτε στον αριθμό των ηλεκτροδίων – καναλιών. Τα πρώτα Κ.Ε. ήταν μονοκάναλα με πολύ φτωχά αποτελέσματα. Τα σύγχρονα Κ.Ε. είναι πολυκάναλα. Το κάθε ηλεκτρόδιο-κανάλι είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιείται σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Εννοείται ότι χωρίς να γίνονται υπερβολές, έρευνες υποστηρίζουν ότι η ενεργοποίηση ουσιαστικά ακόμα και μόνο τριών καναλιών μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του προφορικού λόγου στα παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός καναλιών δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει ο χρήστης τους το κελάιδισμα των πουλιών ή μια συναυλία. Βασιζόμενοι στις μαρτυρίες ενηλίκων που είχαν απώλεια ακοής σε μεγάλη ηλικία, γνωρίζουμε ότι ο ήχος που τελικά λαμβάνουν είναι ένας ηλεκτρονικός ήχος όπως αυτός των ρομπότ.

Προγραμματισμός Κοχλιακών Εμφυτευμάτων

Μετά την χειρουργική επέμβαση το βαρήκοο άτομο δεν ακούει. Θα χρειαστεί να περάσει ένα σύντομο χρονικό διάστημα λίγων ημερών για να επουλωθεί το τραύμα και να γίνει ο πρώτος προγραμματισμός των καναλιών του κοχλιακού εμφυτεύματος. Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα συναντήσεις, για τον προγραμματισμό των καναλιών της συσκευής, δεδομένου ότι χρειάζεται για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την επέμβαση το βαρήκοο άτομο να δέχεται προοδευτικά μεγαλύτερο εύρος ήχων όσον αφορά την συχνότητα και την ένταση, παράλληλα με την εκπαίδευση που δέχεται για να αναγνωρίζει και να κατηγοριοποιεί τα νέα ερεθίσματα στον εγκέφαλό του.

Ένα βαρήκοο παιδί που δέχεται για πρώτη φορά ηχητικά μηνύματα μετά την εφαρμογή του Κ.Ε. αν αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα μπορεί να φοβηθεί ή και να αισθανθεί πόνο. Για αυτό το λόγο ο προγραμματισμός των καναλιών του Κ.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι στην αποκατάσταση και την εξέλιξη του βαρήκοου ατόμου και χρειάζεται να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα. Επίσης οφείλει να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στον προγραμματιστή και τον Λογοθεραπευτή που ακολουθεί την θεραπεία του ατόμου για να ενημερώνει τον πρώτο σε ποιούς ήχους το βαρήκοο άτομο παρουσιάζει φτωχές αντιδράσεις και ο δεύτερος να δέχεται ενημέρωση σχετικά με τη νέα ρύθμιση της συσκευής. Η παρακολούθηση του ατόμου με το κοχλιακό εμφύτευμα από Παθολόγο λόγου & ομιλίας εξειδικευμένο στα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι καθοριστική για τα μέγιστα οφέλη του όλου εγχειρήματος. Συχνά τα κέντρα εφαρμογής των κοχλιακών εμφυτευμάτων στο εξωτερικό, αφιερώνουν αρκετό χρόνο στα βαρήκοα άτομα και στις οικογένειες τους, για να τους εξηγήσουν το εύρος του χρόνου, που θα χρειαστεί μέσα από το προγραμματισμό των καναλιών και την εκπαίδευση του ατόμου στα ηχητικά ερεθίσματα και στην εκπαίδευσή του στην ομιλία του.

Επιτυχία κοχλιακών Εμφυτευμάτων

Ένα σημαντικό πρόβλημα στον τομέα των κοχλιακών εμφυτευμάτων παραμένει η πρόβλεψη της αποτελεσματικότητας του κοχλιακού εμφυτεύματος. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί περιστατικά τα οποία μπόρεσαν να επικοινωνούν με επάρκεια και χωρίς να έχουν βλεμματική επαφή με τον συνομιλητή τους (π.χ. χρήση τηλεφώνου) και άλλα περιστατικά τα οποία σημείωσαν μικρότερη επάρκεια στην προφορική τους επικοινωνία τους και μερικά με πραγματικά πολύ φτωχά αποτελέσματα.

Λόγω του ότι δεν υπάρχει ακριβής ορισμός του τι σημαίνει «επιτυχία» στην λειτουργία και εφαρμογή του κοχλιακού εμφυτεύματος, κάθε θεραπευτική ομάδα που αναλαμβάνει την επέμβαση και ρύθμιση των κοχλιακών εμφυτευμάτων (συνήθως σε μεγάλα νοσοκομεία) ορίζει και γνωρίζει τα ποσοστά επιτυχίας των περιστατικών της.

Όταν οι οικείοι ενός ατόμου με βαρηκοΐα αναζητούν την νοσοκομειακή ομάδα που θα συνεργαστούν, θα πρέπει να θυμούνται να συζητούν τις προσδοκίες που θα έχουν μετά την τοποθέτηση και λειτουργία των καναλιών του κοχλιακού εμφυτεύματος, όπως και το χρονικό διάστημα εκπαίδευσης που θα χρειαστεί ιδιαίτερα για τα παιδιά (που αντιμετωπίζουν νευροαισθητήρια βαρηκοΐα από τη βρεφική τους ηλικία) ούτως ώστε να συνειδητοποιούν ότι μετά την επέμβαση το παιδί τους, ουσιαστικά μόλις «γεννιέται» ακουστικά.

Με κατάλληλη εκπαίδευση τα βαρήκοα άτομα καταφέρνουν στην πλειοψηφία τους να έχουν θεαματικά αποτελέσματα στην επικοινωνία τους. Έχοντας η γράφουσα «συνεργαστεί» με αρκετά άτομα που γεύτηκαν την ακοή μέσω της καινοτόμας αυτής συσκευής, οφείλει να ομολογήσει ότι είναι μια ελπίδα για τα άτομα με πολύ σοβαρή βαρηκοία και μια ριζική αλλαγή στην ποιότητα της ζωής τους. Η επιτυχία που γεύονται μετά την εφαρμογή της συσκευής τον προγραμματισμό και την απαραίτητη παρέμβαση των θεραπευτών του λόγου είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας που δικαιώνει και την αμέριστη υποστήριξη των μελών της οικογένειας τους, που οφείλουν να έχουν. Καλή προσπάθεια με πλατιά χαμόγελα από όλους μας.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ειρήνη Κιάμου

Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.evlogon.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.