Web
Analytics
Η λαπαροσκοπική χειρουργική στη Γυναικολογία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η λαπαροσκοπική χειρουργική στη Γυναικολογία

Γράφει: Στυλιανός Ίβρος,  Χειρουργός, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας στο Νοσοκομείο Metropolitan

 

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια μέθοδος η οποίο επιτρέπει στον γιατρό να δει και να χειρουργήσει εσωτερικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος χωρίς μεγάλες χειρουργικές τομές. Αυτό είναι εφικτό με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και video. Υπάρχει η διαγνωστική και η επεμβατική λαπαροσκόπηση. Σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στους 2 τύπους δεν υπάρχει, καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια μιας διαγνωστικής λαπαροσκόπησης ο γιατρός να προχωρήσει και στην επεμβατική, εάν το κρίνει αναγκαίο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η δεύτερη επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται και στη Γυναικολογία, τόσο για τη θεραπεία απλών παθήσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όσο και για την αφαίρεση καρκινικών όγκων από την εν λόγω περιοχή, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα και οφέλη για την ασθενή. Τα αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής μεθόδου δεν διαφέρουν από αυτά της κλασικής μεθόδου. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα έναντι αυτής είναι αναμφισβήτητα. Βασικός σκοπός της λαπαροσκόπησης είναι η αποφυγή μεγάλων τομών. Αυτό συνεπάγεται ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διάρκεια ανάρρωσης, μικρότερη μετεγχειρητική νοσηλεία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται

Σε κάθε λαπαροσκόπηση πρέπει πρώτα να τροφοδοτηθεί με 2-3 λίτρα CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) η κοιλιακή χώρα, ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα και τα όργανα να μπορούν να αναγνωριστούν από τον χειρουργό. Επίσης πρέπει να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Στην περιοχή τουομφαλού γίνεται μια μικρή τομή και μια μικρή βελόνη (Veress) εισάγεται στην κοιλιακή χώρα. Μέσω της βελόνης γεμίζουμε την κοιλιακή χώρα με CO2. Ακολουθεί η εισαγωγή ενός είδους κάμερας (Lparoskop) στην κοιλιά. Μέσω αυτής της κάμερας μπορούμε να δούμε σε μόνιτορ την κοιλιακή χώρα, να εξετάσουμε το όργανα και να χειρουργήσουμε. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου υπάρχει η δυνατότητα λήψης video ή ψηφιακών φωτογραφιών.

Χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, στην περιοχή του μπικίνι, ίσως χρειαστεί να γίνουν μία έως τρεΐς μικρές τομές, με μέγιστο μήκος ενός εκατοστού. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια όπως στην κλασική μέθοδο, αλλά λίγο πιο μικρά και εκλεπτυσμένα. Το χειρουργείο γίνεται, δηλαδή, όπως και με την ανοιχτή μέθοδο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η ασθενής βρίσκεται σε λιθοτομική στάση και σε κλίση 30 μοιρών, ώστε να μπορούμε χωρίς πρόβλημα να μετατοπίσουμε το έντερο, για να μπορέσουμε να έχουμε ελεύθερο το χειρουργικό μας πεδίο. Κατά το τέλος του χειρουργείου απομακρύνεται το αέριο από την κοιλιά και οι πολύ μικρές τομές κλείνονται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε από την πρώτη μέρα του χειρουργείου να μπορείτε να κάνετε ντους. Η λαπαροσκοπική χειρουργική απαιτεί χρόνο και κόπο για την εκμάθηση της.

Οι ασθενείς κερδίζουν πολλά από αυτόν τον χειρουργικό τρόπο:

 1. λιγότερο πόνο,
 2. λιγότερα ποσοστά επιπλοκών (όπως λοιμώξείς, θρομβώσεις, εμβολές κ.λπ.),
 3. γρηγορότερη ανάρρωση,
 4. λιγότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο,
 5. μικρότερο χειρουργικό τραύμα,
 6. λιγότερες συμφύσεις,
 7. καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα,
 8. γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση

Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το περιστατικό. Μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση διαρκεί κατά μέσο όρο 15 με 30 λεπτά. Βαριά περιστατικά, όπως η αφαίρεση συμφύσεων βαριάς μορφής, η θεραπεία μιας εκτεταμένης ενδομητρίωσης ή η υστερεκτομή μπορεί να διαρκέσουν 1 έως και 2 ώρες. Ενώ η χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνων των έσω γεννητικών οργάνων διαρκεί 3 με 4 ώρες. Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση. Η ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα και συνέρχεται όταν έχει ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Τι επιπλοκές έχει

Η λαπαροσκοπική χειρουργική χαρακτηρίζεται ως η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (minimal invasive surgery). Βέβαια σε καμία χειρουργική μέθοδο δεν μπορεί να αποκλειστεί 100% η πιθανότητα επιπλοκών.
Οι λόγοι ποικίλλουν και εξαρτώνται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς (π.χ. παχυσαρκία), από το ιατρικό ιστορικό της και από προηγούμενες επεμβάσεις. Υπάρχουν οι κοινές επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν σε κάθε χειρουργική επέμβαση, όπως θρόμβωση, εμβολή, αιμορραγία, λοιμώξείς. Υπάρχουν και άλλες επιπλοκές, οι οποίες οφείλονται σε τραυματισμό γειτονικών οργάνων.

Οι περισσότερες επιπλοκές αποφεύγονται, εάν ο γιατρός γνωρίζει το πλήρες ιατρικό ιστορικό της ασθενούς. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενημερώσετε τον γιατρό σας για όλες τις παθήσεις και για όλες τις παλαιότε¬ρες επεμβάσεις, ακόμα και αυτές που αφορούν άλλα όργανα. Γι' αυτό πριν από το ραντεβού με τον γιατρό θα ήταν χρήσιμο να σκεφτόσασταν και να σημειώνατε όλα τα παραπάνω, για να μην ξεχάσετε τίποτα.

Διαγνωστική και επεμβατική

Στη Γυναικολογία η διαγνωστική λαπαροσκόπηση επιτρέπει μια λεπτομερή έρευνα όλων των εσωτερικών οργάνων σε μεγέθυνση. Παθήσεις της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων είναι ορατές. Για την εξασφάλιση της σωστής διάγνωσης μπορεί να ληφθεί επίχρισμα και βιοψία.
Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση παίζει σημαντικό ρόλο και στην οριστική διάγνωσης μιας ενδομητρίωσης, λοιμώξεων, υπογονιμότητας, εξωμήτριας κύησης, αδιευκρίνιστου πόνου κάτω κοιλίας. Πολλές φορές ο γιατρός προχωρά και στην αντιμετώπιση της πάθησης κάνοντας και την επεμβατική λαπαροσκόπηση στην ίδια συνεδρία.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σχεδόν όλων των γυναικολογικών παθήσεων, ακόμα και των ογκολογικών. Αυτό εξαρτάται φυσικά από την εκπαίδευση και την πείρα του γιατρού.

Τι είδους εγχειρήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εγχειρήσεις στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο. Οι επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτή την περιοχή χωρίς ρίσκο, διότι ανατομικά ευαίσθητο όργανο είναι ορατά και γι' αυτό αποφεύγονται τραυματισμοί. Έτσι, μειώνεται ο αριθμός των κλασικών επεμβάσεων, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών. Ακόμη και ογκολογικά περιστατικά μπορούν να χειρουργηθούν με απόλυτη ασφάλεια και με το ίδιο ογκολογικό αποτέλεσμα όπως σε ανοιχτά χειρουργεία.

Οι παρακάτω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά:

 • Κύστες ωοθηκών
 • Εξωμήτρια κύηση
 • Απολίνωση σαλπίγγων
 • Ινομυωματεκτομή
 • Λοπαροσκοπικώς υποβοηθούμενη διακολπίκη υστερεκτομή (LAVH)
 • Ωοθηκεκτομή
 • Ενδομητρίωση
 • Υφολική υστερεκτομή (LASH)
 • Ολική υστερεκτομή (TLH)
 • Πυελική λεμφαδενεκτομή
 • Καρκίνος τραχήλου
 • Καρκίνος ενδομητρίου
 • Ιεροκολποπηξία

Το Metropolitan Hospital είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα γυναικολογικά περιστατικά. Η προσέγγιση των περιστατικών γίνεται με βάση τα τελευταία δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

 

Στυλιανός Ίβρος, Χειρουργός
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας στο Νοσοκομείο Metropolitan

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιοδικό Γιατρεύω

Περιοδική έκδοση της επιστημονικής εταιρείας του Νοσοκομείου Metropolitan

Ιστότοπος: https://www.metropolitan-hospital.gr/el/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.