Web
Analytics
'Οψεις Ρητίνης - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Δεν υπάρχει περιοδικό ή τηλεοπτική εκπομπή που να απευθύνεται σε θέματα αισθητικής οδοντιατρικής χωρίς να αναφερθεί η ρητίνη ως υλικό επιλογής για πολλές κλινικές εφαρμογές.

Αναφορικά θα ήθελα να παρομοιάσω τη ρητίνη στα χέρια του σύγχρονου αισθητικού οδοντίατρου σαν τον πηλό στα χέρια ενός γλύπτη ή κεραμοποιού. Ένα υλικό που μοιάζει σαν πλαστελίνη σε διαφορετικές αποχρώσεις το οποίο όταν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να μετατρέψει μια αντιαισθητική οδοντοστοιχία σε ένα πανέμορφο χαμόγελο μέσα σε ελάχιστα ραντεβού.

Έτσι όσον αφορά τις όψεις ρητίνης, μιλάμε για επικάλυψη του μπροστινού μέρους του δοντιού με το υλικό αυτό και το οποίο στη συνέχεια γυαλίζεται για να αποδώσει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Αναλόγως με τη θέση των δοντιών αποφασίζει ο οδοντίατρος αν θα χρειαστεί τρόχισμα ή όχι.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά ενώ τα μειονεκτήματα ελάχιστα.

Πρώτα απ'όλα η πλαστικότητα του υλικού δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να τελειώσει το κάθε δόντι χωρίς τη μεσολάβηση του οδοντοτεχνίτη και των έξτρα ραντεβού. Τα πάντα γίνονται άμεσα αφού μπορούμε να ελέγξουμε τις αποχρώσεις του υλικού πάνω στο δόντι και να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζονται.

Επίσης οι όψεις ρητίνης αποτελούν και την πιο συντηρητική θεραπεία με το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η παρέμβαση μας είναι τόσο μικρή που τα δόντια του ασθενούς παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανέπαφα. Έτσι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό ή αν αργότερα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στο χρώμα ή σχήμα, τότε αφού αφαιρεθούν οι όψεις ρητίνης, έχουμε το φυσικό δόντι για να επαναλάβουμε τη διαδικασία. Ιδίως σε περιπτώσεις που τα δόντια του ασθενούς έχουν μια κλίση προς τα μέσα, τότε οι όψεις ρητίνης μπορούν να γίνουν χωρίς τροχισμό αυτών και πολλές φορές ούτε καν αναισθησία.

Ακόμη επειδή όλα γίνονται από τον οδοντίατρο άμεσα στο στόμα του ασθενή, οι όποιες επιδιορθώσεις χρειάζονται γίνονται άμεσα αφού δε χρειάζεται η παρέμβαση του οδοντοτεχνίτη και φυσικά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ'ότι άλλες τεχνικές.

Τέλος λόγω του ότι δε μεσολαβεί οδοντοτεχνίτης όπως πχ στις όψεις πορσελάνης, το κόστος είναι πολύ μικρότερο και σε εποχές κρίσεις όπως οι σημερινές ίσως και να αποτελεί και για πολλούς ασθενείς τη μοναδική αισθητική θεραπεία.

Όσον αφορά τα μειονεκτήματα πιστεύω ότι πλέον είναι βασικά δύο: χρειάζεται περισσότερος χρόνος παρασκευής διότι γίνονται στο στόμα άμεσα και μετά από κάποια χρόνια χρωματίζονται πιο εύκολα από τις όψεις πορσελάνης. Βέβαια το τελευταίο έχει να κάνει με τη δίαιτα του ασθενή όπως πχ κατανάλωση καφέ, κόκκινο κρασί, τσάι κλπ. Όμως μια επίσκεψη στον οδοντίατρο και μπορούν πάλι να γυαλιστούν και έτσι να αποδώσουν για αρκετό καιρό ακόμα.

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ηλία Κούβαλης

Χειρουργός Οδοντίατρος

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.