Web
Analytics
Η Ομοιοπαθητική και τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Ομοιοπαθητική και τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα

Στην Ελλάδα, μόλις τα 10 τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών στρέφεται προς την ομοιοπαθητική οδοντιατρική γνωρίζοντας τις παρενέργειες που έχει η αλόγιστη χρήση των αλλοπαθητικών φαρμάκων. Τα βασικά πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής είναι η έλλειψη παρενεργειών, το χαμηλό τους κόστος, τα άμεσα αποτελέσματα και η μείωση στο ελάχιστο της χρήσης αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η έλλειψη παρενεργειών κάνει τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα κατάλληλα για χρήση σε νεογνά, εγκύους, ασθενείς με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια και άτομα μεγάλης ηλικίας.  

Τι είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα

Τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιών κατασκευασμένες από καθαρό τιτάνιο που σκοπό έχουν την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών.
Ο ειδικός εμφυτευματολόγος θα αποφασίσει το είδος του εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί στηριζόμενος στις λεπτομερείς κλινικές και ακτινογραφικές εξετάσεις των γνάθων του ασθενή όσο και στις λειτουργικές και αισθητικές του απαιτήσεις.

Πού χρησιμοποιούνται τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Πολλοί ασθενείς ανακαλύπτουν με την πάροδο του χρόνου ότι η λύση της τεχνητής οδοντοστοιχίας δεν μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φυσικά τους δόντια και παραπονιούνται για αισθητικά προβλήματα, πόνο και δυσφορία κατά τη μάσηση. Όσοι φορούν οδοντοστοιχία γνωρίζουν ίσως τα λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν η οδοντοστοιχία είναι ασταθής κατά τη διάρκεια της μάσησης, ή όταν μιλούν ή γελούν.
Δύο έως οκτώ εμφυτεύματα τοποθετημένα στην πάνω ή στην κάτω γνάθο μπορούν να στηρίξουν μια νέου τύπου προσθετική εργασία (γέφυρα ή οδοντοστοιχία) που θα λύσει τα αισθητικά και λειτουργικά σας προβλήματα (μάσηση, ομιλία, γέλιο) με επιτυχία.
Σε περίπτωση που μόνο λίγα δόντια έχουν χαθεί, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων επιτρέπει την κατασκευή μίας ακίνητης γέφυρας χωρίς τροχισμό των γειτονικών δοντιών για την τοποθέτηση στεφανών.

Είναι τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα ασφαλή για τον οργανισμό;

Το σύνηθες υλικό που είναι κατασκευασμένα τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι το καθαρό τιτάνιο. Όλες οι εκτεταμένες και μακρόχρονες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι το υλικό αυτό είναι απόλυτα ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό, η τοξικότητά του και η πιθανότητα να προκαλέσει τη γέννηση νεοπλασματικών κυττάρων (καρκίνου) είναι μηδενική και η βιοσυμβατότητά του άριστη. Το βιοϋλικό αυτό χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην ορθοπεδική και γναθοπροσωπική χειρουργική για τα τελευταία 25 χρόνια.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω από 1.000.000 οδοντιατρικά οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα έχουν τοποθετηθεί σε ασθενείς τα τελευταία 10 χρόνια σε Ευρώπη και Αμερική. Τα τελευταία 10 χρόνια κάποιες εταιρίες κατασκευής εμφυτευμάτων χρησιμοποιούν κράμα τιτανίου με βανάδιο και αλουμίνιο για να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Το βανάδιο και το αλουμίνιο είναι τοξικά και αλλεργιογόνα και η χρήση τους πρέπει να αποφεύγεται. Ο ασθενής πρέπει να απαιτεί από το γιατρό του να μάθει για το είδος των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν στη γνάθο του. Εμφυτεύματα αμφιβόλου προελεύσεως, που στερούνται αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους πρέπει να μην γίνονται δεκτά από τους ασθενείς.

Μπορεί οποιοσδήποτε οδοντίατρος να τοποθετήσει οδοντιατρικά εμφυτεύματα;

Αν και κάθε οδοντίατρος έχει το νομικό δικαίωμα να τοποθετήσει εμφυτεύματα, θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους ασθενείς μας ότι μόνο ο ειδικός εμφυτευματολόγος είναι αυτό που θα μπορέσει να λύσει με ασφάλεια το πρόβλημά τους.
Τα τελευταία 20 χρόνια τα πιο έγκυρα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής έχουν ιδρύσει μεταπτυχιακές σπουδές για την εξειδίκευση των οδοντιάτρων στην εμφυτευματολογία.

Ομοιοπαθητική και εμφυτευματολογία

Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής στην καλή πρόγνωση των εμφυτευμάτων είναι μεγάλη. Ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να προετοιμάσει τον ασθενή του μια εβδομάδα πριν την επέμβαση με τα κατάλληλα φάρμακα ώστε να αποφύγουμε τον πόνο, τα αιματώματα και το οίδημα και να βοηθήσουμε στην καλή επούλωση τού οστού και την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων. Στην 20χρονη εφαρμογή της ομοιοπαθητικής στην πρακτική μου, είδα με χαρά τους ασθενείς να μην πονάνε μετά τις επεμβάσεις, να έχουν πολύ μικρά και μειωμένης διάρκειας οιδήματα και απουσία αιματώματος.
Η βοήθεια της ομοιοπαθητικής δεν σταματάει εδώ. Με βάση τα έχω ήδη εφαρμόσει από το 1989, ασθενείς με γενικά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, οστεοπόρωση, και αυτοάνοσα νοσήματα, μπορούν να αποφύγουν προβλήματα με τα εμφυτεύματά τους αν τους χορηγήσουμε την κατάλληλη φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική αγωγή.

Ομοιοπαθητικά και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην εμφυτευματολογία

ARNICA MONTANA: Προέρχεται από τη ρίζα του φυτού "Arnica Montana". Είναι αντιφλεγμονώδες παυσίπονο. Απορροφάει τα αιματώματα και προλαμβάνει την εμφάνισή τους. Το χορηγούμε πριν και μετά από κάθε επέμβαση. Όλοι οι μηχανικοί μετεγχειρητικοί τραυματισμοί (εξαγωγή, οστεοτομή) αποτελούν ένδειξη για τη χορήγηση του φαρμάκου.

CALENDULA OFFICIALIS: Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Έχει αντισηπτική, επουλωτική, αναλγητική και αιμοστατική δράση. Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται με τη μορφή μητρικού βάμματος (ΤΜ), μετά από οποιαδήποτε επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

CALCAREA PHOSPHORICA: Είναι η χημική ένωση "φωσφορικό ασβέστιο". Αποτελεί το κυρίως συστατικό των οστών και της αδαμαντίνης των δοντιών μας. Χορηγούμενο σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθά τη γρήγορη επούλωση των οστικών βλαβών μετά από τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

CALCAREA CARBONICA: Είναι η χημική ένωση ανθρακικό ασβέστιο την οποία συλλέγουμε από το κέλυφος των οστρακοειδών. Η λήψη του σαν ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση και αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το χορηγούμε μαζί με την CALCAREA PHOSPHORICA για να βοηθήσουμε τη γρήγορη επούλωση των οστικών βλαβών μετά από τη χρήση οστικών μοσχευμάτων.

ECHINACEA ANGUSTIFOLIA: Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Είναι φυσικό αντιβιοτικό που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό. Στην οδοντιατρική χρησιμοποιείται κυρίως σαν φυσικό αντιβιοτικό.

HYPERICUM PERFORATUM: Προέρχεται από το φυτό "Bαλσαμόχορτο". Έχει αντισηπτική, αναλγητική και επουλωτική δράση. Σαν μητρικό βάμμα έχει εξαιρετικές επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για στοματοπλύσεις σε οποιοδήποτε τραυματισμό ή επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

RUTA: Προέρχεται από το φυτό "Απήγανος". Στην ομοιοπαθητική οδοντιατρική, χρησιμοποιείται σαν φάρμακο επιλογής, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις της γνάθου με αποκόλληση κρημνού, επειδή έχει ισχυρή επουλωτική δράση επί του περιοστέου.

SYMPHYTUM: Προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Έχει επιλεκτικότητα στο οστό και το περιόστεο. Έχει εξαιρετική ικανότητα επούλωσης οστικών τραυμάτων και χρησιμοποιείται στη χειρουργική στόματος παράλληλα με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων και εμφυτευμάτων, επιταχύνοντας την οστεοενσωμάτωσή τους.

 

Βιβλιογραφία

R.ZISSU: Matiere Medicale Homeopathique constitutionnelle (1989)
J.A LATHOUD: Etudes De Matiere Medicale Homeopathique (1932)
R.ZISSU-M.GUILLAUME: Manuel De Medecine Homeopathique (1985)
Dr. J. MICHAUD: Enseignement Superieur d'Homeopathie (1993)
Dr. LEON VANNIER: La Typologie (1989)
MAX TETAU: Homeopathie (1981)
DENIS DEMARQUE-PIERRE JOLY: Etudier L'Hoemopathie (1985)
CHRISTIAN GARCIA: Homeopathie terrain et odontostomatologie (1989)
JAN SCHOLTEN: Homeopathy and Minerals (1993)
PHILIP M. BAILEY, M.D: Homeopathy Psychology (1995)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ: Στοιχεία Ψυχοπαθολογίας των Ομοιπαθητικών Φαρμάκων (1990)
RAJAN SANKARAN: The substance of Homeopathy (1999)
ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ: Η Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση των νόσων του Περιοδοντίου. Διπλωματική για το Πανεπιστήμιο Paris V σε Γαλλική Γλώσσα (1989).
ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ: Manuel d'implantologie orale (Paris 1992)
ΜΗΝΑΣ ΡΗΓΑΤΟΣ: Ομοιοπαθητική για οδοντίατρους (Αθήνα 2009)

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μηνάς Ρηγάτος

Χειρουργός οδοντίατρος, Ειδ.Ομοιοπαθητικός
Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.homeodentist.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.