Web
Analytics
Πρώιμη Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρώιμη Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη, η οποία ασχολείται με την αξιολόγηση, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των διαταραχών της ανθρώπινης επικοινωνίας σε παιδιά και ενήλικες.

Ένα παιδί, για διάφορους λόγους, μπορεί να παρουσιάσει καθυστέρηση ή απόκλιση από τη φυσιολογική πορεία της γλωσσικής ανάπτυξης.

Οι γονείς, συχνά, δε γνωρίζουν αν και σε ποια χρονική στιγμή μπορεί το παιδί τους να χρειαστεί λογοθεραπευτική παρέμβαση. Ακόμα, όμως, κι αν υπάρχουν αμφιβολίες ή ανησυχία για την εξέλιξη του παιδιού, καλό είναι να πραγματοποιείται το συντομότερο αξιολόγηση, προκειμένου να εκτιμηθεί αν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης ή αν θα χρειαστεί να γίνει παρέμβαση στο μέλλον. Τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα υπάρχουν, όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση και, επομένως, έγκαιρη παρέμβαση.

Ενδεικτικά, λοιπόν, ένα παιδί 2-3 ετών έχει κατακτήσει τους ήχους μ, μπ, π, τ, κ, γκ, είναι καταληπτό, όταν μιλάει σε τρίτους (κι όχι μόνο στους γονείς του), ζητά τα αντικείμενα με το όνομά τους, αποκρίνεται σε απλές ερωτήσεις με ναι/όχι, δείχνει εικόνες εννοιών σε παιδικά βιβλία, όταν του κατονομάζονται, κατανοεί 500-900 λέξεις, χρησιμοποιεί φράσεις με 2-3 λέξεις, κάνει ερωτήσεις με 2 λέξεις, έχει εκφραστικό λεξιλόγιο 50-250 λέξεων, δείχνει πρωτοβουλία για κοινωνική αλληλεπίδραση και κοιτά τον επικοινωνιακό σύντροφο, κάνει συμβολικό παιχνίδι και επικοινωνεί με τα συνομήλικα παιδιά, καθώς παίζει.

Ένα παιδί έως 4 ετών έχει κατακτήσει τους περισσότερους ήχους της γλώσσας του, καταλαβαίνει 2.800 ή περισσότερες λέξεις, έχει εκφραστικό λεξιλόγιο 900-2000 λέξεων, κάνει προτάσεις με 4-8 λέξεις, περιγράφει, σχολιάζει και αφηγείται μικρές ιστορίες, χρησιμοποιεί αόριστο και μελλοντικό χρόνο, πληθυντικό αριθμό, αντωνυμίες και συγκριτικό τύπο επιθέτων και κατανοεί σύνθετες προτάσεις.

Ένα παιδί έως 6 ετών έχει κατακτήσει όλους τους ήχους της γλώσσας του, καταλαβαίνει περίπου 13.000 λέξεις, κατανοεί σύνθετες προτάσεις, αντίθεες έννοιες, έννοιες χώρου και χρόνου, παράγει προτάσεις 6 λέξεων με πιο σύνθετη συντακτική δομή, κάνει συστηματικά ερωτήσεις, ανταλλάσσει πληροφορίες και αφηγείται μεγάλες ιστορίες με σωστή χρονική σειρά και επικοινωνεί άνετα με τους συνομήλικους και με τους ενήλικες. Επίσης, έχει κατακτήσει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες που του χρειάζονται για να μπορέσει να εισαχθεί στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Ενδείξεις, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει ένα παιδί διαταραχή είναι το οικογενειακό ιστορικό γλωσσικών ή νευρολογικών διαταραχών, η χρήση περιορισμένων και απλών συλλαβικών δομών, λάθη στην εκφορά των φωνημάτων, μη τυπικά λάθη, φτωχό εκφραστικό λεξιλόγιο, δυσκολίες στην κατανόηση, περιορισμένο συμβολικό παιχνίδι, φτωχές επικοινωνιακές δεξιότητες και απουσία προτάσεων των 2-3 λέξεων μέχρι τα 3 έτη.

Επομένως, όταν οι γονείς υποψιάζονται ότι το παιδί τους δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε καλό είναι να απευθύνονται σε έναν λογοθεραπευτή, ο οποίος θα εκτιμήσει αν υπάρχει επικοινωνιακό ή γλωσσικό έλλειμμα. Ασφαλώς, ακόμα και στην περίπτωση που δε διαισθάνονται ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η επίσκεψη στον λογοθεραπευτή συνιστάται προληπτικά με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιείται η καθιερωμένη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Όλγα Μαρδάκη

Θεραπεύτρια Κοσμοενεργειακής

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://cosmoenergetics.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.