Web
Analytics
Άσθμα και η βοήθεια της Χειροπρακτικής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Άσθμα και η βοήθεια της Χειροπρακτικής

Το άσθμα είναι μία χρόνια πάθηση που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα κι έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την δύσπνοια. Η δύσπνοια προκαλείται λόγω της παροδικής στένωσης που δημιουργείται στους αγωγούς όπου γίνεται η εισπνοή και η εκπνοή του αέρα στους πνεύμονες.

Το αναπνευστικό σύστημα αποτελείται από τη μύτη, το στόμα, το φάρυγγα, το λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Όπως ξέρουμε η τραχεία χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα, την δεξιά που ενοικεί στο δεξιό πνεύμονα και την αριστερή που ενοικεί στον αριστερό πνεύμονα. Στην συνέχεια διαιρούνται σε μικρότερους βρόγχους, μέχρι να φθάσουμε στα αποκαλούμενα βρογχιόλια, τα οποία στη συνέχεια καταλήγουν στις κυψελίδες που είναι σακκοειδείς διευρύνσεις των τελικών βρογχιολίων. Φανταστείτε ένα δέντρο με κορμό, κλαδιά και φύλλα. Γι' αυτό και αποκαλείται και βρογχικό δέντρο.

Το σημαντικότερο ρόλο στην πρόκληση του άσθματος έχουν οι βρόγχοι που σε όλο το μήκος τους περιβάλλονται από μυϊκές ίνες. Όταν υπάρχει σύσπαση στις μυϊκές ίνες ο αυλός του βρόγχου στενεύει και δυσκολεύει την είσοδο και έξοδο του αέρα, ενώ σε μια ήρεμη κατάσταση ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται χωρίς κανένα εμπόδιο.

Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι υπεύθυνο για την είσοδο οξυγόνου (Ο2) και την έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). To οξυγόνο είναι απαραίτητο για την καύση διαφόρων ουσιών μέσα στα κύτταρά μας, από την οποία καύση παράγεται ενέργεια απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Επίσης παράγονται κι άλλα χρήσιμα προϊόντα καθώς και άλλα που είναι άχρηστα και αποβάλλονται από τον οργανισμό μας, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το οξυγόνο εισέλθει στους πνεύμονες μέσω των κυψελίδων, μπαίνει στο αίμα και έτσι μεταφέρεται σε όλα τα κύτταρά μας.

Στη συνέχεια το διοξείδιο του άνθρακα μεταφέρεται με αντίστροφη πορεία και αποβάλλεται μέσω της εκπνοής.

Οι βρόγχοι στο εσωτερικό τους καλύπτονται από μία μεμβράνη, τον βλεννογόνο, που σκοπός του είναι η παραγωγή ενός λεπτού στρώματος βλέννας που χρησιμεύει για την παγίδευση σκόνης, μικροβίων και διαφόρων μικρομορίων που εισέρχονται στο βρογχικό μας δίκτυο μέσω της εισπνοής. Φυσικό είναι όταν υπάρχει υπερέκκριση βλέννας να προκαλείται στένωση ή και απόφραξη των βρόγχων.

Παράγοντες που προκαλούν άσθμα

Υπάρχουν δυο κατηγορίες που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και είναι, το εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα που οφείλεται σε αλλεργιογόνα όπως σκόνη, βαφές, ρινίσματα ξύλου, μαρμάρου, γύρη από φυτά και δέντρα, μύκητες, τρίχες, πούπουλα, παράσιτα που ζουν στη σκόνη, διάφορα φάρμακα, και τροφές όπως αυγά, σιτάρι, σοκολάτα, ψάρι, οστρακοειδή, γάλα κ.α. Λοιμώξεις όπως κρυολόγημα γρίπη, ιγμορίτιδα.

Έντονοι ψυχολογικοί παράγοντες, η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα κ.α. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις αίματος, και δερματικά τεστ, όπου μπορεί να γίνει η ανίχνευση των αλλεργιογόνων και να τα αποφύγουμε.

Η άλλη κατηγορία είναι το ενδογενές ή μη αλλεργικό άσθμα όπου στην περίπτωση αυτή ο παράγοντας πρόκλησής του είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει άσθμα;

Οι αιτίες του άσθματος είναι δύο. Και οι δύο επηρεάζουν τον αεραγωγό σωλήνα των πνευμόνων. Δυστυχώς το άσθμα δεν γίνεται ποτέ καλά, αλλά με την σωστή αγωγή μπορεί να βοηθηθεί και να μείνει υπό έλεγχο.

Οι αιτίες είναι οι εξής:

  1. Η σύσφιξη του αεραγωγού σωλήνα των πνευμόνων όπου νιώθουμε κάτι σαν πνίξιμο, ένα σφίξιμο στο στήθος. Οι μύες γύρω από το βρογχικό μας δίκτυο πιέζονται/συσφίγγονται. Αυτό το σφίξιμο το αποκαλούμε βρογχοσυστολή και μας δυσκολεύει την αναπνοή.
  2. Η φλεγμονή. Τα άτομα που έχουν άσθμα έχουν πάντα ερεθισμό στο αναπνευστικό δίκτυο που ίσως δεν το γνωρίζουν. Μόνο όταν επιδεινωθεί μία κατάσταση, δηλαδή όταν ο ερεθισμός αυξηθεί και διογκωθούν τα τοιχώματα του αναπνευστικού σωλήνα, η φλεγμονή προκαλεί ερεθισμό και ερυθρότητα στους ιστούς και μειώνει την ποσότητα του εισπνεόμενου ή εκπνεόμενου αέρα. Σε μερικές περιπτώσεις και ο βλεννογόνος γίνεται πιο παχύρευστος και φυσικά εμποδίζει την διέλευση του αέρα.

Όταν συνυπάρχουν και οι δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, δηλαδή η σύσφιξη των μυών του αναπνευστικού δικτύου και η φλεγμονή, στενεύουν το αναπνευστικό δίκτυο και καταλήγουν σε άσθμα, με βήχα, ίσως και ξηρόβηχα, σφίξιμο στο στήθος, λαχάνιασμα, δύσπνοια, συμπτώματα γνωστά στον πάσχοντα. Στα παιδιά παρουσιάζεται και κνησμός στο πρόσθιο τμήμα του αυχένα και του στήθους.

Το άσθμα προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων και είναι η πιο συνήθης πάθηση στην παιδική ηλικία. Σε αρκετές περιπτώσεις με τη σωστή και έγκαιρη ιατρική περίθαλψη φθάνοντας μέχρι την εφηβεία μπορεί να ξεπεραστεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που η θεραπεία είναι σχεδόν αδύνατη και περιπτώσεις που η νόσος έχει εξάρσεις. Τα άτομα πρέπει να ενημερωθούν και να κατανοήσουν το πρόβλημά τους, δηλαδή τι το προκαλεί και να το καταπολεμήσουν με τη βοήθεια του θεράποντα γιατρού τους. Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη αλλά μπορεί ταυτόχρονα να βοηθήσουν και άλλες θεραπευτικές εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή, η σωστή άσκηση, το κατάλληλο περιβάλλον, η χρήση φίλτρων αέρος, ο συχνός καθαρισμός του στρώματος και των μαξιλαριών και η κάλυψη αυτών, για να μειωθεί η έκθεση του σώματος μας σε ακάρεα, τα συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνη C όπου βοηθά την μείωση αλλεργικών αντιδράσεων, Ω3, λιπαρά οξέα, κ.α.

Είναι γνωστό ότι το άσθμα αντιμετωπίζεται με κορτικοστεροειδείς εισπνοές. Μια σύγχρονη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax αναφέρει ότι μπορούν να βοηθήσουν επίσης οι διάφορες τεχνικές αναπνοής.

Εξαίρετη θέση στις μεθόδους θεραπείας ακόμα και στη σταδιακή αποθεραπεία κατέχει η επιστήμη της χειροπρακτικής. Η χειροπρακτική βοηθάει στην καλύτερη λειτουργικότητα του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και στη σωστή λειτουργία των πλευρών που προστατεύουν τους πνεύμονες και είναι υπεύθυνες για την σωστή χωρητικότητα οξυγόνου μέσα σε αυτούς και φυσικά την καλύτερη λειτουργικότητα του βρογχιακού δικτύου. Μάλιστα στην Αμερική η χειροπρακτική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική μέθοδος για προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.

Τα νεύρα που εκβάλλουν από την σπονδυλική στήλη και νευρώνουν το αναπνευστικό μας δίκτυο μπορούν να έχουν υποστεί πίεση λόγω υπερξαρθρήματος (sublaxation) είτε από τραυματισμούς, μυϊκή σύσπαση ή άλλες αιτίες οπότε δημιουργείται πρόβλημα. Η χειροπρακτική ανάταξη στην αυχενική και θωρακική μοίρα και στα πλευρά αν χρειαστεί μπορεί να επαναφέρει τη σωστή λειτουργικότητα των σπονδύλων και φυσικά του νευρικού συστήματος που εκβάλλει από αυτό.

Το τραχειοβρογχικό σύστημα και οι πνεύμονες παίρνουν την νευρική τους ενέργεια από το αυτόνομο νευρικό σύστημα μέσω τριών οδών, το αυτόνομο κεντρομόλο, το παρασυμπαθητικό και το συμπαθητικό φυγόκεντρο τμήμα.

Αναφέρω χωριστά τον ρόλο της κάθε μιας από αυτές τις νευρικές ίνες.

  1. Το αυτόνομο κεντρομόλο στέλεχος. Νευρικές ίνες από τις κυψελίδες των πνευμόνων -βρόγχων, περνούν μέσω του πνευμονικού πλέγματος στο πνευμονογαστρικό νεύρο, καθώς και από ερεθισμό των νευρικών ινών της τραχείας και του λάρυγγα και φθάνουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.
  2. Το παρασυμπαθητικό φυγόκεντρο στέλεχος.Όλες οι παρασυμπαθητικές φυγόκεντρες νευρικές ίνες του τραχειοβρογχικού δένδρου βρίσκονται στο πνευμονογαστρικό νεύρο και πνευμονικό πλέγμα. Αυτές οι νευρικές ίνες μεταφέρουν κινητικά ερεθίσματα στους λείους μυς και αδένες του τραχειοβρογχικού δένδρου. Κατά τον ερεθισμό τα νεύρα έμμεσα δια της ακετυλοχολίνης δημιουργούν σύσπαση στους βρογχικούς λείους μύες, έκκριση ορμονών και προκαλούν αγγειοδιαστολή.
  3. Το συμπαθητικό φυγόκεντρο στέλεχος. Από το συμπαθητικό στέλεχος, οι μεταγαγγλιακές νευρικές ίνες εισέρχονται στο θώρακα απευθείας από τα θωρακικά γάγγλια. Οι ίνες αυτές είναι αδρενεργικές, ελευθερώνουν αδρεναλίνη και φθάνουν στους πνεύμονες δια του πνευμονικού πλέγματος. Η συμπαθητική διέγερση χαλαρώνει τους βρογχικούς λείους μύες, εμποδίζει την έκκριση ορμονών και την αγγειοσυστολή.

Αναφέρθηκα σε γενικές γραμμές για το νευρικό σύστημα, για να τονίσω την σπουδαιότητα του. Η Χειροπρακτική επιστήμη ασχολείται με το νευρικό σύστημα. Είναι μεγάλο το ποσοστό ατόμων που έχουν βοηθηθεί και έχουν σε αρκετές περιπτώσεις μειώσει στο ελάχιστο το πρόβλημά τους. Η Χειροπρακτική μαζί με μία συντρέχουσα ιατρική περίθαλψη θα ενεργήσουν για το καλό του πάσχοντα.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.