Web
Analytics
Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Έφηβη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Έφηβη

Ποια είναι τα γεννητικά μου όργανα; Τι πρέπει να ξέρω για αυτά;

Το γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι πιο περίπλοκο και πιο ευαίσθητο από το ανδρικό. Το γυναικείο γεννητικό σύστημα περιλαμβάνει εσωτερικά και εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι γνωστά με τον όρο αιδοίο. Το αιδοίο αποτελείται από τα μεγάλα χείλη, τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, το στόμιο της ουρήθρας και την είσοδο του κόλπου με τον παρθενικό υμένα. Το αιδοίο θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με έναν προθάλαμο προς τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Τα μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου είναι μακρόστενες πτυχές του δέρματος, που προεξέχουν. Τα δύο κύρια εσωτερικά όργανα που καταλήγουν στο αιδοίο είναι η ουρήθρα και ο κόλπος. Η ουρήθρα είναι ένας μικρός σωλήνας, που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω. Ο κόλπος αποτελεί την αρχή των εσωτερικών γεννητικών οργάνων. Η κλειτορίδα έχει πλούσιες νευρικές απολήξεις, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ερεθίσματα. Με τη διέγερση της διογκώνεται, αυξάνεται σε μήκος και εξασφαλίζει το ξεκίνημα του οργασμού στη γυναίκα.

Ο παρθενικός υμένας είναι μια μεμβράνη με μια μικρή οπή στη μέση, που καλύπτει την είσοδο του κόλπου.
Τα εσωτερικά γυναικεία όργανα είναι ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Ο κόλπος είναι ένας κυλινδρικός σωλήνας, μήκους 9 εκατοστών, που βρίσκεται ανάμεσα στο αιδοίο και την μήτρα και έχει 2 στόμια. Το έξω στόμιο, που βρίσκεται στο αιδοίο και σε παρθένα γυναίκα καλύπτεται από τον παρθενικό υμένα και το έσω στόμιο, που επικοινωνεί με την μήτρα.

Η μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, σε σχήμα αχλαδιού, με παχιά τοιχώματα, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας. Η μήτρα αποτελείται από δύο μέρη, το σώμα, που είναι το πιο ογκώδες μέρος της και βρίσκεται προς τα πάνω, και τον τράχηλο, που είναι το λεπτότερο μέρος της και βρίσκεται προς τα κάτω. Ο τράχηλος επικοινωνεί με τον κόλπο και είναι ορατός από αυτόν. Αποτελεί την ασπίδα της μήτρας. Κύριος ρόλος της μήτρας είναι η φιλοξενία, η διατροφή και η διασφάλιση της ακεραιότητας το εμβρύου μέχρι τη γέννησή του. Το εσωτερικό της μήτρας επενδύεται από βλεννογόνο, που ονομάζεται ενδομήτριο. Κάθε μήνα, από την αρχή της εφηβείας, το ενδομήτριο, με τα μορφή αίματος (περίοδος), εξέρχεται της μήτρας περνώντας από τον κόλπο και το αιδοίο. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το ενδομήτριο διατηρείται, ώστε να βοηθήσει στην εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Στο πάνω μέρος της μήτρας συναντάμε δύο στόμια, ένα αριστερά και ένα δεξιά, με τα οποία η μήτρα επικοινωνεί με τις δύο σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες είναι δύο κινητοί μυϊκοί σωλήνες, μήκους 10 εκατοστών, που εκτείνονται από τη μήτρα μέχρι τις ωοθήκες και έχουν δύο στόμια. Οι σάλπιγγες είναι ο χώρος, όπου γίνεται η συνάντηση του ωαρίου με τα σπερματοζωάρια. Από την εφηβεία και μετά, μια φορά το μήνα, κατά τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο μέσα στην κοιλιά της γυναίκας (ωορρηξία). Μετά τη συνάντηση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο στη σάλπιγγα, το ταχύτερο και δυνατότερο από αυτά, θα διαπεράσει την εξωτερική ζώνη του ωαρίου και έτσι θα το γονιμοποιήσει. Από την γονιμοποίηση αυτή θα προκύψει το πρώτο κύτταρο ενός νέου οργανισμού, που ονομάζεται έμβρυο.

Οι ωοθήκες είναι δύο, βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας και κρέμονται από το αριστερό και δεξιό πλάγιο της μήτρας. Οι λειτουργίες τους είναι να: (α) απελευθερώνουν τα ωάρια τα οποία περιέχουν και (β) παράγουν τις γυναικείες ορμόνες.

Οι ωοθήκες στις γυναίκες περιέχουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων από τη στιγμή της γέννησης του κοριτσιού. Ο αριθμός των ωαρίων που είναι ικανά να γονιμοποιηθούν, στην έναρξη της εφηβείας, είναι 400.000. Όταν τελειώσουν όλα τα ωάρια από τις ωοθήκες, γύρω στην ηλικία των 45-50 χρόνων, τότε τελειώνει η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και αρχίζει η εμμηνόπαυση.

Η κύρια ορμόνη που παράγουν οι ωοθήκες είναι τα οιστρογόνα. Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα, όσα χρόνια απελευθερώνουν και ωάρια, δηλαδή από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Στα οιστρογόνα οφείλεται η μεταμόρφωση του κοριτσιού σε ώριμη γυναίκα. Είναι η ορμόνη που αναπτύσσει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας, αλλά και τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου της, όπως η ανάπτυξη των μαστών, η χαρακτηριστική γυναικεία κατανομή του σωματικού λίπους, η γυναικεία λεκάνη, η γυναικεία χροιά της φωνής. Στα οιστρογόνα επίσης οφείλεται η παρουσία της εμμηνορρυσίας (περίοδος) της γυναίκας κάθε μήνα.

Τι είναι ο παρθενικός υμένας;

Ο παρθενικός υμένας είναι μια λεπτή ελαστική μεμβράνη που περιβάλλει το άνοιγμα του κόλπου, φράζοντας εν μέρει τη σύνδεσή του με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Στο κέντρο της έχει ένα μικρό άνοιγμα, το οποίο αργότερα διευρύνεται με τη σεξουαλική πράξη. Το σχήμα και η ανθεκτικότητα του διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Τις περισσότερες φορές, μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή γίνεται ρήξη του υμένα, με αποτέλεσμα συνήθως μικρή αιμορραγία, η οποία σταματάει μόνη της.

Πρέπει μια έφηβη να παρατηρεί και να φροντίζει τα γεννητικά της όργανα;

Είναι υποχρέωση κάθε γυναίκας από την αναπαραγωγική ηλικία και μετά, να παρατηρεί τακτικά το σώμα της στον καθρέφτη, καθώς και να εξετάζει το στήθος της. Έτσι και εσύ καθώς μπαίνεις στην εφηβεία οφείλεις να παρατηρείς και να ψηλαφάς τα εξωτερικά γεννητικά σου όργανα, όπως και να παρατηρείς εάν υπάρχει κάποια σημαντική μεταβολή που θα πρέπει να σε οδηγήσει στο γυναικολόγο.
Η γυναίκα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής σχολαστικά και να φροντίζει ιδιαίτερα την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Οφείλεις να επισκέπτεσαι τακτικά τον γυναικολόγο σου αλλά και να ζητάς την καθοδήγησή του για το πώς θα μάθεις να αναγνωρίζεις αλλαγές στο σώμα σου.

Τι αλλάζει στο σώμα της γυναίκας, μπαίνοντας στην ήβη;

Η ήβη διαρκεί 2 με 4 χρόνια και στη συνέχεια ακολουθεί η εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση. Καθώς μια γυναίκα μπαίνει στην ήβη πραγματοποιείται η αφύπνιση των ωοθηκών.

Οι ωοθήκες παράγουν κατά κύριο λόγο οιστρογόνα, την κυριότερη γυναικεία ορμόνη. Σαν αποτέλεσμα, επιταχύνεται η ανάπτυξη του σώματος και εμφανίζονται τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, όπως οι μαστοί, το τρίχωμα του εφηβαίου, της μασχάλης, ενώ τέλος εμφανίζεται περίοδος.

Ο αυνανισμός στο κορίτσι είναι λάθος;

Ο αυνανισμός, στην ηλικία της εφηβείας αποτελεί μία συνειδητή πράξη, που σε αφυπνίζει σεξουαλικά, σε βοηθά να γνωρίσεις το σώμα σου και να εισπράξεις τη σεξουαλική ευχαρίστηση και τον οργασμό.
Χωρίς αμφιβολία, ο αυνανισμός στο κορίτσι διαφέρει σημαντικά από εκείνον του αγοριού. Σαν κορίτσι, μπορεί να έχεις φαντασιώσεις που κατακλύζουν τη σκέψη σου και που συχνά είναι μπερδεμένες. Πολύ συχνά μάλιστα, μπορεί να νιώσεις ενοχή και ντροπή για την απόλαυση και ικανοποίηση που παίρνεις μέσω του αυνανισμού. Πρέπει όμως να θυμάσαι ότι ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, η οποία είναι σημαντικό να γίνεται ιδιωτικά και αποτελεί ένα μέσο ανακάλυψης και γνωριμίας του φύλου και της σεξουαλικότητάς σου, προετοιμάζοντάς σε για το μελλοντικό σου σεξουαλικό άνοιγμα.

Τι μπορεί να νιώσει μια έφηβη στην πρώτη της σεξουαλική επαφή;

Η έφηβη κατά την πρώτη της σεξουαλική επαφή νιώθει συχνά άγχος και αγωνία για το σώμα της και τη λειτουργία της. Ανησυχεί μήπως αισθανθεί πόνο ή έχει αιμορραγία. Επίσης, πολλές φορές έχει φόβο μήπως μείνει έγκυος ή μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Όλες αυτές οι ανησυχίες μπορεί να μειώσουν την ευχαρίστηση που νιώθει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, την οποία μπορεί και να βιώσει σαν μια διαδικαστική πράξη.
Κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή η εισχώρηση του πέους στον κόλπο προκαλεί ρήξη του παρθενικού υμένα. Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστεί μικρή ποσότητα αίματος κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης και να υπάρξει ελαφρύς πόνος ή τσούξιμο.
Η αλήθεια είναι ότι η σωστή πληροφόρηση, η προφύλαξη και η καλή επικοινωνία με το σύντροφο μπορεί να κατευνάσουν τις ανησυχίες και το άγχος και να επιτρέψουν στην έφηβη να απολαύσει χωρίς φόβο την πρώτη της φορά.
Η πρώτη σεξουαλική επαφή έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή συμβολίζει για την έφηβη τη μετάβασή της σε γυναίκα και σηματοδοτεί στη σκέψη της την ολοκλήρωση της συναισθηματικής σχέσης με το αγόρι της.

Ο φίλος μου με πιέζει να κάνουμε σεξ. Δεν ξέρω αν νιώθω έτοιμη για αυτό. Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσω τη σεξουαλική μου ζωή;

Στις πρώτες σχέσεις που δημιουργείς είναι πιθανό να μην αισθανθείς ακόμα ότι είσαι έτοιμη να ολοκληρώσεις σεξουαλικά με το σύντροφό σου, παρόλο που εκείνος μπορεί να το επιθυμεί και ίσως να σε πιέζει για αυτό.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η σεξουαλική επαφή γίνεται σε περίπτωση που το θέλουν και οι δύο σύντροφοι. Πρέπει να γνωρίζεις ότι η πρώτη σου σεξουαλική επαφή είναι καταρχάς δική σου επιλογή και κανένας δεν μπορεί να σε αναγκάσει να κάνεις κάτι που δεν επιθυμείς ή που δε νιώθεις ακόμη έτοιμη. Το πρώτο ερωτικό βήμα είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζεται από την επιθυμία σου να ολοκληρωθείς σαν γυναίκα. Είναι ωφέλιμο να γνωρίζεις τα όριά σου και να τα θέτεις, να κατανοείς τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, να συζητάς με το σύντροφό σου πως νιώθεις για αυτό που σου ζητάει και να μη φοβάσαι να αρνηθείς κάτι που δε θέλεις. Επίσης, δεν πρέπει να παρασυρθείς σε περίπτωση που θα θελήσει να σε «εκβιάσει» συναισθηματικά, καθώς δε χρειάζεται να κάνεις έρωτα και να προσφέρεις στο σύντροφό σου την πρώτη σου φορά από φόβο να μην τον χάσεις. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να του θυμίζεις να μη βιάζεται ενώ παράλληλα μπορείς να του ζητήσεις να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αμηχανία, το φόβο και την ντροπή που μπορεί να σε διακατέχει. Αν ο σύντροφός σου σε θέλει πραγματικά, θα δείξει κατανόηση και θα σε βοηθήσει, έτσι ώστε μαζί να έχετε την πρώτη σου σεξουαλική επαφή στο χρόνο που επιθυμείτε και οι δυο.
Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσεις τη σεξουαλική σου ζωή είναι το εφηβικό σου κλείσιμο, 17-19 ετών, όπου θα αισθάνεσαι έτοιμη βιολογικά και συναισθηματικά να απολαύσεις και να χαρείς το πρώτο βήμα της σεξουαλικής ζωής σου. Η σεξουαλική ζωή σε περιμένει για πολλά χρόνια. Για αυτό το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σώμα σου και το μυαλό σου να είναι «έτοιμα» για αυτήν τη σημαντική βιολογική και ψυχική σου ανάγκη.

Η πρώτη μου σεξουαλική επαφή θα επηρεάσει τη μετέπειτα σεξουαλική μου ζωή;

Η πρώτη σου σεξουαλική επαφή έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της σεξουαλικής σου ζωής και τη «μετάβαση» σου από κορίτσι σε γυναίκα. Επίσης, είναι σημαντική ως εμπειρία επειδή είσαι ακόμη πιο κοντά συναισθηματικά και σωματικά με τον άνθρωπό τον οποίο διάλεξες για πρώτο ερωτικό σου σύντροφο. Είναι γεγονός ότι η πρώτη αυτή εμπειρία παίζει ουσιώδη ρόλο για τη μετέπειτα ερωτική σου ζωή αφού παίρνεις τα πρώτα μηνύματα για το πώς λειτουργείς σεξουαλικά αλλά και τι νιώθεις κατά την ερωτική επαφή.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η πρώτη σου σεξουαλική επαφή θα καθορίσει και τη μετέπειτα σεξουαλική σου ζωή. Ακόμη και σε περίπτωση που η πρώτη φορά αποτελέσει μια αρνητική εμπειρία για σένα, δε σημαίνει ότι οι επόμενές σου εμπειρίες θα είναι το ίδιο αρνητικές. Η πρώτη φορά αποτελεί το άνοιγμα του σεξουαλικού σου κύκλου αλλά δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Αν η πρώτη σου σεξουαλική επαφή δεν λειτουργήσει θετικά ως εμπειρία, δε θα πρέπει να κατηγορήσεις και να «φορτώσεις» τον εαυτό σου με ενοχές, σκεπτόμενη ότι θα είναι αρνητική και η συνέχεια της ερωτικής σου ζωής. Αντίθετα, είναι ωφέλιμο να προχωρήσεις έχοντας περισσότερο σεβασμό και σιγουριά για τον εαυτό σου στο μέλλον. Σε περίπτωση που αισθανθείς δυσάρεστα στις πρώτες σου σεξουαλικές επαφές μπορείς να μιλήσεις σε άτομα που εμπιστεύεσαι, όπως είναι η μητέρα σου και οι φίλες σου ή ακόμη και αν χρειαστεί να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το σεξ. Σε ποιόν από τους δύο γονείς μου πρέπει να μιλήσω για αυτά που με προβληματίζουν;

Αν έχεις απορίες σχετικά με το σεξ, τη σεξουαλικότητα ή το σώμα σου, μπορείς να μιλήσεις για τα ζητήματα αυτά με το γονέα του ιδίου φύλου, δηλαδή με τη μητέρα σου. Η μητέρα σου έχει και η ίδια βιώσει τα στάδια που βρίσκεσαι τώρα και μπορεί να σε καταλάβει και να σε βοηθήσει. Ακόμη και αν δε γνωρίζει να σου απαντήσει σε κάτι, μπορείτε μαζί να αναζητήσετε απαντήσεις στις απορίες σου, μέσα από αξιόπιστες πηγές, όπως ένα επιστημονικό βιβλίο ή ζητώντας τη γνώμη ενός ειδικού. Αν προβληματίζεσαι μήπως νιώσεις αμηχανία μιλώντας μαζί της για τα ζητήματα αυτά, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτό το ενδεχόμενο δε θα σας εμποδίσει να κάνετε μια εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση, που θα ενισχύσει τη μεταξύ σας επικοινωνία και σχέση. Σε περίπτωση που μεγαλώνεις σε περιβάλλον που η μητέρα απουσιάζει ή δεν υπάρχει, τότε μπορείς να απευθυνθείς για ότι σε προβληματίζει γύρω από τη σεξουαλικότητά σου σε μια γυναίκα από το συγγενικό σου περιβάλλον (π.χ. θεία) με την οποία αισθάνεσαι ότι μπορείς να επικοινωνήσεις.
Επίσης, είναι καλό να είσαι επιφυλακτική σε πληροφορίες που παίρνεις από πηγές που μπορεί να μην έχουν αξιόπιστη εγκυρότητα, όπως φίλοι ή το internet. Πράγματι, είναι πιθανό να λάβεις ανακριβείς πληροφορίες που θα σου δημιουργήσουν επιπρόσθετη ανασφάλεια και περισσότερο άγχος και φόβο για το σεξ.

 

Απόσπασμα απο το βιβλίο "100 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον Γονιό, το Παιδί και τον Έφηβο"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Θάνος Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Ιστότοπος: https://www.askitis.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.