Web
Analytics
Ιατρική Υπνοθεραπεία - Ύπνωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ιατρική Υπνοθεραπεία - Ύπνωση

Η υπνοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική θεραπεία με την οποία ο θεραπευτής χρησιμοποιεί την ύπνωση για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αυτοϋπνωτιστεί για να αλλάξει συναισθήματα, αντιλήψεις, σκέψεις και συμπεριφορά. Η ύπνωση δεν είναι μια μορφή ύπνου. Είναι μια νοητική κατάσταση στην οποία το άτομο είναι σε θέση να εφαρμόζει τις συστάσεις και παροτρύνσεις που του γίνονται καταστέλλοντας τις δυνάμεις της συνειδητής κριτικής.

Η ύπνωση είναι μια ψυχοφυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη υποβολιμότητα (δυνατότητα του ατόμου να είναι πιο δεκτικό σε παροτρύνσεις). Είναι μια μεταβλημένη κατάσταση της συνείδησης (altered state of consciousness) ή μια φυσιολογική κατάσταση έντονης εστίασης της προσοχής και της αντίληψης (focused state of attention) που δίνει στο άτομο την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δικές του ασυνείδητες πηγές αυτο-ανάπτυξης και αλλαγής.

Η ύπνωση είναι πάντα αυτοϋπνωση. Ο εξειδικευμένος στη ύπνωση θεραπευτής βοηθάει το άτομο να μάθει την τεχνική της ύπνωσης αλλά τον έλεγχο έχει πάντα ο θεραπευόμενος. Η ύπνωση αρχίζει με την εισαγωγή στην ύπνωση με τεχνικές χαλάρωσης. Όταν ο θεραπευτής κρίνει ότι το άτομο βρίσκεται σε βαθιά ύπνωση χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, τότε χρησιμοποιεί υποβολές οι οποίες είναι παροτρύνσεις, οδηγίες ή συστάσεις προς τον ασυνείδητο νου και το σώμα που δεν διατάζουν και ούτε κατευθύνουν το άτομο αλλά του προτείνουν ότι θα μπορούσε να βιώσει μια διαφορετική εμπειρία χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις ίδιες τις εμπειρίες του ατόμου. Μερικά άτομα έχουν μεγαλύτερη ικανότητα υπνωτικής υποβολιμότητας και υπνωτικής απαντητικότητας από άλλους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι η ύπνωση είναι μια ευχάριστη εμπειρία ηρεμίας και χαλάρωσης. Η ύπνωση επιτρέπει στον θεραπευόμενο να βιώσει σκέψεις και εικόνες σαν να είναι πραγματικές. Τα άτομα που κάνουν υπνοθεραπεία δεν χάνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους κατά την διάρκεια της ύπνωσης. Έχουν πλήρη επίγνωση της ταυτότητάς των και του χώρου που βρίσκονται και θυμούνται τα πάντα, εκτός από την περίπτωση που η αμνησία είναι στόχος της θεραπείας.

Η ύπνωση βοηθάει το άτομο να υποβληθεί σε αλλαγές που προτείνονται από τον θεραπευτή αλλά δεν υποχρεώνει τον θεραπευόμενο να δεχτεί αυτές τις αλλαγές αν δεν το επιθυμεί. Οι υπνωτιζόμενοι αναφέρουν αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο αισθάνονται, σκέφτονται και συμπεριφέρονται και οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην υπνωτική υποβολιμότητα και απαντητικότητα του θεραπευόμενου.

Αν και το άτομο που βρίσκεται σε ύπνωση είναι χαλαρωμένο, στην πραγματικότητα εστιάζει με μεγάλη προσοχή στα λόγια του θεραπευτή. Με την ύπνωση μειώνεται η προσοχή σε όλα τα άλλα ερεθίσματα και εστιάζεται σε αυτό που έχει θεραπευτική αξία. Η ύπνωση επιτρέπει στα άτομα μέσω μιας εσωτερικής εμβύθισης, συγκέντρωσης και εστιασμένης προσοχής να κάνουν καλύτερη χρήση του δυναμικού τους και του αυτοελέγχου τους.

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε κάποια μορφή "αυτοϋπνωσης" απορροφημένοι στις σκέψεις μας -ενώ διαβάζουμε ένα βιβλίο ή οδηγούμε- χωρίς να προσέχουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Τη στιγμή εκείνη κάποιο άλλο μέρος της συνείδησης μας επιτρέπει να λειτουργούμε. Η κατάσταση αυτή είναι μια μορφή εστιασμένης προσοχής παρόμοια με την ύπνωση.

Βασικά στοιχεία της ύπνωσης είναι η χρήση της φαντασίας και η ανάπτυξη της ικανότητας του θεραπευομένου για καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση (visual imagery), οι υποβολές (suggestions) που είναι προτάσεις ή παροτρύνσεις του θεραπευτή προς τον θεραπευόμενο, η διερεύνηση του υποσυνείδητου για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων κινήτρων ή αναγνώριση γεγονότων του παρελθόντος ή εμπειριών που έχουν σχέση με το πρόβλημα ή τα συμπτώματα του ατόμου και η χρήση των μεταϋπνωτικών υποβολών (post-hypnotic suggestions) που είναι συστάσεις για συνέχιση των αλλαγών μετά την λήξη της υπνωτικής εμπειρίας.

Παράγοντες επιτυχίας της υπνοθεραπείας είναι η επιθυμία του ατόμου να κάνει υπνοθεραπεία, η εμπιστοσύνη του στον θεραπευτή, η ικανότητα του ατόμου να χαλαρώσει, να εστιάσει την σκέψη του και να συγκεντρωθεί και η ικανότητα του θεραπευτή.

Η ύπνωση βοηθάει το άτομο να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο για το σώμα του και τη ζωή του, να ελέγξει συμπτώματα που του φαίνονται ανεξέλεγκτα ανακαλύπτοντας εσωτερικές του δυνάμεις, να κόψει ανεπιθύμητες ή βλαβερές συνήθειες, να αυξήσει την αυτοσυγκέντρωσή του και την αυτοπεποίθησή του, να βελτιώσει τις επαγγελματικές του ικανότητες και να είναι πιο αποτελεσματικό στους στόχους.

Η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται σαν μια επιπρόσθετη ή επικουρική θεραπεία μιας ήδη χρησιμοποιούμενης αποδεκτής ψυχολογικής ή ιατρικής θεραπείας που ασκείται μόνο από επιστήμονες ψυχικής υγείας οι οποίοι έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν μια πάθηση φαρμακευτικά ή ψυχοθεραπευτικά και χρησιμοποιούν την ύπνωση για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή ενίσχυση των ιατρικών ή ψυχοθεραπευτικών μεθόδων.

Η ύπνωση θεωρείται εγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο από το 1955 και από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο από το 1958.

Ενδείξεις Υπνοθεραπείας

 • Στρες.
 • Αγχώδεις διαταραχές.
 • Διαταραχές ύπνου.
 • Φοβίες (π.χ. αγοραφοβία).
 • Φόβος των πτήσεων.
 • Ψυχοσωματικές διαταραχές.
 • Χρόνιος Πόνος.
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Διακοπή καπνίσματος.
 • Παχυσαρκία.
 • Διαταραχές σίτισης (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία).
 • Αλκοολισμός.
 • Κεφαλαλγίες.
 • Δερματολογικές παθήσεις που επηρεάζονται από ψυχολογικά αίτια.
 • Προεγχειρητική προετοιμασία.
 • Προετοιμασία ατόμων που φοβούνται τις οδοντιατρικές επεμβάσεις.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Πανταζής Α. Ιορδανίδης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.