Web
Analytics
Μαύρα σφραγίσματα: Γιατί πρέπει να τα αφαιρέσετε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Μαύρα σφραγίσματα: Γιατί πρέπει να τα αφαιρέσετε

Πως να απομακρύνετε με ασφάλεια τα μαύρα σφραγίσματα από την στοματική σας κοιλότητα και το σώμα σας

 

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα (μαύρα σφραγίσματα) είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται για την έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών για τουλάχιστον 100 χρόνια. Αποτελείται από 50% υδράργυρο, 35% άργυρο, 13% κασσίτερο, 2% χαλκό και ψήγματα ψευδαργύρου.

Η παρουσία των 5 παραπάνω διαφορετικών μετάλλων στη σύνθεση του οδοντιατρικού αμαλγάματος και ο χαλαρός χημικός τους δεσμός έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία γαλβανικών ρευμάτων που διαπερνούν όλο το σώμα και είναι της τάξης των 0,1 με 10μΑ (μικροαμπέρ) – το ρεύμα που μετριέται σε ένα φυσιολογικό σώμα είναι 3μΑ – και αφετέρου τη συνεχή απελευθέρωση δηλαδή τη συνεχή διάλυση των παραπάνω μετάλλων, τα οποία υπό τη μορφή ιόντων μολύνουν ολόκληρο τον οργανισμό μας. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη εντονότερο, όταν συνυπάρχουν στη στοματική κοιλότητα ένθετα ή άλλες προσθετικές εργασίες κατασκευασμένες από χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο. Κάθε μαύρο σφράγισμα απελευθερώνει καθημερινά 10 μικρογραμμάρια υδραργύρου στον οργανισμό μας (3.000.000.000.000.000 άτομα υδραργύρου ημερησίως).

Τα άτομα αυτά που συγκεντρώνονται κυρίως στον εγκέφαλο, το πλάσμα του αίματος, τα νεφρά και το συκώτι έχουν ενοχοποιηθεί για τις παρακάτω βλάβες:

 • Νευρολογικά προβλήματα και παθολογικές διαταραχές του χαρακτήρα (κακή διάθεση χωρίς προφανή αιτία, αϋπνία, κρίση πανικού, σωματική αδυναμία, επιληψία, νοητική σύγχυση, κ.λπ.).
 • Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.
 • Ορμονικά προβλήματα όπως δυσλειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφριδίων.
 • Ατροφία του προστάτη και των νεφρών.
 • Προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος όπως μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και ανικανότητα γονιμοποίησης.
 • Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αρθρίτιδα, Parkinson, Alzheimer, λύκο, σκληροδερμία και διαβήτη.
 • Αλλεργικές καταστάσεις όπως αλλεργικό άσθμα, ψωρίαση και διάφορες δερματίτιδες.
 • Καρδιαγγειακές καταστάσεις όπως ταχυκαρδία, αρτηριοσκλήρωση, στηθάγχη, υπέρταση και υπόταση.
 • Χρόνιες ασθένειες των ματιών όπως αδυναμία διαχωρισμών χρωμάτων, μυωπία, αστιγματισμό, καταρράκτη
 • Ουλίτιδα, περιοδοντοπάθεια, κακοσμία, μεταλλική γεύση στο στόμα, λευκοπλακία, (προκαρκινική κατάσταση του βλεννογόνου του στόματος), αίσθηση ηλεκτρικών εκκενώσεων στο στόμα, αύξηση τερηδονισμού των δοντιών.

Σε πάνω από 60.000 κλινικές περιπτώσεις, το οδοντιατρικό αμάλγαμα έχει ενοχοποιηθεί για βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, στην αλλοίωση της χλωρίδας του βλεννογόνου του στόματος και του στομάχου, για χρόνιες νευρολογικές διαταραχές κ.α. (για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.holisticmed.com)

Ο ασθενής ο οποίος φέρει για πολλά χρόνια οδοντιατρικά αμαλγάματα, έχει ήδη «μολύνει» τον οργανισμό του από τον υδράργυρο. Τα άτομα του υδραργύρου αποθηκεύονται στα σπλάγχνα, (ήπαρ, νεφρά), το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος), το υποδόριο λίπος, διαπερνώντας ακόμη και τον πλακούντα! Μεγάλα ποσοστά συγκέντρωσης υδραργύρου ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα σε μητέρες που έχουν μαύρα σφραγίσματα.

Για να απαλλαγούμε από τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει πρώτα να τα αφαιρέσουμε από την στοματική μας κοιλότητα, να τα αντικαταστήσουμε με κάποια λιγότερο επιβλαβή υλικά όπως τα composites και τα υαλονομερή και να φροντίσουμε για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων από τον οργανισμό μας με την βοήθεια ειδικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων ή ειδικών φαρμακευτικών ουσιών (βλ. παρακάτω).

Για να αντικαταστήσουμε τα οδοντιατρικά αμαλγάματα θα πρέπει ο οδοντίατρος μας να ακολουθήσει το παρακάτω αυστηρό πρωτόκολλο για την αφαίρεσή τους:

 • Χρήση ειδικής ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης που να αγκαλιάζει το δόντι από το οποίο αφαιρείται το αμάλγαμα.
 • Χρήση ελαστικού απομονωτήρα (είναι προαιρετική γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που προκαλούνται από το τρόχισμα του μετάλλου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα) και άφθονου κρύου νερού από το αερότορ.
 • Τεμαχισμός του αμαλγάματος και απομάκρυνση του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τεμάχια.
 • Χρήση μάσκας προστασίας και γυαλιά για τον γιατρό.
 • Διπλά γάντια για τα χέρια του γιατρού που πρέπει να ξεπλένονται συχνά όταν γεμίζουν με ρινίσματα αμαλγάματος.
 • Φίλτρο για τη συγκράτηση του μετάλλου στο οδοντιατρικό μηχάνημα ώστε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μέσω της αποχέτευσης.
 • Αερισμός του χώρου σε μικρά χρονικά διαστήματα.
 • Αποφυγή αφαίρεσης αμαλγάματος σε έγκυες.
 • Αφαίρεση 2-3 αμαλγαμάτων κάθε 7-10 ημέρες.

Το πρωτόκολλο αυτό προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό, από την απορρόφηση των τοξικών ατμών του υδραργύρου, που παράγονται από το τρόχισμα για την αφαίρεση των μαύρων εμφράξεων. Η προστασία όμως αυτή δεν είναι απόλυτη. Οι ατμοί υδραργύρου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα και ένα μέρος τους διαχέεται στον αέρα του ιατρείου.

Ο οδοντίατρος που στην διάρκεια την πρακτικής του αφαιρεί ένα μεγάλο αριθμό αμαλγαμάτων, απορροφάει κυρίως μέσω του δέρματος και της αναπνευστικής οδού, κάποια ποσοστά μετάλλου που μετά από χρόνια συσσώρευση μπορούν να αποβούν καταστρεπτικά για την υγεία του.

Για να βοηθήσουμε την απομάκρυνση του μετάλλου από το σώμα μας συνιστώ (μετά την αντικατάσταση των εμφράξεων από αμάλγαμα) να χρησιμοποιήσουμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο Mercurius Solubilis και τα Solidago και Taraxacum (για τον καθαρισμό ήπατος και νεφρών). Για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων που περιέχονται στα μαύρα σφραγίσματα, κατάλληλο είναι και το φάρμακο Dental Amalgam που παρασκεύασα το 2009 με την βοήθεια της φαρμακοποιού Χρ. Ευσταθίου.

Οι φαρμακευτικές ουσίες DMPS (sodium2,3-dimercaptopropane-1-sulfonate) και Lipoic acid χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Το DMPS είναι μια ουσία που δεσμεύει τον υδράργυρο και τον απομακρύνει από το σώμα αλλά πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται με παράλληλες αναλύσεις ούρων για να αποφασίσουμε πότε πρέπει να την σταματήσουμε. Η συνήθης δόση του DMPS είναι από 20-300mg την ημέρα. Όταν λαμβάνουμε την ως άνω ουσία, καλό είναι να παίρνουμε ψευδάργυρο και χαλκό σαν συμπλήρωμα διατροφής σε αναλογία 10 προς 1, δηλαδή 25mg ψευδαργύρου με 2.5mg χαλκού.

Το Lipoic acid συστήνεται μόνο για την απομάκρυνση του ινοργανικού υδραργύρου (των οδοντιατρικών αμαλγαμάτων) και όχι αυτού που περιέχεται στα ψάρια της θάλασσας. Η συνήθης δόση είναι 25mg την ημέρα, η οποία μπορεί να ανέβει στ 50mg εάν είναι καλά ανεκτό από το πεπτικό μας σύστημα.

Όταν χρησιμοποιούμε το DPMS και το Lipoic acid πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί κάποιο κατάλληλο φυτοθεραπευτικό φάρμακο για την υποστήριξη και τη διέγερση της νεφρικής και της ηπατικής λειτουργίας. Καλό είναι οι ασθενείς που θέλουν να αποτοξινωθούν από τον υδράργυρο του οδοντιατρικού αμαλγάματος, να μην χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά μόνοι τους αλλά να ακολουθούν την καθοδήγηση του θεράποντος οδοντιάτρου.

Η δική μου θεραπεία εκλογής είναι η ομοιοπαθητική γιατί είναι μια έγκυρη και απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Η κλινική απόδειξη της χρησιμοποίησης του Dental Amalgam και του Mercurius Solubilis παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού το 1988 από τα φαρμακευτικά εργαστήρια Boiron στην εκδήλωση «Επιστημονικές ημερίδες ομοιοπαθητικής».

 

Πηγή: Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μηνάς Ρηγάτος

Χειρουργός οδοντίατρος, Ειδ.Ομοιοπαθητικός
Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.homeodentist.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.