Web
Analytics
Ενδείξεις Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων σε συνήθη επώδυνα σύνδρομα του Μυοσκελετικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ενδείξεις Ομοιοπαθητικών σκευασμάτων σε συνήθη επώδυνα σύνδρομα του Μυοσκελετικού Συστήματος

Rhododendron: Ρευματικές ενοχλήσεις σε ζεστή εποχή, που χειροτερεύουν πριν και κατά τη βροχή και γενικότερα σε αλλαγή του καιρού. Οιδήματα αρθρώσεων. Πόνοι «σαν σκίσιμο» σε όλα τα μέλη, ιδιαίτερα δεξιά, που χειροτερεύουν στην ανάπαυση.

Spiraea ulmaria: Αναλγητική δράση.

Asclepias tuberosa: Ρευματόπονοι στο θωρακικό τοίχωμα, με ευαισθησία κυρίως στις στερνοπλευρικές αρθρώσεις, που καλυτερεύουν σκύβοντας μπρος. Σφιγμένες αρθρώσεις που δεν λυγίζουν εύκολα.

Dulcamara: Ρευματόπονοι σε εποχή με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας ή σε υγρό κρύο καιρό ή όταν κάθονται σε υγρό έδαφος. Τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούν δερματικά εξανθήματα ή να εναλλάσσονται με διαρροϊκές κενώσεις. Μεγάλη αδυναμία στα άκρα. Οι πόνοι χειροτερεύουν το βράδυ, στο κρύο, την υγρασία, τον βροχερό καιρό και καλυτερεύουν από την κίνηση και από ζεστά επιθέματα.

Ledum: Τα ρευματικά προβλήματα αρχίζουν από τα πόδια και μετακινούνται προς τα πάνω. Προσβάλλουν περισσότερο τις μικρές αρθρώσεις, που πρήζονται, είναι κατακόκκινες και τρίζουν. Ιδιαίτερα, οιδήματα του μεγάλου δάκτυλου του ποδιού, των ποδοκνημικών και επώδυνα σύνδρομα της ωμικής ζώνης. Πόνοι που χειροτερεύουν από τη ζέστη του κρεβατιού και το βράδυ και καλυτερεύουν με ψυχρά επιθέματα. Εύκολα εξαρθρήματα της ποδοκνημικής.

Aconitum: Οξείες αρθρίτιδες, μετά από έκθεση σε ξερό κρύο και παγωνιά.

Stellaria: Ρευματόπονοι πολύ έντονοι, που αλλάζουν εντόπιση σε όλο το σώμα, με μεγάλη δυσκαμψία και ευαισθησία, που χειροτερεύουν στην κίνηση. Ρευματικά οζίδια των αρθρώσεων των δακτύλων, επώδυνα σύνδρομα ιδιαίτερα ωμικής ζώνης, οσφυοϊεράς ζώνης και στις γάμπες. Ειδικό σε χρόνιες αρθροθυλακίτιδες.

Lithium Benzoicum: Χρόνιοι ρευματισμοί. Ουρική αρθρίτιδα με τόφους οίδημα, πόνους, κνησμό και ευαισθησία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, που καλυτερεύουν με το ζεστό νερό και με την κίνηση και είναι χειρότερα το πρωί.

Pulsatilla: Ρευματόπονοι που μετακινούνται, με αίσθηση βάρους, που συνοδεύονται και από κακή κυκλοφορία στις φλέβες των άκρων, που χειροτερεύουν από διαιτητικές καταχρήσεις, το απόγευμα, σε κατάκλιση πάνω στο πάσχον μέρος και καλυτερεύουν από την κίνηση και τα ψυχρά επιθέματα.

Benzoicum acidum: Ουρική αρθρίτιδα, με άφθονα ουρικά άλατα στα ούρα και νεφρική δυσλειτουργία. Πολύ επώδυνοι τόφοι ουρικής αρθρίτιδας. Γάγγλια τενόντων. Πόνοι εντοπισμένοι στους αχίλλειους τένοντες.

Bryonia: Ρευματόπονοι που χειροτερεύουν με την κίνηση, οιδήματα αρθρώσεων από φλεγμονή του αρθρικού υμένα (αρθροϋμενίτιδες), έντονη κοκκινίλα, μεγάλη ευαισθησία, που καλυτερεύουν από την κατάκλιση στο πάσχον μέρος, την εν τω βάθει πίεση, την ανάπαυση και τα ψυχρά επιθέματα.

Cimicifuga: Ρευματικά προβλήματα σε νευρικά ή υστερικά άτομα. Μυϊκές κράμπες νευροφυτικής αιτιολογίας, με έντονη συμμετοχή των εκδηλώσεων του άγχους στην επώδυνη φάση. Πόνοι σαν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Έντονη ανησυχία στα μέλη, μεγάλη ευαισθησία των μυών, ιδιαίτερα της γαστέρας, και μεγάλων σε μήκος μυών. Αίσθηση βάρους, τινάγματα, δεσμιδώσεις ή χορειακού τύπου κινήσεις. Ιδιαίτερα χρήσιμο στο αυχενικό σύνδρομο.  

Lachnanthes: Ειδικό για το ραιβόκρανο και γενικότερα ρευματικά προβλήματα στον λαιμό. Αυχενικό σύνδρομο με αδυναμία στροφής της κεφαλής προς τη μια πλευρά. Πόνοι και αίσθηση κρύου ανάμεσα στην ωμοπλάτη.

Arnica: Πόνοι που χειροτερεύουν με το άγγιγμα, μετά από κτυπήματα ή έντονη καταπόνηση ή και με αίσθηση χτυπημένου ή βγαλμένου από τη θέση του. Ακόμη και η επαφή με το κρεβάτι είναι οδυνηρή. Ρευματικά προβλήματα που αρχίζουν από κάτω και προχωρούν προς τα πάνω.

Rhus toxicodendron: Ρευματόπονοι, που αφορούν μυς, τένοντες, συνδέσμους, περιτονίες, επεκτείνονται σε μεγάλη επιφάνεια διάχυτα, χειροτερεύουν με την ακινησία ή την αρχόμενη κίνηση και καλυτερεύουν με τη συνεχιζόμενη κίνηση, χειροτερεύουν σε κρύο-υγρό καιρό και τη νύκτα και καλυτερεύουν με μασάζ και εφαρμογή θερμότητας. Η πάσχουσα περιοχή είναι δύσκαμπτη, με αίσθηση αδυναμίας, μουδιάσματος ή τρεμουλιάσματος. Μυϊκά προβλήματα μετά από άσκηση.

Belladona: Νευραλγικοί πόνοι που έρχονται και φεύγουν απότομα. Αυχενικό σύνδρομο σε οξεία φάση, με αίσθηση «σπασμένου λαιμού». Πόνοι πολύ δυνατοί ανάμεσα στις ωμοπλάτες και οσφυαλγία με διαξιφιστικούς πόνους στα άκρα, που μπορεί να συνοδεύονται από συσπάσεις ή τινάγματα. Οξεία αρθροϋμενίτιδα με ερυθρότητα, πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Kalmia latifolia: Νευραλγικοί πόνοι. Πόνοι από τον αυχένα που επεκτείνονται στον ώμο, την πλάτη και μέχρι κάτω στο άνω άκρο, με αίσθηση «ραγισμένου-σπασμένου». Οσφυαλγία νευροφυτικής αιτιολογίας. Σύνδρομα ωμικής ζώνης, ιδιαίτερα δεξιά. Πόνοι κατά μήκος νεύρων.

Colchicum: Εκλεκτική δράση στους μυς, περιόστεο, αρθρικούς υμένες. Οξείες φάσεις ουρικής αρθρίτιδας με οίδημα, ερυθρότητα, τοπική θερμότητα. Πόνοι διασχιστικοί σε ζεστό καιρό, σαν τσιμπήματα στον κρύο καιρό. Οι πόνοι, γενικά, χειροτερεύουν το απόγευμα, το βράδυ και σε ζεστό καιρό. Οσφυαλγία καλύτερα στην ανάπαυση και στην πίεση.

Mercurius solubilis: Ρευματικά συμπτώματα χειρότερα το βράδυ και σε υγρό, κρύο καιρό. Εκλεκτική δράση στην ιεροκοκκυγική περιοχή. Πόνοι αισθητοί στο βάθος, στα κόκαλα, με έντονη αδυναμία. Οιδήματα στις κνήμες και στα πόδια.

Solanum lycopersicum: Ρευματόπονοι μετά από γρίπη. Εκλεκτική δράση στη δεξιά δελτοειδή χώρα, στους θωρακικούς μυς, στον δεξιό βραχίονα, δεξιό αγκώνα και καρπό. Πόνος κατά μήκος του δεξιού ωλενίου νεύρου.

Baptisia: Δυσκαμψία και πόνος στον αυχένα, στον κόκκυγα, στα άκρα, στα ισχία.

Causticum: Βάρος, αδυναμία, διασχιστικοί πόνοι, μουδιάσματα, αίσθηση σύσφιξης στα άκρα, καλυτέρευση με τη ζέστη. Παιδιά που καθυστερούν να περπατήσουν.

Colocynthis: Σύσπαση (κράμπα) μυών, ιδιαίτερα τράβηγμα-πιάσιμο στα ισχία, που καλυτερεύει ξαπλώνοντας πάνω στο ισχίο, με μασάζ και ζέστη.

Ferrum met: Ρευματισμοί ώμου.

Strontium Carbonicum: Ρευματισμοί ώμου. Κράμπες. Χρόνιοι σπασμοί. Αρθρίτιδα της ποδοκνημικής.

Veratrum album: Ρευματόπονοι σαν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Κράμπες στις γάμπες. Νευραλγία του βραχιόνιου πλέγματος.

Magnesia phosphoricura: Τρέμουλο των χεριών με αδυναμία. Κράμπες. Δεσμιδώσεις. Χορεία. Κράμπα των συγγραφέων και παικτών μουσικών οργάνων. Ρευματόπονοι με μεγάλη μυϊκή αδυναμία και δυσκαμψία.

Gelsemium: Μεγάλη αδυναμία όλων των μυών, με αίσθηση πληγωμένου. Ρευματόπονοι στερνοκλειδομαστοειδών. Πόνοι αισθητοί  βαθιά μέσα στους μυς.

Agaricus: Μεγάλη ευαισθησία στη σπονδυλική στήλη. Συσπάσεις των αυχενικών μυών. Κράμπες στα πέλματα.

Cuprum Sulphuricum: Κράμπες στις γάμπες και στα πέλματα.

Natrium carbonicum: Παλιά διαστρέμματα. Εύκολα εξαρθρήματα κυρίως αστραγάλων. Εκλεκτική δράση στην πτέρνα, στον αχίλλειο τένοντα και στην ιγνυακή κοιλότητα.

Nux Vomica: Οσφυαλγία ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, με μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα και στην επαφή με κρεβάτι, κάθισμα, μαξιλάρι, κτλ. Αίσθηση αδυναμίας και μουδιάσματος, κράμπες, χειροτέρευση κατά την πρωινή αφύπνιση, ενδεχομένως μετά από έντονη μυϊκή άσκηση.

Natrium sulfuricum: Αυχενικό σύνδρομο με επίκεντρο στη βάση του κρανίου. Οιδήματα άκρων-αρθρώσεων. Ρευματισμοί που χειροτερεύουν στην υγρασία.

Thuja: Αίσθηση «ξένου» στα κάτω άκρα στο περπάτημα ή αίσθηση ότι τα άκρα είναι εύθραυστα. Αίσθηση ότι τα άκρα είναι «πεθαμένα». Δεσμιδώσεις και μυϊκή αδυναμία, εκλεκτική δράση στην πτέρνα και στον αχίλλειο τένοντα. Εύθραυστα νύχια.

Symphytum: Ενοχλήσεις αρκετό καιρό μετά το κάταγμα.

Εξυπακούεται, βέβαια, ότι κάθε επώδυνο μυοσκελετικό σύνδρομο που επιμένει χρειάζεται την ανάλογη κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση. Οι ενδεικνυόμενες δυναμοποιήσεις των παραπάνω ομοιοπαθητικών σκευασμάτων και η συχνότητα χορήγησης τους προσδιορίζονται αποκλειστικά από τον ιατρό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)
Τάσος Βαρθολομαίος MD, PhD, MFHom, MHMA

Ιατρός Ιστοπαθολόγος - Ομοιοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.omoiotherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.