Web
Analytics
Αντιμετωπίστε την Ξηροστομία με Ομοιοπαθητική και Φυτοθεραπεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αντιμετωπίστε την Ξηροστομία με Ομοιοπαθητική και Φυτοθεραπεία

Το σάλιο εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες που περιβάλλουν τη στοματική μας κοιλότητα. Οι κύριοι σιελογόνοι αδένες είναι οι παρωτίδες, οι υπογνάθιοι και οι υπογλώσσιοι. Η ποσότητα του σάλιου που εκκρίνουν στη διάρκεια του 24ωρου είναι 600ml με 1500ml, που αντιστοιχεί με 3 έως 6 ποτήρια νερού! Το σάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας γιατί περιέχει εκτός των άλλων αντιμικροβιακούς παράγοντες όπως η λυσοζύμη και άλατα ασβεστίου και φωσφόρου που ενασβεστώνουν συνεχώς τα δόντια. Όταν δεν έχουν σάλιο, τα δόντια φθείρονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Με το σάλιο διευκολύνεται η ομιλία, η μάσηση και η κατάποση.

Τι είναι ξηροστομία;

Είναι η παθολογική αυτή κατάσταση όπου η ποσότητα του σάλιου μειώνεται περισσότερο από 50%. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι το στόμα τους «κολλάει» και έχουν δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία. Όσο η ποσότητα του σάλιου μειώνεται τόσο τα προβλήματα του ασθενούς μεγαλώνουν. Οι φλεγμονές – έλκη στη γλώσσα, στα χείλη και στα μάγουλα είναι συχνές σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Πριν συνταγογραφήσουμε οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να προσδιορίσουμε την αιτία της νόσου. Μερικές από τις βασικές αιτίες της ξηροστομίας είναι οι παρακάτω:

 1. Οι παρενέργειες των αλλοπαθητικών φαρμάκων όπως τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη) και τα διουρητικά.
 2. Η ακτινοθεραπεία σε κακοήθεις όγκους των γνάθων προκαλεί καταστροφή των αδενικών κυττάρων των σιελογόνων.
 3. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καπνού, κυρίως τα πούρα που οι ασθενείς αφήνουν τον καπνό τους στο στόμα για να τον γευτούν καλύτερα.
 4. Ασθένειες όπως το σύνδρομο Sjogren με ξηροφθαλμία και ξηροστομία, που είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και ο διαβήτης, κυρίως ο μη ελεγχόμενος.
 5. Η στοματική αναπνοή (π.χ. «κρεατάκια στη μύτη»).

Πρακτικές συμβουλές για τους ασθενείς

 • να πίνουν συχνά μικρές ποσότητες νερού που κρατούν στη στοματική τους κοιλότητα για να υγρανθεί. Αντί για νερό μπορούν να χρησιμοποιούν χαμομήλι σε θερμοκρασία δωματίου που έχει προστεθεί μητρικό βάμμα θυμαριού, καλέντουλας και υπερικού. Τα τρία αυτά βάμματα έχουν αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
 • να μασούν ειδικές τσίχλες που διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες για να εκκρίνουν σάλιο. Μπορούν κάθε βράδυ πριν τον ύπνο και το πρωί πριν σηκωθούν από το κρεβάτι να μασούν τις ειδικές τσίχλες για 2 λεπτά και μετά να «πιπιλούν» το δάκτυλό τους για 1-2 λεπτά. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί για 6-8 λεπτά. Είναι μία απλή τεχνική που διεγείρει τους σιελογόνους να εκκρίνουν σάλιο.
 • να σταματήσουν το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ.
 • να χρησιμοποιούν ήπιες οδοντόκρεμες που περιέχουν μαστιχέλαιο και πρόπολη.
 • να αφαιρέσουν τα «κρεατάκια» από τη μύτη χειρουργικά ή να τα συρρικνώσουν με την κατάλληλη ομοιοπαθητική αγωγή.
 • να αποφεύγουν όποιες τροφές ή ποτά τους προκαλούν αίσθημα καψίματος όπως π.χ. τα ξινά, τα καυτερά, το έλαιο μέντας κλπ.

Πώς βοηθάει η ομοιοπαθητική και η φυτοθεραπεία;

Υπάρχουν 7 βασικά φάρμακα (alumina, phytolaca, bryonia, cannabis sativa, nux moschata, apis melifica, natrium muriaticum) που δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της συμπτωματικής ξηροστομίας.

 • Στους ασθενείς που έχουν ακτινοβοληθεί στη γνάθο για κακοήθεις όγκους, τα σκευάσματα ομοιοπαθητικής x-rays και radium bromatum μπορούν να βοηθήσουν.
 • Αν η ξηροστομία οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα, η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει αν επιλέξουμε το ιδιοσυγκρασιακό φάρμακο του ασθενούς.
 • Σε ασθενείς με νόσο του Sjogren συνιστάται το έλαιο νυκτολούλουδου (oenothera biennis) που περιέχει γάμμα λινολεϊκό οξύ.
 • Η rosa multiflora όταν χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα βοηθάει στην έκκριση σιέλου.
 • Το μάσημα ρίζας echinacea βοηθάει στην παραγωγή σιέλου.
 • Το φυτό jaborandi που περιέχει πιλοκορπίνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό «φάρμακο» που αυξάνει θεαματικά την έκκριση σιέλου.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μηνάς Ρηγάτος

Χειρουργός οδοντίατρος, Ειδ.Ομοιοπαθητικός
Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.homeodentist.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.