Web
Analytics
Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Έφηβο - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Έφηβο

Ποια είναι τα γεννητικά μου όργανα και τι θα πρέπει να γνωρίζω για αυτά;

Τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα διακρίνονται σε έξω και έσω. Τα έξω γεννητικά όργανα είναι εκείνα τα οποία είναι εξωτερικά και φαίνονται και αποτελούνται από το πέος και τους όρχεις. Το πέος αποτελείται από το σώμα του και την κεφαλή του (βάλανος). Το όριο μεταξύ βαλάνου και σώματος ονομάζεται βαλανοποσθική αύλακα. Η αύλακα είναι ορατή, όταν τραβάμε την ακροποσθία προς τα πίσω. Στην άκρη της κεφαλής και στο κέντρο αυτής υπάρχει μια μικρή τρύπα, το στόμιο της ουρήθρας, από την οποία βγαίνουν τα ούρα, αλλά και το σπέρμα. Το σπέρμα περιέχει τα σπερματοζωάρια, απαραίτητα κύτταρα για την αναπαραγωγική λειτουργία. Η ουρήθρα είναι το κανάλι, που αρχίζει από την ουροδόχο κύστη και διαπερνώντας το πέος καταλήγει στο στόμιο της. Η ουροδόχος κύστη είναι ο σάκος εκείνος, όπου μαζεύονται τα ούρα που παράγονται από τους νεφρούς.Η βάλανος σκεπάζεται από την πόσθη ή ακροποσθία. Η πόσθη είναι ένας σωλήνας, που από την εξωτερική του πλευρά αποτελείται από δέρμα και από την εσωτερική του από βλεννογόνο. Ο βλεννογόνος έχει μικροσκοπικούς εκκριτικούς αδένες, που παράγουν μια ουσία που λέγεται σμήγμα. Όταν η πόσθη είναι κλειστή, η βάλανος δεν φαίνεται. Για να δούμε την βάλανο, πρέπει να τραβήξουμε την πόσθη προς το σώμα του πέους. Αυτή ξεδιπλώνεται και η βάλανος βγαίνει έξω. Στην κάτω επιφάνεια του πέους, η ακροποσθία έχει ένα είδος φρένου στο τράβηγμά της, που λέγεται χαλινός. Ο χαλινός είναι μια αναδίπλωση του βλεννογόνου της ακροποσθίας.

Οι όρχεις είναι δύο μικρά μπαλάκια, που βρίσκονται μέσα στο σακούλι που κρέμεται κάτω από το πέος, το όσχεο. Οι όρχεις βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, έξω από τον κορμό του σώματος του αγοριού, για να ζουν σε μια χαμηλή θερμοκρασία της τάξης των 34ο C. Οι όρχεις έχουν δύο λειτουργίες: 1) να παράγουν από την έναρξη της ήβης (ηλικία 11-14 ετών) την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, που εξασφαλίζει τη βιολογική ωρίμανση και 2) να παράγουν τα σπερματοζωάρια, τα οποία σηματοδοτούν την αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπου. Η παραγωγή σπερματοζωαρίων στον άνδρα συνεχίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τα έσω γεννητικά όργανα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και είναι η επιδιδυμίδα, ο σπερματικός πόρος, ο σπερματικός πόρος, η σπερματική λήκυθος και ο προστάτης. Στο πλάι του κάθε όρχι υπάρχει κολλημένη πάνω του η επιδιδυμίδα, η οποία είναι ένα όργανο που συνεργάζεται με τον όρχι, γιατί συλλέγει τα σπερματοζωάρια, προκειμένου αυτά να ταξιδέψουν μέχρι τον τελικό χώρο αποθήκευσής τους μέσα από τους σπερματικούς πόρους. Οι σπερματικοί πόροι είναι μικροσκοπικά σωληνάκια που ξεκινούν από την επιδιδυμίδα μεταφέροντας τα σπερματοζωάρια, για να καταλήξουν στις σπερματικές ληκύθους, όπου θα τα αποθηκεύσουν.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας, που βρίσκεται στη βάση της ουροδόχου κύστης και από το κέντρο του περνάει η ουρήθρα. Ο ρόλος του προστάτη είναι να παράγει το σπερματικό υγρό, που φτάνει μέσα από τα μικροσκοπικά κανάλια στις σπερματικές ληκύθους. Εκεί τα σπερματοζωάρια ανακατεύονται με το προστατικό υγρό και δημιουργείται το σπέρμα. Από εκεί το σπέρμα φεύγει κατά την εκσπερμάτιση με ορμή προς την ουρήθρα και από εκεί στον εξωτερικό χώρο. Ο προστάτης, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό όργανο για την καλή ποιότητα του σπέρματος.

Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής όσον αφορά τα γεννητικά μου όργανα;

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις την υγιεινή των γεννητικών σου οργάνων, πλένοντας το πέος και τους όρχεις προσεκτικά. Πρέπει να αποκαλύπτεις τη βάλανο, τραβώντας προς τα πίσω το δέρμα της ακροποσθίας, να τη σαπουνίζεις και να την ξεπλένεις με άφθονο νερό. Η προσεκτική καθαριότητα της βαλάνου είναι απαραίτητη, καθώς ο βλεννογόνος της ακροποσθίας παράγει το σμήγμα, ένα δύσοσμο παχύρρευστο υγρό, το οποίο σε περίπτωση μη σωστής καθαριότητας εναποτίθεται στη στεφανιαία αύλακα και εκατέρωθεν του χαλινού του πέους. Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζεις να σκουπίζεις καλά και με καθαρή πετσέτα τα γεννητικά σου όργανα μετά το μπάνιο, ώστε να μη μείνει στη γεννητική περιοχή υγρασία, που συντελεί στην ανάπτυξη μυκητιάσεων.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα μου, μπαίνοντας στην ήβη και μετά;

Η περίοδος της ήβης αρχίζει τόσο για το αγόρι όσο και για το κορίτσι από την ηλικία των 10 ετών και μετά. Τότε κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες αλλαγές στο σώμα του μικρού παιδιού και είναι η περίοδος που τα κύτταρα των όρχεων ξεκινούν να παράγουν τεστοστερόνη. Η περίοδος της ήβης διαρκεί περίπου δύο χρόνια προτού το παιδί μπει στην εφηβεία. Τότε, αρχίζει να εμφανίζεται τριχοφυΐα στο εφηβαίο και αργότερα στις μασχάλες. Η τριχοφυΐα γίνεται περισσότερο έντονη με την είσοδο στην εφηβεία και εξαπλώνεται σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο, τα άκρα και το στήθος. Η φωνή γίνεται σταδιακά πιο ανδρική και το μέγεθος των γεννητικών οργάνων αυξάνεται. Παράλληλα, αυξάνεται το ύψος του παιδιού και γενικότερα υπάρχει ταχεία ανάπτυξη όλων των μερών του σώματος.

Τι είναι η στύση; Πώς προκαλείται αυτή;

Η στύση σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική διέγερση του άνδρα και είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει να έχει μια ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή και να γίνει διείσδυση στον κόλπο. Η διέγερση είναι δυνατό να επέλθει μετά από οπτικό, ακουστικό ή άλλο εγκεφαλικό ερεθισμό (ψυχογενής στύση) ή έπειτα από απτικό τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων (αντανακλαστική) ή αυτόματα (νυκτερινές στύσεις που εμφανίζονται κατά την REM φάση του ύπνου).

Ο μηχανισμός της στύσης λειτουργεί με τον παρακάτω τρόπο: Μέσα στο σώμα του πέους υπάρχουν τα δύο σηραγγώδη σώματα και το σπογγώδες σώμα της ουρήθρας. Τα σηραγγώδη σώματα έχουν κυλινδρικό σχήμα και μπορούμε να τα παρομοιάσουμε με σφουγγάρια. Η στύση είναι μια πολύπλοκη οργανική διαδικασία, κατά την οποία τα σηραγγώδη σώματα του πέους γεμίζουν με αίμα, το οποίο «φυλακίζεται» μέσα του, με αποτέλεσμα το πέος να παραμένει ευθύ και σκληρό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο μηχανισμός αυτός ξεκινάει από τον εγκέφαλο, κυρίως από τον παρακοιλιακό πυρήνα και τη μέση προοπτική περιοχή, που είναι δύο περιοχές του υποθαλάμου. Από εκεί διάφορα ερεθίσματα που λαμβάνει το άτομο, οδηγούν σε δημιουργία νευρικών σημάτων, τα οποία μέσω του νωτιαίου μυελού, καταλήγουν στο νωτιαίο κέντρο της στύσης που βρίσκεται στην περιοχή από το δεύτερο έως το τέταρτο ιερό νευροτόμιο. Από εκεί, και διαμέσου των νεύρων, αυτές οι νευρικές ώσεις καταλήγουν στο πέος, όπου κατά τη διάρκεια της στύσης απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, όπως το νιτρικό οξείδιο, τόσο από τις νευρικές απολήξεις όσο και από τα ενδοθηλιακά κύτταρα, με αποτέλεσμα τη χάλαση (χαλάρωση) των σηραγγωδών σωμάτων, τα οποία γεμίζουν με αίμα. Το αίμα αυτό εγκλωβίζεται μέσα στο πέος διαμέσου ενός ειδικού βαλβιδικού μηχανισμού, με συνέπεια να σκληραίνει και να προκαλείται η στύση.

Τι είναι η εκσπερμάτιση;

Η εκσπερμάτιση που ξεκινά με την περίοδο της ήβης συνδέεται με τη σεξουαλική ωρίμανση του άνδρα και ταυτίζεται με τον ανδρικό οργασμό. Μέσω αυτής βιώνει το αίσθημα της ηδονής, ενώ παράλληλα η εκσπερμάτιση εξυπηρετεί και την αναπαραγωγική λειτουργία. Πρόκειται για ένα αντανακλαστικό φαινόμενο το οποίο ελέγχεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στην οσφυϊκή μοίρα του νωτιαίου μυελού. Το κέντρο αυτό ενεργοποιείται από το βασικό γενετησιακό κέντρο (Limbic System) λόγω της συνεχούς σεξουαλικής διέγερσης και τελικώς επιφέρει την εκσπερμάτιση. Αρχικά, κατά την εξώθηση του σπέρματος, προκαλούνται συσπάσεις της επιδιδυμίδας, του προστάτη και του σπερματικού πόρου μεταφέροντας το σπέρμα στον αυλό της ουρήθρας. Παράλληλα, η παλινδρόμηση του σπέρματος προς την ουροδόχο κύστη αποτρέπεται από την σύσπαση του έσω σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης.

Η δεύτερη φάση είναι η κυρίως εκσπερμάτιση. Κατά τη φάση αυτή, το σπέρμα εξέρχεται από την ουρήθρα με τις ρυθμικές συσπάσεις του βολβοσηραγγώδη μυ που προκαλούνται από τον οργασμό. Μετά από την εκσπερμάτιση, το πέος επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση, σε χάλαση, όπου απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να διεγερθεί και πάλι (ανερέθιστη περίοδος).

Είναι αλήθεια ότι αν δεν φτάσω σε εκσπερμάτιση, θα πρηστούν οι όρχεις μου και θα πονάω;

Η απουσία της εκσπερμάτισης δεν προκαλεί κάποιο οργανικό πρόβλημα και για αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχείς ότι μπορεί να σου συμβεί κάτι κακό. Υπάρχει η πιθανότητα να αισθανθείς λίγο πόνο ή ένα μικρό πρήξιμο στους όρχεις σου. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα επηρεαστεί η υγεία σου από αυτό. Το αίσθημα πόνου που μπορεί να νιώσεις διαρκεί για λίγο και μειώνεται όσο μειώνεται και η διέγερση. Αν και κάποιο λόγο δεν μπορείς να εκσπερματίσεις μέσω της σεξουαλικής επαφής ή μέσω του αυνανισμού, μέσω της ονείρωξης πραγματοποιείται η εκσπερμάτιση ακούσια και έτσι επιτυγχάνεται μία αναγκαία λειτουργία του ανδρικού οργανισμού.

Όταν σηκώνομαι το πρωί έχω στύση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Από την περίοδο που μπαίνεις στην εφηβεία, δηλαδή γύρω στα 11 με 13 έτη, θα παρατηρήσεις πλήθος αλλαγών στο σώμα σου. Η τεστοστερόνη, όπως προαναφέραμε, ως η κυρίαρχη ανδρική ορμόνη ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για τη σεξουαλική σου ενεργοποίηση. Ο έφηβος σε αυτή την ηλικία έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση. Οι στύσεις που θα έχεις κατά τη διάρκεια τη ημέρας μπορεί να οφείλονται σε ερεθίσματα που λαμβάνεις από το περιβάλλον σου, στο πλούσιο υλικό της φαντασίας σου αλλά μπορεί να είναι και αυθόρμητες, αντανακλαστικές ως ένα βαθμό, χωρίς κάποιο εμφανές ερέθισμα. Αυτό συμβαίνει με τις πρωινές στύσεις, που υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα ηλικιακά στάδια του άνδρα αλλά είναι πολύ πιο έντονες και συχνές στον νεαρό έφηβο. Οι πρωινές στύσεις αποτελούν παράγωγο των νυχτερινών στύσεων, τις στύσεις δηλαδή που εμφανίζονται στο στάδιο του ύπνου που οι ερευνητές ονομάζουν REM. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να περιμένεις αυτές τις αλλαγές, ώστε και να μην θορυβείσαι από την εμφάνισή τους. Είναι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο στοιχείο της υγιούς σεξουαλικής σου έκφρασης.

Γιατί όταν έχω στύση δεν αποκαλύπτεται η βάλανος;

Η άκρη του πέους, που ονομάζεται βάλανος, περιβάλλεται από δέρμα του κορμού του πέους, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κάλυμμα, που λέγεται ακροποσθία. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ακροποσθία μπορεί να είναι στενή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτεται η βάλανος. Τότε είναι πιθανό να αισθανθείς πόνο κατά την διείσδυση στη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος στην περιοχή του πέους είναι πιθανό να υποδηλώνει πιθανή φίμωση. Δεν θα πρέπει να κάνεις από μόνος σου προσπάθειες για να αποκαλύψεις τη βάλανο του πέους γιατί μπορεί να προκαλέσεις τραυματισμό. Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να επισκεφτείς ειδικό χειρούργο ουρολόγο ώστε να αφαιρεθεί η ακροποσθία και να απελευθερωθεί η βάλανος.

Έχω την εντύπωση ότι το πέος μου είναι μικρό και φοβάμαι ότι αυτό θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στη σεξουαλική μου ζωή. Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος του πέους;

Σε αυτή την ηλικία βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και τα γεννητικά σου όργανα να αναπτύσσονται. Είναι αναμενόμενο να παρατηρείς αυτές τις αλλαγές και να αφιερώνεις χρόνο κοιτώντας το σώμα σου και τα γεννητικά σου όργανα. Συχνά, τα αγόρια ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους και συγκρίνουν τα γεννητικά τους όργανα με αυτά ενηλίκων ανδρών που μπορεί να βλέπουν σε περιοδικά ή σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου και φοβούνται για την σεξουαλική τους πορεία.

Είναι ωφέλιμο, να γνωρίζεις ότι όπως και το υπόλοιπο σώμα, έτσι και το πέος αναπτύσσεται και η ανάπτυξη αυτή ολοκληρώνεται με το κλείσιμο της εφηβείας. Το φυσιολογικό μέγεθος του πέους στον ενήλικο (κλείσιμο της εφηβείας) είναι 12-15 cm σε στύση και η μέτρηση γίνεται μόνο από ουρολόγο ανδρολόγο. Εκτός από το μήκος, το μέγεθος του πέους χαρακτηρίζεται και από το πλάτος. Η μέση διάμετρος του πέους σε χάλαση υπολογίζεται σε 2,8cm. Πραγματικές μικροφαλλίες είναι σπάνιες και χαρακτηρίζονται όταν το μήκος είναι μικρότερο από 10cm σε στύση. Είναι πολύ σημαντικό να μην εγκλωβίζεσαι στον μύθο και τις στερεότυπες αντιλήψεις που σχετίζουν τον ανδρισμό και την αρρενωπότητα με το μέγεθος του πέους. Στη σεξουαλική πράξη εξάλλου, δεν είναι απαραίτητα το μέγεθος του πέους που έχει σημασία, αλλά η τεχνική, η εμπειρία και η συναισθηματική επαφή των ερωτικών συντρόφων.

Θέλω να μάθω για το σεξ. Σε ποιόν από τους γονείς μου να απευθυνθώ;

Πολλές φορές, προβληματίζεσαι γύρω από το θέμα του σεξ, θέλεις να λύσεις τις απορίες και τις ανησυχίες σου αλλά δεν ξέρεις που να απευθυνθείς. Η παρέα, οι συμμαθητές και το ιντερνέτ δεν αποτελούν τις πιο έγκυρες πηγές για την πληροφόρησή σου. Όταν η σχέση που έχεις αναπτύξει με τους γονείς σου είναι τέτοια ώστε να μπορείς να στραφείς προς αυτούς, τότε πάλι είναι πιθανόν να αμφιταλαντεύεσαι σε ποιόν από τους δύο να μιλήσεις. Γενικά, η συζήτηση αυτή είναι προτιμότερο να γίνει με τον γονέα του ιδίου φύλλου. Ο ομόφυλος γονέας μπορεί να σου μιλήσει για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου αλλά και για τη σεξουαλική σου λειτουργία. Πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ένας γονιός δεν είναι ρεαλιστικά δυνατόν να γνωρίζει τα πάντα. Συνεπώς, όταν για παράδειγμα η μητέρα ή ο πατέρας δεν γνωρίζουν την απάντηση στην ερώτηση, μπορείς να αναζητήσεις μαζί τους τις απαντήσεις μέσα σε ένα έγκυρο βιβλίο ή μέσα από τη συνάντηση με έναν ειδικό.

Γιατί αυνανίζομαι;

Ο αυνανισμός είναι η συνειδητή διέγερση των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο που σκοπό έχει την ικανοποίηση και οδηγεί στον οργασμό και στην εκσπερμάτιση στους άνδρες. Σχεδόν πάντα, ο αυνανισμός συνοδεύεται από σεξουαλικές φαντασιώσεις που συντελούν στην εξιδανίκευση του φαντασιωσικού μοντέλου.

Ο αυνανισμός σε βοηθάει να κατανοήσεις το σώμα και τις λειτουργίες σου, να λάβεις ηδονή και παράλληλα να προετοιμάσεις σταδιακά για το άνοιγμα της σεξουαλικής σου ζωής. Με το κλείσιμο της εφηβείας, ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα θα αποτελέσουν βασικές ανάγκες της ψυχικής και σωματικής σου ωρίμανσης και θα σε οδηγήσουν προς την ενηλικίωσή σου. Η πορεία αυτή θα σε οδηγήσει σιγά σιγά στο μοίρασμα της σεξουαλικής σου ζωής με έναν σύντροφο.

Πολλές φορές, ο αυνανισμός έχει κατηγορηθεί ως πρόβλημα για τη σεξουαλική και ψυχική ανάπτυξη του ατόμου, αφού πολλά ταμπού στιγμάτισαν τον αυνανισμό ως μια «ανήθικη» πράξη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική διαδικασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που δείχνει την ανάγκη της ικανοποίησης και της ηδονής.

Η ηλικία που εκφράζει τον αυνανισμό είναι η εφηβεία. Οι ορμονικές αφυπνίσεις κινητοποιούν την περιέργεια του εφήβου για το σώμα του, αλλά και για το σώμα του άλλου φύλου, και αφυπνίζουν την ανάγκη του να διερευνήσει τη σεξουαλικότητά του. Ωστόσο ο αυνανισμός γίνεται πρόβλημα όταν γίνεται συστηματικά σε μη ιδιωτικό χώρο είτε όταν παίρνει τη μορφή της εξάρτησης και γίνεται καταναγκαστικά.

Βλέπω συχνά πορνό στην τηλεόραση και μπαίνω σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό. Είναι κακό αυτό;

Δεν είναι σπάνιο για έναν έφηβο να χρησιμοποιεί πορνογραφικό υλικό προκειμένου να αυνανιστεί. Το υλικό αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλοτε έντυπο υλικό και άλλοτε ερωτικές ταινίες ή ιστοσελίδες στο διαδίκτυο με αντίστοιχο περιεχόμενο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ηλικία της εφηβείας ταυτίζεται με την περιέργεια και την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και του σεξουαλικού ρόλου του ατόμου. Έτσι, σαν έφηβος μπορεί να επιδιώκεις την αναζήτηση νέων ερεθισμάτων και εικόνων που ενισχύουν τη σεξουαλική σου επιθυμία και διέγερση και σε οδηγούν ή ενισχύουν την διαδικασία του αυνανισμού.

Η χρήση πορνογραφικού υλικού δεν αποτελεί απαραίτητο πρόβλημα. Το ζήτημα είναι εάν η περιπλάνηση σου σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό και η παρακολούθηση αντίστοιχων ταινιών σε καθηλώνουν σε μια εξαρτητική/επαναληπτική συμπεριφορά. Παράλληλα, είναι καλό να γνωρίζεις ότι οι ερωτικές εικόνες σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά απέχουν από την πραγματικότητα και προβάλλουν πρότυπα, ανδρικά και γυναικεία που οδηγούν τον έφηβο σε άστοχες συγκρίσεις.

Γιατί εκσπερματίζω μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου μου;

Πολύ συχνά οι έφηβοι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ή το πρωί που θα ξυπνήσουν είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι έχουν εκσπερματίσει. Η ονείρωξη, όπως ονομάζουμε το φαινόμενο αυτό, συμβαίνει κατά τη διάρκεια των νυχτερινών στύσεων και έρχεται συνήθως ως αποτέλεσμα κάποιου σεξουαλικού ονείρου, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Μπορεί να σε ανησυχήσει το γεγονός αυτό, να αισθανθείς φόβο, αμηχανία και ντροπή γιατί συμβαίνει χωρίς τη θέλησή σου και γιατί ανησυχείς μήπως είναι κάτι παθολογικό ή ακόμα φοβάσαι μήπως γίνει αντιληπτό από τον περίγυρό σου. Η αλήθεια είναι ότι η ονείρωξη είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει στην πλειοψηφία των εφήβων σε αυτές τις ηλικίες.

Έχω σχέση με μια κοπέλα και θέλω να κάνω έρωτα μαζί της. Τι πρέπει να κάνω για αυτό;

Είναι φυσιολογικό για ένα αγόρι που βρίσκεται στην εφηβεία να βιώνει το «ξύπνημα» της σεξουαλικής επιθυμίας και να επιθυμεί να μοιραστεί την σεξουαλικότητά του με μια σύντροφο. Η ανάγκη σου αυτή μπορεί να σε φέρει μπροστά στην αγωνία και την αμηχανία για το πώς να προχωρήσεις σε αυτό το επόμενο στάδιο της σεξουαλικής σου ανάπτυξης.

Σε αυτή τη φάση, είναι πιθανό να νιώθεις πολλά «παράξενα» συναισθήματα, όπως αμηχανία, ντροπή, ανασφάλεια ακόμη και φόβο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και «κανόνες» για το τι πρέπει να κάνεις τώρα που συνειδητοποιείς την ανάγκη σου να προχωρήσεις σεξουαλικά. Αυτό που είναι σημαντικό πριν την πρώτη σου φορά είναι να νιώθεις έτοιμος και σίγουρος για την απόφασή αυτή. Στη συνέχεια, μέσα από την συζήτηση με την κοπέλα σου, μπορείς να δείξεις το πώς αισθάνεσαι και να μοιραστείς μαζί της τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Εάν εκείνη δεν αισθάνεται έτοιμη για αυτό, είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η επιθυμία της και να προχωρήσετε όταν και οι δύο νιώθετε έτοιμοι. Εάν πάλι, η σύντροφός σου είναι θετική για το επόμενο βήμα, τότε είναι σημαντικό και οι δύο να ενημερωθείτε σωστά σε ότι αφορά την προφύλαξη αλλά και την αντισύλληψη. Τέλος, η συζήτηση με το ομόφυλο γονέα πριν το προχώρημα της σεξουαλικής ζωής μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις τις σωστές πληροφορίες και να αποβάλλεις το άγχος της «πρώτης φοράς».

Το πετσάκι (χαλινός) θα πρέπει να κοπεί μετά την πρώτη μου φορά;

Η άποψη ότι ο χαλινός, δηλαδή η μικρή λωρίδα δέρματος που ενώνει την ακροποσθία με τη βάλανο, πρέπει να σπάσει στην πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή είναι μύθος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού ο χαλινός σχεδόν πάντα παραμένει ανέπαφος κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών. Αν ο χαλινός τραυματιστεί ή κοπεί (συνήθως επειδή είναι βραχύς), τότε θα χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα, λόγω της αιμορραγίας που ακολουθεί.

Χασίς και άλλες τοξικές ουσίες. Πως μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική μου ζωή;

Δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που κάνουν χρήση τοξικών ουσιών προκειμένου να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή τους και να νιώσουν πιο άνετα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το άλλο φύλο. Κάνουν χρήση ουσιών γιατί πιστεύουν ότι όταν βρεθούν στο ίδιο κρεβάτι με τον/την παρτενέρ τους, θα έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία, εντονότερη διέγερση, εκρηκτικότερη ηδονή και οργασμό και τελικά καλύτερη επίδοση.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι ουσίες ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στη σεξουαλική σου λειτουργία, όπως για παράδειγμα στυτική δυσλειτουργία και πρόβλημα στην εκσπερμάτιση (πρόωρη και ανεσταλμένη εκσπερμάτιση). Άλλοτε, η χρήση ουσιών μπορεί να σε οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής του σπέρματος ακόμη και μόνιμη αδυναμία απόκτησης οργασμού. Σε σχέση με την ερωτική επιθυμία, έχει βρεθεί ότι οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Άλλες φορές, οι ουσίες μπορεί να σου προκαλέσουν έντονη ευφορική διάθεση και άρση των αναστολών σε σχέση με τη σεξουαλική σου συμπεριφορά. Υπό την επήρεια ουσιών, μπορεί να αμελήσεις να βάλεις το προφυλακτικό είτε να θεωρήσεις ότι η χρήση του θα σε κάνει να χάσεις την στύση σου.

Η ουσία είναι όμως ότι δεν χρειάζεσαι καμία ουσία για να «ανέβεις». Χρειάζεται απλά να αναζητήσεις την αληθινή σου επιθυμία και να βιώσεις το μοίρασμα της σεξουαλικότητάς σου μέσα από την αληθινή σχέση με τον/την σύντροφό.

 

Απόσπασμα απο το βιβλίο "100 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον Γονιό, το Παιδί και τον Έφηβο"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Θάνος Ασκητής

Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας

Ιστότοπος: https://www.askitis.gr
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Έφηβη

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.