Web
Analytics
Ινομυαλγία - Βιοψυχολογική Προσέγγιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ινομυαλγία - Βιοψυχολογική Προσέγγιση

Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού που προσβάλει τους μύες (κυρίως ώμων, γλουτών, αυχένα και μέσης), τους συνδέσμους και του τένοντες αλλά όχι τις αρθρώσεις και προκαλεί πόνο σε διάφορα μέρη του σώματος και αίσθημα κόπωσης.
 
Ο ασθενής αισθάνεται σαν να υποφέρει από τις κομμάρες που προκαλεί η χειρότερη μορφή γρίπης, ξυπνάει κάθε μέρα στην κατάσταση αυτή και δυσκολεύεται να κάνει ακόμη και απλά πράγματα.
 
Δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες, είναι πιθανό όμως να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.
 
Η ινομυαλγία είναι πιο συχνή στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 και 80% των ασθενών είναι γυναίκες.
 
Το πιο συνηθισμένο διαγνωστικό σύμπτωμα είναι η ευαισθησία κάποιων σημείων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η άσκηση πίεσης στα σημεία αυτά προκαλεί ιδιαίτερη ευαισθησία και έντονο πόνο. Οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν μειωμένο όριο αντοχής στον πόνο λόγω αυξημένης ευαισθησίας του εγκεφάλου σε μηνύματα πόνου που προέρχονται από διάφορα μέρη του σώματος μέσω του νευρικού συστήματος.
 
Ο πόνος της ινομυαλγίας χειροτερεύει από το στρες, αλλαγές του καιρού, θορύβους και άγχος.

Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του ασθενούς δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που τον βασανίζουν γιατί δεν υπάρχουν σοβαρά εξωτερικά σημεία της νόσου. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη ενώ αισθάνονται πολύ άσχημα.

Τα Συμπτώματα της Ινομυαλγίας

 • Πόνος και δυσκαμψία στους μύες, τένοντες, συνδέσμους και γύρω από τις αρθρώσεις , σε ένα μέρος του σώματος ή διάφορες περιοχές όπως τα άκρα, αυχένας ή η πλάτη. Αρχίζουν νωρίς το πρωί και χειροτερεύουν κατά την διάρκεια της ημέρας καθώς εντείνονται οι δραστηριότητες του ατόμου.
 • Αίσθημα κόπωσης σε όλο το σώμα.
 • Έλλειψη ενέργειας και αντοχής.
 • Διαταραχή του ύπνου και αίσθημα ανεπαρκούς ξεκούρασης και ανανέωσης από τον ύπνο.

Άλλα συμπτώματα:

 • αιμωδία (μούδιασμα), κακή κυκλοφορία ή πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια.
 • σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
 • Πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα, μελαγχολική διάθεση.
 • Αφηρημάδα και δυσκολία συγκέντρωσης.
 • Ευαισθησία στις μυρωδιές, έντονους θορύβους και αλλαγές του καιρού.
 • Ανάγκη ούρησης ή ξαφνικό και επιτακτικό αίσθημα ανάγκης για ούρηση.
 • Έντονο πόνο στην περίοδο ή κατά την σεξουαλική πράξη.
 • Ευερέθιστο έντερο (δυσπεψία, πόνο στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα ή διάρροια).

Η διάγνωση της Ινομυαλγίας γίνεται από εξειδικευμένο ρευματολόγο ή ειδικό παθολόγο ιατρό που θα αποκλείσει άλλες παθήσεις που μπορεί να έχουν συμπτώματα παρόμοια της ινομυαλγίας.

Τι Προκαλεί την Ινομυαλγία;

 • Διαταραχή του βαθέως και χωρίς όνειρα ύπνου (non REM) που αναπαύει και ανανεώνει τον οργανισμό.
 • Υπερβολικός στρες, άγχος.
 • Τραυματισμός (σωματικός, ψυχικός).

Αντιμετώπιση και Θεραπεία της Ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία δεν θεραπεύεται πλήρως. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ με τη βοήθεια του γιατρού και της οικογένειας.

Πολλές φορές η ασθένεια μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της, συνήθως, μετά από μήνες ή και χρόνια.

Ο ειδικός ρευματολόγος ή παθολόγος γιατρός θα βοηθήσει αρχικά κάνοντας τη διάγνωση της ινομυαλγίας και καθησυχάζοντας τον ασθενή ότι, παρά τον πόνο που νιώθει, δεν έχει μια πάθηση που θα προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες.

Φαρμακευτική αγωγή
 • Παυσίπονα και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Φάρμακα για την αντιμετώπισης της διαταραχής του ύπνου.
 • Ειδική αντικαταθλιπτική αγωγή που, εκτός από την βελτίωση της διάθεσης, χορηγείται κυρίως γιατί βοηθάει στην μείωση της αίσθησης του πόνου.

Φυσιοθεραπεία

Γυμναστική

Ειδικές ασκήσεις ήπιας σωματικής αερόβιας άσκησης (άσκηση που κάνουμε όταν η αναπνοή μας γίνεται πιο έντονη και νιώθουμε τους παλμούς της καρδιάς μας να αυξάνονται) όπως το κολύμπι.

Ψυχολογική Αντιμετώπιση

 • Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Cognitive-Behavioral psychotherapy) που χρησιμοποιεί τεχνικές όπως την «τεχνική εμβολιασμού με στρες» ("stress inoculation training"), και «γνωσιακή αναδόμηση» και «αναπλαισίωση» καταστροφικών σκέψεων του ατόμου και του φόβου του να επιστρέψει στην ενεργό ζωή (Burckhardt 2000, Garcia και συν. 2006, Thieme και συν. 2007, Ottonelo 2007).
 • Βιοεπανατροφοδότηση (Βιοανάδραση) για χαλάρωση, μείωση της αίσθησης του πόνου και βελτίωση του ύπνου (Biofeedback) (Babu 2007).
 • Ύπνωση/Υπνοθεραπεία για χαλάρωση, έλεγχο του πόνου και βελτίωση του ύπνου (Haanen και συν. Journal of Rheumatology 1991, Castel και συν. 2007, Alvarez και συν. 2007).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alvarez-Nemegyei J, Negreros-Castillo A et al (2007). Ericksonian hypnosis in women with fibromyalgia syndrome. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 45(4):395-401.

Babu AS, Mathew E, Danda D, Prakash H (2007) Management of patients with fibromyalgia using biofeedback: a randomized control trial. Indian J Med Sci, Aug;61(8):455-61

Burckhardt CS (2000) Nonpharmacologic management strategies in fibromyalgia. Rheum Dis Clin North Am, 28(2):291-304

Castel A, Perez M, Sala J, Padrol A, Rull M (2007) Effect of hypnotic suggestions on fibromyalgic pain: comparison between hypnosis and relaxation. Eur J Pain; 11(4):463-8

Garcia J, Simon MA, Duran M, Canceller J, Aneiros F (2006) Differential efficacy of cognitive-behavioral intervention versus pharmacological treatment in the management of fibromyalgic syndrome. Psychol Health Med, Nov; 11 (4):498-506

Haanen HC, Hoenderdos HT, van Romunde LK, Hop WC, Mallee C, Terwiel JP, Hekster GB (1991). Controlled trial of hypnotherapy in the treatment of refractory fibromyalgia J Rheumatol. 18(1):72-5

Ottonello M (2007) Cognitive-behavioral interventions in rheumatic diseases. Ital Med Lav Ergon, Jan-March; 29(1 Suppl A):A19-23.

Thieme K, Turk DC, Flor H (2007) Responder criteria for operant and cognitive-behavioral treatment of fibromyalgia syndrome. Arthritis Rheum, Jan 15;57(5):830-6.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Πανταζής Α. Ιορδανίδης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.