Web
Analytics
H αλήθεια για τη χοληστερόλη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Επί αρκετές δεκαετίες η χοληστερόλη είναι στο κέντρο της προσοχής των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού. Είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσεις μία κουβέντα γύρω από την υγεία και να μην αναφερθεί η λέξη «χοληστερίνη». Αυτό που έχει εντυπωθεί στο μυαλό του κόσμου είναι πως η χοληστερίνη είναι μάλλον το βασικότερο κριτήριο για την υγεία και πως αν βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια – με κάθε μέσο, όπως χρήση φαρμάκων – τότε «όλα είναι καλά». Είναι όμως έτσι;

Τι είναι Χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μία λιπώδης κρυσταλλική ουσία που παράγεται από το ήπαρ αλλά περιέχεται και στις τροφές. Το 80% της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο σώμα μας παράγεται στο συκώτι ενώ μόλις το 20% το παίρνουμε από την τροφή. Η χοληστερόλη βρίσκεται στον εγκέφαλο, στη χολή, στα νεύρα, στο συκώτι και στο αίμα μας.

Γιατί το συκώτι την παράγει;

Το σώμα μας παράγει χοληστερόλη γιατί:

  • Είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών.
  • Χρειάζεται για την παρασκευή των ορμονών τεστοστερόνη, προγεστερόνη αλλά και των οιστρογόνων.
  • Βοηθά στην πέψη των λιπαρών τροφών.
  • Μεταφέρει λιπίδια και τριγλυκερίδια στα αγγεία για να επουλώσει τις φθορές τους.

Η χοληστερόλη μεταφέρεται δια μέσου του αίματος με μόρια μεταφορείς που ονομάζονται «Λιποπρωτεΐνες». Οι δύο βασικότερες λιποπρωτεΐνες είναι η «LDL» (χαμηλής πυκνότητας) και η «HDL». H «LDL» μεταφέρει την χοληστερόλη αλλά και τα τριγλυκερίδια από το συκώτι στα αγγεία. H «HDL» κάνει το αντίστροφο.

Έτσι η μεγαλύτερη ποσότητα «LDL» στο αίμα έχει συνδεθεί με αυξημένη επικινδυνότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ η «HDL» θεωρείται πως προστατεύει τα αγγεία και την καρδιά.
Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι: Γιατί θεωρείται κακό κάτι που παράγει το ίδιο μας το σώμα; Επίσης γιατί έχει δοθεί τόσο βάρος στο να αποφεύγουμε τροφές που έχουν πολύ χοληστερόλη (όπως π.χ. τα αυγά) όταν μόνο το 20% της χοληστερόλης μας έρχεται από τις τροφές;

Καταρχήν, αφού μόνο το 20% της χοληστερόλης το παρέχουν οι τροφές οδηγούμαστε απλά στο συμπέρασμα πως το πρόβλημα δεν προκύπτει βασικά επειδή τρώμε τροφές που αυξάνουν τη χοληστερόλη αλλά μάλλον επειδή το ίδιο μας το σώμα παράγει παραπάνω! Οι τροφές με χοληστερόλη παίζουν ρόλο βεβαίως αλλά μόνο κατά το 1/5.

Τι συμβαίνει λοιπόν και το σώμα μας παράγει παραπάνω από όσο χρειάζεται; Όπως είπαμε μία από τις δουλειές που κάνει η χοληστερόλη είναι να επιδιορθώνει φθορές (μικρό-ρωγμές) που υπάρχουν στα αγγεία μας. Αυτό το κάνει μεταφέροντας και επικολλώντας λιπίδια επάνω σε αυτά.

Αυτή η τακτική κυριολεκτικά μας σώζει την ζωή, διότι τα αγγεία που έχουν αρχίσει να οξειδώνονται και να έχουν φθορές αποτελούν σοβαρότατη απειλή για την ζωή. Η ρήξη του αγγείου συνεπάγεται αιμορραγία και πιθανό θάνατο. Άρα: Η χοληστερόλη μεταξύ άλλων αποτελεί αμυντικό μηχανισμό του σώματος που επιδιορθώνει τα αγγεία μας και μας γλυτώνει από σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.

Και τότε που είναι το πρόβλημα;

Όταν τα λιπίδια επικολλώνται στα αγγεία, αυτό σιγά - σιγά οδηγεί σε αύξηση αθηρωματικής πλάκας και αρτηριοσκλήρυνση. Αυτές οι καταστάσεις ξέρουμε πως οδηγούνε σε καρδιαγγειακό πρόβλημα με την πάροδο των χρόνων. Έτσι η χοληστερόλη μας σώζει από κρίσιμο και άμεσο πρόβλημα, όμως σιγά-σιγά αν συνεχιστεί να κάνει την ίδια δουλειά μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για προβλήματα.

Το θέμα είναι πως το σώμα ενεργεί σοφά διότι δίνει προτεραιότητα στο να μας σώσει από άμεσο πρόβλημα στο παρόν. Εμείς από την άλλη τι κάνουμε;
Προσπαθούμε αυτήν την σωτήρια λειτουργία του να την σταματήσουμε! Διότι αγαπητοί αναγνώστες αυτή είναι η αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης μέσω των φαρμάκων.

Τι κάνουν τα φάρμακα;

Κατά βάση ο τρόπος που λειτουργούν τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης είναι: είτε να εμποδίζουν την εισροή της στην αιματική κυκλοφορία είτε να την διαλύουν και διώχνουν από το σώμα μόλις βγει από το συκώτι. Δηλαδή είναι σαν να έχετε ένα συναγερμό στο σπίτι σας και μόλις αρχίσει να χτυπάει για να σας προειδοποιήσει πως το σπίτι έπιασε φωτιά εσείς αντί να σβήσετε την φωτιά να πάτε να σπάσετε τον συναγερμό!

Ας αναρωτηθούμε: όταν ο συναγερμός μας είναι σπασμένος και δεν χτυπάει αυτό σημαίνει πως το σπίτι δεν κινδυνεύει από φωτιά; Αντίστοιχα, όταν η χοληστερόλη απλώς εμποδίζεται να κάνει την δουλειά που είναι προορισμένη να κάνει – με την χρήση των φαρμάκων-, αυτό σημαίνει πως τα αγγεία μας δεν κινδυνεύουν; Δυστυχώς κινδυνεύουν πιο πολύ από πριν!

Διότι όχι μόνο δεν προστατεύονται από την χοληστερόλη, όχι μόνο δεν έχουμε την επίγνωση πως κάτι δεν πάει καλά με τα αγγεία μας – αφού έχουμε «σπάσει» αυτόν το φυσικό συναγερμό μας – αλλά και δεν έχουμε κάνει τίποτα για να διορθώσουμε την αρχική αιτία για την οποία το σώμα αναγκάστηκε να παράγει παραπάνω χοληστερόλη: την φθορά στα αγγεία.

Η αιτία που το σώμα παράγει παραπάνω χοληστερόλη είναι οι φθορές στα αγγεία μας. Το πρόβλημα δεν είναι η χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι ο τρόπος που το σώμα προσπαθεί να μας προστατέψει. Το πρόβλημα είναι η φθορές στα αγγεία. Αν θέλουμε η χοληστερόλη να πέσει θα πρέπει απλώς να βελτιώσουμε την ακεραιότητα και ποιότητα των αγγείων μας τρώγοντας τροφές που τα τρέφουν και προστατεύουν και αποφεύγοντας ουσίες που τα οξειδώνουν και φθείρουν. Αυτή είναι η πραγματική απάντηση στην αυξημένη χοληστερόλη.

Ποιες τροφές τρέφουν και προστατεύουν τα αγγεία;

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα αναποφλοίωτα δημητριακά, οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι. Ποιες ουσίες οξειδώνουν και φθείρουν τα αγγεία; Οι αφύσικες για τον άνθρωπο ουσίες: Καφές, τσιγάρο, αλκοόλ, καυσαέριο, ζάχαρη, αλλά και το πολύ κρέας, τα συντηρητικά των βιομηχανοποιημένων τροφών και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες – άσπρο ρύζι, άσπρο αλεύρι. Αυτές οι τροφές ευθύνονται καταρχήν για την ανεβασμένη χοληστερόλη και όχι τα αυγά, ή τα ωφέλιμα λιπαρά των ξηρών καρπών.

Αν χτυπάς το κεφάλι σου με ένα σφυρί, τότε η ασπιρίνη θα σε ανακουφίσει, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτή είναι η απάντηση στο γιατί πονάς. Έτσι και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης δεν είναι η απάντηση στο γιατί υπάρχει παραπάνω χοληστερόλη στο αίμα. Εξάλλου έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες πως οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα και έχουν ρίξει την χοληστερόλη τους με αυτά έχουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής με αυτούς που δεν παίρνουν! Και εκτός αυτών, έχουν περισσότερα ρίσκα για θανάτους από άλλες αιτίες, εκτός καρδιαγγειακών, μιας και κάμποσα από αυτά τα φάρμακα έχουν δείξει καρκινογόνες επιδράσεις σε πειράματα με ζώα!

Παρ' όλα αυτά ΔΕΝ προτείνω σε κανένα να σταματήσει ή να μειώσει τα φάρμακά του χωρίς την συμβουλή και σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού του. Το μόνο που λέω είναι πως είναι καλό να ξέρουμε τα «γιατί» και «πώς» όσον αφορά τα θέματα της υγείας, επειδή όταν ξέρουμε μπορούμε να επιλέξουμε σωστότερα με ποιον τρόπο θέλουμε να βελτιώσουμε το θέμα που μας απασχολεί.

Όσον αφορά στο θέμα της χοληστερόλης, η διατροφική αντιμετώπιση – με χρήση τροφών, ειδικής διατροφικής αγωγής και συμπληρωμάτων διατροφής αναλόγως της περίπτωσης – παρέχει ασφαλέστατη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική λύση χωρίς παρενέργειες και, το βασικότερο, απευθύνεται στην αιτία του προβλήματος και όχι στο σύμπτωμα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μάριος Πρωτόπαπας

Φυσικοπαθητικός - Ομοιοπαθητικός

Ιστότοπος: https://medicalnaturecenter.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.