Web
Analytics
Ασθένεια ή ευεξία; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Σε σχέση με τη φροντίδα της υγείας υπάρχουν κατά βάση δύο φιλοσοφίες. Η πρώτη βασίζεται στην ιδέα ότι είμαστε άρρωστοι. Παίρνει ως δεδομένο ότι το σώμα δεν είναι πολύ έξυπνο ούτε πολύ καλά σχεδιασμένο και μερικές φορές απλώς «χαλάει» ή ξεχνάει πώς να λειτουργήσει σωστά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επισκεφθούμε ένα γιατρό, ο οποίος έχει σπουδάσει χρόνια για να κατανοεί όλα αυτά τα σχεδιαστικά σφάλματα και μπορεί, σαν ένας καλός μηχανικός αυτοκινήτων, να διορθώσει τη βλάβη. «Είναι σύνηθες στην ηλικία σας», λένε ορισμένοι γιατροί στους οποίους πηγαίνετε για να «διορθώσουν» τους πόνους σας. Η ηλικία είναι η αιτία για τα προβλήματα υγείας; Τότε γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι πολύ υγιείς; Τα προβλήματα υγείας είναι αποτέλεσμα των σχεδιαστικών σφαλμάτων μας; Είναι τόσο κακός σχεδιαστής η φύση;

Καθώς οι ιατρικές θεραπείες, στην πλειοψηφία τους, βασίζονται στα φάρμακα ή στις χειρουργικές επεμβάσεις, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι ότι, όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, του λείπει κάποια χημική ουσία ή έχει κάποιο ελαττωματικό «ανταλλακτικό». Η σύγχρονη ιατρική μας έμαθε να έχουμε με το σώμα μας μια σχέση βασισμένη στο φόβο και τη δυσπιστία. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι δημοφιλής επειδή επιτρέπει στον ασθενή να είναι το θύμα και στον γιατρό να είναι ο σωτήρας. Σημαίνει ότι ο ασθενής είναι στο έλεος του γιατρού.

Αυτό μας οδηγεί στον δεύτερο τρόπο σκέψης, μια φιλοσοφία που έχει ως αρχή της την ευεξία, το «νιώθω καλά». Υποστηρίζει ότι το σώμα είναι τέλειο και στην πραγματικότητα δεν κάνει ποτέ «λάθος» και η φύση ποτέ δεν προγραμματίζει την αποτυχία. Θεωρεί ότι το σώμα δεν σχεδιάστηκε για να είναι υγιές ή άρρωστο, αλλά για να επιβιώνει. Κάθε δραστηριότητα εντός του σώματός μας βασίζεται σε μια στρατηγική επιβίωσης. Έστω ότι κάποιος τρώει δηλητηριασμένο φαγητό και όλη τη νύχτα κάνει εμετό. Μπορεί να μην πρόκειται για την πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά χωρίς τον εμετό πώς θα απομακρυνθεί το δηλητήριο από το σώμα; Ο εμετός είναι δείγμα κακής υγείας ή στρατηγική επιβίωσης; Ο πυρετός είναι ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς οι εισβολείς, όπως τα βακτήρια και οι ιοί, δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι τα πράγματα δυσκολεύουν για αυτούς. Ακόμα και ο καρκίνος είναι μια έξυπνη αντίδραση επιβίωσης, αλλά αυτό αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα συζήτησης.

Η χρησιμότητα του πόνου έγκειται στο ότι μέσω αυτού το σώμα θέλει να μας πει ότι, σε σωματικό ή συναισθηματικό επίπεδο, κάτι δεν λειτουργεί προς όφελός μας και απαιτείται μια αλλαγή στη συμπεριφορά για να αποφευχθεί περαιτέρω ζημιά. Αισθανθήκατε ποτέ ένα μέρος του σώματός σας να πονάει περισσότερο όταν βρίσκεστε υπό την πίεση του άγχους; Συχνά αντιμετωπίζουμε κρίση στην υγεία μας όταν βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στη ζωή. Ένας σπουδαίος γιατρός μάς είπε κάποτε ότι όταν ο μελλοντικός εαυτός μας δεν μας αντέχει πια, ξεσπάει μια κρίση στην υγεία μας. Είναι λοιπόν τα συμπτώματα εχθροί ή οδηγοί μας;

Καθώς σήμερα η επικρατούσα προσέγγιση στο χώρο της υγείας είναι του τύπου «είμαι άρρωστος», δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε που υπάρχει τόσο πολλή αρρώστια, σωματική και ψυχική. Βέβαια δεν έχουμε πια μεγάλες επιδημίες, όπως της πανώλης, αλλά έχουμε το AIDS, τον καρκίνο, τον αυτισμό κα την κατάθλιψη.

Πού μας οδηγεί η επικρατούσα προσέγγισή μας στα θέματα υγείας; Οι φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκουν ότι μας οδηγεί στη συνεχιζόμενη χρήση των προϊόντων τους και, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες διοικούν ουσιαστικά το σύστημα υγείας, το σύστημα υγείας δεν πρέπει να είναι και τόσο υγιές. Τα φάρμακα μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε άνετα και να μην καταλαβαίνουμε ότι η κατάστασή μας σιωπηλά χειροτερεύει. Τα φάρμακα αφαιρούν τη μπαταρία από τον αντιπυρικό συναγερμό.

Μας μαθαίνουν να ψάχνουμε τη λύση στα προβλήματά μας έξω από τον εαυτό μας.

Συχνά προσθέτουν χρόνια στη ζωή μας αλλά σπανίως περισσότερη ζωή στα χρόνια μας. Είναι υγεία αυτό; Οι γιατροί σε συνεργασία με τη φαρμακευτική βιομηχανία μας έμαθαν ότι η αρρώστια πλήττει την υγεία μας και ότι πρέπει να επιτεθούμε στην αρρώστια με τα φάρμακα. Η φαρμακευτική βιομηχανία έχει φτάσει σε κύκλο εργασιών ενός τρισεκατομμυρίου βασιζόμενη σε αυτή την ιδέα, χωρίς καν να απαντήσει στο ερώτημα «τι προκαλεί την ασθένεια».

Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική λύση; Η εναλλακτική ιατρική είναι όντως η εναλλακτική λύση; Οι εμπειρίες μας από την εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών μας έδειξαν ότι καθεμιά από τις προσεγγίσεις αυτές έχει τη δική της άποψη για το τι προκαλεί τα προβλήματα υγείας. Οι χειροπράκτες μιλούν για οστά της σπονδυλικής στήλης που βρίσκονται εκτός θέσης και ασκούν πίεση στα νεύρα. Οι οστεοπαθητικοί για οστά εκτός θέσης που ασκούν πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Όσοι εφαρμόζουν θεραπευτικό μασάζ κάνουν λόγο για πιεσμένους και τεταμένους μύες. Οι διαιτολόγοι για διατροφικές ανισορροπίες ή ευαισθησίες, οι βελονιστές για ανισορροπία της ενεργειακής ροής ή chi στο σώμα, οι ψυχοθεραπευτές για τον θυμό που παραμένει, και πάει λέγοντας. Παραδόξως, έχουν όλοι δίκιο σύμφωνα με τον δικό τους τρόπο σκέψης. Τι προκαλεί όμως την αιτία; Αν πάτε σε διαφορετικούς θεραπευτές για να αντιμετωπίσουν τα ίδια συμπτώματα, θα βρουν ότι φταίει αυτό που έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν ως αιτία. Δεν προσπαθούμε να διαψεύσουμε κανέναν, αλλά ποιος πραγματικά γνωρίζει την αιτία; Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν καλά χωρίς να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την αιτία και αυτό μπορεί να τους απελευθερώσει επειδή η αναζήτηση της αιτίας μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες, θυμός ενοχές και ντροπή, που διατηρούν το σώμα σε αμυντική φυσιολογία και το εμποδίζουν από το να ιαθεί. Η πραγματική θεραπεία επέρχεται μόνο αφού συγχωρεθεί αυθόρμητα η αιτία, ιδίως αν αιτία είναι η δική μας συμπεριφορά.

Είτε έχουμε πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη, δυσπεψία ή καρκίνο, αν προσπαθούμε να εξαφανίσουμε το σύμπτωμα ή την ασθένεια θεωρώντας ότι πρόκειται για σφάλμα του σώματός μας, τότε σφάλλουμε εμείς. Δεν έχει σημασία να χρησιμοποιούμε ένα επικίνδυνο φάρμακο, ένα βότανο, τον βελονισμό ή οτιδήποτε άλλο. Αν ο στόχος είναι να επαναφέρουμε τον εαυτό μας σε μια προ των συμπτωμάτων κατάσταση, τότε το σκεπτικό είναι ότι τα συμπτώματα είναι άβολα και ενοχλητικά εμπόδια στη ζωή μας, αντί για ευκαιρίες να μάθουμε πού δεν τα πήγαμε καλά και να βελτιωθούμε. Στην πραγματικότητα, η «πρότερη» κατάστασή μας πυροδότησε εξαρχής την κρίση, και ποιος θα ήθελε να επιστρέψει σε αυτήν; Κάθε ασθένεια ή σύμπτωμα ή κρίση είναι μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη. Μια από τις εμπειρίες που σε κάνουν πιο δυνατό στη ζωή είναι το να μετατρέψεις ό,τι θεωρούσες κατάρα σε ευλογία. Τότε είσαι πραγματικά καλά.

 

Πηγή: Holistic Life

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.