Web
Analytics
Νεογνική υπογλυκαιμία και η μη σωστή ρύθμιση του σακχάρου στην εγκυμοσύνη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νεογνική υπογλυκαιμία και η μη σωστή ρύθμιση του σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Ο διαβήτης κύησης είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή κατά την εγκυμοσύνη (7-10% των κυήσεων) που επηρεάζει όχι μόνο τη μητέρα αλλά και τα νεογνά. Όταν ο διαβήτης δεν έχει διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν ο διαβήτης κύησης δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία τα νεογέννητα βρέφη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διόδου γλυκόζης μέσω του πλακούντα που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο έμβρυο και, τελικά, σε αύξηση της ποσότητας της εκκρινόμενης ινσουλίνης.

Η υπογλυκαιμία στα βρέφη προκύπτει από την υπερινσουλιναιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του νεογνού.

Η ήπια υπογλυκαιμία ορίζεται ως 47 mg/dL και η σοβαρή υπογλυκαιμία ορίζεται ως 36 mg/dL. Τα περισσότερα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης εξετάζονται για υπογλυκαιμία.

Ο μη καλά ρυθμισμένος διαβήτης της κύησης (GDM) μπορεί να οδηγήσει σε «υπερινσουλινισμό» το έμβρυο, προάγοντας έτσι τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας στο νεογνό κατά τη γέννηση.

Μια προοπτική μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, όπου 2.145 γυναίκες εξετάστηκαν για διαβήτη κύησης. Από αυτές τις γυναίκες, 583 γυναίκες διαγνώστηκαν με διαβήτη κύησης. Συμπεριλαμβανομένων των διδύμων, γεννήθηκαν 595 νεογνά, αλλά μόνο 506 περιλήφθηκαν στην ανάλυση. Τα κριτήρια αποκλεισμού περιλάμβαναν τα πρόωρα νεογνά, τη θνησιμότητα από το μωρό ή οποιαδήποτε συγγενή δυσπλασία. Οι γυναίκες εξετάστηκαν στην 24η-28η εβδομάδα κύησης. Διεξήχθησαν δοκιμές ανοχής γλυκόζης από το στόμα με 75 g γλυκόζης και o GDM διαγνώστηκε με γλυκόζη αίματος νηστείας μεγαλύτερη από 126 mg/dL και γλυκόζη 2 ωρών μεγαλύτερη από 141 mg/dL. Οι γυναίκες εκπαιδεύτηκαν για τον τρόπο αυτο-παρακολούθησης της γλυκόζης τους, έλαβαν ιατρική θεραπεία διατροφής και είχαν παρακολούθηση από γυναικολόγο, διαιτολόγο, ενδοκρινολόγο και νοσηλευτή. Για εκείνους τους ασθενείς που χρειάστηκαν επιπλέον γλυκαιμική αντιμετώπιση, χορηγήθηκε ινσουλίνη. Η γλυκόζη αίματος στόχου ήταν 96 και 126 mg/dL για νηστεία και μεταγευματικά, αντίστοιχα.

Η επίπτωση της νεογνικής υπογλυκαιμίας αξιολογήθηκε σε βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη κύησης, οι οποίες υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ινσουλίνη έναντι των μητέρων που δεν έλαβαν ινσουλίνη και είχαν κυρίως διατροφικές παρεμβάσεις.

Υπήρχαν 392 νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και 114 γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν ινσουλίνη.

 Όλα τα νεογνά αξιολογήθηκαν για υπογλυκαιμία για 24 ώρες μετά τη γέννηση. Τα νεογνά έλαβαν δακτυλοκέντηση για δείγματα σακχάρου σε 1, 3, 6, 12 και 24 ώρες μετά τη γέννηση, πριν από τη σίτιση. Εάν έβρισκαν υπογλυκαιμία, έδιναν επιπλέον μητρικό γάλα ή τύπους μητρικού γάλακτος. Ενδοφλέβια (IV) γλυκόζη χορηγήθηκε, αν η υπογλυκαιμία ήταν ανθεκτική. Εάν ήταν απαραίτητη μια τέτοια παρέμβαση, γινόταν επανεκτίμηση στα επίπεδα της γλυκόζης μία ώρα αργότερα.

Διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα τόσο της ήπιας όσο και της βαριάς υπογλυκαιμίας ήταν παρόμοια και μεταξύ των δύο ομάδων παρέμβασης. Εάν η μητέρα υποβλήθηκε σε αγωγή με σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή σε αγωγή με σχήμα χωρίς ινσουλίνη, τα αποτελέσματα της υπογλυκαιμίας δεν ήταν διαφορετικά.

Ανεξάρτητα από την επιλογή θεραπείας που λαμβάνουν οι έγκυες μητέρες για τον διαβήτη κύησης, τα βρέφη εξακολουθούν να κινδυνεύουν να γεννηθούν με υπογλυκαιμία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη, εάν μια μητέρα με διαβήτη κύησης αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη ή με αγωγή χωρίς ινσουλίνη, τα νεογνά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν υπογλυκαιμία το πρώτο 24ωρο μετά τη γέννηση τους. Συμπερασματικά, όλα τα νεογνά που γεννιούνται από μητέρες με GDM θα πρέπει να εξετάζονται για υπογλυκαιμία κατά το πρώτο 24ωρο από τη γέννηση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντώνιος Π. Λέπουρας

Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος
Νοσοκομείο Metropolitan

Ιστότοπος: https://www.metropolitan-hospital.gr/el/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.