Web
Analytics
Παραδείγματα ομοιοπαθητικών «φαρμάκων» - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Παραδείγματα ομοιοπαθητικών «φαρμάκων»

Σας δίνω μερικά παραδείγματα χαρακτηριστικών πολύχρηστων ομοιοπαθητικών «φαρμάκων», όπως τα παρουσιάζω στα μαθήματα της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ που διευθύνω. Υπενθυμίζω ότι τα ομοιοπαθητικά δεν περιέχουν χημικά δραστικά συστατικά και για αυτό το λόγο δεν είναι δυνατόν να έχουν τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων. Τα ομοιοπαθητικά είναι φορείς βιοφυσικά αποτυπωμένης ειδικής φαρμακολογικής πληροφορίας, που απευθύνεται στον αμυντικό μηχανισμό, την πεμπτουσία της Φυσιολογίας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Gelsemium sempervirens

Η κατάσταση Gelsemium αφορά αυτούς που παραλύουν από την ταραχή και τον φόβο τους, πριν και κατά τη διάρκεια ενός σπουδαίου γεγονότος ή διαδικασίας, όπως είναι οι εξετάσεις, οι δημόσιες παρουσιάσεις, μια χειρουργική επέμβαση, αθλητικοί αγώνες, κ.ά. Εκδηλώνεται με μεγάλη αδυ­ναμία μέχρι παράλυση, λιποθυμική τάση, έντονη εσωτερική τρεμούλα, συ­χνουρία, διάρροια, έξαψη, βραδυκαρδία και κυκλοφορική αστάθεια, λιγότερο ή περισσότερο δηλαδή ανταποκρίνεται η συνολική εικόνα σε μια έντονη παρασυμπαθητικοτονική αντίδραση. Είναι η γνωστή αντίδραση, που χαρακτηρίζει το λεγόμενο «τρακ». Από την άλλη πλευρά, κατάσταση Gelsemium παρατηρείται πολύ συχνά σε γριπώδη σύνδρομα, με κύρια χα­ρακτηριστικά τη μεγάλη κούραση που δεν επιτρέπει την έγερση, ρίγη που διατρέχουν πάνω-κάτω τη σπονδυλική στήλη και μεγάλο βάρος στα μάτια, το κεφάλι, τα άκρα, νωθρότητα, απάθεια, ανακούφιση από την ούρηση, στην οποία αποβάλλουν άφθονα άχροα ούρα. Συνήθως τέτοια κλινική ει­κόνα εξελίσσεται αργά, όταν ο καιρός ζεσταίνει και μάλιστα σε ανθρώπους που ζουν σε υπερθερμαινόμενα σπίτια.

Ignatia amara

Η κατάσταση που χρειάζεται Ignatia αναπτύσσεται μετά από μεγάλη στε­νοχώρια, ερωτικό χωρισμό ή απώλεια προσφιλούς προσώπου, εργασία μα­κριά από την οικογένεια, έντονη κριτική, μοναξιά, προσβολή, ντροπή. Οι άνθρωποι που τους εκφράζει το φάρμακο είναι εσωστρεφείς, με οξεία αι­σθητική αντίληψη, ιδεαλισμό, ευσυνείδητοι, ανεξάρτητοι, ρομαντικοί, που πληγώνονται εύκολα, αλλά και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και έχουν τακτικά ενοχές ή νιώθουν καταπιεσμένοι. Συχνά συγκρατούν πολύ τα νεύρα τους και ξεσπούν με υστερικό τρόπο με θυμό, κλάματα, κτλ. Επειδή συγκρατούν πολύ το έντονο ξέσπασμα που έρχεται από μέσα τους, νιώθουν ένα χρόνιο «πλάκωμα» στο στήθος και «κόμπο» στον λαιμό, αναστενάζουν βαθιά, προσπαθούν «να πάρουν οξυγόνο» ή χασμουριούνται όλη την ημέρα.

Είναι ένα φάρμακο χρήσιμο σε όλες τις φάσεις της ζωής, όπως σε παι­διά με προβλήματα μετά από φόβο ή τιμωρία, έφηβους μετά από ερωτική απογοήτευση, ενήλικους μετά από οποιαδήποτε έντονη στεναχώρια, στην τρίτη ηλικία μετά την απώλεια του συντρόφου ή τον αποχωρισμό από τα παιδιά ή όταν είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν ένα καθημερινό επί­πονο πρόβλημα υγείας. Τα συμπτώματα είναι γενικά αντιφατικά, περίεργα και αλλάζουν γρήγορα. Είναι αυτά που εύκολα οδηγούν σε μακρές κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις χωρίς τελικά ευρήματα και αποδίδονται σε «νευροφυτικές διαταραχές». Μπορεί να νιώθουν, π.χ. άδειο στομάχι που δεν ανακουφίζεται από την τροφή, πονόλαιμο που βελτιώνεται στην κατά­ποση, πόνους που καλυτερεύουν με την πίεση. Τους πειράζει πολύ ο κα­πνός του τσιγάρου στο περιβάλλον, αλλά και ο καφές τους φέρνει τρεμού­λα. Έχουν συχνά συνεχή νευρικό βηχά, λιποθυμική τάση, δυσπεψία με έντονο μετεωρισμό, αϋπνία και γυναικολογικές διαταραχές.

Lachesis

Η κατάσταση Lachesis αφορά αρκετά εκκεντρικά, εξωστρεφή, πολύ ομιλη­τικά έως φλύαρα άτομα, που εργάζονται σκληρά και ζουν έντονα τη ζωή τους, με ισχυρές συγκινήσεις, που δεν έχουν ενδοιασμό να τις φανερώσουν. Όταν καταπιεσθεί αυτή η άμετρη συγκινησιακή παρόρμηση, τότε ακριβώς διαταράσσεται η υγεία τους. Είναι υπερβολικά ζηλότυποι, καχύ­ποπτοι, κλαίνε εύκολα, παθιάζονται και γίνονται εκδικητικοί. Παιδιά που νιώθουν παραγκωνισμένα από τη γέννηση ενός αδελφού, αρρωσταίνουν από τη ζήλια τους και φθάνουν στην κατάθλιψη, την απάτη και τη δηκτική συμπεριφορά. Το κλάμα είναι μια πολύ καλή φυσική διέξοδος, που όταν τη στερηθούν ασθενούν. Σε παρατεταμένο stress γίνονται δύσκολοι στις σχέ­σεις τους, επικριτικοί, καχύποπτοι, επιθετικοί, κάνουν ανεξέλεγκτες σκέ­ψεις και μιλούν χωρίς συνειρμό, ενώ στο τέλος έχουν προβλήματα μνήμης. Η κατάσταση τους επιδεινώνεται με τον ύπνο και το αντιλαμβάνονται αυ­τό όταν ξυπνούν, μερικές μάλιστα φορές αποφεύγουν τον ύπνο για να απο­φύγουν αυτή την επιδείνωση. Είναι ιδιαίτερα ερωτικά άτομα και συχνά γοητευτικά και εντυποοσιακά. Το ερωτικό στοιχείο κυριαρχεί στη ζωή τους, ενώ με τα χρόνια αντικαθίσταται από ένα έντονο θρησκευτικό συναίσθη­μα, που μπορεί να φθάσει τη θρησκοληψία.

Χειροτερεύουν από κάθε μορφή ζέστης και από τον ήλιο, με εξάψεις, συμφορητικούς πονοκεφάλους και καλυτερεύουν στον καθαρό αέρα. Τα συμπτώματα τους εκδηλώνονται περισσότερο το πρωί, στην αριστερή πλευρά του σώματος ή μετακινούνται από αριστερά προς τα δεξιά. Είναι πολύ ευαίσθητα στο άγγιγμα, την πίεση, δεν ανέχονται σφικτά ρούχα στον λαι­μό και στη μέση, έχουν μάλιστα συχνά αίσθημα πνιγμονής, κόμβου στον λαιμό, δυσκαταποσία ή αμυγδαλίτιδες. Επιθυμούν πολύ τα αλκοολούχα πο­τά, όμως τους προκαλούν έξαψη και κεφαλαλγία. Επηρεάζονται εύκολα από την καταπίεση φυσιολογικών τους εκκρίσεων, όπως όταν παίρνουν αποσυμφορητικά φάρμακα για ρινική καταρροή ή αντισυλληπτικά, κορτι­ζόνη για έκζεμα, κτλ. Χαρακτηριστική είναι στις γυναίκες η προεμμηνορρυσιακή επιδείνωση και η σαφής βελτίωση όλων των συμπτωμάτων μόλις έρχεται η περίοδος. Κατάσταση Lachesis μπορεί να παρατηρηθεί σε νέες κοπέλες λίγο προτού ξεκινήσει η πρώτη τους περίοδος.

Θεμελιώδης ποιότητα του φαρμάκου είναι η δυσανάλογα έντονη δρα­στηριοποίηση λειτουργιών, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με τη δράση των κατεχολαμινών. Στη Γενική Παθολογία αξιοπρόσεκτος είναι ο συσχε­τισμός με μια υπέρμετρη συμπαθητικοτονική αντίδραση που ακολουθείται από αγγειακή συμφόρηση, με αναλογίες σε ευρύ φάσμα διαταραχών, από ιδιοπαθή υπέρταση μέχρι στάση στο σύστημα της πυλαίας ή παράλυση του αγγειακού τόνου από τοξικά, ενδεχομένως σηπτικά, αίτια.

Lycopodium

Καταστάσεις που αφορούν το φάρμακο έχουν σχέση με θυμό που συγκρα­τείται, κοινωνική ανασφάλεια, κόμπλεξ κατωτερότητας, αλλά αξιοσέβαστο κοινωνικό προσωπείο, προσκόλληση στις παραδόσεις και στους θεσμούς, ταυτόχρονη επιθυμία και φόβο δημόσιας εμφάνισης, καλούς θερμούς τρό­πους, αλλά συγκινησιακή ρηχότητα, διστακτικότητα στους ξένους και δι­κτατορική συμπεριφορά στους οικείους. Αφορά επίσης ανθρώπους του γραφείου, χωρίς διάθεση για σωματική άσκηση, που εργάζονται συστημα­τικά για να κάνουν καριέρα, ενώ αποφεύγουν τον γάμο και τις συναφείς υποχρεώσεις. Αντιπαθούν τις αλλαγές και τους νεωτερισμούς, είναι συντηρητικοί, θέλουν να επιδεικνύουν τη γενναιοδωρία τους ή την ισχύ τους και να δέχονται φιλοφρονήσεις. Παρόλο που νιώθουν έντονη ανησυχία πριν από μια δημόσια εμφάνιση ή μια κοινωνική συγκέντρωση, εντούτοις από τη στιγμή που συμμετάσχουν τα καταφέρνουν πολύ καλά και εμπνέουν θαυμα­σμό, θεωρούνται μάλιστα πρόσωπα δυναμικά και αξιόπιστα. Συγκρατούν τα αισθήματα τους, αποφεύγουν να συγκρουσθούν και προτιμούν την οδό της συναλλαγής και του παρασκηνίου. Στο σπίτι θέλουν να μένουν μόνοι, αρκεί σε κάποιο άλλο χώρο να υπάρχει κάποιο άλλο άτομο.

Χορταίνουν πολύ εύκολα και είναι πολύ συχνά δυσπεπτικοί. Επιθυ­μούν πολύ τα γλυκίσματα, τα αμυλώδη, τη σχεδόν καυτή τροφή, ενώ τα συ­μπτώματα τους είναι κατά κανόνα δεξιόπλευρα. Χειροτερεύουν γύρω στις 4 μ.μ., γι' αυτό και επιζητούν πάντα μεσημεριανή ανάπαυση, αλλά και όταν περάσει η ώρα του φαγητού. Φουσκώνουν εύκολα, ιδιαίτερα μετά από λα­χανικά, όσπρια και θαλασσινά. Μερικές φορές έχουν ανορεξία που περ­νάει τρώγοντας ή έχουν φοβερή όρεξη το βράδυ. Τους πειράζει η κλεισού­ρα και το κρύο, ενώ τους κάνει καλό ο καθαρός αέρας. Από τα συνηθέστερα προβλήματα είναι:

  • Δυσκοιλιότητα.
  • Νυκτερινές κράμπες στις γάμπες.
  • Κυστίτιδες και λιθίαση ουροφόρων οδών.
  • Δύσοσμες εκκρίσεις.
  • Έντονοι βορβορυγμοί μετά το φαγητό.
  • Αλωπεκία ή πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών.

Nitricum acidum

Οι ανθρώπινοι τύποι που εκφράζονται από αυτό το φάρμακο είναι εμπα­θείς, ευερέθιστοι, ευέξαπτοι, μίζεροι, παραπονιάρηδες, εντυπώνουν τις προσβολές που τους γίνονται, εκδικητικοί, πεισματάρηδες, ανυπόμονοι, ιδιαίτερα κακόκεφοι το πρωί, έτοιμοι πάντα για καβγά και μνησίκακοι. Ποτέ δεν ζητούν συγνώμη, αλλά πάντα ψάχνουν για κάποιο νέο «εχθρό» για να αρπαχτούν. Τρώγονται κυριολεκτικά με τα ρούχα τους, γκρινιάζουν και οι γύρω τους αποφεύγουν. Είναι πολύ ανήσυχοι για την υγεία τους και συμβουλεύονται πολλούς γιατρούς γιατί δύσκολα εμπιστεύονται τις δια­γνώσεις που γίνονται, ιδιαίτερα αν αυτές απομακρύνουν την περίπτωση να υπάρχει κάτι το σοβαρό.

Τους αρέσουν πολύ οι παχιές και αλμυρές τροφές, ενώ αποστρέφονται τα τυριά. Η αναπνοή και οι εκκρίσεις τους είναι δύσοσμες, ενώ το δέρμα τους σκίζεται εύκολα και οι πόνοι τους έχουν την ποιότητα του τσιμπήμα­τος. Έχουν δυσανεξία στο κρύο, στον καθαρό αέρα, στην έλλειψη πολύω­ρου ύπνου, αλλά και σε πολλά φάρμακα ή χημικά. Τα ούρα τους επίσης έχουν πολύ άσχημη οσμή. Συχνά παρουσιάζουν ραγάδες στα φυσικά ανοίγματα του σώματος, που είναι βαθιές, πονούν πολύ και αιμορραγούν εύκολα. Υπάρχει και μια προδιάθεση για ελκωτικές βλάβες επώδυνες, όπως στη στοματική κοιλότητα. Συνηθισμένα προβλήματα τους είναι τακτικά κρυολογήματα, κυστίτιδα, τραχηλίτιδα, στοματίτιδα, αϋπνίες, ρινορρα­γίες, αιμορροΐδες.

Nux Vomica

Στην κατάσταση Nux Vomica ή στα άτομα με την ανάλογη ιδιοσυγκρασία προέχουν η εξωστρέφεια, ο εύκολος θυμός, η ευθιξία, η ανυπομονησία, η εριστική, αλλά και ανταγωνιστική διάθεση, η υπερβολική ευαισθησία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, η επικριτικότητα, η υπεραπασχόληση με τις δουλειές, οι καταχρήσεις στις μικροαπολαύσεις της ζωής. Τους πειρά­ζει κυρίως η αποτυχία, η υστέρηση, η ντροπή, αλλά και εκνευρίζονται από την ανικανότητα των άλλων, συνήθως συνεργατών ή υπαλλήλων. Ενθου­σιώδεις άνθρωποι και ταυτόχρονα πρακτικοί, μπορεί να φανούν πολύ αυστηροί αν τους υποτιμήσουν, αλλά κατά βάθος δεν είναι κακοί και ο θυμός τους περνάει εύκολα με μια καλή κουβέντα. Από την άλλη πλευρά συγκι­νούνται από αυτούς που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και γίνονται συ­χνά γενναιόδωροι. Πεισματάρηδες, παρορμητικοί, με αυτοπεποίθηση και αγωνιστική διάθεση, δεν περιορίζονται εύκολα, αυθόρμητοι και καθόλου ευγενικοί ούτε όμως και υποκριτές. Συνήθως τα προβλήματα τους ξεκινούν είτε επειδή εργάζονται ακατάπαυστα είτε γιατί είναι αναγκασμένοι να καταπνίξουν τον θυμό τους. Πολύ συχνά το φάρμακο είναι το ιδεώδες για τον σύγχρονο, πολυπράγμονα και πολυαπασχολουμενο άνθρωπο, όταν βέβαια το κίνητρο είναι το περισσότερο κέρδος και όχι, βέβαια, μια βασική και απαραίτητη οικονομική επάρκεια.

Τα παιδιά Nux Vomica είναι νευρικά, πεισματάρικα, αντιφατικά και πειρακτικά, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν τη στοργή, θίγονται εύκολα και ζηλεύουν. Μεγαλώνοντας γίνονται δύσκολοι χαρακτήρες και μαλώνουν με όλους. Έχουν, όμως, και την τάση για ξενύχτια και καταχρήσεις.

Κρυώνουν πολύ, αποφεύγουν τον καθαρό αέρα, χειροτερεύουν συνή­θως από την καθιστική ζωή ή/και διαιτητικές καταχρήσεις, κτλ. Οι πρωινές ώρες είναι οι χειρότερες της ημέρας. Συνηθισμένες ενοχλήσεις είναι η οσφυαλγία, οι κολικοί, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες, οι ίλιγγοι, η χρόνια κόπωση, οι κεφαλαλγίες, το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου.

Phosphorus

Οι ανθρώπινοι τύποι που εκφράζονται από αυτό το φάρμακο είναι χαρα­κτήρες ζωντανοί, ενθουσιώδεις, αυθόρμητοι, ευσυγκίνητοι, που ενδιαφέ­ρονται για τους άλλους, να τους εξυπηρετήσουν, πάντοτε κινούν την προσοχή των άλλων και γίνονται συμπαθητικοί. Παρόλο που φαίνονται πολύ κοινωνικοί, οργανωτικοί και με άριστες δημόσιες σχέσεις, εντούτοις έχουν αρκετούς φόβους, που τους δημιουργούν ανασφάλεια. Ιδιαίτερα τους επηρεάζει η μοναξιά και το σκοτάδι στην παιδική ηλικία και τρομάζουν εύκο­λα από ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά επηρεάζο­νται εύκολα και αφομοιώνονται σε ένα περιβάλλον, διαχέονται ουσιαστι­κά, με αποτέλεσμα να απορροφούν πολύ πιο εύκολα τα αρνητικά του. Έτσι φτάνουν σε αγχώδεις καταστάσεις, σε μελαγχολία ή, το χειρότερο, στην απάθεια, κάποιες φορές στα όρια ψύχωσης. Η θετική πλευρά του νομίσματος είναι ότι παρηγοριούνται εύκολα, όπως εύκολα τονώνεται το ηθικό τους και το αίσθημα ασφάλειας στη ζωή από ένα πρόσωπο που ενδιαφέ­ρεται πραγματικά γι' αυτούς.

Επιθυμούν πολύ τα γλυκά, τα κρύα ποτά και πιάτα, τα παγάκια, το πα­γωτό, το κρύο γάλα, τα αναψυκτικά, τα αλμυρά και τα πικάντικα. Έχουν προδιάθεση για προβλήματα σε αλλαγές θερμοκρασίας και καιρού, όταν εργάζονται πολύ σε κομπιούτερ, σε διαιτητικές καταχρήσεις, αλλά και με­τά από αναισθησία, ευαισθησία που είναι πολύτιμο να γνωρίζουν οι αναι­σθησιολόγοι. Έχουν γρήγορο μεταβολισμό και γι' αυτό πεινούν πολύ και διψούν πολύ, συνηθίζουν μάλιστα να έχουν πάντα μαζί τους νερό. Οι εκ­κρίσεις τους γίνονται εύκολα αιματηρές. Συχνές είναι και οι αιμορραγίες, όπως οι επιστάξεις. Παρουσιάζουν φαινόμενα πληθώρας, όπως εξάψεις. Οι πόνοι τους έχουν χαρακτήρα καψίματος, ενώ έχουν τάση για αναιμία και αλωπεκία. Τα κρυολογήματα τους εύκολα κατεβαίνουν στο στήθος. Ο ύπνος, έστω και μικρής διάρκειας, τους ωφελεί πολύ και προτιμούν να κοιμούνται στο δεξιό πλευρό. Έχουν ευαισθησία των ματιών στο φως και νιώ­θουν έντονα την επίδραση ηλεκτρικών πεδίων.

Συχνά προβλήματα σε αυτές τις ιδιοσυγκρασίες είναι η αναιμία, οι βρογχίτιδες ή και πνευμονίτιδες, η ελκώδης κολίτιδα, ο σακχαρώδης δια­βήτης, η αλωπεκία, οι διαταραχές φώνησης, μηνορραγίες, οι αναγωγές και οι εμετοί.

Pulsatilla nigricans

Αφορά άτομα με μαλακό, ευγενικό, υποχωρητικό χαρακτήρα, ευσυγκίνητα, αξιαγάπητα, αυθόρμητα, που αποκτούν εύκολα συμπάθειες, τις οποίες και αναζητούν με χάρη και γλυκύτητα. Η έννοια της στοργής και της ηπιότητας είναι κυρίαρχα στοιχεία της προσωπικότητας τους, όπως και η μετα­βλητότητα αλλά και η προσαρμοστικότητα, που αποτρέπει πολλές επικίνδυνες παθολογικές διαδικασίες. Είναι πλάσματα με έντονα τα στοιχεία της θηλυκότητας αλλά και της επιβίωσης. Περισσότερο επηρεάζονται από την αναξιοπιστία των άλλων, την ταπείνωση, τη ζήλια, τη μοναξιά, την απώλεια και ιδιαίτερα τις μεταβατικές φάσεις της ζωής, την εφηβεία και την κλιμα­κτήριο, όπου το φάρμακο έχει πολύ αξιόλογη εφαρμογή. Αγαπούν πολύ τα ήρεμα ζώα, αναζητούν στοργή, επιβεβαίωση και ασφάλεια, που τη βρί­σκουν κάτω από συνθήκες εξάρτησης. Το δέσιμο αυτό αποτελεί, όμως, συ­χνά την αφορμή για κακίες, ζήλιες και έχθρες, που οδηγούν σε συγκρού­σεις, χωρισμούς και μοναξιά. Εύκολα πληγώνονται και τα βάζουν με τον εαυτό τους, όμως δεν εντυπώνουν βαθιά και ξεπερνούν τα δυσάρεστα βιώ­ματα σύντομα. Όλα τους τα προβλήματα, ακόμη και τα συγκινησιακά, όπως η κατάθλιψη, βελτιώνονται πολύ στον καθαρό αέρα και επιδεινώνο­νται το απόγευμα και μάλιστα σε κλειστό, άσχημα αεριζόμενο χώρο. Κλαίνε εύκολα και δεν το κρύβουν, ίσως ορισμένες φορές για να προσελκύσουν τη συμπάθεια και την παρηγοριά.

Αποφεύγουν τις παχιές τροφές, ενώ επιθυμούν κρύα ποτά και πιάτα. Οι εκκρίσεις τους είναι παχύρρευστες, κιτρινωπές ή κιτρινοπράσινες, οι πόνοι τους μεταναστευτικοί, τα συμπτώματα τους ασταθή και συνεχώς μεταβαλλόμενα, έχουν άσχημη γεύση, ενώ πολύ χαρακτηριστική είναι η απουσία δίψας. Τους πειράζει εύκολα ο ήλιος, η πλούσια τροφή, το βρέξιμο των ποδιών ή του κεφαλιού, ενώ γενικά οι γυναίκες παρουσιάζουν επιδεινώσεις προ ή κατά την έμμηνη ρύση. Έχουν ιδιαίτερη προδιάθεση για τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες, για δυσπεψία, για τροφική δηλητηρίαση, για ηλιοπληξία, για φαρμακευτικές αλλεργίες και γενικότερα για παρενέργειες φαρμάκων, ιδιαίτερα των αντισυλληπτικών.

Η θεμελιώδης ποιότητα που διατρέχει το φάρμακο είναι η νωθρότητα μαζί με πληθώρα. Στη Γενική Παθολογία αντιστοιχεί σε υποτονία του τοι­χώματος των αγγείων, σε ορμονικές ανεπάρκειες, σε χρονίζουσες πυώδεις φλεγμονές.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι παραρρινοκολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, ωτίτιδες, επιπεφυκίτιδες, χολοκυστοπάθειες, γαστρίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κιρσοί, χαλάζια, μυκητιάσεις.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)
Τάσος Βαρθολομαίος MD, PhD, MFHom, MHMA

Ιατρός Ιστοπαθολόγος - Ομοιοπαθητικός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.omoiotherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.