Η διατροφική αξία του παγωτού
Η ιστορία του παγωτού ξεκινά στην Περσία τον 4 π.Χ αι. Για την παρασκευή παγωτού, οι Πέρσες, χρησιμοποιούσαν χιόνι από τα βουνά που στη συνέχεια αναμιγνύεται με χυμό σταφυλιού. Στη συνέχεια, το παγωτό εμφανίζεται στην Κίνα τον 2ο π.Χ αι. σαν ένα μείγμα πάγου, γάλακτος και ρυζιού. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή παγωτού απαντάται στη Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λονδίνο το 1718.
Το παγωτό είναι ένα παρασκεύασμα που σαν βάση του έχει το γάλα και τη ζάχαρη. Συνεπώς, περιέχει τα θρεπτικά συστατικά των δύο αυτών συστατικών. Με άλλα λόγια το παγωτό παρέχει ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του γάλακτος (Α, Β1, Β2, Β12, D), μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο), νερό σε ποσοστό 55-64%, κορεσμένο λίπος σε ποσοστό 10-16% και απλά σάκχαρα (δηλαδή γλυκαντικές ύλες σε ποσοστό 12-16%.
Το παγωτό αποτελεί ένα δημοφιλές επιδόρπιο. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται η κατανάλωση επιδορπίων και φυσικά του παγωτού. Γενικά για καμία τροφή δεν πρέπει να απαγορεύεται, όπως και να επιτρέπεται η κατανάλωση της σε άφθονες ποσότητες. Όλες οι τροφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Έτσι και τα επιδόρπια πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μία συχνότητα κατανάλωσης επιδορπίου ακίνδυνη για τη σιλουέτα και την υγεία μας είναι μία μερίδα, δύο φορές την εβδομάδα.
Συνεπώς, αφού το παγωτό ανήκει στα επιδόρπια μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώσουμε δύο μερίδες παγωτού την εβδομάδα, εφόσον δεν επιλέξουμε κάποιο άλλο επιδόρπιο. Μία μερίδα παγωτού είναι ίση με 100 γρ. που αντιστοιχεί σε 2 κανονικές μπάλες παγωτού. Φυσικά η ενεργειακή απόδοση του παγωτού διαφέρει ανάλογα με τη συνταγή που επιλέγουμε. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται η ενεργειακή απόδοση των πιο συχνά απαντώμενων συνταγών παγωτού.
Ενεργειακή απόδοση ανά 100 γρ. παγωτού
| Κλασσικό με βασικές γεύσεις | 150 Θερμίδες |
| Με μειωμένα λιπαρά και λιγότερα γλυκαντικά | 100 Θερμίδες |
| Σορμπέ | 100 Θερμίδες |
| Special (παρφέ, στρατσιατέλα κλπ) | 220 Θερμίδες |
Φροντίστε η κατανάλωση του παγωτού να γίνεται με αργό ρυθμό. Όταν ο ουρανίσκος έρχεται σε επαφή με πολύ παγωμένες τροφές δημιουργείται υπεραιμάτωση στην περιοχή η οποία με συγκεκριμένο μηχανισμό οδηγεί στην εμφάνιση πονοκεφάλου. Ο πονοκέφαλος αυτός είναι παροδικός και διαρκεί 4-5 λεπτά. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση παγωτού από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, νεφροπάθειες και τροφικές αλλεργίες.





