Web
Analytics
Παιδιατρική ογκολογία και Ομοιοπαθητική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παιδιατρική ογκολογία και Ομοιοπαθητική

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικά φάρμακα, συνήθως παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία. Οι συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικά φάρμακα, είναι η αντιμετώπιση αυτών των παρενεργειών. Η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής ανησυχίας σε διεθνές επίπεδο και έχει στρέψει ιδιαίτερα την προσοχή των γονέων προς συμπληρωματικές θεραπείες, ασφαλείς, ανακουφιστικές αλλά και αποτελεσματικές στην εξέλιξη της νόσου και στην συνολική πρόγνωση. Πρόσφατα, μια δημοσιευμένη μελέτη με ασθενείς με καρκίνο διεξήχθη σε δύο διαφορετικές ομάδες: μία ομάδα με ασθενείς με συμπληρωματική ομοιοπαθητική θεραπεία και μία ομάδα ασθενών με συμβατική μόνον θεραπεία.

Μια πρόσφατη δημοσιευμένη ανασκόπηση εξέτασε κατά πόσο τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με προβλήματα που προκαλούνται από συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο. Οκτώ μελέτες με συνολικά 664 συμμετέχοντες συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση. Τρεις μελέτες αφορούσαν δυσμενείς επιπτώσεις της ακτινοθεραπείας, τρεις μελέτες ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας και δύο τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Σε δύο μελέτες υψηλής αξιοπιστίας αποδειχθηκε πραγματικό όφελος: η μία με 254 συμμετέχοντες παρουσίασε αποδεδειγμένα οφέλη για την πρόληψη της δερματίτιδας από ακτινοθεραπεία και μια άλλη με 32 συμμετέχοντες παρουσίασε αποδεδειγμένα οφέλη από ένα σύνθετο ομοιοπαθητικό φάρμακο για ορισμένες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Μια άλλη μελέτη από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα παιδιών με καρκίνο έγινε στο γερμανικό πληθυσμό και έδειξε ότι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη συμπληρωματική θεραπεία ήταν η Ομοιοπαθητική.
Οι πιο συχνοί λόγοι για τη χρήση της Ομοιοπαθητικής ήταν η φυσική σταθεροποίηση, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η βελτίωση της εξέλιξης της νόσου. 71% των γονέων είχε ενημερώσει τον αρμόδιο γιατρό σχετικά με τη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Τα αποτελέσματα της Ομοιοπαθητικής που έγιναν αντιληπτά από τους γονείς, ήταν στο μεγαλύτερο μέρος θετικά. 89% των γονέων ανέφερε ότι θα συστήσει την Ομοιοπαθητική και σε άλλους ασθενείς. Η Ομοιοπαθητική χορηγείται παράλληλα με την καθιερωμένη συμβατική θεραπεία στο 35% των παιδιών με καρκίνο στη Γερμανία. Η μελέτη συνιστά ότι οι Παιδίατροι-Ογκολόγοι θα πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της Ομοιοπαθητικής και κάποιων άλλων συμπληρωματικών
θεραπειών, για να είναι σε θέση να συμβουλεύσουν τους γονείς επαγγελματικά και επαρκώς σχετικά με αυτές τις θεραπείες.

Στην Ιταλία μία σχετική έρευνα εντόπισε μια αυξανόμενη χρήση των συμπληρωματικών θεραπειών στην Παιδιατρική Oγκολογία και συνιστά στους επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες.

Η Ομοιοπαθητική ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μεταξύ των συμπληρωματικών θεραπειών.

Οφέλη από την Ομοιοπαθητική αναφέρθηκαν από το 83% των γονέων. Ο συνηθέστερος λόγος για τη χρήση συμπληρωματικής θεραπείας ήταν η μείωση των παρενεργειών των συμβατικών θεραπειών.

Μια άλλη μελέτη στη Γερμανία, τέλος, παρουσίασε αποτελέσματα συγκρίνοντας τις απαντήσεις των χρηστών Ομοιοπαθητικής και των χρηστών των άλλων μορφών Συμπληρωματικής Θεραπευτικής στην Παιδιατρική Ογκολογία. Η Ομοιοπαθητική στη Γερμανία είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη συμπληρωματική θεραπεία στην Παιδιατρική Ογκολογία. Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι οι χρήστες Ομοιοπαθητικής μπορούσαν να αντέξουν τις παρενέργειες της συμβατικής θεραπείας του καρκίνου αρκετά περισσότερο από αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν Ομοιοπαθητική. Συγκρινόμενη με τις άλλες συμπληρωματικές θεραπείες, η Ομοιοπαθητική ξεχωρίζει σημαντικά στην ικανοποίηση των ασθενών για τα αποτελέσματα και η εκτίμηση της φαίνεται να είναι πολύ υψηλή.

 

Βιβλιογραφία

  • Classical homeopathy in the treatment of cancer patients--a prospective observational study of two independent cohorts.Rostock M, et al.Tumour Biology Center at Albert Ludwig's University Freiburg, Germany. BMC Cancer. 2011 Jan 17;11:19.
  • Complementary and alternative methods in children with cancer: a population-based retrospective survey on the prevalence of use in Germany.Alfred L et al.European Journal of Cancer.2008;44(15): 2233-40.
  • Complementary and alternative medical therapies used by children with cancer treated at an Italian pediatric oncology unit. Clerici CA et al .Pediatric Blood & Cancer.2009 June 2.
    Use of Homeopathy in Pediatric Oncology in Germany.. Langler A et al.,Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine,Vol 2011(2011),Article ID 867151.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάσος Βαρθολομαίος MD, PhD, MFHom, MHMA

Ιατρός Ιστοπαθολόγος - Ομοιοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.omoiotherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.