Web
Analytics
Αρθροσκόπηση καρπού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τι είναι;

Η αρθροσκόπηση του καρπού είναι μια τεχνική σχετικά πρόσφατη. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει γίνει η πιο συχνή αρθροσκόπηση μετά το γόνατο και τον ώμο. Όπως γενικά οι αρθροσκοπήσεις, έχει ρόλο και διαγνωστικό και θεραπευτικό. Πραγματοποιείται με ένα μικρής διαμέτρου ενδοσκόπιο (μικρότερο από το 1/3 της διαμέτρου ενός στυλού) που εισάγεται στην άρθρωση του καρπού μέσω μικρών τομών, του ενός περίπου εκατοστού (Εικ.1). Με το αρθροσκόπιο ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει τα οστάρια και τους συνδέσμους του καρπού. Πλεονεκτεί από το ανοιχτό χειρουργείο γιατί είναι λιγότερο τραυματική επέμβαση και εξασφαλίζει καλύτερο χειρουργικό πεδίο στο χειρουργό.

artroskopisi-karpou-1

Εικόνα 1. Το αρθροσκόπιο που χρησιμοποιείται για τον καρπό είναι μικρής διαμέτρου

Γιατί την κάνουμε;

Η κυριότερη ένδειξη για αυτή τη τεχνική είναι η ρήξη του ινοχόνδρινου τριγώνου του καρπού. Το ινοχόνδρινο τρίγωνο είναι ένα μικρό μαξιλαράκι που βρίσκεται ωλένια του καρπού και αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης του καρπού. Λειτουργεί όπως ο μηνίσκος στο γόνατο. Μπορεί να τραυματιστεί ύστερα από κάκωση. Αν η βλάβη είναι σοβαρή χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση (Εικ. 2 και 3). Ένδειξη έχουν επίσης αδιάγνωστες επώδυνες καταστάσεις, αστάθειες και μετατραυματικές δυσκαμψίες του καρπού. Η διάγνωση περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση, απλές ατινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και σπάνια αξονική τομογραφία. Οι περισσότερες παθολογικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με ανοιχτό χειρουργείο. Όταν όμως υπάρχει η δυνατότητα αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά γιατί είναι μια τεχνική λιγότερο τραυματική, με λιγότερες επιπλοκές και γρηγορότερη αποκατάσταση. Παρόλα αυτά και οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις έχουν τις επιπλοκές τους. Η συνηθέστερη επιπλοκή αυτής της επέμβασης είναι ότι μπορεί να τραυματιστεί κατά τη συρραφή του χόνδρου ένας επιπολής αισθητικός νευρικός κλάδος και να προκαλέσει υπαισθησία στη ραχιαία επιφάνεια του μικρού δακτύλου.

arthroskopisi-karpou-2

Εικόνα 2. Τεχνική αρθροσκοπικής συρραφή ινοχόνδρινου τριγώνου

 

artroskopisi-karpou-3 

Εικόνα 3. Αρθροσκοπική συρραφή ινοχόνδρινου τριγώνου

Διαδικασία

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με περιοχική αναισθησία είτε με γενική. Εφόσον πραγματοποιηθεί συρραφή του ινοχόνδρινου τριγώνου χρειάζεται να ακινητοποιηθεί σε νάρθηκα ο καρπός για έξι εβδομάδες. Ο ασθενής είναι ελεύθερος να φύγει την επόμενη μέρα.

Μετά την επέμβαση τι ακολουθεί για τον ασθενή;

Μετά τις έξι εβδομάδες αφαιρείται ο νάρθηκας και αρχίζει η φυσικοθεραπεία. Στους 3-6 μήνες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρεις αθλητικές δραστηριότητες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νικόλαος Σεκούρης

Ορθοπαιδικός - Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης & Αθλητικών Κακώσεων

Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημείου Αθηνών,
Επιμελητής Β΄, Ορθοπαιδικής Κλινικής Παίδων ΓΝΑ “ΚΑΤ”, Κηφισιά.

Μετεκπαιδευθείς
στην Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης  στο Nuffield Orthopaedic Centre, Oxford,
στις Αθλητικές Κακώσεις Γόνατος στο London Knee Clinic, London,
και στη Παιδο-ορθοπαιδική στο Γ.Ν.Α. “Κ.Α.Τ.” Κηφισιάς, Ελλάδα.

Βιογραφικό

Ιστότοπος: nsorthopaedics.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οστεοπόρωση και Εγκυμοσύνη Νόσος του Dupuytren »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.