Web
Analytics
Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική & Εγκυμοσύνη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική & Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που θα φέρουν στον κόσμο το παιδί τους έχουν συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανάγκη οδοντιατρικής περίθαλψης. Το έμβρυο, που αναπτύσσεται με τη βοήθεια του οργανισμού της μητέρας του, επιφέρει κατά τη διάρκεια της κύησης μικρές ή μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό της. Ο ολιστικός οδοντίατρος πρέπει να τις λάβει υπόψη του κατά τη διενέργεια των οδοντιατρικών εργασιών, ώστε να προφυλάξει τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο από πιθανές παρενέργειες και επιπλοκές.

Στη συνέχεια θα απαντήσουμε με σαφήνεια στα ερωτήματα που απασχολούν μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφορούν την ασφαλή οδοντιατρική της περίθαλψη.

1. Είναι οι ακτινογραφίες οδόντων ασφαλείς για την έγκυο και το έμβρυο;

Οι ψηφιακές ακτινογραφίες που γίνονται στο οδοντιατρείο και ονομάζονται οπισθοφατνιακές, θεωρούνται ασφαλείς όταν η λήψη τους γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Ο λαιμός και ο θώρακας της εγκύου πρέπει να καλύπτονται με ειδική ακτινοπροστατευτική ποδιά μολύβδου ώστε η ακτινοβολία να μην απορροφηθεί από τον κορμό.

Οι οπισθοφατνικακές ακτινογραφίες που γίνονται χωρίς τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αποφεύγονται, κυρίως πριν την 20η βδομάδα της κύησης. Αν παρ'όλα αυτά είναι ανάγκη να γίνουν, πρέπει απαραίτητα να γίνεται χρήση της ποδιάς ακτινοπροστασίας από μόλυβδο.

Οι πανοραμικές και οι αξονικές τομογραφίες των γνάθων πρέπει να αποφεύγονται τους πρώτους 5 μήνες της κύησης και πάντα η λήψη τους να γίνεται με την κατάλληλη ακτινοπροστατευτική ποδιά. Αν είναι απαραίτητο, μερικές δόσεις Rayon-x 30ch θα βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της ακτινοβολίας.

2. Κινδυνεύει η μητέρα να χάσει τα δόντια της από τερηδόνα κατά την κύηση;

Βλέπουμε συχνά μητέρες μετά την εγκυμοσύνη να έχουν τερηδονισμένα δόντια. Η πιο συχνή αιτία είναι οι εμετοί* της εγκυμοσύνης που κάνουν το στοματικό περιβάλλον όξινο, με συνέπεια την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών. Η παραμέληση της στοματικής υγιεινής και η κατανάλωση τροφών με βάση τη ζάχαρη και το άμυλο βοηθούν στη επιδείνωση του προβλήματος. Για να αποφύγουμε την αυξημένη εμφάνιση τερηδόνας κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά, θα πρέπει να διδάξουμε τις υποψήφιες μητέρες να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους – τρεις φορές την ημέρα με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα καλής ποιότητας.

Η οδοντόκρεμα εκλογής πρέπει να περιέχει 3200ppm φθοριούχο νάτριο (NaF) στα συστατικά της οδοντόκρεμας. Οδοντόκρεμες με αμίνες του φθορίου είναι επίσης κατάλληλες.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από την έγκυο να μην καταπίνει έστω και ελάχιστη ποσότητα από την οδοντόκρεμα αυτή γιατί το φθοριούχο νάτριο δεν είναι εντελώς αθώο αν απορροφηθεί από το έμβρυο.

Αμέσως μετά τους εμετούς πρέπει να μασάμε ειδικές τσίχλες κατά της τερηδόνας που επαναφέρουν σε λίγα λεπτά την οξύτητα του στόματος στο φυσιολογικό και πωλούνται στα φαρμακεία.

*Ομοιοπαθητικά φάρμακα όπως τα Ipecac, nux-vomica, cocculus, tabacum, petroleum, sepia, latrodectusmactans, lobeliainflata κ.α. είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καταπολέμηση της ναυτίας των εγκύων.

3. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφαιρούνται εμφράξεις από αμάλγαμα (μαύρα σφραγγίσματα) καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης, και κυρίως τις πρώτες 20 βδομάδες. Η Αμερικανική Εταιρεία κατά του Αυτισμού έχει αποφανθεί το 2010 ότι τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος είναι μία από τις αιτίες εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά. Ο υδράργυρος που εκλύεται από την αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες στο έμβρυο.

Η αφαίρεση εμφράξεων από αμάλγαμα επιτρέπεται μόνο αν ο οδοντίατρος τις αφαιρεί σεβόμενος το προτεινόμενο πρωτόκολλο της σουηδικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας και του Ι.Α.Ο.Μ.Τ.(Διεθνής ακαδημία τοξικολογίας της στοματικής κοιλότητας).

Σκοπός αυτού του πρωτοκόλλου είναι η αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων με ασφάλεια και γίνεται με τη χρήση ελαστικού απομονωτήρα, χρήση πανίσχυρης αναρρόφησης με ειδικά άκρα, ειδικά εργαλεία κοπής που με τη βοήθεια άφθονου κατεονισμού νερού αποφεύγεται η υπερθέρμανση των μαύρων σφραγισμάτων κατά τη διάρκεια της αφαίρεσής τους. Μόνο τότε οι κίνδυνοι δηλητηρίασης του εμβρύου μειώνονται στο ελάχιστο. Εννοείται ότι η αφαίρεση των εμφράξεων πρέπει να γίνεται όταν κρίνεται εντελώς απαραίτητη.

4. Προτιμούμε τη χορήγηση αναισθητικού χωρίς αδρεναλίνη

5. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε φάρμακα κλάσης επικινδυνότητας-Α, δηλαδή ελάχιστης επικινδυνότητας, όπως αυτό έχει οριστεί από την αμερικανική επιτροπή υγείας. Σαν αντιβίωση, το Αmoxil συνήθως αρκεί. Σαν παυσίπονα, η παρακεταμόλη (depon, panadol) θεωρείται ασφαλής. Αντιφλεγμονώδη και συνήθh παυσίπονα όπως τα ponstan, niflamol, mesulid, lonarid, nifluril πρέπει να λαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα λίγων ημερών και μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητα.

6. Οι συνήθεις οδοντιατρικές εργασίες όπως σφραγίσματα, γέφυρες, καθαρισμός από την τρυγία (πέτρα) μπορούν να γίνουν χωρίς κίνδυνο για την έγκυο, αν ο οδοντίατρος ακολουθεί όσα γράψαμε παραπάνω.

7. Διαβήτης και εγκυμοσύνη

Πρέπει να λαμβάνουμε λεπτομερές ιατρικό ιστορικό από τις έγκυες ώστε να προσαρμόζουμε το σχέδιο θεραπείας ανάλογα. Αν διενεργήσουμε εξαγωγές ή μικρές οδοντιατρικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από το γυναικολόγο την εξέταση καμπύλης ζαχάρου. Σε πολλές εγκύους, ο μεταβολισμός του ζαχάρου είναι διαταραγμένος και η διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων πρέπει να γίνει με φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων γυναικολόγος.

8. Περιοδοντοπάθεια και Εγκυμοσύνη

Δεν έχει εξακριβωθεί αν υπάρχει σχέση ουλίτιδας – περιοδοντοπάθειας και εγκυμοσύνης. Η εμφάνιση τέτοιων νόσων στις εγκύους οφείλεται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς στοματικής υγιεινής. Η οστεοπενία της εγκυμοσύνης μπορεί να θεωρηθεί πιθανός αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση περιοδοντοπάθειας αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χορήγηση δισκίων ασβεστίου – μαγνησίου ή την κατάλληλη ομοιοπαθητική και φυτοθεραπευτική αγωγή.

9. Ομοιοπαθητική οδοντιατρική και εγκυμοσύνη

Όπως ξέρουμε, οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα στην έγκυο μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο. Η κυκλοφορία του αίματος εμβρύου – εγκύου είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Η ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κάθε εγκύου γυναίκας γιατί στερείται παρενεργειών και δεν μπορεί να επηρεάσει τη υγεία του εμβρύου.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μια μέλλουσα μητέρα μπορεί να λαμβάνει πριν καν τη σύλληψη του εμβρύου ειδικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα, ώστε το παιδί που θα γεννηθεί να έχει μελλοντικά γερά δόντια και γερό σκελετικό σύστημα. Η γαλλική ομοιοπαθητική σχολή εφαρμόζει αυτή την τεχνική από το 1926 με άριστα αποτελέσματα.

Μητέρες με τοξινωμένο οργανισμό ή δηλητηρίαση που μπορεί να προέρχεται από μέταλλα ή άλλες ουσίες όπως π.χ. η φορμαλδεΰδη είναι καλό να τα αποβάλλουν από τον οργανισμό τους με φυτοθεραπεία και ομοιοπαθητική πριν τη σύλληψη του εμβρύου

*Μέταλλα που συνήθως ανιχνεύονται στις σύγχρονες μητέρες είναι ο υδράργυρος (η πηγή του είναι τα ψάρια, τα μαύρα σφραγίσματα και τα εμβόλια), ο μόλυβδος (από βαφές μαλλιών, κραγιόν και άλλα καλλυντικά, από το περιβάλλον), το αλουμίνιο (από τους αεροψεκασμούς, τα μαγειρικά σκεύη, τα δοχεία αεριούχων ποτών), το βανάδιο (από το περιβάλλον, τα κακής ποιότητας οδοντιατρικά εμφυτεύματα).

Το σύνολο των παυσίπονων – αντιφλεγμονωδών και αντιβιοτικών φαρμάκων μπορούν να αντικατασταθούν με ομοιοπαθητικά ή φυτοθεραπευτικά φάρμακα. Σε πολλές περιπτώσεις ο βελονισμός συμπληρώνει την ομοιοπαθητική αγωγή.

Η δική μου συμβουλή στις εγκύους είναι να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες με πρόπολη, μαστιχέλαιο και ξυλιτόλη. Για τις φλεγμονές του βλεννογόνου του στόματος, το μίγμα βάμματος καλέντουλας και υπερικού δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σαν γενικό συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι η έγκυος γυναίκα μπορεί άφοβα να επισκέπτεται τον οδοντίατρό της, αρκεί ο τελευταίος να τηρεί όσα αναφέραμε παραπάνω. Η ομοιοπαθητική – ολιστική οδοντιατρική είναι η καλύτερη δυνατή θεραπεία για κάθε έγκυο που θέλει να απαλλαγεί από τις παρενέργειες των αλλοπαθητικών φαρμάκων.

Η χρήση κατάλληλων ομοιοπαθητικών φαρμάκων πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν στο κτίσιμο γερών δοντιών και οστών του εμβρύου.

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μηνάς Ρηγάτος

Χειρουργός οδοντίατρος, Ειδ.Ομοιοπαθητικός
Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.homeodentist.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.