Web
Analytics
Oι καταστροφικές επιπτώσεις του οδοντιατρικού αµαλγάματος στην ανθρώπινη υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Oι καταστροφικές επιπτώσεις του οδοντιατρικού αµαλγάματος στην ανθρώπινη υγεία

Από τις πρώτες κιόλας εμφράξεις µε αµάλγαµα σε δόντια ασθενών, οι οδοντίατροι άρχιζαν να υποψιάζονται ότι ο υδράργυρος (τον οποίο περιέχει το Οδοντιατρικό αµάλγαµα) θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνια προβλήματα υγείας! Το 1984, ιδρύθηκε η Διεθνής Ακαδημία Τοξικολογίας και Στοματικής Ιατρικής µε σκοπό να μελετήσει εκτός των άλλων, τις χρόνιες επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία το Οδοντιατρικό αµάλγαµα.

Τα µαύρα σφραγίσματα είναι ένα αµάλγαµα (μείγμα) που αποτελείται από υδράργυρο, άργυρο, χαλκό, κασσίτερο και λίγο ψευδάργυρο. Η παρουσία των μετάλλων αυτών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία γαλβανικών ρευμάτων, δηλαδή τη συνεχή διάλυση των παραπάνω μετάλλων, τα οποία υπό τη μορφή ιόντων (διαμέσου της στοματικής κοιλότητας) μολύνουν ολόκληρο τον οργανισμό µας. Η δε συνύπαρξη χρυσών δοντιών και εμφράξεων από αµάλγαµα, αυξάνει σε τρομακτικό βαθμό τη διάλυσή τους. Κάθε μαύρο σφράγισμα απελευθερώνει καθημερινά 10 μικρογραµµάρια υδραργύρου στον οργανισμό µας.

Ο υδράργυρος που απελευθερώνεται συγκεντρώνεται κυρίως στον εγκέφαλο, τα νεφρά και το συκώτι προκαλώντας τις παρακάτω βλάβες:

 1. Νευρολογικά προβλήματα και παθολογικές διαταραχές του χαρακτήρα.
 2. Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.
 3. Προδιάθεση των εγκύων να γεννήσουν παιδιά αυτιστικά (το μέταλλο περνάει τον πλακούντα και δηλητηριάζει το έμβρυο).
 4. Ορμονικά προβλήματα όπως δυσλειτουργία του θυρεοειδή και των επινεφριδίων.
 5. Ατροφία του προστάτη και των νεφρών.
 6. Προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων και ανικανότητα γονιμοποίησης.
 7. Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αρθρίτιδα, Parkinson, Alzheimer, λύκος, σκληροδερμία και διαβήτης.
 8. Αλλεργικές καταστάσεις όπως, αλλεργικό άσθμα, ψωρίαση, και διάφορες δερματίτιδες.
 9. Καρδιαγγειακές καταστάσεις όπως, ταχυκαρδία, αρτηριοσκλήρωση, στηθάγχη, υπέρταση και υπόταση.
 10. Χρόνιες ασθένειες των ματιών όπως, αδυναμία διαχωρισμών χρωμάτων, μυωπία, αστιγµατισµός, καταρράκτης.
 11. Ουλίτιδα, περιοδοντοπάθεια, κακοσμία, μεταλλική γεύση στο στόμα, λευκοπλακία, (προκαρκινική κατάσταση του βλεννογόνου του στόματος), αίσθηση ηλεκτρικών εκκενώσεων στο στόμα, αύξηση τερηδονισμού των δοντιών.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται πάνω από 60.000 κλινικές περιπτώσεις που η απομάκρυνση των µαύρων σφραγισμάτων οδήγησε σε πλήρη αποθεραπεία ή σημαντική βελτίωση των άνω προβλημάτων υγείας.

Για να απαλλαγούμε από τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει πρώτα να τα αφαιρέσουμε από την στοματική μας κοιλότητα, να τα αντικαταστήσουμε με κάποια λιγότερο επιβλαβή υλικά όπως τα composites και τα υαλονομερή και να φροντίσουμε για την απομάκρυνση του υδραργύρου και των άλλων μετάλλων από τον οργανισμό μας με την βοήθεια ειδικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ή ειδικών φαρμακευτικών ουσιών.

Για να αντικαταστήσουμε τα οδοντιατρικά αμαλγάματα, θα πρέπει ο οδοντίατρος να ακολουθήσει το παρακάτω αυστηρό πρωτόκολλο για την αφαίρεσή τους:

 1. Χρήση ειδικής ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης που να αγκαλιάζει το δόντι από το όποιο αφαιρείται το αμάλγαμα.
 2. Χρήση ελαστικού απομονωτήρα (είναι προαιρετική γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που προκαλούνται από το τρόχισμα του μετάλλου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα) και άφθονου κρύου νερού από το αερότορ.
 3. Τεμαχισμός του αμαλγάματος και απομάκρυνσή του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τεμάχια.
 4. Χρήση μάσκας προστασίας και γυαλιά για τον γιατρό.
 5. Διπλά γάντια για τα χέρια του γιατρού που πρέπει να ξεπλένονται συχνά όταν γεμίζουν με ρινίσματα αμαλγάματος.
 6. Φίλτρο για συγκράτηση του μετάλλου στο οδοντιατρικό μηχάνημα ώστε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μέσω την αποχέτευσης.
 7. Αερισμός του χώρου σε μικρά χρονικά διαστήματα.
 8. Αποφυγή αφαίρεσης αμαλγάματος σε έγκυες.
 9. Αφαίρεση 2-3 αμαλγαμάτων κάθε 7-10 μέρες.

Το πρωτόκολλο αυτό προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό, τόσο τον ασθενή όσο και τον γιατρό, από την απορρόφηση των τοξικών ατμών του υδραργύρου, που παράγονται από το τρόχισμα για την αφαίρεση των μαύρων εμφράξεων. Η προστασία όμως αυτή δεν είναι απόλυτη. Οι ατμοί υδραργύρου διαπερνούν σε μεγάλο βαθμό το latex των προστατευτικών γαντιών και του ελαστικού απομονωτήρα και ένα μέρος τους διαχέεται στον αέρα του ιατρείου. Ο οδοντίατρος που στη διάρκεια της πρακτικής του αφαιρεί ένα μεγάλο αριθμό αμαλγαμάτων, απορροφάει κυρίως μέσω του δέρματος και της αναπνευστικής οδού, κάποια ποσοστά μετάλλου που μετά από χρόνια συσσώρευση ίσως να αποβούν καταστρεπτικά για την υγεία του.

Για να βοηθήσουμε την απομάκρυνση του μετάλλου από το σώμα μας (μετά την αντικατάσταση των εμφράξεων από αμάλγαμα) χρησιμοποιήσουμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο Mercurius, το dental amalgam και τα Solidago και Taraxacum (για τον καθαρισμό ήπατος και νεφρών). Οι φυτικές ουσίες Lipoic acid, vitamin c, chlorella, και προβιοτικά χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρόνιας δηλητηρίασης παρακολουθούμε το ρυθμό απομάκρυνσης του μετάλλου με ειδικές εξετάσεις, κοπράνων, αίματος, ούρων και μαλλιών.

Καλό είναι οι ασθενείς που θέλουν να αποτοξινωθούν από τον υδράργυρο του οδοντιατρικού αμαλγάματος, να μην χρησιμοποιούν τα σκευάσματα αυτά μόνοι τους αλλά να ακολουθούν την καθοδήγηση του θεράποντος οδοντιάτρου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μηνάς Ρηγάτος

Χειρουργός οδοντίατρος, Ειδ.Ομοιοπαθητικός
Εμφυτευματολόγος, Περιοδοντολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.homeodentist.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.